Day: August 14, 2023

Πύργος της Πίζας: “Ίσιωσε” το δημοφιλές μνημείο της Ιταλίας

Παρελθόν αποτελούν οι ανησυχίες για τον Πύργο της Πίζας που απειλείτο με κατάρρευση λόγω της μεγάλης κλίσης που είχε πάρει στην πορεία των χρόνων. “Ίσιωσε” κατά 46 εκατοστά και πλέον είναι ένα “σταθερό μνημείο”.

Ευοίωνο προμηνύεται το μέλλον για τον Πύργο της Πίζας, καθώς οι φόβοι που υπήρχαν στο παρελθόν για κατάρρευσή του λόγω της μεγάλης κλίσης που είχε πάρει, εξανεμίστηκαν με τις απαραίτητες, πολύχρονες, εργασίες που έγιναν.

Ανήμερα των 850ων “γενεθλίων” του, την Τετάρτη (09/08), σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε από τον πρόεδρο του οργανισμού OPA (Opera della Primaziale Pisana) που είναι υπεύθυνος για το μνημείο, τονίστηκε ότι “Σήμερα το καμπαναριό είναι ένα σταθερό μνημείο“.

Δεν ήταν, ωστόσο, πάντα έτσι. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ο πύργος, που είναι μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, έφτασε σε μια κλίση 4,5 μοιρών και οι φόβοι για τη σταθερότητά του οδήγησαν σε μια διεθνή προσπάθεια να αποτραπεί η ανατροπή του, με εργασίες που διήρκεσαν οκτώ χρόνια από το 1993.

Τώρα, οι ειδικοί λένε ότι το μέλλον του είναι «λαμπρό», με τη δορυφορική και επίγεια επιτήρηση να παρακολουθεί ακόμη και την παραμικρή αλλαγή στη θέση του, καθιστώντας το διάσημο καμπαναριό ένα από τα πιο επιτηρούμενα μνημεία στον κόσμο.

Ο πρώτος θεμέλιος λίθος του Πύργου της Πίζας τοποθετήθηκε στις 9 Αυγούστου 1173, «χάρη στη δωρεά 60 νομισμάτων που έκανε μια χήρα ονόματι Μπέρτα, για την κατασκευή του καμπαναριού του καθεδρικού μας ναού», είπε ο Αρχιεπίσκοπος της Πίζας.

Πρόβλημα από την αρχή

Το πρόβλημα σχετικά με τη σταθερότητα του πύργου ξεκίνησε νωρίς. Η κατασκευή διακόπηκε στο ύψος της τρίτης ανοικτής βαθμίδας κιόνων λόγω καθίζησης και συνεχίστηκε μόνο το 1275 όταν προστέθηκαν άλλα τρία επίπεδα.

Σε μια προσπάθεια να ευθυγραμμιστεί ο πύργος, οι τρεις τελευταίοι όροφοι καμπυλώθηκαν προς την αντίθετη κατεύθυνση από την κλίση. Ο πύργος ολοκληρώθηκε στα μέσα του 14ου αιώνα, όταν προστέθηκε το καμπαναριό.

Καθώς η κλίση μεγάλωσε στα τέλη του 20ου αιώνα, το χώμα αφαιρέθηκε από κάτω από τα θεμέλια στη βόρεια πλευρά του μέσω μιας σειράς διατρήσεων, προκαλώντας ανεπαίσθητη μείωση της κλίσης.

Η τελευταία έκθεση της ομάδας επιτήρησης που παρακολουθεί το μνημείο «τόνισε ότι η κλίση έχει μειωθεί κατά περίπου 460 χιλιοστά και η κλίση έχει επιστρέψει σε εκείνη των αρχών του 19ου αιώνα“.

Σήμερα ο πύργος είναι στο επίκεντρο ενός από τα πιο περίπλοκα συστήματα παρακολούθησης στον κόσμο, εξήγησε ο τεχνικός διευθυντής του OPA. Χάρη σε συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ιταλίας και του OPA, οι ειδικοί συνδέουν τη δορυφορική παρακολούθηση με δεδομένα που συλλέγονται σε επίπεδο εδάφους.

Θα στερέψουν τα ποτάμια στην Ελλάδα; Το κλιματικό σενάριο ερημοποίησης που μας «απειλεί»

Καθώς η Μεσόγειος θεωρείται hot spot για την κλιματική αλλαγή – που σημαίνει πως οι αλλαγές που παρατηρούνται στον πλανήτη εξαιτίας, ιδίως, της αύξησης της θερμοκρασίας στην περιοχή μας εμφανίζονται αμεσότερα και ισχυρότερα – η Ελλάδα περιλαμβάνεται σε αρκετά επιστημονικά σενάρια, σχετικά με το τι μας περιμένει στο μέλλον.

Πρόκειται για επιστημονικές «ασκήσεις εργασίας», κάποιες από τις οποίες συγκλίνουν πως η χώρα μας απειλείται σοβαρά με ερημοποίηση. Στα σενάρια αυτά, η λειψυδρία αναμένεται να χτυπήσει και τους ελληνικούς ποταμούς, επηρεάζοντας δραματικά τα οικοσυστήματα που αναπτύσσονται γύρω από αυτούς.

Πρόσφατα μίλησε στο CNN Greece για τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και την άμεση ανάγκη για λήψη μέτρων, ο πρώην Διευθυντής Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, κ. Μιχάλης Πετράκης, τονίζοντας πως: «Αν δεν αλλάξουμε στάση απέναντι στο φαινόμενο που λέγεται κλιματική αλλαγή, τότε θα δούμε τα ποτάμια μας χωρίς νερό ενώ θα σημειωθεί άνοδος της στάθμης της θάλασσας, 5-6 εκατοστά».

Τα ποτάμια αποτελούν για το περιβάλλον στη χώρα μας «πηγή ζωής». Προσφέρουν πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθούν και να διαβιώσουν σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας, ενώ αποτελούν επίσης σημαντικά στοιχεία για τις κοινωνίες που αναπτύσσονται γύρω τους, ιδίως από οικονομικής άποψης. Αν και τα ποτάμια που βρίσκονται στη χώρα μας είναι σχετικά μικρά σε μέγεθος – ειδικά αν τα συγκρίνουμε με τα μεγάλα ποτάμια της Ευρώπης – όμως η σημασία τους είναι μεγάλη για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Τα ποτάμια στην Ελλάδα είναι αβαθή και ορμητικά, γεγονός που σημαίνει ότι δεν είναι πλωτά, παρά μόνο από μικρά σκάφη, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και επομένως, δεν μπορούν να αξιοποιηθούν για εμπορικούς σκοπούς. Πολλά ελληνικά ποτάμια όμως αξιοποιούνται τουριστικά και προσφέρονται για δραστηριότητες όπως το ράφτινγκ. Όλα τα ελληνικά ποτάμια έχουν αρσενικά ονόματα, εκτός από την Νέδα, στην Πελοπόννησο. Τα μεγαλύτερα ποτάμια που διαρρέουν τη χώρα μας είναι ο Έβρος και ο Αξιός, που πηγάζουν όμως σε γειτονικές χώρες. Ο μεγαλύτερος σε μήκος ελληνικός ποταμός είναι ο Αλιάκμονας, ενώ σε όγκο νερού, ο Αχελώος.

Ο Αλιάκμονας έχει μήκος 297 χλμ. και πηγάζει από τον Γράμμο και τον Βόιο. Εκβάλλει στον Θερμαϊκό κόλπο, μεταξύ Θεσσαλονίκης και Κατερίνης, όπου σχηματίζεται Δέλτα 40.000 στρεμμάτων. Διασχίζει την Πιερία, την Καστοριά, τα Γρεβενά, την Κοζάνη και την Ημαθία, ενώ σε αυτόν εκβάλλουν, μεταξύ άλλων, ο Βενέτικος και ο Στραβοπόταμος. Στα νερά του ζουν πολλά είδη ψαριών, ενώ θεωρείται «καταφύγιο» για περίπου 215 είδη ενδημικών και μεταναστευτικών πουλιών, 27 εκ των οποίων ανήκουν στα προστατευόμενα είδη. Στις περιοχές που διασχίζει ζουν είδη ζώων εξέχουσας σημασίας για την πανίδα της χώρας, όπως ο λύκος, η αγριόγατα και ο δενδρομυωξός. Η περιοχή «Στενά του Αλιάκμονα», στην Ημαθία, είναι προστατευόμενη περιοχή του δικτύου Natura 2000.

Ο Αχελώος, στη δυτική Ελλάδα, έχει μήκος 220 χλμ. και πηγάζει από το όρος Λάκμος (Περιστέρι) στην Οροσειρά της Πίνδου. Εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος, αφού περνάει από την περιοχή των Τρικάλων, την Καρδίτσα, την Ευρυτανία, την Άρτα και την Αιτωλοακαρνανία, όπου σχηματίζεται και το εντυπωσιακό του Δέλτα. Λόγω του ότι τα πλούσια νερά του προσφέρονταν για κάτι τέτοιο, στον Αχελώο έχουν κατασκευαστεί τρία σπουδαία φράγματα με αντίστοιχες τεχνητές λίμνες, με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το Φράγμα των Κρεμαστών, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα φράγματα της Ευρώπης, το οποίο και οδήγησε στη δημιουργία της μεγαλύτερης τεχνητής λίμνης της Ελλάδας, της Λίμνης των Κρεμαστών, το φράγμα Καστρακίου και το φράγμα του Στράτου. Ολόκληρη η κοιλάδα του Αχελώου αποτελεί προστατευόμενη περιοχή του δικτύου Natura 2000.

Η συμβουλή του Τομ Χανκς στον Όστιν Μπάτλερ για την ψυχική του υγεία

Την ζωτικής σημασίας συμβουλή που έλαβε από τον Τομ Χανκς κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της βιογραφικής ταινίας «Έλβις», μοιράστηκε ο Όστιν Μπάτλερ.

Ο Μπάτλερ, ο οποίος ήταν υποψήφιος για Όσκαρ για τον πρωταγωνιστικό ρόλο, ανέφερε στην εφημερίδα Times του Ηνωμένου Βασιλείου ότι μία φορά που είχε δειπνήσει με τον Χανκς, εκείνος του είπε ότι έπρεπε να βουτήξει βαθιά σε κάποιον άλλον ρόλο το συντομότερο δυνατό, για να αποτρέψει το «συναισθηματικό μαστίγωμα».

Ειδικότερα, του επεσήμανε: «Έχεις μπει τόσο βαθιά στον ρόλο του Έλβις που, για την ψυχική σου υγεία, θα ήταν φρόνιμο να πας κατευθείαν σε κάτι άλλο. Αν απλώς πηδήξεις από το τρένο, μπορεί συναισθηματικά να μαστιγωθείς. Αυτό το κάτι άλλο μπορώ να στο προσφέρω».

Από τη συνομιλία αυτή, δε, προέκυψε η συμμετοχή του Μπάτλερ στη μίνι τηλεοπτική σειρά «Masters of the Air», παραγωγός της οποίας είναι, μεταξύ άλλων και ο Τομ Χανκς.

Οικουμενικός Πατριάρχης: Έκκληση να καλυφθεί τηλεοπτικά η Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά

Έκκληση να καλυφθεί τηλεοπτικά η Θεία Λειτουργία από τη Μονή Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα στις 15 Αυγούστου απηύθυνε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Να σημειωθεί πως η γραπτή άδεια για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας ήρθε από τις τουρκικές αρχές μόλις την Παρασκευή (11/8), μετά από πολλές πιέσεις.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθεί ακόμη και την ύστατη στιγμή, «ένα ιδιωτικό κανάλι ή ένας τηλεοπτικός φορέας, ο οποίος θα θελήσει να αναλάβει» την τηλεοπτική μετάδοση.

«Δεν είναι δα και κανένα αστρονομικό ποσό για να μεταδοθεί η λειτουργία, όχι για να προβληθεί ο Πατριάρχης και οι εκκλησιαζόμενοι την ημέρα εκείνη στην Παναγία Σουμελά, αλλά για να μπορέσουν οι απανταχού της γης αδελφοί μας να παρακολουθήσουν τη λειτουργία σε αυτόν τον ιερότατο για αυτούς χώρο, που είναι το παλλάδιον του Ποντιακού Ελληνισμού» σημείωσε, σύμφωνα με το orthodoxiatimes.

Νόελ Γκάλαχερ: Ο πρώην φροντμαν των Oasis δεν θυμάται τους στίχους των τραγουδιών του

Από απώλεια μνήμης φαίνεται πως πάσχει ο πρώην τραγουδιστής των Oasis, Νόελ Γκάλαχερ, καθώς όπως αποκάλυψε πλέον δυσκολεύεται να θυμηθεί στίχους τραγουδιών στις συναυλίες του.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Guardian, το πρώην μέλος των Oasis και φροντμαν των High Flying Birds, ο 56χρονος Νόελ Γκάλαχερ απέδωσε την απώλεια μνήμης με την πάροδο των χρόνων.

«Βρέθηκα σε συναυλία σε περιοδεία να σκέφτομαι: Ποιος είναι ο επόμενος στίχος σε αυτό το τραγούδι;» ανέφερε.

Μάλιστα, σημείωσε πως σκέφτεται να χρησιμοποιήσει έναν τηλεϋποβολέα καθώς όπως τόνισε: «Είμαι βέβαιος ότι, τελικά, θα χρειαστώ έναν».

Ο Νόελ Γκάλαχερ, όμως, δεν είναι ο μοναδικός μουσικός που αποκαλύπτει ότι χρειάζεται βοήθεια για να θυμάται τους στίχους. Στα τέλη του 2020, ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ αποκάλυψε ότι χρησιμοποιεί τηλεϋποβολέα στις ζωντανές εμφανίσεις του σε περίπτωση που ξεχάσει τους στίχους των τραγουδιών των Beatles. Αντίστοιχα και ο Έλτον Τζον, αλλά και ο Μπρους Σπρίνγκστιν.