Στο “σκαμνί” θα καθίσει η 39χρονη γυναίκα και μαζί της, με την κατηγορία της συνέργειας, η φίλη της και ο οδηγός ταξί που φυγάδευσε την 39χρονη μετά την επίθεση με το καυστικό υγρό.
Όπως αναφέρει το cretalive.gr, η 39χρονη, κατά την απολογία της παρουσίασε τον εαυτό της ως θύμα κακοποιητικής συμπεριφοράς, απειλών και ξυλοδαρμών, ισχυριζόμενη ότι αναγκάστηκε να κάνει χρήση του καυστικού υγρού ως μέσο αυτοπροστασίας καθώς φοβόταν για τη ζωή της. Ο εγκαυματίας πάλι σε κουβέντες που είχε με συγγενείς και φίλους τα πρώτα 24ωρα αφ’ ότου συνήλθε από την καταστολή-δεν έδωσε τελικά κατάθεση στην ανακρίτρια-φέρεται να αποκάλυψε για τη μοιραία νύχτα ότι κοιμόταν όταν ξύπνησε ουρλιάζοντας από τους φρικτούς πόνους.
Δεν είχε καταλάβει τι είχε συμβεί, ένιωθε μόνο ότι καιγόταν. Υπάρχει μάλιστα βίντεο ντοκουμέντο με τον ίδιο να τρέχει σε αλλόφρονα κατάσταση τις σκάλες του ξενοδοχείου. Υποστηρίζεται ότι πριν πέσει για ύπνο φέρεται να είπε στην 39χρονη ότι δεν μπορούσε να συνεχίσουν να βρίσκονται κρυφά και ότι έπρεπε να διακόψουν.
Σημειώνεται ότι στο πόρισμα του αρμόδιου τμήματος των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ για τη ανάλυση του καυστικού υγρού με το οποίο περιέλουσε τον 37χρονο η πρώην σύζυγος του γίνεται λόγος για βιτριόλι και μάλιστα σε πυκνό υδατικό διάλυμα, το οποίο είχε αναμίξει με άλλο υγρό. Οι ειδικοί του Τμήματος Χημικών και Φυσικών Εξετάσεων, του εργαστηρίου εξέτασης γυαλιών, πλαστικών υλών, συνθετικών υφάνσιμων ινών και χρωμάτων, διαπίστωσαν ότι ήταν ισχυρότατα όξινο και ανιχνεύθηκε σε αυτό εξαιρετικά υψηλή συγκέντρωση θειικών ανιόντων.
Είναι ενδεικτικό ότι τόσο το τζιν που φορούσε ο 37χρονος όσο και το υπόστρωμα του κρεβατιού είχαν τρυπήσει από το καυστικό υγρό. Στην έκθεση αναφέρεται ότι «έφεραν οπές και φθορές, χαρακτηριστικές της επίδρασης ισχυρού οξέος».
Τουλάχιστον 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά από μεγάλες ταραχές στην Παπούα Νέα Γουινέα, όπου κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για δύο εβδομάδες.
Περισσότεροι από 1.000 στρατιώτες βρίσκονται σε ετοιμότητα «για να παρέμβουν όπου και όταν χρειαστεί», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός της Παπούας Νέας Γουινέας, Τζέιμς Μαράπε. Καταστήματα και αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν και σούπερ μάρκετ λεηλατήθηκαν, μετά την απεργία της αστυνομίας, λόγω μίας διαφωνίας με την κυβέρνηση για τις αμοιβές.
Η νέα κρίση σημειώνεται με φόντο ευρύτερες εντάσεις στη χώρα σχετικά με το αυξανόμενο κόστος και την υψηλή ανεργία. «Η παραβίαση του νόμου δεν φέρνει αποτελέσματα», είπε ο Μαραπε σε μια εθνική ομιλία.
Ενώ το μεγαλύτερο μέρος της βίας είχε περιοριστεί μέχρι χθες βράδυ (10/1), αφού στρατιώτες αναπτύχθηκαν και η αστυνομία ανέλαβε ξανά καθήκοντα, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι η κατάσταση παραμένει «ακόμα τεταμένη».
Το Γενικό Νοσοκομείο του Πορτ Μόρεσμπι επιβεβαίωσε οκτώ θανάτους στην πρωτεύουσα, ενώ τουλάχιστον άλλοι επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Lae, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Παπούας Νέας Γουινέας.
Η απουσία της αστυνομίας ενθάρρυνε πολλούς να λεηλατήσουν καταστήματα και να προκαλέσουν ευρύτερες καταστροφές, είπαν ντόπιοι στο BBC. «Είδαμε άνευ προηγουμένου διαμάχες στην πόλη μας, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία», δήλωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας της Πρωτεύουσας Πάουες Πάρκοπ σε ραδιοφωνικό διάγγελμα. Η λεηλασία είπε έγινε σε μεγάλο βαθμό από «οπορτουνιστές», ενώ παραδέχθηκε επεισόδια βίας από διαδηλωτές της αστυνομίας.
Η αναταραχή προκλήθηκε όταν η αστυνομία και άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι πραγματοποίησαν απεργία διαμαρτυρίας έξω από το κοινοβούλιο την Τετάρτη, αφού ανακάλυψαν ότι οι μισθοί τους είχαν μειωθεί έως και 50% στις τελευταίες πληρωμές.
Σε απάντηση, ο πρωθυπουργός είπε ότι η μείωση οφείλεται σε υπολογιστικό σφάλμα το οποίο είχε αφαιρέσει έως και 100 δολάρια από τις απολαβές τους. Το διοικητικό λάθος πρόσθεσε, θα διορθωθεί στις πληρωμές του επόμενου μήνα. Η απάντησή του όμως δεν έγινε αποδεκτή από πολλούς διαδηλωτές, μερικοί από τους οποίους προσπάθησαν στη συνέχεια να εισβάλλουν στο κτήριο του κοινοβουλίου, με τα πλάνα να δείχνουν ανθρώπους να πυρπολούν ένα αυτοκίνητο έξω από το συγκρότημα και να παραβιάζουν μια πύλη.
Πολλοί αναφέρθηκαν σε ισχυρισμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η κυβέρνηση αύξησε τους φόρους εισοδήματος, ισχυρισμό που αρνήθηκε η κυβέρνηση. «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνέλαβαν σε αυτές τις λανθασμένες πληροφορίες, την παραπληροφόρηση», είπε ο κ. Μαράπε, σύμφωνα με τους New York Times, προσθέτοντας ότι ο κόσμος εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι η αστυνομία διαδήλωνε
Εν μέσω μιας οικονομικής ύφεσης στη χώρα του που έχει εκτοξεύσει τον πληθωρισμό και την ανεργία, ο πρωθυπουργός αντιμετώπισε αυξημένες πιέσεις και δημόσια δυσαρέσκεια. Η αντιπολίτευση επεξεργάζεται επίσης μια πρόταση δυσπιστίας εναντίον του, η οποία έχει προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο. Τα νοικοκυριά περνάνε δύσκολα, υπάρχει αυξανόμενη ανισότητα στα αστικά κέντρα, ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα και έχουμε έναν μεγάλο αριθμό οικισμών και υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας, λένε οι αναλυτές. Όλοι αυτοί οι παράγοντες συνέβαλαν σε μια τέλεια «καταιγίδα»