Day: June 5, 2023

Βόλος: Από τα 40 βιομηχανικά κτίρια του 20ου αιώνα έχουν διασωθεί τα 27

Η πόλη του Βόλου διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικονομία της χώρας, τόσο πριν τον μεσοπόλεμο όσο και μετέπειτα, και αξιοποιώντας το λιμάνι και τον θεσσαλικό σιδηρόδρομο για την προώθηση των μεταποιητικών προϊόντων, με πιο γνωστά τον καπνό και τη μεταποίησή του, χιλιάδες άνθρωποι έβρισκαν δουλειά στα καπνομάγαζα και στις καπναποθήκες, με μεγαλύτερο εργοδότη της περιόδου εκείνης τους αδελφούς Ματσάγγου, που κατόρθωσαν να γίνουν οι πρώτοι σε παραγωγοί τσιγάρων στην χώρα.

Βόλος: Από τα 40 βιομηχανικά κτίρια του 20ου αιώνα έχουν διασωθεί τα 27

Η καπνοβιομηχανία Ματσάγγου είναι ιστορική καπνοβιομηχανία, ιδρύθηκε το 1890 και συνέχισε να λειτουργεί μέχρι το 1972. Τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια ήταν η μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία της Ελλάδας από πλευράς παραγωγής. Τα κτίρια της βιομηχανίας στο κέντρο του Βόλου σήμερα στεγάζουν πανεπιστημιακά τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Το 1930 η παραγωγή έφτανε τσιγάρων ήταν 60.000 προϊόντα τον μήνα, η οποία εκτοξεύτηκε στα 160.000 κιλά λίγο πριν από την κήρυξη του πολέμου. Στην Κατοχή, παρά τις ζημιές από τους βομβαρδισμούς, συνέχισε την παραγωγή και το 1948 ήταν η μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία της χώρας, με 1.850 εργαζόμενους, κυρίως γυναίκες. Η αντίστροφη μέτρηση όμως είχε ήδη ξεκινήσει με τον θάνατο των δύο αδελφών και οι σεισμοί του 1955 έδωσαν τη χαριστική βολή στην επιχείρηση.

Βόλος: Από τα 40 βιομηχανικά κτίρια του 20ου αιώνα έχουν διασωθεί τα 27

Μια αξιομνημόνευτη ιστορία που καταγράφτηκε στον 20ο αιώνα για την χρήση και την επανάχρηση του συγκροτήματος Ματσάγγου, μια αξιοπρόσεκτη ιστορία, δρούσα στον 21ο αιώνα, με πρωταγωνιστή το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Τμήμα Οικονομικών του Σπουδών, που στεγάζεται στα 13.500τ.μ , που βρίσκονται στην καρδιά της πόλης, ως μια ολοζώντανη κυψέλη γνώσης, στηρίζοντας και με αυτή τη λειτουργία τον οικονομικό πνεύμονα της ευρύτερης περιοχής.

Βόλος: Από τα 40 βιομηχανικά κτίρια του 20ου αιώνα έχουν διασωθεί τα 27

Ο Κώστας Αδαμάκης, καθηγητής Αρχιτεκτονικής, ήταν ο πρωτεργάτης της μετεξέλιξης του συγκροτήματος Ματσάγγου και με τον οποίο μιλήσαμε για την ιστορία και την εξέλιξη.

Ο Βόλος, όπως είπε ο κ. Αδαμάκης, έχει καταφέρει από τα 40 βιομηχανικά κτίσματα- συγκροτήματα να διασώσει τα 27, μια αναλογία, διόλου αμελητέα.

Βόλος: Από τα 40 βιομηχανικά κτίρια του 20ου αιώνα έχουν διασωθεί τα 27

Οι νέοι αρχιτέκτονες έχουν ένα πραγματικό μοντέλο για την μελέτη της αρχιτεκτονικής των εργοστασιακών χώρων, που αποτελούν μουσειακό περιβάλλον μιας άλλης εποχής.

Αποκατάσταση – μετατροπή πρώην Καπναποθήκης Ματσάγγου σε πανεπιστημιακό κτίριο του Π. Θεσσαλίας

Το συγκρότημα της καπνοβιομηχανίας Ματσάγγου βρίσκεται στο κέντρο της πόλης του Βόλου, καταλαμβάνοντας δύο οικοδομικά τετράγωνα. Αποτελείται από πέντε κτίρια, κτισμένα από το 1920 έως το 1936,σε διαφορετικές χρονικές περιόδους με αποτέλεσμα το διαφορετικό αρχιτεκτονικό ύφος του καθενός. Είναι ιδιοκτησία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και χαρακτηρισμένο διατηρητέο μνημείο. Η μελέτη αφορά στην αποκατάσταση και μετατροπή του Ε’ κτιρίου του συγκροτήματος, για τη στέγαση του Οικονομικού Τμήματος. Το κτίριο αποτελεί τη μεγαλύτερη επέκταση του εργοστασίου, την περίοδο του μεσοπολέμου. Πρόκειται για αντιπροσωπευτικό δείγμα της αρχιτεκτονικής του μοντέρνου κινήματος. Λιτές όψεις με μεγάλα οριζόντια ανοίγματα, συνδύαζαν τις απαιτήσεις της σειράς παραγωγής με τις επιταγές των αρχιτεκτονικών τάσεων της εποχής.

Βόλος: Από τα 40 βιομηχανικά κτίρια του 20ου αιώνα έχουν διασωθεί τα 27


Η αρχιτεκτονική πρόταση στηρίζεται στη γενική φιλοσοφία περί ήπιων επεμβάσεων σε ιστορικά κτίρια. Οι βασικές διατηρητέες όψεις του κτιρίου αποκαθίστανται στην αρχική τους μορφή. Στον ακάλυπτο χώρο, δημιουργείται μία δεύτερη όψη από μεταλλική κατασκευή σε απόσταση 1,60μ. από το κτίριο με διπλό ρόλο. Αφενός, ενσωματώνει τα κλιμακοστάσια πυρασφάλειας του κτιρίου και αφετέρου λειτουργεί ως φίλτρο ηλιοπροστασίας προς τον δυσμενή δυτικό προσανατολισμό. Τα εσωτερικά διαχωριστικά των χώρων, παραμένουν χαμηλά επιτρέποντας την οπτική συνέχεια, στοιχείο που χαρακτηρίζει την ενιαία οργάνωση στο εσωτερικό του εργοστασίου. Η στοά Ματσάγγου και η οδός Μακεδονομάχων πεζοδρομούνται και αποκτούν ιδιαίτερη σημασία για την λειτουργία του συγκροτήματος. Τρία εσωτερικά αίθρια, διαπερνούν κατά την έννοια του ύψους το κτίριο, δίνοντας την δυνατότητα φυσικού φωτισμού και αερισμού των εσωτερικών δημόσιων χώρων του κτιρίου. Η βιοκλιματική λογική διαπερνά το κτίριο από την αρχική αρχιτεκτονική σύλληψη έως την τελική κατασκευαστική και οικοδομική αντιμετώπιση. Συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας (B.M.S.), διαμπερής αερισμός και φωτισμός, θωράκιση μέσω επιλεγμένων μονώσεων του κελύφους, συλλογή όμβριων, φύτευσης κλπ. μειώνουν αισθητά το κόστος λειτουργίας του κτιρίου.

Αττική: 578 τροχαία τον Μάιο με 21 νεκρούς και 654 τραυματίες

Παράλληλα, το ίδιο χρονικό διάστημα, βεβαιώθηκαν 19.803 παραβάσεις από τις οποίες 844 σε βαθμό πλημμελήματος

Είκοσι ένα άτομα έχασαν τη ζωή τους και 654 τραυματίστηκαν (19 σοβαρά, 635 ελαφρά) σε 578 τροχαία δυστυχήματα και ατυχήματα, που σημειώθηκαν τον Μάιο, στην περιοχή της Αττικής.

Σύμφωνα με την Διεύθυνση Τροχαία Αττικής, τα κυριότερα αίτια των τροχαίων αυτών ήταν η οδήγηση χωρίς σύνεση και προσοχή, η παραβίαση ρυθμιστικών πινακίδων και η παραβίαση των κανόνων κυκλοφορίας από πεζούς, ενώ η μη χρήση προστατευτικού κράνους από τους οδηγούς και επιβάτες των δικύκλων επέτεινε, σε πολλές περιπτώσεις, τη σοβαρότητα του τραυματισμού τους.

Παράλληλα, το ίδιο χρονικό διάστημα στο πλαίσιο των στοχευμένων δράσεων που εφαρμόζει η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής για την τροχονομική αστυνόμευση και την αναβάθμιση του επιπέδου οδικής ασφάλειας στην περιοχή της Αττικής, βεβαιώθηκαν 19.803 παραβάσεις από τις οποίες 844 σε βαθμό πλημμελήματος.

Ενδεικτικά βεβαιώθηκαν:

-410 παραβάσεις για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος, από τις οποίες οι 41 ήταν σε βαθμό πλημμελήματος,

-1.839 παραβάσεις ορίου ταχύτητας,

-156 παραβάσεις για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη,

-430 παραβάσεις για χρήση κινητού τηλεφώνου,

-897 παραβάσεις για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,

-957 παραβάσεις για μη χρήση προστατευτικού κράνους και,

-41 παραβάσεις για επικίνδυνους ελιγμούς.

Η μεγάλη επιστροφή του Δημήτρη Γιώτη – Σε καλοκαιρινή συνεργασία-έκπληξη με την Κατερίνα Στανίση!

Ο γνωστός λαϊκός ερμηνευτής, Δημήτρης Γιώτης, έχοντας αφήσει πίσω του το πρόβλημα υγείας, που τον κράτησε εννέα μήνες μακριά από τις καλλιτεχνικές του δραστηριότητες, επιστρέφει πιο ανανεωμένος από ποτέ στο καλοκαιρινό ΕΜΠΑΤΗ north stage!

Από τις 16 Ιουνίου και για κάθε Παρασκευή και Σάββατο μέχρι τις 10 Αυγούστου (σ.σ.: στη συνέχεια θα ξεκινήσει την περιοδεία του σε όλη την Ελλάδα και Κύπρο) ο δημοφιλής τραγουδιστής θα μας διασκεδάζει σε ένα εξαιρετικό χώρο μέσα στο πράσινο, που δεν είναι άλλος από αυτόν που έφτιαξε ο επιχειρηματίας Νίκος Σπυρίδων στην Γέφυρα της Βαρυμπόμπης (Κηφισιά).

Μια από της μεγαλύτερες κύριες του λαϊκού τραγουδιού η Κατερίνα Στανίση, η οποία έχει κλέψει την παράσταση εφέτος στο «Just the 2 of Us», θα ηγείται του σχήματος, με τον Δημήτρη Γιώτη να παίρνει βασικό μέρος του προγράμματος!

Μαζί τους θα εμφανίζεται ο Κυριάκος Κυανός, ενώ το σχήμα θα πλαισιώνει μία πλειάδα νέων τραγουδιστών.

Ο Δημήτρης Γιώτης πρόσφατα επέστρεψε και στη δισκογραφικά, παρουσιάζοντας το νέο του single, με τίτλο «Σε πόση ώρα φεύγεις;», το οποίο γνωρίζει μεγάλη επιτυχία, καθώς ο κόσμος το αγκάλιασε με το… καλημέρα.

Το τραγούδι «Σε πόση ώρα φεύγεις;», που είναι σε στίχους και μουσική του ίδιου του ερμηνευτή, αποτελεί τον προπομπό του νέου CD του, το οποίο θα ονομάζεται «4 εποχές» και αναμένεται να κυκλοφορήσει το φθινόπωρο.

Σε αυτό θα υπάρχουν τραγούδια των Χρήστου Νικολόπουλου, Κυριάκου Παπαδόπουλου, Ηλία Φιλίππου, Γιάννη Φρασέρη, Γιάννη Κερμανίδη, Μπάμπη Παπαφιλιππάκη, με τον Δημήτρη Γιώτη να έχει γράψει κι αυτός κάποια από αυτά.

Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας: Ποια είναι τα Νοσοκομεία με τις υψηλότερες επιδόσεις στη συγκέντρωση αίματος

Στοιχεία για την αιμοδοσία στη χώρα μας το 2022 αλλά και όλα τα τελευταία χρόνια, παραθέτει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), που ανακοίνωσε και τα νοσοκομεία με τις υψηλότερες επιδόσεις στη συγκέντρωση αίματος.

Μετά την ολοκλήρωση της συλλογής και της επεξεργασίας όλων των στοιχείων από τις Νοσοκομειακές Υπηρεσίας Αιμοδοσίας (ΝΥΑ) της χώρας, το ΕΚΕΑ δημοσιοποιεί όλες τις πληροφορίες για την εξέλιξη της αιμοδοσίας στη χώρα μας και ζητά τα στοιχεία αυτά, να γίνουν αφορμή για μια ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια για τη συγκέντρωση αίματος.

Αναλυτικότερα, η χώρα μας το 2022 χρειάστηκε για την φροντίδα και θεραπεία των ασθενών μας 554.494 μονάδες αίμα εκ των οποίων:

  • οι 534.494 μονάδες συλλέχθηκαν από την κοινωνία μας, κυρίως μέσω του εθελοντισμού,
  • οι 20.000 μονάδες παρελήφθησαν από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό, αποκλειστικά για τους συνανθρώπους μας με Μεσογειακή αναιμία.

Οι ανάγκες της χώρας σε αίμα

Οι ανάγκες της χώρας μας σε αίμα από το 2017 έως το 2022, εξελίσσονται διαχρονικά με τον τρόπο που φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα.

Είναι εμφανές πως στη διάρκεια της πανδημίας οι ανάγκες μειώθηκαν, ενώ πλέον σημειώνουν σταθερή αύξηση.

Η διασπορά του κορονοϊού SARS-CoV-2 μείωσε τις ανάγκες για αίμα, εξαιτίας του γεγονότος πως είχε δοθεί βαρύτητα στην αντιμετώπισή των αναγκών της πανδημίας, μέσω της στήριξης του ΕΣΥ.

Φαίνεται επίσης, όπως επισημαίνεται από το ΕΚΕΑ, ότι «η στρατηγική για τον εξορθολoγισμό των μεταγγίσεων και της χρήσης του αίματος έχει θετικά αποτελέσματα».

Συγκέντρωση αίματος και εθελοντισμός

Το 2022 συλλέχθηκαν περισσότερες μονάδες εθελοντικού αίματος και από αυτό το 2018, όταν σημειώθηκε ένα μεγάλο κύμα συμπαράστασης στους τραυματίες, εγκαυματίες και τα θύματα της τραγωδίας στο Μάτι Αττικής.

Από τις 534.494 μονάδες αίματος που συγκεντρώθηκαν το 2022 , οι 348.783 μονάδες συγκεντρώθηκαν από εθελοντές αιμοδότες, ήτοι το 65,34 %.

Η εξέλιξη της πορείας του εθελοντικού αίματος στο χρόνο αποδίδεται στο παρακάτω διάγραμμα:

Μειώνεται η προσφορά από το αίμα «αντικατάστασης»

Την ίδια στιγμή, η εξάρτηση από το αίμα αντικατάστασης δηλ. το αίμα που προέρχεται από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον των ασθενών, φαίνεται ότι μειώνεται σημαντικά.

Ένοπλες Δυνάμεις

Η συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων στην εξασφάλιση επάρκειας αίματος στην χώρα μας είναι σημαντική και αναντικατάστατη.

Από τις ανάλογες εξορμήσεις του ΕΚΕΑ, προέκυψε η παρακάτω συμβολή των Ε. Δ. στο χρόνο, η οποία αποτελεί μέρος του συνόλου των αποθεμάτων της χώρας.

Ανάγκη να εμπεδωθεί στην Ελλάδα ο θεσμός του «σταθερού αιμοδότη»

Οι ανάγκες της χώρας για την φροντίδα των συνανθρώπων μας με Μεσογειακή αναιμία και τις άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες ανήλθαν σε 100.000 μονάδες αίματος το 2022 , που αντιστοιχούν σε 2.100 ασθενείς.

Λόγω του ότι στην χώρα μας δεν έχει εμπεδωθεί η συνείδηση του σταθερού αιμοδότη με συνέπεια και διάρκεια, αναγκαζόμαστε να εισάγουμε αίμα από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό, αλλά οι εισαγόμενες ποσότητες μειώνονται στο χρόνο.

Υπηρεσίες Αιμοδοσίας Νοσοκομείων: Οι πρώτες των πρώτων!

Όλες οι Νοσοκομειακές Υπηρεσίες Αιμοδοσίας (Ν.Υ.Α.) της Χώρας συμβάλλουν και προσπαθούν για την εξασφάλιση επάρκειας αίματος.

Ωστόσο, σε αυτή την προσπάθεια κάποιες -για διαφόρους λόγους- έχουν καλύτερες επιδόσεις.

Τα 15 καλύτερα νοσοκομεία, με κριτήριο τον αριθμό των μονάδων αίματος που συλλέγουν , είναι τα κάτωθι:

Με κριτήριο το ποσοστό του Εθελοντικού αίματος που συλλέγουν, τα 20 νοσοκομεία με τις καλύτερες επιδόσεις είναι:

Αξιοσημείωτο είναι ότι 42 Αιμοδοσίες της Ελλάδας έχουν επιδόσεις υψηλότερες από το 65,34% που είναι ο μέσος της χώρας.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη – Πηγή: iatropedia.gr

Τίποτα δεν μπορεί να μας σώσει από τα πλαστικά. Ούτε καν η ανακύκλωση

Παγκόμια Ημέρα Περιβάλλοντος σήμερα και το θέμα της φέτος δεν είναι άλλο από τη μείωση της ρύπανσης από τα πλαστικά που πραγματικά πια βρίσκονται παντού. Και είναι ευκαιρία να δούμε γιατί η πλαστική ρύπανση είναι τόσο καταστροφική που πλέον έχει εξελιχθεί σε παγκόσμια απειλή. Αλλά και ευκαιρία να καταρρίψουμε κάποιους ευρέως διαδεδομένους μύθους όπως την -δήθεν- ανακύκλωσή τους.

Υπάρχουν ορισμένα υλικά που μπορούν να ανακυκλωθούν αποτελεσματικά και μέσα απ’ αυτά να κατασκευαστούν νέα και ασφαλή προϊόντα. Τα πλαστικά όμως δεν ανήκουν σ’ αυτά τα υλικά.

“Η ανακύκλωση πλαστικών δεν λειτουργεί και δεν θα λειτουργήσει ποτέ”, γράφει η χημικός μηχανικός, Ζαν Ντελ στον Atlantic. ”Οι Ηνωμένες Πολιτείες το 2021 είχαν ένα θλιβερά μικρό ποσοστό ανακύκλωσης (περίπου 5%) για τα πλαστικά απόβλητα, μακριά από το υψηλό του 9,5% που είχαν το 2014, όταν οι ΗΠΑ εξήγαγαν εκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων στην Κίνα και τα υπολόγιζαν ως ανακυκλωμένα -αν και πολλά από αυτά δεν ήταν”.

A GreenNet recycling plant employee cleans the ground next to piles of disposable plastic ready for export, in Atarot industrial zone, north of Jerusalem, Wednesday, Jan. 25, 2023. Israel's new government is in the process of repealing a new tax on single-use plastics. Ultra-Orthodox Jews, who have large families and use large quantities of disposable cups, plates and cutlery, say the tax unfairly targeted them. (AP Photo/Oded Balilty)
Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι η επανεπεξεργασία πλαστικών -όταν αυτό είναι δυνατόν- αφήνει πίσω της απορίμματα. AP Photo/Oded Balilty  AP

Σε γενικές γραμμές, η ανακύκλωση μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την ανάκτηση φυσικών πόρων. Αυτό το αποδεικνύει και το υψηλό ποσοστό ανακύκλωσης χαρτιού στις ΗΠΑ. Το πρόβλημα όμως με την ανακύκλωση πλαστικού δεν έγκειται στο concept ή στη διαδικασία αλλά στο ίδιο το υλικό.

Το βασικό πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν χιλιάδες διαφορετικά πλαστικά, το καθένα με τη δική του σύνθεση και τα δικά του χαρακτηριστικά. Όλα περιλαμβάνουν διαφορετικά χημικά πρόσθετα και διαφορετικές χρωστικές ουσίες που δεν μπορούν να ανακυκλωθούν μαζί, καθιστώντας αδύνατη την ταξινόμηση των τρισεκατομμυρίων τεμαχίων πλαστικών σε ξεχωριστούς τύπους για επεξεργασία.

Για παράδειγμα, τα μπουκάλια τερεφθαλικού πολυαιθυλενίου (PET#1) δεν μπορούν να ανακυκλωθούν μαζί με συσκευασίες τύπου clamshell PET#1, τα οποία είναι ένα διαφορετικό υλικό PET#1, και τα πράσινα μπουκάλια PET#1 δεν μπορούν να ανακυκλωθούν με διαφανή μπουκάλια PET#1. Πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας (HDPE#2), χλωριούχο πολυβινύλιο (PVC#3), πολυαιθυλένιο χαμηλής πυκνότητας (LDPE#4), πολυπροπυλένιο (PP#5) και πολυστυρένιο (PS#6) ) όλα πρέπει να διαχωριστούν για ανακύκλωση.

Σκέψου ότι μόνο μία μερίδα φαστ φουντ μπορεί να περιλαμβάνει πολλούς διαφορετικούς τύπους πλαστικών μιας χρήσης, όπως ποτήρια PET#1, HDPE#2, LDPE#4, PP#5 και PS#6, καπάκια, σακούλες και μαχαιροπίρουνα, τα οποία δεν μπορούν να ανακυκλωθούν μαζί. Αυτός είναι ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους τα πλαστικά προϊόντα γρήγορου φαγητού δεν μπορούν να θεωρηθούν πραγματικά ως ανακυκλώσιμα στις Η.Π.Α.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι η επανεπεξεργασία πλαστικών -όταν αυτό είναι δυνατόν- αφήνει πίσω της απορίμματα. Και καθώς το πλαστικό είναι εύφλεκτο και ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε εγκαταστάσεις ανακύκλωσης ορατός, αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο για τις γειτονικές κοινότητες -που έτσι κι αλλιώς, είναι πολύ συχνά και υποβαθμισμένες περιοχές, με ανθρώπους που ζουν δύσκολα.

FILE - Joyce Njeri, 8, carries a torn sack holding the plastic bottles she has scavenged, as she walks amidst garbage and plastic bags at the garbage dump in the Dandora slum of Nairobi, Kenya on Nov. 12, 2015. The U.N. Environment Assembly (UNEA) unanimously voted Wednesday, March 2, 2022 in Nairobi, Kenya to start to create a legally binding global treaty to address plastic pollution in the world's oceans, rivers and landscape. (AP Photo/Ben Curtis, File)
Η βιομηχανία πλαστικών έχει πραγματοποιήσει μια εκστρατεία δεκαετιών για να διαιωνίσει τον μύθο ότι το υλικό είναι ανακυκλώσιμο. AP Photo/Ben Curtis, File  AP

Σε αντίθεση με το μέταλλο και το γυαλί, τα πλαστικά δεν είναι αδρανή. Τα πλαστικά προϊόντα μπορεί να περιλαμβάνουν τοξικά πρόσθετα και να απορροφούν επικίνδυνες χημικές ουσίες από άλλα αντικείμενα που βρίσκονται γύρω τους. Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύτηκε από την καναδική κυβέρνηση, οι κίνδυνοι τοξικότητας στο ανακυκλωμένο πλαστικό απαγορεύουν “τη συντριπτική πλειονότητα των πλαστικών προϊόντων και συσκευασιών που παράγονται” να ανακυκλωθούν σε συσκευασίες τροφίμων.

Ένα ακόμη πρόβλημα είναι ότι η ανακύκλωση πλαστικού απλώς δεν συμφέρει οικονομικά. Το ανακυκλωμένο πλαστικό κοστίζει περισσότερο από το νέο πλαστικό επειδή η συλλογή, η διαλογή, η μεταφορά και η επανεπεξεργασία πλαστικών απορριμμάτων είναι υπερβολικά ακριβή. Ταυτόχρονα, η πετροχημική βιομηχανία εξελίσσεται ραγδαία, γεγονός που θα μειώσει περαιτέρω το κόστος του νέου πλαστικού.

Παρά αυτή την έντονη αποτυχία όμως, η βιομηχανία πλαστικών έχει πραγματοποιήσει μια εκστρατεία δεκαετιών για να διαιωνίσει τον μύθο ότι το υλικό είναι ανακυκλώσιμο. “Αυτή η καμπάνια θυμίζει τις προσπάθειες της καπνοβιομηχανίας να πείσει τους καπνιστές ότι τα τσιγάρα με φίλτρο είναι πιο υγιεινά από τα άφιλτρα”, γράφει χαρακτηριστικά ο Atlantic.

Η συμβατική μηχανική ανακύκλωση, στην οποία τα πλαστικά απόβλητα αλέθονται και λιώνουν, υπάρχει εδώ και πολλές δεκαετίες. Τώρα η βιομηχανία πλαστικών διαφημίζει τα οφέλη της λεγόμενης χημικής ανακύκλωσης, κατά την οποία τα πλαστικά απόβλητα διασπώνται χρησιμοποιώντας υψηλή θερμότητα ή περισσότερες χημικές ουσίες και μετατρέπονται σε ορυκτό καύσιμο χαμηλής ποιότητας.

FILE - Plastic bottles and other garbage float in Potpecko lake near Priboj, in southwest Serbia on Jan. 22, 2021. The U.N. Environment Assembly (UNEA) unanimously voted Wednesday, March 2, 2022 in Nairobi, Kenya to start to create a legally binding global treaty to address plastic pollution in the world's oceans, rivers and landscape. (AP Photo/Darko Vojinovic, File)
AP Photo/Darko Vojinovic, File  AP

Το 2018, η εταιρεία Dow Chemical ισχυρίστηκε ότι το εργοστάσιο χημικής ανακύκλωσης Renewlogy στο Σολτ Λέικ Σίτι μπορούσε να επεξεργάζεται εκ νέου μικτά πλαστικά απόβλητα από νοικοκυριά της πόλης Μπόισε του Αϊντάχο και να τα μετατρέπει σε καύσιμο ντίζελ. Όπως αποκάλυψε το Reuters σε μια έρευνα του 2021, ωστόσο, όλοι οι διαφορετικοί τύποι πλαστικών απορριμμάτων μόλυναν τη διαδικασία της πυρόλυσης. Σήμερα, αυτή η πόλη καίει τα μικτά πλαστικά απορρίμματα της σε κλιβάνους τσιμέντου, με αποτέλεσμα να προκαλούνται εκπομπές άνθρακα που υπερθερμαίνουν το κλίμα. Ωστόσο, αυτή η αποδεδειγμένη αποτυχία του εργοστασίου δεν εμπόδισε τη βιομηχανία πλαστικών να συνεχίσει να ισχυρίζεται ότι η χημική ανακύκλωση λειτουργεί για τα “μικτά πλαστικά”.

Η χημική ανακύκλωση δεν είναι βιώσιμη. Έχει αποτύχει και θα συνεχίσει να αποτυγχάνει για τους ίδιους “πραγματικούς” λόγους που η συμβατική μηχανική ανακύκλωση πλαστικών αποτυγχάνει σταθερά. Ακόμη χειρότερα, οι τοξικές εκπομπές της θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέα βλάβη στο περιβάλλον, το κλίμα και την υγεία μας.

“Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να απελπιστούμε”, συνεχίζει η αρθρογράφος. “Ακριβώς το αντίθετο. Χρειαζόμαστε αυτές τις αλήθειες ώστε οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να μπορούν να αναλάβουν συγκεκριμένη δράση. Υπάρχουν αποδεδειγμένες λύσεις για τα προβλήματα πλαστικών απορριμμάτων και ρύπανσης των ΗΠΑ και μπορούν να αναπαραχθούν γρήγορα σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτές οι λύσεις περιλαμβάνουν τη θέσπιση απαγόρευσης των πλαστικών σακουλών μιας χρήσης και των μη ανακυκλώσιμων πλαστικών προϊόντων τροφίμων μιας χρήσης, τη διασφάλιση ευρείας πρόσβασης σε σταθμούς αναπλήρωσης νερού, την εγκατάσταση εξοπλισμού πλυσίματος πιάτων στα σχολεία για να επιτρέπεται στους μαθητές να τρώνε φαγητό σε αληθινά πιάτα και όχι μιας χρήσης, κλπ…”.

Εάν η βιομηχανία πλαστικών συνεχίσει να ακολουθεί τα βήματα της καπνοβιομηχανίας μπορεί να μην παραδεχτεί ποτέ την αποτυχία της ανακύκλωσης πλαστικών. “Αν και μπορεί να μην είμαστε σε θέση να τους εμποδίσουμε να προσπαθούν να μας κοροϊδέψουν, μπορούμε όμως να ψηφίσουμε αποτελεσματικούς νόμους για να σημειώσουμε πραγματική πρόοδο”.

Οι απαγορεύσεις πλαστικών μίας χρήσης μειώνουν τα απόβλητα, εξοικονομούν χρήματα από τους φορολογούμενους που δαπανώνται για την απόρριψη και τον καθαρισμό και μειώνουν τη ρύπανση από πλαστικό στο περιβάλλον.

“Οι καταναλωτές μπορούν να ασκήσουν πίεση στις εταιρείες να σταματήσουν να γεμίζουν τα ράφια των καταστημάτων με πλαστικά μιας χρή

Ηράκλειο: Διασωληνωμένη νοσηλεύεται η γυναίκα που μαχαιρώθηκε από τον σύντροφό της

Σοβαρή αλλά σταθερή κρίνεται η κατάσταση της νεαρής γυναίκες που δέχτηκε απανωτές μαχαιριές από τον σύντροφό της στην Κρήτη, και νοσηλεύεται διασωληνωμένη στο ΠΑΓΝΗ. Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες για το περιστατικό.

Διασωληνωμένη νοσηλεύεται στο ΠΑΓΝΗ η 30χρονη γυναίκα από το Ηράκλειο Κρήτης, που έπεσε θύμα ενδοοικογενειακής βίας από τον 35χρονο σύντροφό της, το βράδυ της Κυριακής (4/6).

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, ο άνδρας φέρεται να χτύπησε και να τραυμάτισε με μαχαίρι τη σύντροφό του και στη συνέχεια με το ίδιο μαχαίρι να αυτοτραυματίστηκε.

Όπως μεταδίδει το Cretalive, αν και δεν έχει βγει ακόμα το επίσημο πόρισμα του ιατροδικαστή, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η γυναίκα δέχθηκε 14 μαχαιριές σε όλο της το σώμα.

Η 30χρονη υποβλήθηκε σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση με τους γιατρούς να καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες να την κρατήσουν στη ζωή λόγω της μεγάλης ποσότητας αίματος που είχε χάσει. Τελικά τα κατάφεραν και η κατάστασή της χαρακτηρίζεται εξαιρετικά σοβαρή, αλλά σταθερή.

Ο 35χρονος που αυτοτραυματίστηκε στην κοιλιακή χώρα με το ίδιο μαχαίρι μεταφέρθηκε στο ίδιο νοσοκομείο όπου αντιμετωπίστηκε το τραύμα και νοσηλεύεται φρουρούμενος, χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η ζωή του.

Πληροφορίες από το περιβάλλον τους αλλά και από τους γείτονες που παρακολουθούν συγκλονισμένοι τις τελευταίες εξελίξεις, αναφέρουν ότι “ποτέ το ζευγάρι δεν είχε φασαρίες, δεν είχε δώσει δικαιώματα, δε φαινόταν να αντιμετωπίζει προβλήματα”

Το χρονικό
Το επεισόδιο ενδοοικογενειακής βίας, στην περιοχή του Κορώνη Μαγαρά στο Ηράκλειο Κρήτης.

Το ζευγάρι διαπληκτίστηκε έντονα για προσωπικούς λόγους στο μπαλκόνι του σπιτιού, όπου ο άνδρας κατάφερε αρκετά χτυπήματα με μαχαίρι στη γυναίκα, η οποία κατάφερε να ξεφύγει και να μπει στην αυλή γειτονικού σπιτιού έχοντας χάσει μεγάλη ποσότητα αίματος.

Αμέσως οι γείτονες ειδοποίησαν την αστυνομία, το ΕΚΑΒ, αλλά και την πυροσβεστική καθώς ο άνδρας προσπάθησε να βάλει φωτιά στο σπίτι. Παράλληλα αυτομαχαιρώθηκε στην κοιλιακή χώρα.

Στην περιοχή έφτασαν δύο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, το ένα παρέλαβε τη γυναίκα βαριά χτυπημένη, αλλά έχοντας τις αισθήσεις της, ενώ το άλλο πήρε τον άνδρα που δεν έδειχνε να είναι βαριά τραυματισμένος.

Παράλληλα έφτασαν δύο οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που τελικά δεν χρειάστηκε να επέμβουν, καθώς η φωτιά είχε σβηστεί από τους γονείς του δράστη που μένουν στο πάνω διαμέρισμα, καθώς και ισχυρή δύναμη της αστυνομίας.

Πέθανε ο δημοσιογράφος Γιώργος Γεωργίου

Πέθανε ο δημοσιογράφος Γιώργος Γεωργίου, μετά από νοσηλεία του στον Άγιο Σάββα. Η πορεία του στην αθλητική δημοσιογραφία, οι αγαπημένες εκπομπές στην τηλεόραση και το “Καφενείο των Φιλάθλων”.

Έφυγε από την ζωή το πρωί της Δευτέρας, σε ηλικία 71 ετών ο δημοσιογράφος Γιώργος Γεωργίου. Νοσηλευόταν στον Άγιο Σάββα.

Ο Γιώργος Γεωργίου γεννήθηκε στα Πετράλωνα το 1952 και διακρίθηκε στο χώρο του αθλητικού ρεπορτάζ, καθώς ήταν ιδιαίτερα γνωστός μέσα από την παρουσίαση τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών

Επαγγελματικά δραστηριοποιήθηκε στο χώρο από το 1982, ως μέλος της ιδρυτικής ομάδας της αθλητικής εφημερίδας Ο Φίλαθλος του εκδότη Γιώργου Κουρή, υπό τη διεύθυνση του Νίκου Καραγιαννίδη, ενώ έχει συνεργαστεί και με τα περιοδικά Σύγχρονος Αθλητισμός και Forza.

Έγινε ευρύτερα γνωστός στο κοινό μέσω της καθημερινής στήλης που διατηρούσε στον Φίλαθλο, καθώς και με την αρχικά ραδιοφωνική, μετέπειτα τηλεοπτική εκπομπή του “Το Καφενείο των Φιλάθλων”.

Η εκπομπή, τηλεοπτικά στο Κανάλι 5 του Γιώργου Κουρή και ραδιοφωνικά στον Sprint FM, υπήρξε η πρώτη ευρείας ακροαματικότητας εκπομπή στην Ελλάδα, που παρείχε βήμα στους φιλάθλους για να εκφράσουν τις απόψεις τους σχετικά με τα αθλητικά δρώμενα και όχι μόνο. Η τηλεοπτική του εκπομπή έχει κατά καιρούς φιλοξενηθεί στους σταθμούς Alpha, Channel 9, Τηλεάστυ, Extra 3, Action 24 και Kontra Channel.

Από το 2008 έως το 2021 πραγματοποιούσε καθημερινές ραδιοφωνικές εκπομπές στο ραδιοσταθμό Real FM 97.8 και είναι ένας από τους μακροβιότερους δημοσιογράφους του σταθμού από ίδρυσης του.

Τον Μάρτιο του 2010 ανακοίνωσε ξαφνικά την αποχώρησή του από την ενεργό δημοσιογραφία, απόφαση την οποία ανακάλεσε μία ημέρα αργότερα, αποδίδοντάς την σε προσωπικούς και όχι επαγγελματικούς λόγους.

Έχει παντρευτεί δύο φορές, το 1980 την πρώτη του σύζυγο Μαρία και το 1997 την δεύτερη του σύζυγο Ευγενία. Έχει αποκτήσει με καθεμιά από τις δύο