Στρεπτόκοκκος: Πότε οι γονείς πρέπει να απευθυνθούν σε γιατρό – «Να μην περιμένουμε δύο με τρία 24ωρα»
Για τα συμπτώματα του στρεπτόκοκκου που πρέπει να θορυβήσουν τους γονείς μίλησε ο κ. Αθανάσιος Μίχος, καθηγ. Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ, υπ. Τμήματος Λοιμώξεων Νοσ. «Αγία Σοφία».
Όπως ανέφερε μετά την πανδημία υπήρξε έξαρση όλων των βακτηριακών λοιμώξεων,όπως και του στρεπτόκοκκου ενώ αυξήθηκαν και οι ιογενείς λοιμώξεις. «Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να βλέπουμε αυτά τα περιστατικά ειδικών λοιμώξεων που ορισμένα έχουν και κακή κατάληξη. Η Αγγλία έχει φτάσει 480 θανάτους συνολικά από στρεπτόκοκκο. Μάλιστα περίπου 43 παιδιά έχουν καταλήξει στην Αγγλία από στρεπτόκοκκο και μετά κατέγραψαν περιστατικά κι άλλες πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ο στρεπτόκοκκος μπορεί να κάνει σχετικά αθώες λοιμώξεις όπως είναι η αμυγδαλίτιδα, η λοίμωξη δέρματος, αλλά αν όμως παραταθεί η λοίμωξη μπορεί να κάνει την τελική λοίμωξη με μεγάλο ποσοστό θνητότητας».
Πότε απευθυνόμαστε σε γιατρό;
Ο κ. Μίχας εξήγησε «θα πρέπει οι γονείς να είναι προσεκτικοί. Αν δούμε το παιδί να έχει επηρεασμένη γενική κατάσταση, δεν μπορεί να φάει, έχει έντονη φαρυγγαλγία, πολύ υψηλό πυρετό, ένα παιδί που δεν είναι όπως το ξέρουμε, πρέπει να πάμε στον παιδίατρο, επίσης στο νοσοκομείο ώστε να μπορέσει να γίνει εκτίμηση του παιδιού και αν χρειάζεται να πάρει αγωγή. Να πω ότι στρεπτόκοκκος έχει πολλά αντιβιοτικά τα οποία τον καλύπτουν. Άρα λοιπόν αν δοθεί εγκαίρως η θεραπεία μπορεί να έχουμε και καλή κατάληξη».
Υπογραμμίζει ότι αν δούμε ένα παιδί επηρασμένο, ένα παιδί που δεν είναι όπως το ξέρουμε, θα πρέπει να πάμε νωρίς στο γιατρό και να μην περιμένουμε δύο με τρία 24ωρα.
Σχετικά με την αντιβίωση, ο κ. Μίχος ξεκαθάρισε ότι ακόμα κι αν βγει θετικό το strep test ο παιδίατρος θα αποφασίσει αν το παιδί χρειάζεται να πάρει αντιβίωση. «Aν πάμε τώρα σε ένα σχολείο και κάνουμε strep test, μπορεί τα μισά παιδιά να είναι θετικά γιατί υπάρχει μεγάλη έξαρση στις λοιμώξεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάρει το παιδί αντιβίωση, μόνο αν το κρίνει ο γιατρός».