Day: April 22, 2024

ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΒΡΑΝΑΣ – «Ελλάδα Μάνα Μου» – Νέο Official Video Clip από την Spider Music

Ο Σοφοκλής Βρανάς μας παρουσιάζει το νέο του Single με τίτλο ” Ελλάδα Μάνα μου “. Εκτός της ερμηνείας του, υπογράφει και την μουσική σύνθεση στο τραγούδι αυτό, ενώ τους στίχους υπογράφει ο Κωνσταντίνος Κυρίτσης, την σκηνοθεσία του βίντεο έχει κάνει ο Κώστας Γοντικάκης. Το ” Ελλάδα Μάνα μου “, είναι ένα γνήσιο ζεϊμπέκικο που περιγράφει το βίωμα της Νοσταλγίας, και της αγάπης που νιώθουν οι Έλληνες Μετανάστες για την Πατρίδα τους . Μετανάστης και ο ίδιος ο Σοφοκλής, που είναι βαθιά ρεαλιστής αλλά και ονειροπόλος οραματιστής, σε κάθε τραγούδι που έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα, μας αφηγείται ένα κομμάτι της ζωής του. Αυτήν την φορά με το ” Ελλάδα Μάνα μου ” , είναι σίγουρο ότι το συναίσθημα που θέλει να μεταδώσει, θα χτυπήσει στις καρδιές εκατομμυρίων Ελλήνων σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης. Ο Σοφοκλής Βρανάς, δεν έχει χάσει την ελπίδα του, ότι σύντομα θα επιστρέψει πίσω στην Ελλάδα, την Πατρίδα του! Και κάθε του βήμα, μικρό η μεγάλο τον οδηγεί σε αυτόν τον στόχο, της επιστροφής. Στο βίντεο, συμμετέχουν ο ηθοποιός Γιάννης Δημητράκης, η Παιδική Χορωδία Σπύρου Λάμπρου και ο Κωνσταντίνος Αναστόπουλος από την ακαδημία ζεϊμπέκικου του Δ Πετρόπουλου. Ο Κώστας Γοντικάκης, χρησιμοποίησε στα πλάνα του το βιβλίο Οδύσσεια του Νίκου Καζαντζάκη, καθόλου τυχαίο, καθότι το συγκεκριμένο βιβλίο μιλά για περιπλάνηση και επιστροφή. Επίσης κάποια από τα πλάνα του χώρου, έγιναν στο μνημείο γενοκτονίας Ποντίων στον Πειραιά. Το Ελλάδα Μάνα Μου, κυκλοφορεί ψηφιακά σε όλες τις πλατφόρμες από την Spider Music. Καλή Ακρόαση !!!!

Ιωάννα Σπανομάρκου: Υποψήφια Ευρωβουλευτής με τους ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ του Ανδρέα Λοβέρδου

Τι κόμμα είναι οι ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ και γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο κόμμα για να κατεβείτε στις Ευρωεκλογές?
Πιστεύω ότι πολλοί Έλληνες, όπως κι εγώ, περιμέναμε μια κεντρώα πρόταση που να ενεργεί με τη λογική, μακριά από τα άκρα και κυρίως με ενσυναίσθηση για τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως άνθρωποι και που επιβαρύνουν την καθημερινότητά μας. Από τις πρώτες μου επαφές με τους ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ του 

Ανδρέα Λοβέρδου, είδα μπροστά μου ανθρώπους με όραμα και έναν πρόεδρο που δίνει αληθινές ευκαιρίες, με δημοκρατικό τρόπο και με αξιοκρατία, σε όλους εμάς που ζούμε στην πραγματική κοινωνία με σύνεση και ρεαλισμό. 
Οι αξίες του κόμματος, εκείνες που έθεσε ο ίδιος ο Ανδρέας Λοβέρδος και που προσωπικά με εκφράζουν, μ’ ενθάρρυναν να παλέψω ως μέλος των ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ για ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα και την περαιτέρω ισχυροποίησή της σε μια Ενωμένη Ευρώπη.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μείζον πρόβλημα στην Ελλάδα σήμερα?
Η φτώχεια και η ακρίβεια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα σήμερα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Πολλές οικογένειες στην χώρα μας έχουν εισόδημα που δεν επαρκεί και είναι αδύνατον να καλυφθούν οι ανάγκες διαβίωσης. Αν μάλιστα τύχει και μια ασθένεια σε κάποιο μέλος της οικογένειας, εκεί τα πράγματα είναι δύσκολα. Εντωμεταξύ, ζούμε σε μια κατάσταση που οι τράπεζες, μετά τα μνημόνια, αποφεύγουν να δώσουν έστω και μικρά καταναλωτικά δάνεια που θα μπορουσαν να δώσουν μια έκτακτη ρευστότητα, και τελικά οι ασθενείς και οι οικογένειες χαμηλού εισοδήματος καταλήγουν σ’ ένα αδιέξοδο. Σίγουρα οι διεθνείς κοινωνικο-οικονομικές εξελίξεις και οι εντάσεις στις γύρω περιοχές παίζουν τον ρόλο τους για τις αυξήσεις των τιμών, όμως η Ευρώπη έπρεπε να είναι περισσότερο οχυρωμένη, η οικονομία της να μην είναι τόσο ευπαθής, να μην επηρεάζεται τόσο εύκολα από εξωτερικούς παράγοντες. Αποδείχθηκε πως πρέπει να στηριζόμαστε περισσότερο στις ενδοκοινοτικές εμπορικές συναλλαγές και να ενισχυθούν οι συνεργασίες μεταξύ των τοπικών οικονομιών της Ευρώπης. Βρισκόμαστε σε μια φάση που δημιουργούνται καρτέλ στα καταναλωτικά προϊόντα, με αποτέλεσμα να έχουν αυξήσει συντονισμένα τις τιμές, δυσανάλογα με τις πραγματικές αυξήσεις που όντως αντιμετωπίζουν στις πρώτες ύλες και στις εισαγωγές. Πρέπει να προστατεύεται ο καταναλωτής και επιπλέον, να υπάρξουν οικονομικές ενισχύσεις σε τέτοιους καιρούς, ώστε να διατηρείται ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο. 

Σχετικά με την ανεργία, τι έχετε να σχολιάσετε?
Με απασχολεί ιδιαίτερα η ανεργία που βλέπει κανείς στην περιφέρεια. Η ανεργία της γενιάς 30-40, η ανεργία των γυναικών που τις αναγκάζει να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας για τον εαυτό τους, ιδρύοντας πολύ μικρές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούνται, αντιμετωπίζοντας απίστευτη γραφειοκρατία που τους εξαφανίζει το εισόδημα. Με ανησυχεί η ανεργία σε ανθρώπους που έχουν πασχίσει χρόνια, έχουν πάρει πτυχία και δυσκολεύονται να βιοποριστούν, γιατί ο ιδιωτικός τομέας είναι σε κρίση και οι θέσεις απασχόλησης λιγοστές. Στεναχωριέμαι πολύ όταν ακούω από πολιτικά χείλη να λένε στους άνεργους πτυχιούχους “να πάνε να γίνουν αγρότες”, “να πάνε να γίνουν delivery”, “να πάνε σεζόν στον τουρισμό”. Είναι αυτή μια μακροπρόθεσμη λύση, ή θα δώσει μόνο ένα περιστασιακό εισόδημα; Ο εργαζόμενος χρειάζεται να αισθάνεται σιγουριά, όχι ν’ αγωνιά, εάν το επόμενο εξάμηνο θα έχει εργασία, προκειμένου να πληρώσει τους λογαριασμούς του, που στο μεταξύ τρέχουν. Λυπάμαι όταν βλέπω από πολιτικούς, να λένε σε εξειδικευμένους ανθρώπους, που αποτελούν ένα σημαντικό, αλλά μη επαρκώς αξιοποιημένο εργαλείο για την ανάπτυξη της Ελλάδας, να πάνε να αφήσουν τις οικογένειές τους για ένα εισόδημα ολίγων εβδομάδων. Νιώθω ότι δεν έχουν ιδέα, ότι δεν έχουν ζήσει τα προβλήματα των ανθρώπων στην περιφέρεια και ότι από τα γραφεία τους στην Αθήνα, λένε: “να πας να γίνεις αγρότης, να μαζέψεις ροδάκινα στον Βελβεντό και ελιές στην Κρήτη”, λες και ο αγρότης δεν έχει έξοδα μετακίνησης και διαμονής, ούτε και ανταγωνισμό στο μεροκάματο, από εργάτες τρίτων χωρών. Ακόμα και για έναν ντόπιο, δεν είναι εύκολο να βγάλει τα προς το ζην ως αγρότης. Για να μην σχολιάσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες λόγω της αυξανόμενης ακρίβειας, οι οποίοι δεν εισακούγονται και τα προβλήματά τους εντέλει, παραμένουν άλυτα. Συγκεκριμένα, ο αγροτικός τομέας, σύμφωνα με τα στατιστικά, έχει ανάγκη για μόλις 40.000-80.000 εργαζόμενους ετησίως και μάλιστα, για εποχιακή εργασία. Δεν λύνεται το θέμα της ανεργίας που απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων, με λίγους μήνες εργασίας, για λίγους από αυτούς. Το θέμα της ανεργίας, δυστυχώς σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας έχει χτυπήσει κόκκινο, όπως στην Θεσπρωτία, που φτάνει και το 20% σε υποσύνολα του πληθυσμού. Πιστεύω πως χρειαζόμαστε ουσιαστική κατανόηση των κοινωνικο-οικονομικών προβλημάτων που μαστίζουν μεγάλο μέρος των πολιτών και σχετίζονται με το πρόβλημα της ανεργίας και της εξασφάλισης μιας αξιοπρεπούς και ανεξάρτητης διαβίωσης, καθώς και να παρθούν μέτρα, που όμως να μπορούν να εφαρμοστούν στην πραγματική οικονομία.

Τι μέτρα πιστεύετε μπορούν να παρθούν στην Ευρώπη για την περαιτέρω βοήθεια των νοικοκυριών?
Χρειάζεται να ληφθούν μέτρα για την προστασία της οικογένειας από τις διεθνείς κοινωνικο-οικονομικές εξελίξεις που μειώνουν την αξία του εισοδήματός της και την αγοραστική της ικανότητα. Πρέπει να γίνει καλύτερη αξιοποίηση των οικονομικών ενισχύσεων που δίνει η Ε.Ε., ώστε να αυτές να κατευθυνθούν πρωτίστως προς βοήθεια των οικογενειών στην καθημερινότητά τους, στους ανθρώπους δηλαδή που το έχουν πραγματικά ανάγκη.
 Ένα μεγάλο θέμα που αντιμετωπίζουν πολλοί συνάνθρωποί μας, είναι ότι λόγω του στεγαστικού προβλήματος και της ολοένα και αυξανόμενης ακρίβειας, αναγκάζονται τρεις οικογένειες να ζουν κάτω από την ίδια στέγη, παππούδες, γονείς και εγγόνια, λόγω της δυσκολίας αποπληρωμής των μηνιαίων εξόδων διαβίωσης, που πλέον είναι δυσθεώρητα. Δεν παρατηρείται μόνο στην Ελλάδα αυτό το φαινόμενο, αλλά και σε ολόκληρη της Ευρώπη. Στις περιπτώσεις δε των οικογενειών με παιδιά, επειδή ακριβώς υπάρχει το θέμα της φτώχειας, που ειδικά στην Ελλάδα συνυπάρχει με το θέμα της υπογεννητικότητας, θα έπρεπε να παρθούν ακόμα πιο δραστικά μέτρα. 
Θα ήθελα να στηριχθούν οι δημοτικοί νηπιακοί σταθμοί, καθώς δεν επαρκούν, ώστε ν’ ανοίξουν περισσότερες θέσεις για τα παιδιά. Διότι τώρα, οι γονείς αναγκάζονται να πληρώνουν ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, μειώνοντας το ήδη αποδυναμωμένο εισόδημά τους. Επίσης, όλο και συχνότερα βλέπουμε περιπτώσεις, όπου αναγκάζεται ο ένας γονέας, συνήθως η μητέρα, να μένει εκτός εργασίας για να φροντίσει το νήπιο, με αποτέλεσμα να μειώνεται ακόμα περισσότερο το εισόδημα της οικογένειας. 
Και μιλώντας για τις γυναίκες που γίνονται μητέρες, υπάρχει ακόμα ένα σοβαρό θέμα που θα ήθελα να θίξω. Μπορεί κάποια γυναίκα να έχει δουλέψει ολόκληρες δεκαετίες, αλλά τη συγκεκριμένη χρονιά για κάποιο λόγο να μην έχει συγκεντρώσει όλα τα ένσημα που απαιτούνται για να πάρει τα επιδόματα που δικαιούται, με αποτέλεσμα να μένει χωρίς επίδομα μητρότητας, επί της ουσίας. Επειδή το πρόβλημα της υπογεννητικότητας είναι τεράστιο, εμείς αντί να βοηθάμε τις γυναίκες να τεκνοποιήσουν, ακόμα και με οικονομική βοήθεια, αντίθετα, τις αφήνουμε αβοήθητες, επειδή μια συγκεκριμένη χρονιά δεν μάζεψαν αρκετά ένσημα. Αυτοί οι λάθος σχεδιασμοί χρειάζονται τροποποίηση, ώστε να γίνει ρεαλιστική η εφαρμογή τους και να βοηθηθούν τα νοικοκυριά. 
Θα ήθελα επίσης να δοθεί περισσότερη προσοχή και να παρασχεθούν Ευρωπαϊκοί πόροι και μέτρα για την βοήθεια των συνταξιούχων για τις φαρμακευτικές και τις σχετιζόμενες με την ηλικία τους διαιτητικές ανάγκες τους, τόσο με οικονομική ενίσχυση, όσο και με υποστήριξη στις καθημερινές τους ανάγκες. Να υπάρξει επικοινωνία με φορείς έτσι ώστε να εκπαιδευτούν στις αλματώδεις τεχνολογικές εξελίξεις, που αλλάζουν συνεχώς και δεν προλαβαίνουν να προσαρμοστούν έγκαιρα. Για παράδειγμα, πολλοί ηλικιωμένοι που δεν μπορούν εκ των πράγματων να κάνουν ηλεκτρονικά τις πληρωμές τους και τις κάνουν μετρητοίς, χάνουν τις φοροελαφρύνσεις που κερδίζουν οι άλλες γενιές, που μπορουν να τις πραγματοποιούν από τον υπολογιστή. Οι ηλικιωμένοι εντωμεταξύ, νιώθουν πως γίνονται βάρος όταν ζητούν από συγγενείς και φίλους να τους εξυπηρετήσουν με τις ηλεκτρονικές πληρωμές. Και αν ζουν στην περιφέρεια, σε απομακρυσμένα χωριά χωρίς καταστήματα τραπεζών και υπηρεσίες να εξυπηρετηθούν, κι αν δεν έχουν δικούς τους ανθρώπους κοντά, καταφεύγουν σε γνωστούς για να τους εξυπηρετήσουν, με όποιους κινδύνους αυτό συνεπάγεται. 
Ναι μεν από την Ευρώπη μας παροτρύνουν να ενισχύσουμε τις ψηφιακές συναλλαγές, αλλά αυτό έχει σοβαρές δυσκολίες εφαρμογής σε χώρες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως η Ελλάδα. Πρέπει να τονιστούν αυτές οι ιδιαιτερότητές μας στην Ευρώπη.   
Ως εκπρόσωπος του πολιτισμού, μιας και είστε μια διεθνώς διακεκριμένη συνθέτρια και μέλος της επιτροπής των Grammy, έχετε εκφράσει ότι θα στηρίξετε τον Πολιτισμό. Σε ποιο πλαίσιο θα κινηθείτε; 
Στο επίκεντρο της προσπάθειάς μου, βρίσκεται η ενίσχυση του πολιτισμού και των τεχνών, συνδέοντάς τα με την εκπαίδευση και τον τουρισμό. Ως καλλιτέχνης και πολίτης, πιστεύω ακράδαντα ότι ο πολιτισμός αποτελεί κλειδί για την ανάπτυξη των αξιών της Δημοκρατίας και για την ενίσχυση της δημιουργικότητας και της αλληλεγγύης. Ο συνδυασμός του πολιτισμού με τον τουρισμό, αποτελεί μια σημαντική πηγή οικονομικής ανάπτυξης για τη χώρα μας. Η επένδυση στην προβολή της ηπειρωτικής Ελλάδας μέσω της τέχνης, όπως μέσω του κινηματογράφου, μπορεί να δώσει ώθηση σε περιοχές που πλήττονται περισσότερο από την ανεργία και να ενισχύσει το ΑΕΠ μέσω του πολιτιστικού τουρισμού.Τα παραδείγματα από άλλες χώρες, όπως η Κροατία με το «Game of Thrones» και η Ιορδανία με την Πέτρα, αποδεικνύουν τον τεράστιο αντίκτυπο που μπορεί να έχει η κινηματογραφική παρουσία μιας χώρας στον τουρισμό. Επίσης, η Γαλλία επενδύει επιτυχώς στη γαστρονομία και τον οινοτουρισμό μέσω φεστιβάλ, ενώ πολλές Ευρωπαϊκές χώρες στηρίζουν πολύ και τον θρησκευτικό τουρισμό, μέσω πολιτιστικών δράσεων. Ακόμη, επισημαίνω την ανάγκη για οικονομική ενίσχυση των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων. Η Ελλάδα με όλη αυτή την πολιτιστική τουριστική προοπτική, δεν μπορεί να επιτρέπει να παραμελούνται αυτοί οι θησαυροί της ιστορίας της. Η βελτίωση των υποδομών και η επένδυση στον πολιτισμό και τις τέχνες, αποτελούν τον κορμό της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και είναι ο πραγματικός πλούτος μας.Θέλω να επεκταθώ λίγο και στον καλλιτεχνικό τομέα. Στην χώρα που αναπτύχθηκαν οι τέχνες, είναι παραμελημένοι οι συνεχιστές των αρχαίων αυτών μέσων που χαρακτηρίζουν τον πολιτισμό μας. Υπάρχει αφενός ανάγκη υποστήριξης των σύγχρονων δημιουργών που αποτελούν τον πυρήνα του πολιτισμού μας, όπως είναι οι συνθέτες, οι λογοτέχνες, οι ποιητές και αφετέρου των μουσικών, ερμηνευτών, ηθοποιών, χορευτών, γλυπτών και δημιουργών παραδοσιακών τεχνουργημάτων, που αποτελούν την καρδιά της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.Οι καλλιτέχνες αυτοί, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, καθώς οι συνθήκες σύγχρονης παραγωγής και προβολής θεαμάτων δεν είναι πάντα ευνοϊκές. Οι μικροί πολιτιστικοί χώροι, όπου συχνά παρουσιάζονται τα έργα τους, χρειάζονται υποστήριξη για να διατηρηθούν ζωντανοί και να συνεχίσουν ν’ απασχολούν και να εμπνέουν το κοινό.Επίσης, οι δημιουργοί παραδοσιακών αντικειμένων, όπως οι τεχνίτες και οι τεχνίτριες που προσφέρουν το μοναδικό τους χειροποίητο έργο, χρειάζονται υποστήριξη για να διατηρήσουν τις παραδοσιακές τεχνικές και να προωθήσουν την κληρονομιά μας.Η υποστήριξη αυτών των καλλιτεχνών και δημιουργών είναι απαραίτητη, για τη διατήρηση και την ανάδειξη του πολιτισμού μας και αποτελεί επίσης έναν τρόπο, να διασφαλιστεί η συνέχιση της πολιτιστικής πολυμορφίας και δημιουργικότητας στην κοινωνία μας.

——

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Ιωάννα Σπανομάρκου είναι διεθνώς διακεκριμένη μουσικοσυνθέτρια, παραγωγός και επιχειρηματίας. Έχοντας αξιοποιήσει πλήρως τις σπουδές της στο Διεθνές Εμπόριο και στα Οικονομικά, ασχολείται τα τελευταία 10 χρόνια με το budgeting μεγάλων κινηματογραφικών και μουσικών παραγωγών.

Έχει παρουσιάσει μελέτες και papers σε οικονομικά συνέδρια και ημερίδες ανά την Ελλάδα, με θέματα όπως η διαχείριση των οικονομικών των υγειονομικών μονάδων, η διαχείριση κρίσεων μεγάλης κλίμακας, το internet marketing, η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, η διασφάλιση της ποιότητας των διοικητικών υπηρεσιών και άλλα θέματα.

Είναι μια δυναμική γυναίκα επιχειρηματίας, παντρεμένη και μητέρα ενός κοριτσιού 3 ετών. Γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει να εργάζεσαι σκληρά και να διαπρέπεις στο εξωτερικό, δημιουργώντας παράλληλα οικογένεια.

Είναι μέλος της επιτροπής ψηφοφορίας των βραβείων GRAMMY και μέσα από τις πολλαπλές βραβεύσεις σε σημαντικές διοργανώσεις στην Καλιφόρνια και στο Nashville, έχει αποκτήσει πολύτιμες διασυνδέσεις στο Los Angeles και εργάζεται σκληρά επιτυγχάνοντας να προσελκύσει επενδύσεις εκατομμυρίων στην Ελλάδα, στον τομέα του κινηματογράφου. Συνθέσεις της ακούγονται σε ταινία του Netflix (Greed, 2019) και σε σειρά του Apple TV+ που έχει κερδίσει πάνω από 11 Emmy (Ted Lasso, 2023).

Συμμετέχει τακτικά στη διεθνή έκθεση Κινηματογράφου στο Βερολίνο και στο WSA στις Βρυξέλλες, ενώ προσκαλεί στην χώρα μας σημαντικούς ανθρώπους της τέχνης, ξεναγώντας τους στα μνημεία και ξυπνώντας τους την θέληση να φέρουν τα κινηματογραφικά συνεργεία τους στην Ελλάδα. Πιστεύει ακράδαντα ότι η εισροή τέτοιων επενδύσεων μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το ΑΕΠ της Ελλάδας, όχι μόνο κατά τη διάρκεια των ίδιων των γυρισμάτων, αλλά και αργότερα, προσελκύοντας τουρισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Στους κύκλους των επενδυτών είναι γνωστή με το προσωνύμιο “Greek ambassador”, καθώς συνηθίζει να μιλάει με πάθος για την χώρα μας, και τον πολιτισμό της, ενώ όραμά της είναι να ανεβάσει την Ελλάδα πάλι στο βάθρο που της αξίζει και να αποκαταστήσει την εικόνα της μετά από την μακρά περίοδο κρίσης.

Πιστεύει ότι με την παρουσία της στο Ευρωκοινοβούλιο, την εμπειρία της και την αγωνιστικότητα της, θα υποστηρίξει ενέργειες για την βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ανθρώπων και θα παλέψει να εισακουστεί η φωνή των Ελλήνων στην Ευρώπη.

Img 3712

Με έργα της Έφης Βάγκνερ Ματσούκα η νέα συλλογή του σχεδιαστή μόδας Δημήτρη Ντάσιου

Έμπνευση από τα έντονα θαλασσινά τοπία της ζωγράφου Έφης Βάγκνερ – Ματσούκα αντλεί η νέα συλλογή του διάσημου σχεδιαστή Δημήτρη Ντάσιου που παρουσιάζεται στο πλαίσιο της ελληνικής εβδομάδας μόδας «AthensFashionweek» την Κυριακή 21 Απριλίου στο Ζάππειο.

Θαλασσινές ανεμώνες, μέδουσες και ψάρια, θάλασσες αλλά και πολύχρωμα λουλουδιασμένα λιβάδια, χαρακτηριστικά της  ζωγράφου  Έφης Βάγκνερ Ματσούκα, αποτυπώνονται μοναδικά σε φίνα λινά υφάσματα και κοσμούν τις αέρινες δημιουργίες της συλλογής «Περί Θέρους 2024».

Πρόκειται για μια νέα δημιουργική πρόκληση, με εξαιρετικά αποτελέσματα, που διευρύνει τον ορίζοντα των συνεργασιών της ζωγράφου στο πεδίο της μόδας.

Η Έφη Βάγκνερ Ματσούκα γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε ζωγραφική με δάσκαλο τον Παναγιώτη Μπελτέκο. Παρακολούθησε επί σειρά ετών το εργαστήριο ζωγραφικής του Κολεγίου Αθηνών, λαμβάνοντας παράλληλα μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις. Εν συνεχεία μαθήτευσε στο εργαστήριο του ΤίμουΜπατινάκη. Παρουσίασε την πρώτη ατομική της έκθεση στη γκαλερί «ΑΕΝΑΟΝ» (2005) και συμμετείχε με έργο της στη διοργάνωση τέχνης “CowParade” στην Αθήνα (2006). Έργο της για την Πηνελόπη Δέλτα εκτίθεται στο Μουσείο Μπενάκη. Αρκετά από τα έργα που βασίστηκε η νέα συλλογή του Δημήτρη Ντάσιου, πρωτοπαρουσιάστηκαν σε ατομική της έκθεση στην Τεχνόπολητο 2011  μαζί με το βιβλίο του Βαγγέλη Ηλιόπουλου«Θάλασσες του Έρωτα Ουτοπικές» το οποίο είχε εικονογραφήσει. Το 2012 η έκθεση ταξίδεψε στο Παρίσι. Συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις ενώ έργα της υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές.

Ουκρανία: Ενισχύονται οι φόβοι για νέα ρωσική επίθεση 

Η κατάσταση στο μέτωπο της Ουκρανίας θα επιδεινωθεί κατά τα μέσα Μαΐου έως τις αρχές Ιουνίου, που θα είναι μία «δύσκολη περίοδος» προειδοποιεί ο επικεφαλής των ουκρανικών στρατιωτικών υπηρεσιών Πληροφοριών Κίριλο Μπουντάνοφ, την ώρα που ενισχύονται οι φόβοι για νέα ρωσική επίθεση.

«Ας μη μπούμε πολύ στις λεπτομέρειες, αλλά θα υπάρξει μία δύσκολη περίοδος, από τα μέσα του Μαΐου μέχρι τις αρχές του Ιουνίου», δήλωσε όταν ερωτήθηκε για την κατάσταση στο μέτωπο κατά την διάρκεια συνέντευξης στην ουκρανική υπηρεσία του BBC.

Ο ρωσικός στρατός «διεξάγει μία περίπλοκη επιχείρηση», είπε. «Πιστεύουμε ότι μία μάλλον δύσκολη κατάσταση μας περιμένει στο εγγύς μέλλον. Αλλά πρέπει να κατανοήσουμε ότι δεν θα είναι καταστροφική», πρόσθεσε ο Κίριλο Μπουντάνοφ.

Ο ουκρανικός στρατός διανύει ήδη μία δύσκολη περίοδο. Βρίσκεται αντιμέτωπος με ελλείψεις προσωπικού και πυρομαχικών εξαιτίας των καθυστερήσεων στην αποστολή της δυτικής στρατιωτικής βοήθειας, κυρίως της αμερικανικής.

Αντιμετωπίζει τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, πολυπληθέστερες και καλύτερα εξοπλισμένες, που ασκούν συνεχείς πιέσεις στον ανατολικό τομέα του μετώπου και ανακοινώνουν την κατάληψη χωριών στην περιοχή του Ντονμπάς, κατάγοντας συνχές τακτικές νίκες. Πλέον, το Κίεβο ανησυχεί για το ενδεχόμενο μίας ακόμη σφοδρότερης θερινής επίθεσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, ERT

Στ. Κασσελάκης για ευρωεκλογές: Το τέλος της αποσταθεροποίησης και η αρχή της μεγάλης Ανατροπής

Το διακύβευμα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου είναι ταυτόχρονα ευρωπαϊκό και εθνικό. Δεν ψηφίζουμε για την κυβερνητική σταθερότητα, ούτε για την πολιτική επιβίωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως ο ίδιος επαίρεται. Ψηφίζουμε για τις βασικές αρχές και αξίες που καθιστούν την Ελλάδα μέλος του στενού πυρήνα της ενωμένης Ευρώπης: Δημοκρατία και Ευημερία. Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων σε άρθρο του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης.

Ο κ. Κασσελάκης επιπροσθέτως επισημαίνει στο άρθρο ό,τι : «Αυτές οι βασικές αρχές και αξίες, εθνικές και ευρωπαϊκές, απειλούνται σήμερα από τη διακυβέρνηση της ΝΔ, σε βαθμό που η Ελλάδα αποκλίνει επικίνδυνα από τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Με την απόκλιση από αυτές τις βασικές ευρωπαϊκές αρχές – Δημοκρατία και Ευημερία – μπορεί πράγματι να απειληθεί η σταθερότητα, την οποία έχει το θράσος να επικαλείται ο πρωθυπουργός ενώ με την πολιτική του τη θέτει σε κίνδυνο. Οι ευρωεκλογές, επομένως, είναι η μεγάλη ευκαιρία να βάλουν οι πολίτες φρένο στον κατήφορο που μας οδηγεί η σημερινή κυβέρνηση και να σταματήσουν την αποσταθεροποίηση της χώρας που φέρει την υπογραφή Μητσοτάκη».

Στη συνεχεία για τη Δημοκρατία σημείωσε: «Τα πλήγματα είναι αλλεπάλληλα. Αποτυπώθηκαν στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Μια ευρύτατη πλειοψηφία που περιλαμβάνει από το Renew Europe του Μακρόν, τους Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς και του Σάντσεθ, τους Πράσινους της Μπέρμποκ, τους Φιλελεύθερους, την Αριστερά και ακόμη και μερικούς βουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος εγκάλεσαν την κυβέρνηση Μητσοτάκη, την οποία στήριξαν μόνο η πλειοψηφία του ΕΛΚ και η Ακροδεξιά. Το SOS του Ευρωκοινοβουλίου για τη Δημοκρατία στη χώρα αντιμετωπίστηκε από τον πρωθυπουργό με θεωρίες συνωμοσίας περί «εχθρών της Ελλάδας». Είναι εχθροί μας ο Μακρόν, ο Σολτς, η Μπέρμποκ, ο Σάντσεθ; Ή μήπως είναι απλώς φίλοι και υπερασπιστές των δημοκρατικών θεσμών; Δεν είναι, όμως, μόνο το ψήφισμα – κόλαφος. Είναι επίσης η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία που θέτει το ζήτημα του κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Είναι οι επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου που εγκαλούν την κυβέρνηση για το έγκλημα των Τεμπών και το σκάνδαλο των υποκλοπών. Είναι η έκθεση Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Είναι οι εκθέσεις ΜΚΟ και ερευνητικών κέντρων για την ελευθερία των ΜΜΕ και τη λειτουργία των θεσμών. Όλα αυτά είναι ταυτόχρονα ελληνικά και ευρωπαϊκά. Η χώρα έχει φτάσει σήμερα στο σημείο να απειλείται με grexit από τους δημοκρατικούς ευρωπαϊκούς θεσμούς. Και δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε. Ιδού, λοιπόν, το πρώτο διακύβευμα των ευρωεκλογών. Ψηφίζουμε για να προστατεύσουμε τους δημοκρατικούς μας θεσμούς από έναν πρωθυπουργό και μια κυβέρνηση που τους θεωρεί εργαλείο για την άσκηση και την επιβολή της εξουσίας».

Όσον αφορά την ευημερία τόνισε : «Οι Έλληνες πολίτες βιώνουν μια σκληρή οικονομική πραγματικότητα που τους φέρνει σε εξαιρετικά δυσμενή θέση σε σχέση με τους πολίτες των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών: Με βάση το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ(Eurostat), η Ελλάδα είναι η δεύτερη φτωχότερη χώρα της ΕΕ-27. Φτωχότερη από τη χώρα μας είναι μόνο η Βουλγαρία. Από τις πρώην μνημονιακές χώρες (Ιρλανδία,Πορτογαλία,Κύπρο), η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο εισόδημα και τις χειρότερες οικονομικές επιδόσεις. Ενδεικτικά το χρέος στην Ελλάδα είναι στο 165,5% του ΑΕΠ, στην Πορτογαλία στο 107,5%, στην Κύπρος στο 80%, στην Ιρλανδία στο 42%. Επίσης, η Ελλάδα έχει το δεύτερο μεγαλύτερο έλλειμα τρεχουσών συναλλαγών στην Ευρώπη μετά την Ρουμανία ( -6,8 δις ευρώ) ενώ το εμπορικό μας έλλειμμα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρώπη σε απόλυτες τιμές και ανέρχεται στα 25,4 δις ευρώ. Τέλος, η Ελλάδα μόνη χώρα της ΕΕ των «27» όπου πραγματικοί μισθοί και εισοδήματα είναι χαμηλότερα από εκεί που βρίσκονταν πριν από 15 χρόνια. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι πάνω από ένας στους τέσσερις Έλληνες ζει σήμερα στα όρια της φτώχειας, ενώ δύο στους τρεις τα φέρνουν δύσκολα πέρα, καθώς η χώρα κάνει «πρωταθλητισμό» στην ακρίβεια και ιδιαίτερα στις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων. 
Όλα αυτά μετά από τρία μνημόνια και τεράστιες θυσίες των πολιτών. Ιδού, λοιπόν, το δεύτερο διακύβευμα, εθνικό και ευρωπαϊκό: η Ελλάδα να συνδέσει την οικονομική της πολιτική με την ευημερία των πολλών και όχι με τα υπερκέρδη των λίγων, όπως φροντίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Ψηφίζουμε, λοιπόν, εθνικά και ευρωπαϊκά.

Για πραγματικό σεβασμό στη διάκριση των εξουσιών (νομοθετική, εκτελεστική, δικαστική). Για πραγματικά ανεξάρτητες Αρχές που δε θα κακοποιούνται από κυβερνητικές παρεμβάσεις. Για Δικαιοσύνη για όλους, χωρίς προστασία και αλληλεγγύη των τζακιών. Για πραγματικά ανεξάρτητα ΜΜΕ που θα αφήνονται ελεύθερα να επιτελέσουν το θεσμικό τους ρόλο. Για σεβασμό των δικαιωμάτων που θα επιβεβαιώνεται καθημερινά στην πράξη. Για μηδενική ανοχή στην  καταπάτηση τους. Για απομόνωση της Ακροδεξιάς ρητορικής, της τοξικότητας και του ρατσισμού. Ψηφίζουμε για  πραγματική Δημοκρατία.

Για να καταργήσουμε τις κοινωνικές ανισότητες. Για να παράξουμε πλούτο και να τον διανείμουμε δίκαια στους πολίτες. Για καθαρό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, φιλικό για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Για να πάψουν να μοιράζονται τα κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης στους ημέτερους και να αξιοποιηθούν για πραγματική ανάπτυξη. Ψηφίζουμε για πραγματική Ευημερία.

Για όλα αυτά θα παλέψει η σύγχρονη ευρωπαϊκή Αριστερά που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η 9η Ιουνίου θα σημάνει το τέλος της αποσταθεροποίησης και την αρχή της μεγάλης Ανατροπής.

ΠΗΓΗ: ERT

Λίβανος: Εκτοπισμένοι από τη Συρία είναι έτοιμοι να πολεμήσουν προειδοποιεί ο αρμόδιος υπουργός Μετανάστευσης

Ο υπουργός Εκτοπισμένων στην υπηρεσιακή  κυβέρνηση του Λίβανο , Essam Sharaf al-Din, ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη  ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ενόπλων μεταξύ των εκτοπισμένων Σύριων, που ίσως ξεπερνά τις 20.000, και είναι  έτοιμοι να πολεμήσουν. Μάλιστα τόνισε ότι αυτό  απαιτεί την προετοιμασία ενός προληπτικού σχεδίου.

Ο Sharaf al-Din επεσήμανε στην τηλεοπτική του εμφάνιση ότι η εξωτερική λύση σχετικά με το ζήτημα της επιστροφής των εκτοπισμένων Σύριων είναι πολύ σημαντική γιατί οι παρεμπόδιση της επιστροφής τους προέρχεται από το εξωτερικό.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στις χώρες της Ε.Ε ότι παρεμπόδισαν τη διαδικασία επιστροφής των εκτοπισμένων Σύριων και ο φάκελος αποσύρθηκε από το Υπουργείο Εκτοπισμένων.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η θέση της Αμερικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την επιβίωση των εκτοπισμένων είναι ντροπιαστική και ζήτησε τη βοήθεια του αραβικού κόσμου επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι μόλις υπάρξει έγκριση από την Εθνική Ασφάλεια της Συρίας θα αρχίσουν να λειτουργούν τα καραβάνια της επιστροφής.

Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας

ΠΗΓΗ: ERT

Καβάλα: Υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας σε Φιλίππους, Καβάλα, Ελευθερούπολη

Την Ολυμπιακή Φλόγα υποδέχονται τη Δευτέρα και Τρίτη 22-23 Απριλίου, οι δήμοι Καβάλας και Παγγαίου. Στις 11 το πρωί της Δευτέρας, στον Αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, ο 1ος Λαμπαδηδρόμος που θα ανάψει το βωμό θα είναι ο Μίμης Θεοδωρίδης, Παγκόσμιος πρωταθλητής στο Parkour.

Στις 11:40, η φλόγα θα φτάσει στην Καβάλα και από τα χέρια των λαμπαδηδρόμων Αναστασίας Ιωσηφίδου και Ρέας Λογοθέτη θα φτάσει στον Παναγιώτη Τσοχαταρίδη ο οποίος θα ανάψει το βωμό, στις 11:50, στο Πάρκο Ηρώων της Καβάλας. Η εκδήλωση θα είναι διάρκειας 30 λεπτών.

Η φλόγα θα μεταφερθεί σε Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη όπου θα διανυκτερεύσει και την Τρίτη 23 Απριλίου θα την υποδεχθεί η Ελευθερούπολη, πριν συνεχίσει το ταξίδι της για Βέροια και Βεργίνα.

Η τελετή στην Ελευθερούπολη θα πραγματοποιηθεί στις 11:15  μπροστά από το Δημαρχείο του Δήμου Παγγαίου.

ΠΗΓΗ: ERT

Ν. Ταχιάος για Flyover: Το εργοτάξιο έχει πάρει μια μορφή η οποία δεν μπορεί να αντιστραφεί

Για όλα τα εν εξελίξει μεγάλα έργα μίλησε σήμερα στο ΕΡΤΝews ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος. Σε ερώτηση σχετικά με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυγή» για την Ανατολική Περιφερειακή της Θεσσαλονίκης, τη γνωστή και ως Flyover , ο υφυπουργός είπε ότι «μιλάμε για 82 στρέμματα σε μία έκταση κάποιων δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων δάσους, απειροελάχιστη έκταση που σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό είναι χαρακτηρισμένη ως δάσος, αλλά στην πράξη είναι τα πρανή της περιφερειακής οδού, τα οποία δεν είναι φυτεμένα, δεν έχουν δέντρα».

Είναι αλήθεια αυτό το οποίο λέει η “Αυγή”, είπε ο Νίκος Ταχιάος μιλώντας για μεγαλύτερη έκταση προς υλοτόμηση. Η νέα ΑΕΠΟ έχει κυρωθεί, η οποία επιτρέπει την επέμβαση στα τμήματα εκείνα τα οποία χρειάζεται να καταληφθούν.
Αλλά η ουσία είναι ότι δεν κερδήθηκε η προσωρινή διαταγή, που κατά την άποψή μου, ήταν μια σολομώντεια λύση την οποία έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας για να λύσει το γεγονός ότι υπήρχαν συνεχώς δικόγραφα τα οποία προσετίθεντο σε αυτήν τη δίκη και στα οποία έπρεπε συνέχεια να απαντά το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Οπότε, ενώ δόθηκε αυτή η προσωρινή διαταγή, ελάχιστες μέρες μετά, έγινε η δίκη. Περιμένουμε την έκβασή της.
Εμείς σεβόμαστε τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά το εργοτάξιο έχει πάρει μια μορφή η οποία δεν μπορεί να αντιστραφεί», τόνισε.

Σχετικά με τις αντιδράσεις ο υφυπουργός τόνισε: «Με στεναχωρεί ότι σε έναν πάρα πολύ μεγάλο βαθμό αυτές οι αντιδράσεις έχουν πολιτικά χαρακτηριστικά και δυστυχώς πηγαίνουν και ευθυγραμμίζονται με αυτές τις απόψεις κόμματα μόνο και μόνο γιατί τώρα βρισκόμαστε σε μια περίοδο εκλογών».

Δεν υπάρχει τρόπος να γίνει αυτό το έργο χωρίς να περιοριστεί η κυκλοφορία στον περιφερειακό, αλλά την ίδια ώρα έχουν ληφθεί πολύ σοβαρά μέτρα μέσα στην πόλη. Αναλαμβάνει η Εγνατία την λειτουργία του περιφερειακού. Έχουν δοθεί 13 εκατομμύρια στο δήμο Θεσσαλονίκης για να κάνει νυχτερινή αποκομιδή. Η Τροχαία έχει ενισχυθεί.
Αυτά είναι πολύ σοβαρά μέτρα και ότι άλλο μέτρο χρειάζεται θα προχωρήσει», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: ERT