Day: March 5, 2024

Γερμανικά έγγραφα θέτουν σε κίνδυνο τον βρετανικό στρατό – Στο Βερολίνο μεταβαίνει ο Κάμερον

Στις συνέπειες μιας γερμανικής διαρροής εγγράφων που περιλαμβάνουν εξαιρετικά εμπιστευτικές βρετανικές πληροφορίες εστιάζουν πολλά από τα βρετανικά δημοσιεύματα. Στο Βερολίνο μεταβαίνει την Πέμπτη ο λόρδος Κάμερον προκειμένου να θέσει το θέμα των διαρροών.

Ανταπόκριση: Νατάσα Καντζάβελου

Ο αρχηγός της γερμανικής αεροπορίας, Ίνγκο Γκέρχαρτς, ακούστηκε σε κλήση που αναχαιτίστηκε από τη Ρωσία να συζητά την παρουσία βρετανικού προσωπικού στην Ουκρανία. Η Telegraph αναφέρει ότι ένας πρώην επικεφαλής των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών προειδοποίησε ότι η διαρροή θα μπορούσε να είναι «απλώς η κορυφή του παγόβουνου».

Ο Ογκαστ Χένινγκ δήλωσε ότι εμπιστευτικές πληροφορίες του ΝΑΤΟ μπορεί να έχουν τεθεί σε κίνδυνο μετά την υποκλοπή και δημοσίευση από τη Ρωσία μιας βιντεοκλήσης που αποκάλυπτε στρατιωτικές πληροφοριες.

Τη Δευτέρα, πηγές υποστήριξαν ότι η Ρωσία είχε εντοπίσει τη Γερμανία ως τον «πιο αδύναμο κρίκο» στο ΝΑΤΟ και χρησιμοποιούσε τον Όλαφ Σολτς ως «εργαλείο». Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών προσπάθησε να υποβαθμίσει μια πιθανή σύγκρουση, λέγοντας: «Θα υπάρξουν λεπτομερείς συζητήσεις και για τα δύο μεγάλα θέματα : Ουκρανία και Γάζα».

Την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Σολτς πρότεινε ότι τα βρετανικά στρατεύματα βοηθούσαν στην εκτόξευση πυραύλων κρουζ, με αποτέλεσμα το Κρεμλίνο να ισχυριστεί ότι οι δυτικοί σύμμαχοι μπαίνουν στον πόλεμο με τη Ρωσία. Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες προειδοποίησαν ότι οι αποκαλύψεις θέτουν τα βρετανικά στρατεύματα σε κίνδυνο, καθώς ο ρόλος τους στο έδαφος θεωρούνταν προηγουμένως περιορισμένος. Η Ντάουνινγκ Στριτ περιέγραψε τη γερμανική διαρροή βρετανικών στρατιωτικών μυστικών ως μια «πολύ σοβαρή υπόθεση».

Ο Μπεν Γουάλας, ο πρώην υπουργός Άμυνας, έχει προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι οι Ρώσοι πράκτορες έχουν θέση στις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας. Το ηχητικό που διέρρευσε κυκλοφόρησε εν μέσω μιας αυξανόμενης πολιτικής διαμάχης στο Βερολίνο σχετικά με τις παραδόσεις πυραύλων κρουζ Taurus στην Ουκρανία.

ΠΗΓΗ: ERT

Βασίλης Κικίλιας: Ανακοίνωσε τη σύσταση νέας μονάδας με 40 δασοκομάντος στη Χίο

Ευρεία σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την προετοιμασία της επερχόμενης αντιπυρικής περιόδου πραγματοποίησε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, στο πλαίσιο επίσκεψής του στο νησί.

Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στην μονάδα δασοκομάντο, περίπου 40 δασοκομάντος, που προστίθεται στη Χίο για να συμβάλλει «στο έργο καταπολέμησης των δασικών πυρκαγιών». «Είναι πολύ σημαντικό για το νησί πλέον, ότι προστίθεται στο νησί της Χίου μία μονάδα ΕΜΟΔΕ δασοκομάντο, δασοπυροσβέστες πολύ σημαντικοί για μας. Υπολογίζεται ότι θα είναι 40 δασοκομάντος, οπότε αυτοί θα προστεθούνε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και φυσικά θα βοηθήσουν πολύ περισσότερο στο έργο καταπολέμησης των δασικών πυρκαγιών» δήλωσε ο κ. Κικίλιας.

Παράλληλα ο κ. Κικίλιας επέστησε την προσοχή σε όλους τονίζοντας ότι «η Χίος είναι ένα πανέμορφο νησί, έχει ιστορία, έχει πολιτισμό, έχει δύναμη, έχει τουρισμό και η δουλειά της Πολιτικής Προστασίας του Πυροσβεστικού Σώματος και όλων των δυνάμεων ασφαλείας είναι να προστατεύουν το νησί».

Επιπλέον, ο υπουργός αναφέρθηκε σε δράσεις πρόληψης για την αντιπυρική περίοδο επισημαίνοντας ότι η πρόληψη καθώς και η αντιμετώπιση «είναι πολύ σημαντική». «Σε ότι έχει να κάνει με την πρόληψη, έχουμε ορίσει νομοσχέδιο στη Βουλή, έχουμε φροντίσει έτσι ώστε το σύνολο των δυνάμεων προκαταβολικά να αντιμετωπίσει καταστάσεις τις οποίες υπάρχουν. Θα μπούμε στα δάση με το ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Εκατό μέτρα περίμετρος γύρω γύρω από τα στρατόπεδα θα πρέπει να είναι ξυρισμένα και με ζώνες δασοπυρόσβεσης το καλοκαίρι και φυσικά καλούνται και οι πολίτες να συνεισφέρουν, να καθαρίσουν τα οικόπεδα τους τα περιαστικά, περιδασικά, τα σπίτια τους και να φροντίσουν έτσι ώστε να μπορούμε όλοι μαζί να προστατεύσουμε αυτό το πανέμορφο νησί» επεσήμανε ο κ. Κικίλιας.

Πρόσθεσε πως: «Για αυτούς οι οποίοι είτε αδιαφόρησαν τα τελευταία χρόνια, είτε επί τούτου ήταν καθ έξιν εμπρηστές, είτε δε σέβονται τους συμπολίτες μας, τη φύση αλλά και τη προστασία του νησιού, όπως καταλαβαίνετε πλέον με τον νέο ποινικό κώδικα, ο οποίος ψηφίστηκε στο ελληνικό κοινοβούλιο, δεν πρόκειται πλέον περί πλημμελήματος ή εξ αμελείας πρόκληση πυρκαγιάς που οδηγεί σε απώλεια ανθρώπινης ζωής ή οικολογικής καταστροφής, αλλά για κακούργημα που τιμωρείται με δέκα χρόνια κάθειρξη και 200.000 ευρώ πρόστιμο. Οπότε θα προστατέψουμε τους πολλούς, τη χώρα μας και το νησί μας έναντι αυτών των κάποιων λίγων που δε σέβονται τους συμπολίτες τους, δε σέβονται το νησί, δε σέβονται τη χώρα, δε σέβονται την περιουσία του ελληνικού λαού».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΝΔ Νότης Μηταράκης, συνοδεύοντας τον κ. Κικίλια στην επίσκεψή του, δήλωσε: «Είναι ιδιαίτερα κρίσιμο το μήνυμα που έδωσε ο Βασίλης Κικίλιας ότι το κράτος θα κάνει τον δικό του ρόλο στην προστασία της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, αλλά και οι πολίτες πρέπει να κάνουν τον δικό τους ρόλο, να καθαρίσουν να χωράφια τους, να προστατέψουν την άσκοπη χρήση φωτιάς το καλοκαίρι, γιατί είδαμε δυστυχώς σε προηγούμενα καλοκαίρια πολλές πυρκαγιές να προκαλούνται από αμέλεια.

Είχα τη χαρά να συνεργαστώ με τον Βασίλη Κικίλια όχι μόνο ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη στην προηγούμενη αντιπυρική περίοδο αλλά εδώ και πάρα πολλά χρόνια και πάντα τον ευχαριστώ για το ενδιαφέρον που δείχνει για τα θέματα της Χίου. Θα συζητήσουμε και κάποια τοπικά θέματα όπως το κλιμάκιο του Ερεσού, τη μετεγκατάσταση του κλιμακίου των Καρδαμύλων, στα πλαίσια αυτής της επίσκεψης».

Στη σύσκεψη μετείχαν ο διοικητής ΠΕ.ΠΥ.Δ. Βορείου Αιγαίου, αρχιπύραρχος Παναγιώτης Κυπριωτέλλης, ο διοικητής Π.Υ. Ν. Χίου, πύραρχος Σταύρος Καπελλαρίδης, ο υποδιοικητής Π.Υ. Χίου, επιπυραγός Απόστολος Ντίλης, ο αστυνομικός διευθυντής Χίου, Ιωάννης Αραμπατζής, ο διοικητής 96 ΑΔΤΕ Χίου, ταξίαρχος Χαράλαμπος Αμπατζίδης, ο δήμαρχος Χίου, Ιωάννης Μαλάφης, ο διοικητής Λιμεναρχείου Χίου, αντιπλοίαρχος Παντελής Βατούσης, o αντιπεριφερειάρχης Χίου, Παντελής Βρουλής, η διευθύντρια Δασών Χίου, Θωμαΐς Κοιλούκου, ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας δήμου Χίου, Νικόλαος Βορριάς, ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Χίου, Γεώργιος Ζώας, ο διευθυντής ΔΕΔΔΗΕ, Γεώργιος Καλαμάκης.

Στη συνέχεια, ο κ. Κικίλιας θα παραστεί στην επίσημη τελετή έναρξης πιλοτικού προγράμματος για την κλιματική κρίση το οποίο εκπονείται με τη συνεργασία του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (HELMEPA) και του Ιδρύματος Λάτση, με αντικείμενο την ενημέρωση των πολιτών για την κλιματική αλλαγή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ERT

ΑΠΘ: Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης ο Πρόεδρος του ΕΑΠ

Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ θα αναγορευτεί ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), Καθηγητής Ιωάννης Καλαβρουζιώτης, για την προσφορά του στις επιστήμες του περιβάλλοντος.

Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 7 Μαρτίου και ώρα 12:00, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ.

Πρόγραμμα Τελετής Αναγόρευσης

Χαιρετισμός από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Χαράλαμπο Φείδα

Χαιρετισμός από τον Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ, Καθηγητή Γρηγόριο Παπαγιάννη

Χαιρετισμός από την Πρόεδρο του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ, Καθηγήτρια Ελισάβετ Θωίδου

Έπαινος του τιμωμένου από την Καθηγήτρια του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ Δήμητρα Αλεξίου

Τελετή Αναγόρευσης

Αντιφώνηση και ομιλία από τον τιμώμενο, με θέμα: «Η διαχείριση υδραυλικών – αποχετευτικών συστημάτων των αρχαίων Ελλήνων οδηγός για μία σύγχρονη αειφορική αναπτυξιακή πολιτική στους τομείς των έργων υποδομής, της εκπαίδευσης και του περιβάλλοντος»

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα τιμωμένου

Ο Καθηγητής Ιωάννης Καλαβρουζιώτης, με καταγωγή από την Καλαβρούζα Αιτωλοακαρνανίας, γεννήθηκε, μεγάλωσε και έζησε τα σχολικά του χρόνια στην Πάτρα. Αποφοίτησε από το πρότυπο Λύκειο της Πάτρας. Το 1984 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Γεωπονική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το 1999 ανακηρύχθηκε διδάκτορας της περιβαλλοντικής γεωχημείας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου της Πάτρας. Εργάστηκε ως γεωπόνος στο Υπουργείο Γεωργίας, από το 1988 έως το 2000. Διετέλεσε Διευθυντής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Π.Δ.Ε.) και βασικός εισηγητής των Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων του Γεωργικού Ταμείου της ΕΟΚ για την Π.Δ.Ε. Ο ίδιος εκλέχθηκε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (2000-2003), του Οργανισμού Πιστοποίησης Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (ΟΠΕΓΕΠ) ως εκπρόσωπος του ΓΕΩΤΕΕ (2004-2005), μέλος του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) (2006-2009) και Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, Ν.Π.Ι.Δ. ΥΠΕΧΩΔΕ (2006-2010), Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος (Απρίλιος 2020) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΔΟΑΤΑΠ από τον Μάρτιο του 2020 έως το 2022.

Η ακαδημαϊκή του πορεία ξεκίνησε το 2002 με την εκλογή του στη βαθμίδα του Λέκτορα και το 2007 στη βαθμίδα του Επίκουρου στο Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2017 κατέχει τη θέση του Καθηγητή στο ΕΑΠ. Έκτοτε ο Καθηγητής Ιωάννης Καλαβρουζιώτης κατείχε σημαντικές διοικητικές και ακαδημαϊκές θέσεις. όπως αυτή του διευθυντή σπουδών του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διαχείριση αποβλήτων», του διευθυντή του Εργαστηρίου Τεχνολογιών Αειφορικής Διαχείρισης Αποβλήτων, του Κοσμήτορα της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας του ΕΑΠ (2016-2022) και του Προέδρου του ΕΑΠ από τον Οκτώβριο του 2022 έως και σήμερα.

Ο Καθηγητής Ιωάννης Καλαβρουζιώτης δραστηριοποιείται έντονα στον ερευνητικό χώρο της περιβαλλοντικής γεωχημείας, της επαναχρησιμοποίησης υγρών και στερεών αποβλήτων, καθώς και στις αρχαίες τεχνολογίες διαχείρισης νερού και αποβλήτων (Πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης της Διεθνούς Ένωσης Νερού για το νερό στους αρχαίους πολιτισμούς).

ΠΗΓΗ: ERT