Day: June 17, 2023

Πελοπόννησος: Ο εξωτικός παράδεισος που τον γνωρίζουν ελάχιστοι και είναι ρεζερβέ όλο τον χρόνο

Εντυπωσιακές εικόνες από το δάσος στην Πελοπόννησο που δεν θυμίζει σε τίποτα Ελλάδα.

Εσείς γνωρίζετε πως σε απόσταση μόλις 1,5 ώρας από την Αθήνα και μόλις 15 λεπτά μακριά από το κοσμοπολίτικο Ναύπλιο υπάρχει ένα δάσος από φοίνικες, μπανανιές σε ένα σπάνιο μείγμα με μουριές και πορτοκαλεώνες που δεν θυμίζει σε τίποτα Ελλάδα αλλά παραπέμπει σε μέρη εξωτικά όπως ο Άγιος Δομίνικος και ο Μαυρίκιος;

Το Δρέπανο Αργολίδας είναι ο μυστικός παράδεισος της Πελοποννήσου και όχι μόνο και αν εσείς δεν τον γνωρίζετε υπάρχουν φανατικοί θαυμαστές του που φροντίζουν για την κράτηση τους είτε στα ξενοδοχεία της περιοχής είτε πολύ περισσότερο στις γνωστές ως καλύβες στο μοναδικό camping της περιοχής ένα και δύο χρόνια πριν προκειμένου να βρουν το κατάλυμα της αρεσκείας τους.

Στις διάσημες καλύβες στο Δρέπανο Αργολίδας, σύμφωνα με το UpStories, θα νιώσετε μαχητής του Survivor ( βέβαια με όλες τις ανέσεις σας ) και θα αγναντεύετε την καταπληκτική και ατελείωτη κυριολεκτικά παραλία της περιοχής που εκτείνεται μέχρι το Τολό από απόσταση μόλις λίγων μέτρων.

Τα λόγια είναι περιττά όσες πληροφορίες και αν σας δώσουμε και μόνο μια επίσκεψη σας στο Δρέπανο θα σας μεταφέρει στον εξωτικό χαρακτήρα της περιοχής.

Κακοκαιρία στη Θεσσαλονίκη: Ξεχείλισε ρέμα στην Πολίχνη – Ποτάμια οι δρόμοι στο κέντρο

Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας πλήττει τη Θεσσαλονίκη από τα ξημερώματα του Σαββάτου, προκαλώντας πολλά προβλήματα. 300 κλήσεις έχει δεχθεί η Πυροσβεστική για αντλήσεις υδάτων. Έντονα τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες.

Εικόνες χάους αντίκρισαν το πρωί του Σαββάτου (17/06) οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, μετά το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την πόλη ήδη από τα ξημερώματα.

Συγκεκριμένα, από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου λόγω συσσώρευσης όμβριων υδάτων έχει κλείσει το τούνελ στην εσωτερική περιφερειακή, στο ύψος της Μαιάνδρου, στον Εύοσμο, και στα δύο ρεύματα, ενώ όπως αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης στην περιοχή η ισχυρή βροχόπτωση έχει ξεκινήσει από τις 3 τα ξημερώματα και συνεχίζεται ασταμάτητα.

Στο σημείο, όπως αναφέρει το voria.gr, βρίσκεται η Τροχαία για να εκτρέπει τα οχήματα που πάνε να εισέλθουν και να ρυθμίζει την κυκλοφορία.

Η ισχυρή νεροποντή που σημειώθηκε μετέτρεψε τους κεντρικούς δρόμους της πόλης σε ποτάμια, μεταξύ αυτών τη Βασιλίσσης Όλγας, που χρήστης του TikTok ανήρτησε βίντεο με τα ορμητικά νερά να ρέουν επί της οδού, σχολιάζοντας “Ποταμός Βασιλίσσης Όλγας Θεσσαλονίκης”.

ην ίδια στιγμή το ρέμα της Πολίχνης έχει ξεχειλίσει με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει ακόμη και αυλές πολυκατοικιών, ενώ σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί και υπόγεια. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί εκατοντάδες κλήσεις, ενώ σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος του δήμου Νέαπολης – Συκεών Σάκη Λαζαρίδη τρία αυτοκίνητα έχουν παρασυρθεί από το ρέμα, καθώς και ένα δίκυκλο, μεταδίδει το

Εκατοντάδες ήταν οι κλήσεις που δέχθηκε η Πυροσβεστική, μετά την εκδήλωση ισχυρών βροχοπτώσεων σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, αναφέροντας πως “από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Σάββατο 17 Ιουνίου 2023 το κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 300 κλήσεις κυρίως για απαντλήσεις υδάτων“.

Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί:

  • 25 αντλήσεις υδάτων
  • 2 κοπή δέντρου και
  • 3 μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημείο.

Φλώρινα: Πτώση δέντρου σε κεντρική οδό

Πτώσεις δέντρων και μικρόπροβλήματα στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο καθως και εντός της πόλης της Φλώρινας, δημιουργήθηκαν με τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών που πλήττουν την περιοχή.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, δέντρο έπεσε εντός της πόλης της Φλώρινας με την Πυροσβεστική Υπηρεσία να επεμβαίνει με ένα όχημα και δύο άντρες και τη συνδρομή της αστυνομικής διεύθυνσης Φλώρινας, για την απομάκρυνσή του αλλά και την απελευθέρωση οχήματος που βρισκόταν κάτω από αυτό.

Σημειώνεται πως τα έντονα φαινόμενα θα συνεχιστούν και τα επόμενα 24ωρα, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε το πρωί του Σαββάτου (17/06).

Βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και πιθανώς χαλαζοπτώσεις θα επηρεάσουν σχεδόν το σύνολο της χώρας συμπεριλαμβανομένων και νησιωτικών περιοχών, ενώ τα έντονα φαινόμενα στα ηπειρωτικά θα εκδηλώνονται κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Συγκεκριμένα:

Σήμερα, Σάββατο (17-06-2023), στην κεντρική Μακεδονία (ειδικότερα στη περιοχή της Χαλκιδικής), την ανατολική Μακεδονία , τη Θράκη, τη Θεσσαλία (συμπεριλαμβανομένων των Σποράδων), την Εύβοια, την κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης πρόσκαιρα της Αττικής), τη βόρεια Πελοπόννησο, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τις πρώτες πρωινές ώρες στα νησιά του Ιονίου.

Την Κυριακή, (18-06-2023), στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και τη Χαλκιδική, στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Εύβοια.

Το “φάντασμα” του δουλεμπορικού “Baris” και το ναυάγιο στην Πύλο

Οι ομοιότητες της τραγωδίας στα ανοιχτά της Καλαμάτας με το πλοίο στην Κρήτη που μετέφερε 586 ανθρώπους στο αμπάρι.

ο «φάντασμα» του δουλεμπορικού πλοίου Baris, το οποίο είχε ακινητοποιηθεί το 2014 στα ανοιχτά της Κρήτης με 586 ανθρώπους κλειδωμένους στο αμπάρι, ξυπνά η τραγωδία που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα στην Πύλο. Δεν είναι μόνο ο αριθμός των ανθρώπων στη θάλασσα. Πέντε Σύροι που επέβαιναν στο φορτηγό πλοίο Baris είχαν συλληφθεί ως διακινητές, ωστόσο στη συνέχεια απαλλάχτηκαν με το σκεπτικό ότι το δουλεμπορικό σκάφος έπλεε σε διεθνή ύδατα, επομένως τα ελληνικά δικαστήρια ήταν αναρμόδια να κρίνουν την υπόθεση. Από τα πρακτικά της δίκης που είδε το Magazine αποκαλύπτονται ορισμένες κρίσιμες ομοιότητες των δύο υποθέσεων.

Για την τραγωδία στην Πύλο έχουν συλληφθεί εννέα Αιγύπτιοι, μέλη του πληρώματος του αλιευτικού σκάφους, οι οποίοι πρόκειται να απολογηθούν τη Δευτέρα στην ανακρίτρια της Καλαμάτας. Δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο για ποια αδικήματα διώκονται, ωστόσο σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού συνελήφθησαν για εγκληματική οργάνωση, παράνομη διακίνηση αλλοδαπών, πρόκληση ναυαγίου, ανθρωποκτονία από αμέλεια και έκθεση ζωής σε κίνδυνο. Η τυποποίηση των αδικημάτων έχει σημασία για τη συνέχεια.

586 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΟ ΑΜΠΑΡΙ
Το δουλεμπορικό Baris είχε εντοπιστεί τον Νοέμβριο του 2014 να πλέει ακυβέρνητο νοτιοδυτικά της Κρήτης, μεταφέροντας 586 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Ιράν, μεταξύ αυτών πολλές γυναίκες και παιδιά. Είχαν στοιβαχτεί στο αμπάρι του πλοίου, χωρίς επαρκές οξυγόνο και φως και επίσης χωρίς νερό και τρόφιμα. Το Baris με σημαία Κιριμπάτι, μήκους 77 μέτρων, είχε αποπλεύσει από τη Μερσίνα της Τουρκίας με προορισμό την Ιταλία και εξέπεμψε σήμα κινδύνου μετά από 12 μέρες στη θάλασσα, οπότε ρυμουλκήθηκε στην Ιεράπετρα από φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού. Το πλοίο δεν ήταν αξιόπλοο, δεν είχε βοηθητικές βάρκες και σωσίβια.

Οι πέντε Σύροι δικάστηκαν σε πρώτο και δεύτερο βαθμό κατά συγχώνευση σε 25 χρόνια κάθειρξη ο καθένας, ωστόσο το αρμόδιο ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου ζήτησε την αναίρεση της εφετειακής απόφασης κι έτσι τον Μάρτιο του 2018 η υπόθεση δικάστηκε εκ νέου στο Ηράκλειο. Μεταξύ των συνηγόρων υπεράσπισης ήταν ο Άγγελος Ζερβός, ο οποίος είχε εκπροσωπήσει τότε δύο από τους κατηγορούμενους. Στη δίκη τέθηκε το ζήτημα της αρμοδιότητας των ελληνικών δικαστηρίων. Όσα περιγράφονται στα πρακτικά είναι αποκαλυπτικά

ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΧΟΥΡΜΑΔΕΣ
Στους αυτοτελείς ισχυρισμούς που κατέθεσε ένας από τους κατηγορούμενος αναφέρεται: «Δεν ήμουν πλοίαρχος του σκάφους, είμαι Σύρος πρόσφυγας που είχε προορισμό την Ολλανδία μέσω Ιταλίας […] Επιβάτες του πλοίου υπέδειξαν άλλα πρόσωπα ως τον μηχανικό, τον καπετάνιο και αυτόν που μιλούσε τηλεφωνικά με τον αποκαλούμενο “παππού” […] Γνώριζα ότι οι Τούρκοι διακινητές δεν ήταν καλοί, όμως δεν είχα άλλη επιλογή. Οι διακινητές μας βρίσκουν. Στην Τουρκία έχω οικογένεια, τη σύζυγό μου και τρία παιδιά, όμως δεν είχα χρήματα για να φύγουν όλοι. Μου ζήτησαν το ποσό των 6.000 δολαρίων. Δέχτηκαν το ποσό 3.000 δολαρίων, αφού ούτως ή άλλως το πλοίο έφευγε. Ήμουν απλός επιβάτης και επειδή είχα πληρώσει μικρότερο ναύλο βοηθούσα στην κουζίνα, που δεν λειτουργούσε πάντα, καθότι τρώγαμε ψωμί και χουρμάδες […] Δεν είχα σκοπό να εισέλθω στην Ελλάδα».

Ο ίδιος είπε ότι έδωσε τα λεφτά σε κάποιον Τούρκο «Μουράτ» και ότι οι πραγματικοί διακινητές πιθανόν εγκατάλειψαν το πλοίο με ταχύπλοο πριν την επέμβαση των ελληνικών Αρχών. Ο τελευταίος ισχυρισμός διατυπώθηκε και από άλλους κατηγορούμενους, ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκε στο δικαστήριο. Ο λιμενικός που κατέθεσε ως μάρτυρας είπε ότι το φορτηγό πλοίο Baris έπλεε στα 42 ναυτικά μίλια από τις ελληνικές ακτές, δηλαδή σε διεθνή ύδατα. «Από τη στιγμή που ζητάνε βοήθεια, πρέπει να κάνουμε έρευνα και διάσωση, σύμφωνα με τη SOLAS», είπε ο ίδιος. Ο λιμενικός αναφέρθηκε στη διεθνή σύμβαση SafetyofLifeatSea – SOLAS για τα ελάχιστα στάνταρ ασφάλειας στη θάλασσα.

Στην περίπτωση του ναυαγίου της Πύλου το Λιμενικό λέει ότι ο θάλαμος επιχειρήσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας είχε επανειλημμένως επικοινωνία με το αλιευτικό μέσω δορυφορικού τηλεφώνου και ότι η μοναδική απάντηση ήταν η επιθυμία να συνεχίσει το ταξίδι προς την Ιταλία χωρίς καμία συνδρομή από την Ελλάδα. Αυτό παρότι το σκάφος ήταν καταφανώς σε κίνδυνο. Μάλιστα, το Solomon δημοσίευσε ηλεκτρονικά μηνύματα της οργάνωσης Alarm Phone προς τις ελληνικές αρχές, σε ένα από τα οποία σημειώνεται ότι στο αλιευτικό επέβαιναν 750 άτομα, ανάμεσά τους πολλές γυναίκες και παιδιά. «Ζητούν επειγόντως βοήθεια», ανέφερε το ίδιο μήνυμα.

Πίσω στην υπόθεση του δουλεμπορικού Baris στην Κρήτη, το Εφετείο στο Ηράκλειο δέχτηκε ότι τα αδικήματα είχαν τελεστεί σε διεθνή ύδατα, στα οποία τα ελληνικά δικαστήρια δεν έχουν δικαιοδοσία, επομένως κήρυξε απαράδεκτη την ποινική δίωξη. Οι πέντε Σύροι αντιμετώπιζαν δύο κατηγορίες: παράνομη μεταφορά μεταναστών και παράνομη είσοδο στη χώρα. Δεν κατηγορούνταν για εμπορία ανθρώπων.

Όπως επισημάνθηκε από τους συνηγόρους και έκανε δεκτό το δικαστήριο, οι ελληνικές Αρχές, σύμφωνα με το Άρθρο 8 του Ποινικού Κώδικα, μπορούν να επέμβουν σε διεθνή ύδατα μόνο για συγκεκριμένα αδικήματα, μεταξύ άλλων εσχάτη προδοσία, τρομοκρατικές πράξεις, πειρατεία και εμπόριο ναρκωτικών. Στα παραπάνω εγκλήματα περιλαμβάνεται και η εμπορία ανθρώπων, όχι όμως η παράνομη μεταφορά μεταναστών.

Μετά από τέσσερα χρόνια στη φυλακή, οι πέντε Σύροι αφέθηκαν ελεύθεροι και τα επόμενα χρόνια κατέθεσαν αγωγές αποζημίωσης εναντίον του ελληνικού Δημοσίου. Το Magazine δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει το αποτέλεσμα της εκδίκασης των αγωγών στα διοικητικά δικαστήρια.