Τίτλοι τέλους πέφτουν από αύριο για το πρόγραμμα επιδοτούμενων δανείων που χορήγησε η ΕΚΤ προς τις τράπεζες της ευρωζώνης, προκειμένου να τα διοχετεύσουν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης.
Για την ακρίβεια η ΕΚΤ έχει αρχίσει ήδη από τον Νοέμβριο να ζητά την αποπληρωμή των δανείων αυτών, με το μεγαλύτερο μέρος όμως εξ αυτών δηλαδή τα 480 από τα 760 δις. να απαιτεί να επιστραφούν αρχής γενομένης από αύριο.
Και μπορεί για τις ελληνικές τράπεζες η πίεση να μην είναι τόσο σοβαρή καθώς πρώτον έχουν ήδη αποπληρώσει πρόωρα δάνεια ύψους 22,5 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα η χρηματοδότησή τους από το Ευρωσύστημα να έχει μειωθεί στα 28,3 δισ. ευρώ και δεύτερον γιατί τα πλεονάζοντα αποθεματικά τους να είναι λίγο έως πολύ ίσα με αυτά που οφείλουν στην ΕΚΤ, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο για τις ιταλικές τράπεζες που έχουν δανειστεί από το πρόγραμμα αυτό 110 δις. ευρώ και τα ανεξόφλητα τους είναι μεγαλύτερα από τα αποθεματικά τους στην ΕΚΤ, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένες από τις τράπεζές και δη οι μικρότερες θα πρέπει να συγκεντρώσουν χρήματα από αλλού για να αποπληρώσουν τα συγκεκριμένα δάνεια.
Όπως και ‘χει πάντως το γεγονός ότι η ΕΚΤ από αύριο κιόλας αρχίζει να ζητά πίσω τα χρήματα της αφήνοντας τα συγκεκριμένα δάνεια να λήξουν, απαιτώντας τόκο σε περίπτωση μη αποπληρωμής και μάλιστα σε ένα περιβάλλον ακριβού χρήματος αποτελεί σύμφωνα με τους αναλυτές ένα πολύ σοβαρό τεστ αντοχής για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της ευρωζώνης.
Η οριστικοποίηση του χρονοδιαγράμματος για την υλοποίηση των μέτρων που έχουν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης θα είναι μια από τις προτεραιότητες του νέου οικονομικού επιτελείου.
ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ
ΑΠΟ 01/01/2024
· Αύξηση αφορολογήτου για γονείς με παιδιά
· Αύξηση συντάξεων (τουλάχιστον 3%)
· Νέο μισθολόγιο δημοσίου
ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ
ΑΠΟ 01/01/2025
· Μείωση τέλους επιτηδεύματος κατά 20%
· Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%
(0,25% για εργοδότη και 0,25% για εργαζόμενο)
Τηρώντας κατά γράμμα τον προγραμματισμό ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους αναμένεται να ανακοινώσει εντός της ημέρας το πρόγραμμα επανέκδοσης ελληνικών ομολόγων για το β’ εξάμηνο.
Ευκαιρία να αποκτήσουν ή να αναβαθμίσουν τις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητές λαμβάνοντας πιστοποίηση αλλά και εκπαιδευτικό επίδομα 400 ευρώ έχουν χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα μέσω του Προγράμματος “ΠΑΩ ΜΠΡΟΣΤΑ¨. Το προγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ύψους 155 εκατ ευρώ.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ “ΠΑΩ ΜΠΡΟΣΤΑ”
Ωφελούμενοι:
150.000 εργαζόμενοι ιδιωτικού τομέα
Αιτήσεις:
έως 3 Ιουλίου (voucher.gov.gr)
Εκπαιδευτικό επίδομα:
400 ευρώ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ΠΑΩ ΜΠΡΟΣΤΑ”
Θεωρητική κατάρτιση 80 ώρες
Εξετάσεις πιστοποίησης
Εκπαιδευτικό επίδομα 400 ευρώ (5 ευρώ/ώρα κατάρτισης) Δάνεια που ξεπερνούν το 1,3 δισ. ευρώ και αφορούν κεφάλαιο κίνησης, πράσινες επενδύσεις και ψηφιακή αναβάθμιση επιχειρήσεων, αναμένεται να πέσουν άμεσα στην αγορά μέσω της Αναπτυξιακής τράπεζας και των εμπορικών τραπεζών. Ήδη 1.700 επιχειρήσεις έχουν λάβει έγκριση χρηματοδότησης και επιπλέον 6.000 βρίσκονται σε διαβούλευση με τα πιστωτικά ιδρύματα. Το θέμα επιμελήθηκε ο Άκης Αθανασόπουλος.
Η τραγωδία “Εκάβη“ του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Ιούς Βουλγαράκη ανεβαίνει στη σκηνή του θεάτρου Δάσους στη Θεσσαλονίκη, τη Δευτέρα 10 και την Τρίτη 11 Ιουλίου 2023, συμμετέχοντας στις θεατρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Δάσους και στο πλαίσιο της καλοκαιρινής της περιοδείας. Ένας πολυμελής θίασος εξαιρετικών ηθοποιών και μουσικών και η νέα μετάφραση της Ελένης Βαροπούλου, που πραγματοποιήθηκε ειδικά για την παράσταση, είναι οι πυλώνες του εγχειρήματος.
Η Εκάβη, που υποδύεται η Ελένη Κοκκίδου, στην ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη ξεκινά ως πρόσωπο από αυτό το σημείο, από αυτό που έχουμε ξεχάσει, τον δρόμο του θρήνου. Στο πρώτο μέρος του έργου το πένθος, προσωπικό αλλά και συλλογικό, μοιάζει να γεννά τη μεταφυσική του: ζωντανοί και νεκροί βρίσκονται σε διαρκή συνομιλία, ένα αγόρι άταφο ταράζει τον ύπνο της μάνας του, ένα κορίτσι στέκει στο όριο ζωής και θανάτου. Στην Εκάβη τα πάντα συμβαίνουν σε έναν μεταιχμιακό χρόνο, μετά το τέλος του πολέμου. Η βία όμως δεν έχει τελειώσει. Και εκεί ακριβώς, στον χρόνο της μετάβασης, η Εκάβη του πένθους γίνεται η Εκάβη της εκδίκησης, ανοίγοντας μια τολμηρή διαλεκτική με το σήμερα.
Οι Παγκόσμιοι Αγώνες Special Olympics για αθλητές και αθλήτριες με νοητική αναπηρία, ξεκίνησαν στο Βερολίνο και θα διαρκέσουν έως τις 25 Ιουνίου με τη συμμετοχή 7.000 αθλητών και χιλιάδων μελών προπονητικών ομάδων και εθελοντών από 190 χώρες, καθώς αξίζει να αναφέρουμε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση στη Γερμανία από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972.
Η ελληνική ομάδα Powerlifting των Special Olympics με τους αθλητές Ανδρίοπουλο Δημήτρη-Κυριάκο, Στέφα Σπύρο και την αθλήτρια Λύκου Βασιλική-Υπαπαντή συνέχισαν την πετυχημένη παράδοση του αθλήματος στους Παγκόσμιους Αγώνες των Special Olympics, καταφέρνοντας την συγκομιδή 12 μεταλλίων (8 Χρυσά – 4 Χάλκινα)
Ανδριόπουλος Δημήτρης – Κυριάκος – κατηγορία 59 kg M-04
1η θέση (Χρυσό Μετάλλιο) στο squat
1η θέση (Χρυσό Μετάλλιο) bench press
1η θέση (Χρυσό Μετάλλιο) dead lift και
1η θέση (Χρυσό Μετάλλιο) total Powerlifting
Λύκου Βασιλική-Υπαπαντή – κατηγορία 84+ kg F-12
1η θέση (Χρυσό Μετάλλιο) στο squat
1η θέση (Χρυσό Μετάλλιο) bench press
1η θέση (Χρυσό Μετάλλιο) dead lift και
1η θέση (Χρυσό Μετάλλιο) total Powerlifting
Στέφας Σπύρος – κατηγορία 59 kg M-03
3η θέση (Χάλκινο Μετάλλιο) squat
3η θέση (Χάλκινο Μετάλλιο) bench press
3η θέση (Χάλκινο Μετάλλιο) dead lift και
3η θέση (Χάλκινο Μετάλλιο) total Powerlifting
Ο επικεφαλής προπονητής SO Powerlifting κ. Κωλέττης Ανδρέας, ο οποίος επί 15 χρόνια εθελοντικής προσφοράς στο άθλημα του Powerlifting των Special Olympics και με την 4η συνεχή συμμετοχή σε Παγκόσμιους Αγώνες, με την βοήθεια του κ. Κουστένη Γεώργιου (βοηθός προπονητή), ο οποίος δεν κατάφερε να βρίσκετε στην Γερμανία, υλοποίησαν με μεγάλη επιτυχία τον τετραετή σχεδιασμό, ώστε τα Special Olympics Hellas να συνεχίσουν να είναι μια από τις δυνατότερες ομάδες του αθλήματος Παγκοσμίως … μα πάνω από όλα έδωσαν τον καλυτέρο εαυτό τους, προσφέροντας χαρά, ευτυχία και χαμόγελα στους 3 αθλητές, γιατί αυτός είναι μαγικός κόσμο των Special Olympics.
Οι πολιτικές για τα νέα ζευγάρια οι παροχές προς την οικογένεια θα είναι το κύριο αντικείμενο του νέου υπουργείου που αναλαμβάνει η Σοφία Ζαχαράκη με υφυπουργό την Μαρία Κεφάλα. Τα “αγκάθια” για το νέο χαρτοφυλάκιο. Χρήστος Δεμέτης 27 Ιουνίου 2023 09:40 Τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ (επίδομα παιδιού, επίδομα γέννησης, επίδομα στέγασης, Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα), το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ “Σπίτι μου”, καθώς και μια σειρά παροχών που αφορούν βρεφονηπιακούς σταθμούς περνάνε στο νεοσύστατο Υπουργείο Κοινωνικης Συνοχής και Οικογένειας που αναλαμβάνει η Σοφία Ζαχαράκη με υφυπουργό την Μαρία Κεφάλα. Τη σύσταση του νέου υπουργείου είχε ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
“Η σύσταση του νέου υπουργείου θα συνδυαστεί με μια σειρά κινήτρων για την ισορροπία οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, με ειδικά προγράμματα και διάθεση κονδυλίων για τη στήριξη συγκεκριμένων πολιτικών για τις οικογένειες και προώθηση της ισότητας στην εργασία μεταξύ ανδρών και γυναικών. Χρειαζόμαστε να έχουμε ένα κέντρο λήψης αποφάσεων για ζητήματα που έχουν να κάνουν και με τα ζητήματα της οικογενειακής πολιτικής και με τα ζητήματα της προνοιακής πολιτικής, της κοινωνικής στήριξης δηλαδή και της ισότητας. Το υπουργείο Εργασίας έκανε μία εξαιρετική δουλειά επί των ημερών μας, αλλά είναι ένα υπουργείο πάρα-πάρα πολύ μεγάλο. Γι’ αυτό και η απόφασή μας είναι να δημιουργήσουμε αυτό το καινούριο υπουργείο, το οποίο θα δώσει και έμφαση και θα είναι ουσιαστικά το υπουργείο – πυλώνας για να αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό πρόβλημα”, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά, ανακοινώνοντας το νέο υπουργείο. Πρακτικά, “σπάει” το υπουργείο Εργασίας, στα “δύο”.
Αρμοδιότητες Σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα, κεντρική πολιτική του νέου υπουργείου θα είναι η στήριξη των νέων ζευγαριών ενώ μέλημά του θα είναι και το δημογραφικό ζήτημα. Στο νέο υπουργείο περνάει και το χαρτοφυλάκιο που αφορά τους παιδικούς σταθμούς, τα ολοήμερα σχολεία και τα προγράμματα “Βοήθεια στο Σπίτι” και “Νταντάδες στο Σπίτι”.
Μέλημα επίσης του υπουργείου αναμένεται να είναι η μείωση του έμφυλου μισθολογικού χάσματος, η αναβάθμιση του ελέγχου των κοινωνικών επιδομάτων με ηλεκτρονική βάση για τα επιδόματα ανά δικαιούχο, η αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, η αύξηση των θέσεων για βρέφη και νήπια σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και η αναβάθμιση της Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, καθώς και το πρόγραμμα “Σπίτι μου” που υποστηρίζει δανειοδότηση για αγορά κατοικίας. Θυμίζουμε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί πως θα διπλασιάσει τη χρηματοδότησή του προγράμματος από τα 500 εκατ. ευρώ που ήταν στο ξεκίνημά του, στο 1 δις.
Το πρόγραμμα παρέχει επιδότηση επιτοκίου κατά 75%, δηλαδή τελικό επιτόκιο γύρω στο 1,5%, για νέους ή ζευγάρι με έως 2 παιδιά και επιδότηση 100%, δηλαδή άτοκο δάνειο σε τρίτεκνα ή πολύτεκνα ζευγάρια.
Ακόμη, το νέο υπουργείο θα υποστηρίξει 120 επιχειρήσεις για δημιουργία υποδομής βρεφονηπιακού σταθμού στο εσωτερικό τους και την κάλυψη της λειτουργίας αυτών για τα πρώτα δύο χρόνια.
Ερωτήματα Ενδιαφέρον θα είχε να δούμε αν και κατά πόσο το νέο υπουργείο θα διασυνδεθεί με το αντίστοιχο Μετανάστευσης και Ασύλου, που θα έχει στην ατζέντα του και την υποτιθέμενη ενσωμάτωση των προσφύγων που λαμβάνουν άσυλο και των παιδιών τους, καθώς και το αν θα διευρύνει τις αρμοδιότητες και τις δράσεις του προς την ενημέρωση – ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς, στους κόλπους της οποίας τελευταία παρατηρείται ραγδαία αύξηση φαινομένων βίας.
Ακόμη, η νέα υπουργός, Σοφία Ζαχαράκη, θα έχει να διαχειριστεί την πίεση που θα δεχθεί “εκ δεξιών”, από κόμματα όπως το ΝΙΚΗ, οι Σπαρτιάτες αλλά και πάλι η Ελληνική Λύση, που ενδέχεται να θέσουν εντός Βουλής και τα ζητήματα των αμβλώσεων.
Να σημειωθεί εδώ πως και στους κόλπους της νέας κυβέρνησης υπάρχει και επισήμως στέλεχος που στήριζε ανοιχτά τη θεωρία του αγέννητου παιδιού, και συγκεκριμένα η υφυπουργός υποδομών και μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου, η οποία είχε βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής από το 2019, όταν και διατύπωνε απόψεις που καμία σχέση δεν έχουν με την αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος.
“Η προστασία του αγέννητου παιδιού, συνιστά κορυφαίο ζήτημα ηθικής και αποτελεί θεμελιώδη παράγοντα στην αντιμετώπιση του δημογραφικού. Διότι ”το αγέννητο παιδί είναι άνθρωπος, εικόνα Θεού, εξ άκρας συλλήψεως”, είχε γράψει ενδεικτικά στο Twitter.
Σοφία Ζαχαράκη: Ποια είναι η νέα πρώτη υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Η Σοφία Ζαχαράκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976 με καταγωγή από το Νέο Αργύρι Ευρυτανίας. Ο πατέρας της ήταν καθηγητής θεολόγος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Συγκριτική Παιδαγωγική και Διοίκηση Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Οργανισμών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Έχει εξειδικευθεί στη διδακτική της Αγγλικής Γλώσσας, στο Ινστιτούτο Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Στο παρελθόν είχε εργαστεί σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ και σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία. Εργάστηκε για το Υπουργείο Παιδείας στο τμήμα Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς.
Το 2015 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο πρόγραμμα IVLP (International Visitor Leadership Program), ως υπότροφος του Υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, με θέμα “ο ρόλος των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα στην ανασυγκρότηση Οικονομικών”.
Διατέλεσε σύμβουλος του υπουργού σε θέματα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων στο Υπουργείο Ανάπτυξης από το 2012 έως το 2014. Τον Αύγουστο του 2016, ορίστηκε αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας, ενώ τον Μάρτιο του 2019, ορίστηκε εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας.
Στις 9 Ιουλίου 2019 ορίστηκε υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδια για θέματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Στις 4 Ιανουαρίου 2021 ορίστηκε υφυπουργός Τουρισμού αρμόδια για θέματα Τουριστικής Εκπαίδευσης και Ειδικών Μορφών Τουρισμού.
Ποια είναι η Μαρία Κεφάλα
Υφυπουργός στο νεοσύστατο υπουργείο Οικογένειας ανέλαβε η Μαρία Κεφάλα.
Η Μαρία Αλεξάνδρα Κεφάλα γεννήθηκε στα Ιωάννινα. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ειδικεύτηκε στην Παιδιατρική και συγκεκριμένα στο ιστορικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα Ιωαννίνων. Εργάστηκε στο Γ.Ν. Φιλιατών, στο Γ.Ν. Ιωαννίνων και στην 5η ΤΟΜΥ Ιωαννίνων.
Είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών της δημόσιας Υγείας, Προαγωγή υγείας σε παιδιά και εφήβους.
Μεγάλωσε και κατοικεί στην Ανατολή Ιωαννίνων. Είναι η μεγαλύτερη από τα δύο παιδιά του ιερέα Στεφάνου Κεφάλα με καταγωγή από τον Καραδήμα Ιωαννίνων και της Αννας Παπαρούνα από τη Λαΐστα Ιωαννίνων. Είναι παντρεμένη από το 2014 με τον χειρουργό Κώστα Τεπελένη.
– Βουλευτής Ιωαννίνων με τη Νέα Δημοκρατία στις 7 Ιουλίου 2019.
– Μία από τους νεότερους βουλευτές της Εθνικής Αντιπροσωπείας.
– Γραμματέας της Βουλής.
– Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
– Πρόεδρος της Υποεπιτροπής για τα Θέματα των Ατόμων με Αναπηρία.
– Πρόεδρος της Υποεπιτροπής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας και της Εκμετάλλευσης Ανθρώπων.
– Μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων.
– Εκλεγμένη στην Εκτελεστική Γραμματεία της Ν.Δ. από τις 22 Φεβρουαρίου 2020.
– Διετέλεσε πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων, ούσα η μικρότερη πρόεδρος ΝΟΔΕ πανελλαδικώς σε ηλικία μόλις 28 ετών
Ρόλο και συμβολή στην ανάπτυξη στη χώρα μας της οικονομίας «πράσινου» υδρογόνου φιλοδοξεί να παίξει η Hellenic Hydrogen, κοινοπραξία των ΔΕΗ και Motor Oil, ώστε όχι μόνο να υπάρχει σημαντική προσφορά ανανεώσιμου καυσίμου για τους υποψήφιους χρήστες, αλλά και αυτό να διατίθεται σε ανταγωνιστικό κόστος έναντι των ορυκτών καυσίμων. Σε αυτό το πλαίσιο, στόχος της Hellenic Hydrogen είναι να προχωρήσει σε επενδύσεις παραγωγής Η2 σε εμπορική κλίμακα, με το πρώτο flagship έργο να προγραμματίζεται για τη Δυτική Μακεδονία.
«Έδρα» του εν λόγω πρότζεκτ, το οποίο ονομάζεται North-1, θα είναι οι εγκαταστάσεις των πρώην λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στο Αμύνταιο, οι οποίες έχουν αποσυρθεί από το 2020. Η επένδυση θα ανέλθει στα 130 εκατ. ευρώ, ώστε ήδη από την πρώτη φάση του να παράγονται σημαντικές ποσότητες ανανεώσιμου αερίου – 12.600 τόνοι σε ετήσια βάση. Στα σχέδια μάλιστα βρίσκεται η επέκταση του έργου, ώστε να διπλασιαστεί η ισχύς της μονάδας ηλεκτρόλυσης – στα 200 MW, από 100 αρχικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στόχος της κοινοπραξίας των ΔΕΗ και Motor Oil είναι να προχωρήσουν σε δύο ακόμη ανάλογου μεγέθους εγκαταστάσεις στη χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, οι εγκαταστάσεις αυτές προορίζονται για τη Μεγαλόπολη (η οποία επίσης θα αποτελέσει πρώην λιγνιτική περιοχή), καθώς και για την ευρύτερη περιοχή του διυλιστηρίου της Motor Oil στην Κόρινθο.
«Αγκάθι» το κόστος της παραγωγής ΑΠΕ
Σε όλα τα πρότζεκτ το υδρογόνο θα είναι «πράσινο», καθώς η ηλεκτρική ενέργεια για την ηλεκτρόλυση του νερού (και την παραγωγή του ανανεώσιμου αερίου) θα προέρχεται αποκλειστικά από ΑΠΕ.
Κάνοντας μια αναλυτική παρουσίαση του North-1 στο συνέδριο Hydrogen & Green Gases Forum την Παρασκευή, ο Αλέξανδρος Σουμελίδης, Διευθυντής Νέων Δραστηριοτήτων Παραγωγής της ΔΕΗ, σημείωσε ότι μόνο από την επένδυση, το όφελος στην εθνική οικονομία θα αγγίξει τα 1,6 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 20ετίας. Επίσης, το North-1 θα συμβάλει επίσης στην επίτευξη των κλιματικών στόχων της χώρας, με την αποφυγή έκλυσης CO2 στην ατμόσφαιρα να φτάνει τους 80.500 τόνους ετησίως.
Ο κ. Σουμελίδης επισήμανε πάντως ότι θα πρέπει να ικανοποιηθούν τρεις προϋποθέσεις ώστε να πάρει «σάρκα και οστά» το πρότζεκτ στη Δυτική Μακεδονία – ξεκινώντας από το κόστος της «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής. Όπως σημείωσε, αυτή τη στιγμή δεν προσφέρεται στην Ελλάδα (μέσω διμερών συμβάσεων) σε τόσο προσιτά ανταγωνιστικά επίπεδα, όσο στο εξωτερικό. Επομένως, δεν διασφαλίζεται ότι θα είναι ανταγωνιστικό το κόστος του παραγόμενου Η2και, κατά συνέπεια, οικονομικά συμφέρουσα η χρήση του από τους βιομηχανικούς καταναλωτές.
Όπως ανέφερε στο ίδιο συνέδριο ο κ. Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Hydrogen, για τη μονάδα ηλεκτρόλυσης ισχύος 100 MW του North-1 θα χρειαστεί η τροφοδοσία με ηλεκτρισμό από ένα χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ 300 με 400 MW. Μία λύση που εξετάζεται είναι να συναφθούν εικονικές διμερείς συμβάσεις (virtual PPAs) με μία ανάλογη δεξαμενή φωτοβοταϊκών και αιολικών έργων, ενώ μία άλλη εναλλακτική που μελετάται είναι η τροφοδοσία από φωτοβολταϊκό με απευθείας καλώδιο, και η σύναψη virtual PPAs με αιολικά πάρκα.
Χρηματοδοτικό χάσμα
Σύμφωνα με το στέλεχος της ΔΕΗ, το υψηλό εγχώριο κόστος της «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής είναι αυτό που δημιουργεί χρηματοδοτικό χάσμα στο North-1. Δεύτερη προϋπόθεση είναι να καλυφθεί αυτό το χάσμα, τουλάχιστον μέχρι την εποχή όπου η οικονομία υδρογόνου θα έχει πλέον αποκτήσει την απαιτούμενη «κρίσιμη μάζα» στη χώρα μας.
Η λύση θα μπορούσε να είναι μία φόρμουλα ενίσχυσης του OPEX ή του CAPEX. Προς τη δεύτερη κατεύθυνση, η κοινοπραξία έχει υποβάλει αίτηση χρηματοδότησης στο Innovation Fund, ενώ πρόκειται να διερευνήσει περαιτέρω την προοπτική συμμετοχής σε προγράμματα χρηματοδότησης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Τρίτη προϋπόθεση είναι να δημιουργηθεί ρυθμιστικό πλαίσιο για την «εικονική κατανάλωση» υδρογόνου μέσω του δικτύου μεταφοράς του ΔΕΣΦΑ. Ένα τέτοιο πλαίσιο είναι απαραίτητο ώστε να μπορεί να πιστοποιηθεί πως το υδρογόνο, από το Αμύνταιο, θα φτάνει σε τελικούς καταναλωτές (πελάτες της Hellenic Hydrogen) που βρίσκονται σε οποιαδήποτε περιοχή καλύπτει το δίκτυο, σε ανάμιξη με το φυσικό αέριο που διακινείται από το σύστημα αγωγών του Διαχειριστή.
Πρώτες χρήσεις
Αξίζει να σημειωθεί πως η γειτνίαση του Αμυνταίου με το δίκτυο του ΔΕΣΦΑ αποτελεί ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της «έδρας» του North-1, καθώς το σύστημα αγωγών εξασφαλίζει τη μεταφορά ανά την επικράτεια του ανανεώσιμου αερίου, ως πρόσμιξης στο φυσικό αέριο.
Από τους πρώτους αποδέκτες του υδρογόνου (δηλαδή πελάτες της κοινοπραξίας) θα είναι η Motor Oil και η ΔΕΗ, που διαθέτουν συνολικά ένα χαρτοφυλάκιο μονάδων αερίου 2,4 GW, οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν με πρόσμιξη υδρογόνου έως 50%. Επίσης, με πρόσμιξη 20% Η2 μπορεί να λειτουργήσει και η μονάδα που κατασκευάζει η ΔΕΗ στον ΑΗΣ Καρδιάς, για τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης των τοπικών Δήμων.