Day: March 26, 2024

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» για Ατυχήματα από Βεγγαλικά και Κροτίδες

Με αφορμή ένα ακόμη σοβαρό περιστατικό τραυματισμού ανηλίκου -έπειτα από προσπάθεια πυροδότησης βεγγαλικών που είχε στην κατοχή του σε περιοχή της Αττικής- «Το Χαμόγελο του Παιδιού» τονίζει ακόμη μια φορά, σε γονείς, κηδεμόνες καθώς και εκπαιδευτικούς, ότι οι κροτίδες και τα βεγγαλικά δεν είναι παιχνίδια, αλλά άκρως επικίνδυνα υλικά.

Συγκεκριμένα τονίζει πως: «Τα βεγγαλικά και οι κροτίδες, στα χέρια ανήλικων μπορούν να μετατραπούν σε “φονικά όπλα” απειλώντας τη σωματική ακεραιότητα τη δική τους, των γύρω τους, και φυσικά ακόμα και την ίδια τους τη ζωή.
Τα στοιχεία, που κάθε χρόνο δημοσιοποιούνται αντιπροσωπεύουν περιστατικά παιδιών και οικογενειών, που αναπάντεχα έπειτα από κακή χρήση των εύφλεκτων -και πολλές φορές απρόβλεπτων- υλικών ή κάποιο τυχαίο λάθος βρέθηκαν, αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας.

“Το Χαμόγελο του Παιδιού” επιμένει κάθε χρόνο στην τεράστια σημασία της πρόληψης και ιδιαίτερα όσο πλησιάζουν οι ημέρες του Πάσχα, που το φαινόμενο αυτό βρίσκεται σε έξαρση αποτελώντας μία άτυπη “παράδοση”. Ο Οργανισμός, μέχρι σήμερα, έχει διαχειριστεί αρκετά περιστατικά σε όλη την Ελλάδα, τα οποία πέρα από σοβαρές, πολλές φορές μη αναστρέψιμες, σωματικές βλάβες έχουν και σοβαρές ψυχολογικές επιπτώσεις».

Συνεχίζοντας στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνει ότι: «Οι προσπάθειες που καταβάλλει η Ελληνική Αστυνομία είναι δεδομένες. Οφείλουμε όμως και εμείς, ως γονείς και εκπαιδευτικοί, να ενημερώσουμε τα παιδιά και να τα βοηθάμε να συνειδητοποιήσουν τον κίνδυνο και τις βλαβερές συνέπειες που μπορεί να έχει η χρήση βεγγαλικών και κροτίδων.
Γνωρίζουμε όλοι πόσο εύκολο είναι να προμηθευτεί ένα παιδί αυτά τα είδη. Η πώλησή τους γίνεται σε καταστήματα, στο διαδίκτυο ακόμη και σε συνοικιακά καταστήματα, παρά το γεγονός ότι είναι παράνομα.

Πρέπει πάντα να θυμόμαστε τις εξαιρετικά επικίνδυνες επιπτώσεις που έχει η χρήση κροτίδων και βεγγαλικών από παιδιά. Μια φορά αρκεί, για να αλλάξει μια ζωή.
Οι Γραμμές Βοήθειας και Υποστήριξης του Οργανισμού, η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα παιδιά SOS 1056 αλλά και η “Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111”, λειτουργούν με εξειδικευμένο προσωπικό, καθημερινά, πανελλαδικά, 24ώρες τη μέρα και βρίσκονται στη διάθεση παιδιών και ενηλίκων για συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη.
Ας κάνουμε το καλύτερο δυνατό ώστε να προστατέψουμε τα παιδιά μας».

ΠΗΓΗ: ERT

Ρ. Σβίγκου: Θα έπρεπε να έχουν ήδη παραιτηθεί

«Θα έπρεπε να έχουν ήδη παραιτηθεί. Πρέπει να φύγουν άμεσα. Με εκλογές. Να σταματήσει εδώ ο κατήφορος της χώρας», αναφέρει η γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ράνια Σβίγκου, σε ανάρτηση της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Να απαλλαγούμε από την κυβέρνηση της μονταζιέρας για το έγκλημα των Τεμπών, της ακρίβειας, των υποκλοπών, της παραβίασης προσωπικών δεδομένων και του κράτους Δικαίου», προσθέτει.

ΠΗΓΗ: ERT

Τουρισμός: Αυξημένη κίνηση και εισπράξεις τον Ιανουάριο

Με πλεόνασμα 112,6 εκατ. ευρώ ξεκίνησε το 2024 για το ταξιδιωτικό ισοζύγιο, εξέλιξη που αντικατοπτρίζει την ενδυνάμωση του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα ακόμα και κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο τον περασμένο Ιανουάριο εμφάνισε πλεόνασμα 112,6 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 54,6 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2023.

Ειδικότερα, αύξηση κατά 27,1% κατέγραψαν τον Ιανουάριο του 2024 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 278,3 εκατ. ευρώ, έναντι 219,0 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2023, ενώ αύξηση κατά 0,7% παρατηρήθηκε και στις ταξιδιωτικές πληρωμές (Ιανουάριος 2024: 165,7 εκατ. ευρώ, Ιανουάριος 2023: 164,4 εκατ. ευρώ).

Η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται τόσο στην άνοδο της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 16,0% όσο και στη μέση δαπάνη ανά ταξίδι, που αυξήθηκε κατά 9,7%. Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν κατά 4,2% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και συνέβαλαν κατά 25,8% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.

Τον Ιανουάριο του 2024, όπως προαναφέρθηκε, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 27,1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023, στα 278,3 εκατ. ευρώ. Αναλυτικότερα, αύξηση κατά 63,3% εμφάνισαν οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 149,0 εκατ. ευρώ, ενώ και οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ-27 αυξήθηκαν κατά 1,0% (Ιανουάριος 2024: 126,5 εκατ. ευρώ, Ιανουάριος 2023: 125,2 εκατ. ευρώ).

Η άνοδος των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 ήταν αποτέλεσμα της αύξησης των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ κατά 49,6% (Ιανουάριος 2024: 115,5 εκατ. ευρώ, Ιανουάριος 2023: 77,2 εκατ. ευρώ), καθώς επίσης και της αύξησης των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ κατά 138,8%, στα 33,5 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, όσον αφορά τις σημαντικότερες χώρες προέλευσης ταξιδιωτών από τη ζώνη του ευρώ, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 34,7% και διαμορφώθηκαν στα 29,0 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 83,0% και διαμορφώθηκαν στα 20,0 εκατ. ευρώ. Από τις χώρες εκτός της ΕΕ-27, άνοδο κατά 8,1% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 20,0 εκατ. ευρώ, καθώς και οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ, που αυξήθηκαν κατά 63,6% και διαμορφώθηκαν στα 23,1 εκατ. ευρώ. Τέλος, δεν σημειώθηκαν εισπράξεις από τη Ρωσία.

Εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση

Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση τον Ιανουάριο του 2024 διαμορφώθηκε σε 737,3 χιλ. ταξιδιώτες, αυξημένη κατά 16,0% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023. Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση μέσω αεροδρομίων αυξήθηκε κατά 11,7% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2023 και αυτή μέσω οδικών συνοριακών σταθμών κατά 24,8%. Η αύξηση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης προήλθε τόσο από την άνοδο της ταξιδιωτικής κίνησης από χώρες της ΕΕ-27 κατά 24,9% όσο και από τις χώρες εκτός της ΕΕ-27 κατά 8,3%.

Αναλυτικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκε σε 254,7 χιλ. ταξιδιώτες, αυξημένη κατά 21,2%, ενώ άνοδο εμφάνισε και η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ κατά 34,4%, σε 112,8 χιλ. ταξιδιώτες. Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία παρουσίασε αύξηση κατά 8,6% και διαμορφώθηκε σε 70,2 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ αυτή από τη Γαλλία αυξήθηκε κατά 35,4% και διαμορφώθηκε σε 42,6 χιλ. ταξιδιώτες. Αναφορικά με τις χώρες εκτός της ΕΕ-27, η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά 39,2% και διαμορφώθηκε σε 36,2 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ αυτή από τις ΗΠΑ διαμορφώθηκε σε 54,6 χιλ. ταξιδιώτες, αυξημένη κατά 260,2%.

Από τη Ρωσία δεν σημειώθηκε ταξιδιωτική κίνηση.

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

ΠΗΓΗ: ERT