Πρωτοποριακές δράσεις για τον έλεγχο και την αντιμετώπιση κρουσμάτων ασθενειών από τα κουνούπια
Στην Κρήτη, τα κουνούπια συνεχίζουν να …δρουν ανενόχλητα, καθώς οι κλιματικές αλλαγές και οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στο νησί, δεν έχουν επηρεάσει την παρουσία τους και την χειμερινή περίοδο.
Γι’ αυτό και η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, εντείνει τις προσπάθειές της, εφαρμόζοντας πρωτοποριακές επιστημονικά τεχνικές και δράσεις για τον έλεγχο και την αντιμετώπιση της εμφάνισης κρουσμάτων ασθενειών που μεταδίδονται από τα κουνούπια.
Μάλιστα η αρμόδια υπηρεσία σε συνεργασία με Ελληνικούς και διεθνείς οργανισμούς υγείας και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Έρευνας Κρήτης είναι σε επιφυλακή και ταυτόχρονα σε εγρήγορση για την αποτροπή και αντιμετώπιση εφόσον εμφανιστεί της νέας απειλής, του ξενικού, για την Ελλάδα είδους Aedes Aegypti που έχει εμφανιστεί στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Κύπρο.
Το συγκεκριμένο είδος ενδημεί στην Αφρική και είναι ικανό υπό προϋποθέσεις, να μεταδώσει λοιμώδη νοσήματα στον άνθρωπο, όπως κίτρινο πυρετό, δάγκειο πυρετό και ιό Ζίκα.
Σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ η Περιφέρεια Κρήτης, φέτος τοποθέτησε επιπλέον ειδικές παγίδες στα λιμάνια και τα αεροδρόμια του νησιού προκειμένου να εντοπιστεί το συντομότερο δυνατό η έλευση του συγκεκριμένου κουνουπιού στο νησί κάτι που μέχρι σήμερα έχει αποφευχθεί.
Ηράκλειο: Πρωτοποριακές δράσεις για τον έλεγχο και την αντιμετώπιση κρουσμάτων ασθενειών από τα κουνούπια
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Διευθυντή Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης καθηγητή κ.Αντώνη Παπαδάκη φέτος διενεργήθηκαν περισσότερες από 1000 δειγματοληψίες προνυμφών κάθε εβδομάδα σε 5000 καταγεγραμμένες εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών από ειδικά συνεργεία που επανδρώνονται από επιστήμονες και τεχνικούς.
Για πρώτη φορά το 2024, παράλληλα με το εκτελούμενο τριετές έργο καταπολέμησης, η Περιφέρεια Κρήτης θα υλοποιήσει ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα παρακολούθησης δραστηριότητας των κουνουπιών κατά τους χειμερινούς μήνες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, θα εντείνει τις δράσεις παρακολούθησης των ξενικών ειδών με χρήση ειδικών παγίδων με στόχο την αποτροπή εγκατάστασης τους, θα υπάρξουν δράσεις εκτίμησης του επιδημιολογικού κινδύνου πιθανής εγχώριας μετάδοσης της ελονοσίας σε περιοχές που διαμένουν και εργάζονται εργάτες γης, και θα εφαρμόσει δράσεις αξιολόγησης σε τοπικό επίπεδο της παραγωγικότητας του δικτύου ανθρωπογενών λυμάτων με τη συλλογή δεδομένων ποιοτικού χαρακτήρα που αφορούν τη διαχείριση των ανθρωπογενών εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών στο αστικό σύστημα.
Με την υλοποίηση όλων των ανωτέρω δράσεων, η Περιφέρεια Κρήτης στοχεύει στη ενίσχυση των πολλαπλών φραγμών μετάδοσης ασθενειών από κουνούπια ταυτόχρονα με τη διασφάλιση πολλαπλών οφελών που αφορούν μεταξύ άλλων:
· Την ενίσχυση της προστασίας της Δημόσιας Υγείας μέσω της καλύτερης αποτύπωσης και αξιολόγησης του επιδημιολογικού κινδύνου (ιός Δυτικού Νείλου, Ελονοσία, Δάγκειος πυρετός κλπ).
· Την αξιολόγηση της όχλησης καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
· Τη μελέτη της διακύμανσης των ακμαίων πληθυσμών κουνουπιών χωροκατακτητικών ειδών.
· Την αξιολόγηση της παραγωγικότητας σε κουνούπια των οικισμών των Περιφερειακών Ενοτήτων που εξακολουθούν να έχουν σηπτικούς βόθρους.
Επιπλέον, η Περιφέρεια με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των κατοίκων σχετικά με το έργο καταπολέμησης κουνουπιών θα συνεχίσει και το 2024 τις ενημερωτικές εκδηλώσεις που οργανώνει, σχεδιάζοντας τέσσερις, στις πρωτεύουσες και των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων.
ΠΗΓΗ: ERT