Day: July 12, 2023

Καύσωνας Κλέων: Η απόφαση του υπ. Εργασίας για τηλεργασία και παύση εργασιών στον ιδιωτικό τομέα – Τι θα ισχύσει στο Δημόσιο

Εκδόθηκε σήμερα, Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023, από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η Υπουργική Απόφαση (Αριθμ.65581) στην οποία αναφέρονται όλα τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων ιδιωτικού τομέα κατά τη διάρκεια του καύσωνα με την ονομασία «Κλέων».

Ανάμεσα στα μέτρα που περιλαμβάνει η Υπουργική Απόφαση είναι:

  1. Η υποχρεωτική παύση εργασιών σε περιοχές που ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης καθίσταται εξαιρετικά υψηλός κατά το χρονικό διάστημα 12:00 -17:00
  2. Η παροχή εξ αποστάσεως εργασία με το σύστημα της τηλεργασίας για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου
  3. Μέτρα για την οργάνωση του χρόνου εργασίας και διευκόλυνση των εργαζομένων κατά την τυχόν αλλαγή χρόνου προσέλευσης και αποχώρησης τους από την εργασία
  4. Τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων
  5. Ειδικές προβλέψεις για υπαίθριες εργασίες και χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας

Η σχετική υπουργική απόφαση

Τι θα ισχύσει με το Δημόσιο

Ενόψει του επερχόμενου καύσωνα, για τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες προβλέπεται η εφαρμογή τηλεργασίας. Εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, λόγω της φύσης των καθηκόντων τους, τότε μπορούν να μην προσέλθουν στην υπηρεσία τους κάνοντας χρήση ειδικής άδειας.

Τα παραπάνω τίθενται σε συνέχεια της ανακοίνωσης της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (Ε.Μ.Υ.) σχετικά με το επερχόμενο κύμα καύσωνα, βάσει της εγκυκλίου που εξέδωσε το Υπουργείο, στην οποία περιγράφονται τα μέτρα προστασίας υπέρ της υγείας των δημοσίων υπαλλήλων καθώς και ο τρόπος λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών κατά τις ημέρες που σημειώνονται ακραία υψηλές θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών κελσίου. (Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023, Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023, Σάββατο 15 Ιουλίου).

Η υπαγωγή τους στις ευπαθείς ομάδες διαπιστώνεται βάσει των σχετικών στοιχείων που τηρούνται ήδη για τον υπάλληλο ή σε συνεργασία με τον Ελεγκτή Ιατρό της Υπηρεσίας ή τον ιατρό εργασίας ή κατόπιν προσκόμισης από τον ίδιο τον υπάλληλο σχετικής ιατρικής γνωμάτευσης, από την οποία να προκύπτει η πάθηση.

Ως προς τους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι δεν εμπίπτουν σε ευπαθείς ομάδες, οι Υπηρεσίες Προσωπικού μπορούν είτε να δώσουν οδηγίες για ευέλικτο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης είτε για παροχή τηλεργασίας. Ειδικά για τους υπαλλήλους που η φύση των καθηκόντων τους απαιτεί την παροχή εργασίας σε εξωτερικούς χώρους, θα πρέπει να κάνουν χρήση των προβλεπόμενων μέσων ατομικής προστασίας, ενώ συστήνεται η αποφυγή εργασίας τις ώρες αιχμής του καύσωνα (12.00 -17:00).

Προς αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών, αλλά και για την προστασία της υγείας τους, διευκρινίζεται ότι τυχόν ραντεβού με Δημόσιες υπηρεσίες που έχουν προγραμματιστεί κατά τις ώρες αιχμής του καύσωνα, θα πρέπει να επαναπρογραμματιστούν με μέριμνα των υπηρεσιών.

Εξυπακούεται ότι οι ως άνω οδηγίες δεν δύνανται να τύχουν ευθέως εφαρμογής σε εκείνους τους υπαλλήλους, τα καθήκοντα των οποίων συνδέονται άμεσα με την αντιμετώπιση των έκτακτων αυτών καιρικών συνθηκών.

Σε κάθε περίπτωση, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και οι φορείς του Δημοσίου οφείλουν να παρέχουν αδιαλείπτως τις υπηρεσίες τους στους πολίτες και να μεριμνούν για την εύρυθμη λειτουργία τους.

Δημοσκόπηση: Στο 40% διατηρείται το ποσοστό δημοτικότητας του Μπάιντεν – Η οικονομία βασική ανησυχία των Αμερικανών

Τα ποσοστά δημοτικότητας του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν διατηρήθηκαν σταθερά στο 40% στις αρχές Ιουλίου, κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα της προεδρίας του, ενώ οι οικονομικές ανησυχίες συνεχίζουν να προβληματίζουν τους Αμερικάνους, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Reuters/Ipsos αυτή την εβδομάδα.

Η τριήμερη διαδικτυακή δημοσκόπηση, που ρώτησε τους Αμερικάνους «Εγκρίνετε ή αποδοκιμάζετε τον τρόπο που ο Τζο Μπάιντεν διαχειρίζεται τα καθήκοντά του ως προέδρου;» και ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα, έδειξε οριακή μείωση από το ποσοστό δημοτικότητας του 41% ένα μήνα νωρίτερα, εντός του περιθωρίου σφάλματος των τριών ποσοστιαίων μονάδων που δίνει η έρευνα.

Ο μεγαλύτερος αριθμός των συμμετεχόντων – 21% – επικαλέστηκε την οικονομία ως τη μεγαλύτερη ανησυχία, ενώ ακολουθεί το 15% που επικαλέστηκε το έγκλημα ή τη διαφθορά.

Το ποσοστό του Μπάιντεν είναι αντίστοιχο του 41% του Ρεπουμπλικάνου προκατόχου του, του Ντόναλντ Τραμπ, σε αυτό το σημείο της προεδρίας του, ένας σχετικά χαμηλός αριθμός συγκριτικά με τους αμέσως προηγούμενους προέδρους, τον Δημοκρατικό Μπαράκ Ομπάμα και τον Ρεπουμπλικάνο Τζορτζ Ο. Μπους.

Η δημοσκόπηση της Reuters/Ipsos έγινε μέσω Διαδικτύου στα αγγλικά και συγκέντρωσε απαντήσεις από 1.028 ενηλίκους.

ertnews.gr

Παράταση Market Pass – Youth Pass: Οι αιτήσεις, τα κριτήρια και οι δικαιούχοι

Όπως αναφέρθηκε από την ηγεσία του ΥΠΕΘΟ, οι αιτήσεις θα εξεταστούν με βάση τα εισοδήματα του 2022, δηλαδή τα εκκαθαριστικά σημειώματα που θα εκδοθούν φέτος.

Με τον πληθωρισμό στα τρόφιμα να καλπάζει με ρυθμό 12,2% από τον Ιούνιο από 11,6% τον Μάιο και πολλά νοικοκυριά να βρίσκονται στο όριο των αντοχών τους, η κυβέρνηση εξήγγειλε παράταση στο επιδοματικού χαρακτήρα μέτρο του market pass, χωρίς ωστόσο να αλλάζει την “περίμετρο” ούτε τα χορηγούμενα ποσά, που παραμένουν να κυμαίνονται από 22 έως 100 ευρώ το μήνα ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του υπόχρεου.

Παραμένουν, δηλαδή, τα ίδια κριτήρια, εισοδηματικά (έως 16.000 ευρώ ο άγαμος, 24.000 ευρώ ο έγγαμος συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο) και περιουσιακά (έως 250.000 ευρώ ο άγαμος, 400.000 ευρώ ο έγγαμος).

Συγκεκριμένα, με βάση τις ανακοινώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, την Τρίτη 11 Ιουλίυ, παρατείνεται για τρεις μήνες (έως και τον Οκτώβριο του 2023) η χορήγηση της μηνιαίας οικονομικής ενίσχυσης για την κάλυψη μέρους του αυξημένου κόστους των νοικοκυριών λόγω της αύξησης του πληθωρισμού (Market Pass).

Βέβαια, είναι προφανές ότι η ενίσχυση αυτή δεν καλύπτει τις απώλειες καθώς με βάση ακόμη και την κυβέρνηση καλύπτει ένα ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) επί του μηνιαίου ύψους αγορών, που καθορίζεται σε διακόσια είκοσι (220) ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά εκατό (100) ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού με ανώτατο όριο τα χίλια (1.000) ευρώ αγορών.

Αναλυτικά, το ύψος της ενίσχυσης ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε 10% επί του μηνιαίου ύψους αγορών, που είναι 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, συν 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος έως 1.000 ευρώ αγορών. Συνεπώς, η ενίσχυση κυμαίνεται από 22 έως 100 ευρώ το μήνα (66 έως 300 ευρώ για το τρίμηνο της παράτασης).

Συγκεκριμένα, τα μηνιαία ποσά της ενίσχυσης ανέρχονται σε:

-22 ευρώ για ένα μονομελές νοικοκυριό

-32 ευρώ για ένα ζευγάρι χωρίς τέκνα

-32 ευρώ για μια μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο

-42 ευρώ για μια μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα

-42 ευρώ για ένα ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο

-52 ευρώ για ένα ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα

-62 ευρώ για ένα ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα

-72 ευρώ για ένα ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα

-82 ευρώ για ένα ζευγάρι με πέντε εξαρτώμενα τέκνα

Με βάση τις φετινές δηλωσεις:

Όπως αναφέρθηκε από την ηγεσία του ΥΠΕΘΟ, οι αιτήσεις θα εξεταστούν με βάση τα εισοδήματα του 2022, δηλαδή τα εκκαθαριστικά σημειώματα που θα εκδοθούν φέτος.

Επίσης οι δικαιούχοι θα πρέπει να ξέρουν ότι:

  • Δεν επιτρέπεται η ανάληψη του ποσού ή η μεταφορά του σε τρίτον.
  • Η οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση,
  • η εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τις τράπεζες και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
  • Η ενίσχυση χορηγείται σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα ή σε τραπεζικό λογαριασμό. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει την ψηφιακή κάρτα, η ενίσχυση θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγορές σε καταστήματα τροφίμων και λαϊκές αγορές.
  • Επίσης, η ψηφιακή χρεωστική κάρτα θα παραμείνει ενεργοποιημένη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Αν ο δικαιούχος επιλέξει την πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό, θα λαμβάνει το 80% της ενίσχυσης, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς περιορισμούς.

Το δημοσιονομικό κόστος για το 2023 είναι 251 εκατ. ευρώ ενώ οι ωφελούμενοι είναι 2,8 εκατ. νοικοκυριά με 7,5 εκατ. μέλη.

Επίσης σημειώνεται ότι:

-Οι παλαιοί δικαιούχοι του market pass αλλά και όσοι υπέβαλλαν αίτηση και απορρίφθηκαν δεν χρειάζεται να υποβάλουν νέα αίτηση. Η διασταύρωση των εισοδημάτων τους θα πραγματοποιηθεί μέσω της ΑΑΔΕ και θα διαπιστωθεί αυτομάτως εάν δικαιούνται να λάβουν ξανά την επιδότηση. Όσοι είχαν αύξηση στα εισοδήματά τους πάνω από τα υφιστάμενα εισοδηματικά κριτήρια δεν θα δικαιούνται market pass.

-Αίτηση θα πρέπει να υποβάλουν όσοι δεν είχαν υποβάλλει για διάφορους λόγους κατά τον πρώτο κύκλο του market pass.

-Η πλατφόρμα θα ανοίξει περί τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.

-Θα καταβληθεί προσπάθεια η πρώτη δόση να δοθεί έως τα τέλη Αυγούστου. Σε διαφορετική περίπτωση θα χορηγηθεί διπλή δόση τον Σεπτέμβριο.

-Η ψηφιακή χρεωστική κάρτα θα παραμείνει ενεργοποιημένη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Youth Pass

Θεσπίζεται, επίσης, με βάση το ΥΠΕΘΟ, από φέτος το Youth Pass ύψους 150 ευρώ για νέους 18 και 19 ετών που αποτελεί ουσιαστικά τη μονιμοποίηση του “Freedom Pass”, το οποίο είχε χορηγηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η ενίσχυση θα καταβάλλεται κάθε χρόνο με τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών.

Δικαιούχοι είναι όσοι την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους έχουν συμπληρώσει το 18ο και 19ο και δεν έχουν συμπληρώσει το 20ο έτος της ηλικίας τους. Η ψηφιακή χρεωστική κάρτα του δικαιούχου παραμένει ενεργοποιημένη για δύο χρόνια μετά την έκδοσή της.

Το Youth Pass θα καταβληθεί τον Σεπτέμβριο. Το κόστος είναι 30 εκατ. ευρώ για το 2023 και οι ωφελούμενοι: περίπου 200.000 νέοι 18 και 19 ετών.

Δίκη για τη δολοφονία Καμπανού: Απόρριψη όλων των ελαφρυντικών, ζητά η εισαγγελέας

Κανένα ελαφρυντικό για τους δολοφόνους του Άλκη Καμπανού, ήταν η πρόταση της εισαγγελέως. Συνεχίζεται η μαραθώνια διαδικασία.

Να μην ανανγωριστούν ελαφρυντικά σε κανέναν από τους 12 κατηγορούμενους για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, ζήτησε η εισαγγελέας, κατά την τελευταία ημέρα της δίκης.

Τα ελαφρυντικά που αιτήθηκαν οι συνήγοροι υπεράσπισης για λογαριασμό των εντολέων τους αφορούν την μετεφηβική ηλικία (για όλους), τον σύννομο βίο (ζητήθηκε για τους 11 από τους 12), την ειλικρινή μεταμέλεια και τη μεταγενέστερη καλή συμπεριφορά (κατά περίπτωση αυτά τα δύο).

Αναπτύσσοντας το σκεπτικό της περί της μη αναγνώρισης ελαφρυντικών περιστάσεων που αιτήθηκαν οι συνήγοροι υπεράσπισης για λογαριασμό των εντολέων τους (ειλικρινή μεταμέλεια, μεταγενέστερη καλή συμπεριφορά, σύννομος βίος, μετεφηβική ηλικία), η εισαγγελέας τόνισε τα εξής:

Όσον αφορά το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας είπε ότι ομολόγησαν επιλεκτικά όχι τις πράξεις τους, αλλά την παρουσία τους στο σημείο της δολοφονικής επίθεσης. «Απέκρυψαν τα πάντα και αποδέχθηκαν όσα δεν μπορούσαν να αντικρούσουν. Δεν μετάνιωσαν ούτε πόνεσαν για αυτό που έκαναν, δεν αποδέχθηκαν την εγκληματική τους συμπεριφορά», ανέφερε, ενώ σχολιάζοντας τη συγγνώμη που ζήτησαν στις απολογίες τους είπε: «Η συγγνώμη συνδέεται με τη συναίσθηση και την ενσυναίσθηση, δύο στοιχεία που σε αυτήν την αίθουσα δεν προέκυψαν».
Για το ελαφρυντικό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς, η κα. Κλιάμπα επισήμανε πως εάν πραγματικά είχαν βελτιωθεί ως προσωπικότητες θα είχαν μιλήσει. «Έστω κι ένας θα έλεγε, κοιτώντας μας στα μάτια, τί είδε και τι έγινε εκείνο το βράδυ» σημείωσε, μεταξύ άλλων.
Αναφορικά με το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, υπογράμμισε ότι οι 12 καταδικασθέντες δεν εξετράπησαν ξαφνικά σε αυτή την βαρύτατη εγκληματική συμπεριφορά, όπως απαιτεί ο νόμος. «Δεν τέλεσαν ένα οπαδικό επεισόδιο, σαν όλα τα άλλα. Υπήρχε οργάνωση, υποδομή- πράξεις που τελέστηκαν κατόπιν συνειδητής επιλογής και ώριμης σκέψης. Όλοι υπήρξαν οργανωμένοι οπαδοί, ακολουθώντας την ομάδα τους ακόμη και την περίοδο της πανδημίας. Το πάθος για την ομάδα τους και το μίσος για τον αντίπαλο αποδεικνύουν και το μη σύννομο του βίου τους», τόνισε η εισαγγελέας.
Για την απόρριψη της ελαφρυντικής περίστασης της μετεφηβικής ηλικίας, υπογράμμισε ότι έχουμε 12 ολοκληρωμένες προσωπικότητες που δεν διακρίνονται από ανωριμότητα και επιπολαιότητα, σημειώνοντας ότι είναι ανεξάρτητοι σε οικονομικό – προσωπικό επίπεδο και ορίζουν τις ζωές τους.
«Το δικαστήριο δεν συγχωρεί αλλά κρίνει αμερόληπτα», ανέφερε κλείνοντας την εισήγησή της που έγινε δεκτή με χειροκρότημα από συγγενείς και φίλους του ‘Αλκη.

Η διαδικασία συνεχίζεται με τις δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης και ακολούθως το δικαστήριο θα διακόψει για τη διάσκεψη ενόψει της απόφασης επί των ελαφρυντικών, τυχόν αναγνώριση των οποίων οδηγεί σε μειωμένες ποινές. Ακολούθως τον λόγο θα λάβει εκ νέου η εισαγγελέας, που θα προτείνει επί των ποινών, και αφού τοποθετηθούν οι συνήγοροι υπεράσπισης, το δικαστήριο θα αποσυρθεί πάλι ενόψει νέας διάσκεψης, η οποία θα αφορά τις ποινές.

Οι 12 νεαροί που κάθονται στο εδώλιο του κατηγορούμενου κρίθηκαν ήδη ομόφωνα ένοχοι, κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου, για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο (από άμεσο ανθρωποκτόνο δόλο) σε βάρος του Άλκη- οι επτά ως αυτουργοί και οι 5 ως συνεργοί στη συγκεκριμένη πράξη.

Υπενθυμίζεται ότι οι 12 καταδικασθέντες κρίθηκαν ένοχοι για τις εξής πράξεις:

Οι 2ος, 3ος, 4ος, 7ος, 9ος και 11ος ομόφωνα για ανθρωποκτονία από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (Άλκη), απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (πρώτο τραυματία φίλο) και κατά πλειοψηφία (5-2) για συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (δεύτερο τραυματία φίλο). Ομόφωνα για συμπλοκή με τη μορφή της επίθεσης, εξαιτίας της οποίας επήλθε θάνατος με αθλητική αναφορά και κατοχή αντικειμένου (με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του Αθλητικού Νόμου), όπως επίσης για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.
Ο 10ος ομόφωνα για ανθρωποκτονία από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (Άλκη), απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (πρώτο τραυματία φίλο) και κατά πλειοψηφία (5-2) για απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (δεύτερο τραυματία φίλο). Ομόφωνα για συμπλοκή με τη μορφή της επίθεσης, εξαιτίας της οποίας επήλθε θάνατος με αθλητική αναφορά και κατοχή αντικειμένου (με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του Αθλητικού Νόμου), όπως επίσης για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.
Οι 1ος, 5ος, 6ος, 8ος και 12ος ομόφωνα για συνέργεια σε ανθρωποκτονία από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (Άλκη), συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (πρώτο τραυματία φίλο) και κατά κατά πλειοψηφία (5-2) για συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (δεύτερο τραυματία φίλο). Ομόφωνα για συμπλοκή με τη μορφή της επίθεσης, εξαιτίας της οποίας επήλθε θάνατος με αθλητική αναφορά και κατοχή αντικειμένου (με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του Αθλητικού Νόμου), όπως επίσης, κατά περίπτωση, για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.
Τα 33′ πριν τη δολοφονία του Άλκη

Μείωση φορολογίας εισοδήματος – Μισθοί στο Δημόσιο: Ο “αστερίσκος” των πολυτέκνων και το “δημογραφικό μπόνους”

Για οικογένειες με 3 ή παραπάνω παιδιά, το ετήσιο όφελος από την έκπτωση φόρου, εκτιμάται από αναλυτές, ότι θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερο, ως κίνητρο, για την ενίσχυση των γεννήσεων. Οι επιδόσεις των δημοσίων υπαλλήλων.

Υπάλληλοι σε θέσεις ευθύνης, ειδικά μισθολόγια, αλλά και οικογένειες με δυο παιδιά είναι με βάση μια σχετική σύγκριση οι κερδισμένοι των ανακοινώσεων της κυβέρνησης για τη νέα εισοδηματική πολιτική στο δημόσιο αλλά και την αύξηση του αφορολόγητου.

Στον αντίποδα οι πολύτεκνοι, και δη ιδιωτικοί υπάλληλοι, με δεδομένες και τις ανάγκες για κάλυψη του δημογραφικού, παρά τις αυξήσεις αφορολόγητο, παραμένουν σε δυσμενέστεροι θέση σε σχέση με τα χρόνια προ μνημονίων και δεν τυγχάνουν των αναγκαίων στηρίξεων για το βάρος που φέρουν. Ωστόσο εάν είναι Δημόσιοι Υπάλληλοι έχουν μια σχετικά αξιόλογη αύξηση της οικογενειακής παροχής.

Υπενθυμίζεται ότι για τους μισθούς στο Δημόσιο προβλέπεται από 1η Ιανουαρίου 2024 αυξάνονται οι μισθοί όλων των δημοσίων υπαλλήλων (663.000) και παράλληλα αυξάνονται μια σειρά από επιδόματα και επιπλέον παροχές που λαμβάνουν (αύξηση οικογενειακής παροχής, επιδόματος θέσης ευθύνης, επιδόματος ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας, παραμεθορίου κ.ά.).

Το μέσο ετήσιο όφελος για τον κάθε δημόσιο υπάλληλο, από το συνδυασμό των παραπάνω αυξήσεων, ανέρχεται σε επιπλέον 1.292 ευρώ μικτά ή 800 ευρώ καθαρά.

Μάλιστα, με βάση το ΥΠΕΘΟ, το μέσο ετήσιο όφελος ανά υπάλληλο αυξάνεται σε 2.084 ευρώ μικτά ή 1.476 ευρώ καθαρά, αν συνυπολογιστούν και οι επιπλέον αυξήσεις ή απαλλαγές που εφαρμόζονται από το 2023 (κατάργηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, κατάργηση ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, διευθέτηση μισθολογικών αιτημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί κ.ά.). Πρόκειται επομένως για μια μεσοσταθμική ετήσια ωφέλεια ενός –και παραπάνω– επιπλέον μισθού για κάθε δημόσιο υπάλληλο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι 65.000 από συνόλου 663.000 θα λάβουν από 1.048 μέχρι και 3.600 ευρώ περισσότερα ετησίως, σε σχέση με εφέτος, λόγω της ειδικής θέσης που κατέχουν.

Συγκεκριμένα προβλέπεται:

Αύξηση κατά 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης. Το επίδομα θέσης ευθύνης το λαμβάνουν περίπου 65.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Αφορά τμηματάρχες, υποδιευθυντές, διευθυντές, γενικούς διευθυντές, ενώ αντιστοίχως αφορά και στα επιδόματα θέσεως ευθύνης των ενστόλων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, των ιατρών του ΕΣΥ, των ερευνητών, των προϊσταμένων εκπαίδευσης κ.λπ.. Έτσι, ένας τμηματάρχης θα λάβει επιπλέον 87 ευρώ, ένας υποδιευθυντής 105 ευρώ, ένας διευθυντής 135 ευρώ και ένας γενικός διευθυντής 300 ευρώ περισσότερα τον μήνα. Το επιπλέον δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε 51,6 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.

Ένστολοι

Επίσης, πρόσθετο εισόδημα δίνει η αύξηση κατά 15 ευρώ του επιδόματος ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που είναι έγγαμοι ή έχουν παιδιά. Πρόκειται για ειδικό επίδομα που το λαμβάνουν 112.000 δικαιούχοι. Το εν λόγω επίδομα αναπροσαρμόζεται από 55 ευρώ σε 70 ευρώ για τους έγγαμους χωρίς τέκνα και από 115 ευρώ σε 130 ευρώ για τους έγγαμους με τέκνα. Το επιπλέον δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε 20,2 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.

Επίσης, προβλέπεται αύξηση κατά 30% του επιδόματος παραμεθορίου. Το επίδομα παραμεθορίου αυξάνεται από 100 στα 130 ευρώ και αφορά 21.200 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος. Το επιπλέον δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε 7,7 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.

Μέλη ΔΕΠ

Επιπλέον αύξηση μισθών των μελών ΔΕΠ (Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό) και θέσπιση ειδικού επιδόματος βιβλιοθήκης, με συνολική μεσοσταθμική αύξηση αμοιβών κατά 10%. Συγκεκριμένα, αναπροσαρμόζεται, αναδρομικά από 07/10/2022, το μισθολόγιο των μελών ΔΕΠ (12.500 δικαιούχοι) σε συμμόρφωση με τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ.

Η αύξηση αυτή είναι επιπλέον της αύξησης των 70 ευρώ και της οικογενειακής παροχής που θα λάβουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι και αναλύθηκε παραπάνω. Το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε 49,8 εκατ. ευρώ για την περίοδο από 07/10/2022 έως 31/12/2023 και σε επιπλέον 40,5 εκατ. ευρώ κατ’ έτος από 1/1/2024 και μετά.

Αναλυτικά:

  • Αυξάνεται στα μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ (Πανεπιστήμια, Πολυτεχνεία, Ανώτατη Σχολή Καλών τεχνών, ΑΣΠΑΙΤΕ), επιπλέον των ανωτέρω και σε συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΣτΕ, ο βασικός μισθός κατά 5%.
  • Χορηγείται στα μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ, επιπλέον των ανωτέρω και σε συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΣτΕ, ειδικό επίδομα βιβλιοθήκης από 100 έως 200 ευρώ ανάλογα την εκπαιδευτική βαθμίδα.
  • Αυξάνεται ο βασικός μισθών διδακτικού προσωπικού άλλων φορέων της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΑΣΕΙ, ΑΕΑ, ΑΕΝ, ΙΕΠ) από 2,5% έως 4% και χορηγείται ειδικό επίδομα βιβλιοθήκης από 100 έως 150 ευρώ, αναλόγως την εκπαιδευτική βαθμίδα.

Παραδείγματα

  1. Δημόσιος Υπάλληλος με 2 παιδιά θα δει αύξηση 70 περίπου ευρώ τον μήνα στον μισθό του και επιπλέον 50 ευρώ αύξηση της οικογενειακής παροχής για τα δυο παιδιά. Συνολικό ετήσιο όφελος: 1.440 ευρώ. Αν ο υπάλληλος αυτός κατέχει και την θέση τμηματάρχη τότε θα έχει επιπλέον όφελος της τάξεως των 87 ευρώ τον μήνα λόγω της αύξησης κατά 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης. Επομένως το συνολικό ετήσιο όφελος κυμαίνεται στα 2.484 ευρώ μικτά ή 1.540 ευρώ καθαρά. Στο συνολικό όφελος θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα αποφέρει επιπλέον όφελος 220 ευρώ τον χρόνο.
  2. Αντισυνταγματάρχης του Στρατού Ξηράς με δυο παιδιά θα δει 70 ευρώ τον μήνα αύξηση μισθού και επιπλέον 50 ευρώ αύξηση της οικογενειακής παροχής για τα δυο τέκνα. Επιπλέον, θα δει αύξηση 180 ευρώ τον χρόνο από την αύξηση του επιδόματος ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και αύξηση 144 ευρώ τον χρόνο λόγω της αύξησης του επιδόματος θέσης ευθύνης. Αν ο συγκεκριμένος αξιωματικός υπηρετεί στην παραμεθόριο τότε έχει επιπλέον ετήσιο όφελος της τάξεως των 360 ευρώ λόγω της αύξησης κατά 30% του επιδόματος παραμεθορίου. Συνολικό ετήσιο όφελος από όλες τις αυξήσεις: 2.124 ευρώ μικτά ή 1.316 ευρώ καθαρά τον χρόνο. Στο συνολικό όφελος θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα αποφέρει επιπλέον όφελος 220 ευρώ τον χρόνο.
  3. Υπάλληλος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης σε θέση Διευθυντή με 1 παιδί θα δει 70 ευρώ τον μήνα αύξηση μισθού και επιπλέον 20 ευρώ τον μήνα αύξηση της οικογενειακής παροχής για το παιδί. Επιπλέον θα δει 30% αύξηση του επιδόματος θέσης ευθύνης που λαμβάνει, δηλαδή επιπλέον 135 ευρώ τον μήνα. Ετήσιο όφελος: 2.700 ευρώ μικτά ή 1674 ευρώ καθαρά.
  4. Υπάλληλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης με 2 παιδιά θα λάβει 70 ευρώ τον μήνα αύξηση μισθού και επιπλέον 50 ευρώ αύξηση της οικογενειακής παροχής για τα δυο τέκνα. Συνολικό ετήσιο όφελος: 1.440 ευρώ μικτά ή 893 ευρώ καθαρά. Η ποσοστιαία αύξηση των εισοδημάτων του ξεπερνά το 12%.
  5. Λέκτορας με 2 παιδιά με αποδοχές 1.889 ευρώ (μέχρι 31/12/2022) θα δει αύξηση του μισθού του στις 2.208 ευρώ λόγω και της επιπλέον αύξησης που θα λάβει κατ’ εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων του ΣτΕ, αλλά και της θέσπισης του επιδόματος βιβλιοθήκης. Στην αύξηση αυτή συμπεριλαμβάνεται η οριζόντια αύξηση 70 ευρώ καθώς και η αύξηση της οικογενειακής παροχής για τα δυο παιδιά (επιπλέον 50 ευρώ). Η συνολική αύξηση των αποδοχών του από όλα τα παραπάνω ξεπερνά το 16,8%.

Το αφορολόγητο και οι πολύτεκνοι

Στο μεταξύ με κάποια ανισομέρεια σε βάρος των πολυτέκνων, μειώνεται ο φόρος εισοδήματος για τους φορολογούμενους με παιδιά, για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν από το 2024, για τους οποίους έμμεσα αυξάνεται το αφορολόγητο όριο.

Συγκεκριμένα με την αναπροσαρμογή της έκπτωσης φόρου αυξάνεται το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες που έχουν παιδιά και διαμορφώνεται ως εξής: από 9.000 σε 10.000 ευρώ για οικογένειες με 1 παιδί, από 10.000 σε 11.000 ευρώ για δύο παιδιά, από 11.000 σε 12.000 για τρία παιδιά κ.ο.κ. από 1/1/2024. Ωφελούμενοι είναι 1,34 εκατ. φορολογούμενοι (με περισσότερα από 4 εκατ. μέλη οικογενειών) με εξαρτώμενα τέκνα και το ετήσιο κόστος διαμορφώνεται στα 135 εκατ. ευρώ.

Ενδεικτικά, το όφελος για τις οικογένειες με δύο παιδιά είναι 220 ευρώ το χρόνο, το οποίο θα φανεί μέσα στη χρονιά μέσω της μείωσης της παρακράτησης του φόρου εισοδήματος. Ωστόσο για 3 ή παραπάνω παιδιά, το ετήσιο όφελος θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερο, ως κίνητρο, για την ενίσχυση των γεννήσεων. Πάντως η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΟ, σχολιάζοντας το όλο ζήτημα, στάθηκε στο συνολικό πλέγμα ενισχύσεων που υπάρχει για τις πολυμελείς οικογένειες.

Συνολικά, η ισχύουσα και η νέα έκπτωση του φόρου εισοδήματος κλιμακώνεται ως εξής:

Μείωση φορολογίας εισοδήματος - Μισθοί στο Δημόσιο: Ο

Σημειώνεται, πάντως, ότι με το νέο μισθολόγιο, στο Δημόσιο, προβλέπεται αύξηση οικογενειακής παροχής. Την οικογενειακή παροχή λαμβάνει το 50,3% των δημοσίων υπαλλήλων (334.000) που αποδεικνύεται ότι είναι και “πρωταθλητές” στις γεννήσεις, σε σύγκριση με τους ιδιωτικούς υπαλλήλους. Η παροχή σήμερα κυμαίνεται σε 50 ευρώ για υπάλληλο με ένα τέκνο, 70 ευρώ για δύο τέκνα, 120 ευρώ για τρία τέκνα, 170 ευρώ για τέσσερα τέκνα και συν 70 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο (μικτά).

Από 1/1/2024 τα ποσά αυξάνονται σε 70 ευρώ για ένα τέκνο, 120 ευρώ για δυο τέκνα, 170 ευρώ για τρία τέκνα, 220 ευρώ για τέσσερα τέκνα και συν 70 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο. Συνεπώς ένας δημόσιος υπάλληλος με ένα τέκνο θα λάβει επιπλέον αύξηση 20 ευρώ και με δύο και άνω παιδιά επιπλέον 50 ευρώ κ.ο.κ

Ακτοπλοΐα: Οι ανακοινώσεις για εκπτώσεις στα εισιτήρια και η από “σπόντα” ανάδειξη ενός εθνικού ζητήματος

Η κατόπιν εορτής ενασχόληση της κυβέρνησης με τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, οδήγησε στα “οικογενειακά πακέτα” και στη βελτίωση των επιδοτήσεων στα εισιτήρια στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού. Άλυτο το γενικό πρόβλημα της ακρίβειας.

Σειρά εκπτώσεων και προσφορών στα εισιτήρια βασικών ακτοπλοϊκών γραμμών, αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα οι ακτοπλοϊκές εταιρείες μετά και τις χθεσινές επαφές με την κυβέρνηση.

Στόχος, όπως αναφέρουν παράγοντες του κλάδου, είναι να ενισχυθούν οι πλέον πληττόμενοι από την κρίση ακρίβειας, πολίτες, και δη οι οικογένειες, που άλλωστε ετοιμάζονται για τις διακοπές τους.

Συγκεκριμένα θα προβλέπονται εκπτώσεις μέσω κάποιων οικογενειακών πακέτων, βελτίωση των επιδοτήσεων στα εισιτήρια στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού και παράταση κάποιων ειδικών εκπτώσεων που έχουν θεσπίσει ορισμένες εταιρείες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προταθούν εκπτώσεις γύρω στο 20% στα οικογενειακά εισιτήρια, όπως και επιπλέον εκπτώσεις στους δικαιούχους κοινωνικού τουρισμού που ξεκινά από την 1η Αυγούστου, και οι οποίες θα φτάνουν μέχρι και 50%. Έτσι, δεδομένης της συμμετοχής του κράτους, οι δικαιούχοι του κοινωνικού τουρισμού αναμένεται να καταβάλουν το 15% της αξίας του εισιτηρίου. Ήδη, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, Σπύρος Πασχάλης, που χθες συζήτησε με την κυβέρνηση, για όλα τα ζητήματα της ακτοπλοΐας, αναμένει τις αποφάσεις των μελών του Συνδέσμου για να προωθήσει τις σχετικές προτάσεις στον υφυπουργό Επικρατείας Γιάννη Μπρατάκο.

Σημειώνεται ότι η Attica Group και οι Μινωικές Γραμμές, που είναι δυο ακτοπλοϊκές εταιρείες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού, πέρα από τους δικαιούχους του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού, πιθανόν, να ανακοινώσουν και έτι περαιτέρω ευνοϊκές προσφορές.

Βέβαια, πρέπει να επισημανθεί ότι ήδη τρέχουν και πολλές εκπτώσεις, πέρα από τις ευάλωτες ομάδες, ή τους άνω των 65 και τα παιδιά, με τα προγράμματα πιστότητας ή τις προωθητικές πολιτικές, που φτάνουν και το 40-50%, ανάλογα τον προορισμό αλλά και συχνά οδηγούν σε δωρεάν ταξίδια μέσα από τα προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, στήριξης αθλητικών σωματείων και τοπικών κοινωνιών, που συχνά καλύπτουν κενά κρατικών πολιτικών.

Ενδεικτικά η Attica Group προβλέπει ειδικές εκπτώσεις στα εισιτήρια επιστροφής στο αυτοκίνητο, ειδικές προσφορές (έκπτωση 30%) για τις γραμμές του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, κ.λ.π. για διακοπές εκεί ή η ΑΝΕΚ προβλέπει έκπτωση 20% στο ναύλο επιστροφής, για ημερήσια ταξίδια, ενώ και η ΜΙΝΟΑΝ έχει έκπτωση 20% για τις Κυκλάδες. Επίσης όλες οι ακτοπλοϊκές εφαρμόζουν εκπτώσεις για νέους , για φοιτητές για ανέργους και ειδικές κατηγορίες πληθυσμού. Όπως τόνισε, μάλιστα, στη κυβερνητική σύσκεψη ο Πρόεδρος του ΣΕΕΝ κ. Σπύρος Πασχάλης πάνω από 60 εκατ. ευρώ το χρόνο υπολογίζεται το κόστος αυτών των εκπτώσεων, που το καλύπτουν οι ακτοπλοϊκές.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι στο φόντο όσα ετέθησαν στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, με βάση στελέχη του ακτοπλοϊκού κλάδου, παρά την πτώση στα καύσιμα, άλλα κόστη έχουν πάρει την ανιούσα. Συγκεκριμένα τα μισθολογικά κόστη έχουν ένα +8%, τα κόστη επισκευής και ανταλλακτικών ένα +18% και τα ασφάλιστρα ένα +29%. Όλα αυτά βάζουν εμπόδια, όπως αναφέρεται, στην προσπάθεια για μείωση της τιμών των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων στην παρούσα φάση.

Άλλο ένα σημείο που στέκεται ο κλάδος είναι και το θέμα της βιωσιμότητας, καθώς πολλές εταιρείες αντιμετώπισαν το φάσμα μεγάλων λειτουργικών ζημιών. Παραπέμπουν, δε, σε εταιρείες π.χ. της ΑΝΕΚ, που έχουν πρόβλημα επιβίωσης, αλλά και στις καταγεγραμμένες ζημίες των εισηγμένων (Attica, Minoan) τα χρόνια της πανδημίας.

Πάντως, όπως αναφέρουν καλά γνωρίζοντες τα θέματα της ακτοπλοΐας, υπάρχει μια θετική όψη στα όσα συνέβησαν τις τελευταίες μέρες. Η κυβέρνηση ενέσκηψε, έστω και χωρίς τεκμηρίωση, με επικοινωνιακούς όρους και χωρίς εμβάθυνση, στο όλο θέμα βιωσιμότητας του κλάδου, που έχει και εθνική διάσταση.

Έστω κι από “σπόντα” άκουσε τις απόψεις ενός κλάδου, που στο πρόσφατο παρελθόν συναντούσε “τοίχο”, “χτυπώντας στου κουφού την πόρτα” συχνά, για ζητήματα ανασχεδιασμού των άγονων γραμμών, ανανέωσης του στόλου, λιμενικών υποδομών κτλ.

Η ευκαιρία
Έτσι, το όλο θέμα των εισιτηρίων εκλήφθηκε, ως μια ευκαιρία να αναδειχθούν μια σειρά επειγόντων ζητημάτων που άπτονται της βιωσιμότητας του κλάδου της ακτοπλοΐας, ένα από τα οποία είναι και αυτό της ανανέωσης του ακτοπλοϊκού στόλου μέχρι το 2030.

Ειδικότερα, παράγοντες της ακτοπλοΐας αναφέρουν ότι η όλη συζήτηση δίνει λαβές να ανοίξουν τα ζητήματα της πράσινης μετάβασης και της ανάγκης χρηματοδότησης της ανανέωσης του στόλου, ενόψει και των νέων περιβαλλοντικών κανονισμών.

Υπολογίζεται ότι η ανανέωση του στόλου της ελληνικής ακτοπλοΐας θα απαιτήσει επενδύσεις της τάξεως των 2,5-3 δισ. ευρώ, μόνο για την ανανέωση των υφιστάμενων πλοίων ηλικίας άνω των 25 ετών, μέχρι το 2030. Κι αυτό την ώρα που η γειτονική Ιταλία, ανταγωνιστής μας στις γραμμές της Αδριατικής, μέσω διαφόρων εταιρειών, έχει ήδη μεριμνήσει για επιδοτήσεις στον κλάδο