Day: May 26, 2023

Παλαιό Φάληρο: Kουκουλοφόροι μπήκαν σε σπίτι, έδεσαν 83χρονο και 58χρονη και τους λήστεψαν

Το απόλυτο θρίλερ έζησε τα ξημερώματα της Παρασκευής (26.05.2023) ένα ζευγάρι που διαμένει σε διώροφη μονοκατοικία στην οδό Νηρηίδων, στο Παλαιό Φάληρο.

Όλα ξεκίνησαν στις 03:45, όταν όταν δυο κουκουλοφόροι εισέβαλαν στο σπίτι τους στο Παλαιό Φάληρο, από το παράθυρο του μπάνιου, με σκοπό να τους ληστέψουν.

Το ζευγάρι, ένας 83χρονος και μια 58χρονη Ρωσίδα, σύζυγος του 83χρονου, ξύπνησαν και ξαφνικά βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους διαρρήκτες, οι οποίοι είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με κουκούλες τύπου full face.

Οι κακοποιοί ακινητοποίησαν τον άνδρα και τη γυναίκα και τους έδεσαν σε καρέκλες, χρησιμοποιώντας υφάσματα.

Στη συνέχεια, οι δράστες έκαναν φύλλο και φτερό ολόκληρο το σπίτι και διέφυγαν ανενόχλητοι, έχοντας αρπάξει χρήματα και κοσμήματα.

Ο 83χρονος και η 58χρονη, που ευτυχώς δεν τραυματίστηκαν, κατάφεραν να λυθούν λίγο πριν από τις 5:00 τα ξημερώματα.

Αμέσως τηλεφώνησαν στην Άμεση Δράση. Οι αστυνομικοί παίρνουν καταθέσεις και ψάχνουν σε κάμερες ασφαλείας μήπως βρουν οπτικό υλικό που θα μπορούσε να τους βοηθήσει στις έρευνές τους.

Πηγή: newsit.gr

Λεωφόρος Ποσειδώνος: Τροχαίο και μεγάλη κίνηση στο δρόμο

Τροχαίο σημειώθηκε στην Λεωφόρο Ποσειδώνος το πρωί της Παρασκευής (26.05.2023).

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα αυτοκίνητο συγκρούστηκε με μηχανή στην Λεωφόρο Ποσειδώνος, στο ρεύμα προς Παλαιό Φάληρο, λίγο μετά το ύψος της Αλίμου.

Ένας άνθρωπος έχει τραυματιστεί και έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο, ενώ η κατάστασή του δεν είναι ακόμα γνωστή.

Λόγω του τροχαίου έχει δημιουργηθεί τεράστια κίνηση στο δρόμο, η οποία ξεκινά από το Ποσειδώνιο.

Πηγή: newsit.gr

Ναυπηγεία Σαλαμίνας: Κατέρρευσε 58χρονος εργαζόμενος μέσα σε δεξαμενή πλοίου

Κατέρρευσε ένας 58χρονος το πρωί της Παρασκευής (26.05.2023) την ώρα που εργαζόταν στα Ναυπηγεία Σαλαμίνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που newsit.gr, ο 58χρονος είναι εργαζόμενος σε ιδιωτικό συνεργείο που εκτελεί εργασίες στα ναυπηγεία Σαλαμίνας. Βρισκόταν μέσα σε δεξαμενή πλοίου με σημαία Marshal Islands, όταν έχασε τις αισθήσεις του.

Μεταφέρθηκε αρχικά στο Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας και στη συνέχεια στο νοσοκομείο Αττικόν.

Πηγή: newsit.gr

Αγίου Πνεύματος: Ποιοι ετοιμάζουν βαλίτσες – Οι επόμενες αργίες του 2023

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την επόμενη αργία, με τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες να ετοιμάζουν ήδη βαλίτσες για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος είναι στις 5 Ιουνίου, δηλαδή 50 ημέρες μετά την Ανάσταση.

Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος θεωρείται αργία, σύμφωνα με ειδικές διατάξεις των οικείων συλλογικών συμβάσεων ή άλλων αποφάσεων, για τις εξής κατηγορίες μισθωτών:

Βιβλιοπωλείων, Διαγνωστικών Κέντρων, Δημοσιογράφους Περιοδικών, Εργοδηγούς Σχεδιαστές, Ευγηρίας Οίκων, Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλίας κλπ, Ηλεκτροτεχνίτες Βιομηχανίας και Καταστημάτων, Θυρωρούς, Καπνοβιομηχανιών, Κλινικών, Ξυλεμπορικών Καταστημάτων (Αθηνών – Πειραιώς – Περιχώρων), Περιοδικών, Πετρελαιοειδών επιχειρήσεων, Πρακτορείων Ναυτιλιακών κλπ., Ραδιοηλεκτρολόγους – Ραδιοτεχνίτες βιομηχανίας, Ραδιοφωνικών Σταθμών, Ραδιοφώνου Τεχνικούς, Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών Γραφείων, Τηλεοπτικών Σταθμών, Τηλεοράσεως τεχνικούς Β. Ελλάδος, Τυπογράφους Επαρχ. Εφημερίδων, Φορτοεκφορτοτές Ημερήσιων Εφημερίδων, Φροντιστηρίων Μέσης, Ανώτερης, Ανώτατης Εκπαίδευσης, και Ξένων Γλωσσών, Φωτοστοιχειοθέτες, Χειριστές βιομηχανικών κλπ επιχειρήσεων, Λατομείων Πέτρας-Μαρμάρου και Τεχνικών Έργων.

Για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ η εορτή του Αγίου Πνεύματος είναι αργία.

Οι επόμενες αργίες του 2023: 5 Ιουνίου, Δευτέρα: Αγίου Πνεύματος, 15 Αυγούστου, Τρίτη: Κοίμηση της Θεοτόκου, 28 Οκτωβρίου, Σάββατο: Επέτειος του Όχι, 25 Δεκεμβρίου, Δευτέρα: Χριστούγεννα, 26 Δεκεμβρίου, Τρίτη: 2η ημέρα των Χριστουγέννων.

Χρηματιστήριο: Ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε πάνω από τις 1.200 μονάδες

Ανοδος 0,89% και ισχυρός τζίρος 116,2 εκατ. ευρώ εν μέσω θετικού κλίματος.

Πάνω από τις 1.200 μονάδες έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να λαμβάνει σημαντικές στηρίξεις από τις ισχυρές αγοραστικές κινήσεις των επενδυτών σε επιλεγμένα blue chips, καθώς και τίτλους από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, και τις διαθέσεις «εδραίωσης» του επιπέδου των υψηλών εννέα ετών που έχει επιτευχθεί. Την ίδια στιγμή, το κλίμα στις διεθνείς αγορές παρέμεινε αρνητικό λόγω των ανησυχιών για το αδιέξοδο στο χρέος των ΗΠΑ αλλά και τα στοιχεία που έδειξαν ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η Γερμανία, κατέγραψε ύφεση στο α΄ τρίμηνο του 2023.

Ειδικότερα, στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,89% στις 1.202,43 μονάδες και ο τζίρος ανήλθε στα 116,2 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε στο +0,41% και στις 2.926,33 μονάδες, με άνοδο 2,72%, στις 1.756,82 μονάδες, έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε κέρδη 1,36%, στις 971,6 μονάδες.

Στο σύνολο των blue chips, με ράλι 8,71% και 6,14% ξεχώρισαν Βιοχάλκο και Aegean αντιστοίχως, ακολούθησαν με κέρδη άνω του 4% οι Lamda Development και ΕΛΒΑΛΧαλκόρ και με κέρδη άνω του 3% οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ελλάκτωρ. Το 2% ξεπέρασαν παράλληλα τα κέρδη σε Εθνική Τράπεζα, Τρ. Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ και Autohellas. Στον αντίποδα, απώλειες άνω του 4,58% κατέγραψε η Coca-Cola λόγω αποκοπής μερίσματος, ενώ στο 1,52% διαμορφώθηκε η πτώση στην Jumbo.

Την ώρα που οι διεθνείς επενδυτές αναμένουν τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ, η ελληνική αγορά καλείται να αξιοποιήσει το ανοδικό momentum που απορρέει από τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, όπως σημειώνει ο Πέτρος Στεριώτης, διευθύνων σύμβουλος ΚΕΠΕΥ.

«Με τον Γενικό Δείκτη σε υψηλά εννέα ετών, παραμένουμε πιστοί στην τρέχουσα ανοδική τάση, επισημαίνουμε όμως ότι αυτή απαιτεί πλέον ακόμη στενότερη παρακολούθηση, στην προσπάθεια αποτελεσματικότερης διαχείρισης των λογιστικών κερδών και αποφυγής επενδυτικού εγκλωβισμού», όπως προσθέτει. Οσον αφορά τον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης, αυτός «φλερτάρει» με το κρίσιμο ψυχολογικό επίπεδο των 3.000 μονάδων.

Εφεξής, όπως καταλήγει ο κ. Στεριώτης, θα παρακολουθείται η πειστικότητα των αγοραστικών διαθέσεων σε όρους όγκου συναλλαγών και «διάχυσης» του ράλι σε όλο και περισσότερους τίτλους, τόσο σε αυτούς που έχουν μείνει πίσω όσο και σε άλλους, λιγότερο γνωστούς, τα θεμελιώδη των οποίων δικαιολογούν υψηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Πάντως οι διαθέσεις των ξένων οίκων συνεχίζουν να είναι αισιόδοξες για την Ελλάδα και την πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Σε νέο της σημείωμα η Morgan Stanley δήλωσε πως παραμένει θετική για την ελληνική οικονομία, επαναλαμβάνοντας πως η ελληνική αγορά είναι η προτιμώμενή της από την περιοχή των αναδυόμενων αγορών της Ευρώπης, ενώ τόνισε πως η αναβάθμιση της χώρας τους επόμενους μήνες στην επενδυτική βαθμίδα στηρίζει το τρέχον ανοδικό momentum. Οπως εξηγεί, η εγχώρια αγορά μετοχών υπεραποδίδει περίπου οκτώ μήνες πριν από την αναβάθμιση της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα.

kathimerini.gr

Σε ύφεση η οικονομία της Γερμανίας

Το γερμανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο

Την πρώτη ύφεση από την επέλαση της πανδημίας κατέγραψε η Γερμανία, διαψεύδοντας όσους ήλπιζαν ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης θα κατάφερνε να αντισταθμίσει το βάρος από την εκτίναξη του κόστους ενέργειας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,3% τους πρώτους τρεις μήνες του 2023, ενώ το τελευταίο τρίμηνο του 2022 είχε υποχωρήσει κατά 0,5%. Σημειώνεται πως δύο συναπτά τρίμηνα συρρίκνωσης αποτελούν τεχνική ύφεση. Αρχικά, προβλεπόταν πως η γερμανική οικονομία θα απέφευγε την ύφεση, παραμένοντας στάσιμη το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Πρόκειται βέβαια για αποτέλεσμα της ισχυρής πίεσης που δέχεται η γερμανική οικονομία μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και την απόφαση των Ευρωπαίων να διακόψουν τους δεσμούς τους με τη Μόσχα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, είχε αφήσει να εννοηθεί τον Ιανουάριο ότι η χώρα θα απέφευγε την ύφεση.

Καθοριστικός παράγοντας για το αποτέλεσμα ήταν οι δαπάνες των νοικοκυριών: οι Γερμανοί ξόδεψαν πολύ λιγότερα το πρώτο τρίμηνο του έτους, με τις τελικές δαπάνες να μειώνονται κατά 1,2%. «Η διστακτικότητα των νοικοκυριών να αγοράσουν ήταν εμφανής σε πολλούς τομείς. Τα νοικοκυριά ξόδεψαν λιγότερο σε τρόφιμα και ποτά, ένδυση, υπόδηση και έπιπλα», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας. Επίσης, αγόρασαν λιγότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα λόγω του περιορισμού των κινήτρων αγοράς από τη γερμανική κυβέρνηση.

Παράλληλα, καταγράφηκε μείωση στις κυβερνητικές δαπάνες, ενώ οι επενδύσεις αυξήθηκαν, παίρνοντας εν μέρει ώθηση από τον τομέα των κατασκευών, ο οποίος ευνοήθηκε από τις καλύτερες καιρικές συνθήκες τη συγκεκριμένη περίοδο.

«Εξάλλου, η Γερμανία περιήλθε σε ύφεση στο τέλος του περασμένου έτους, διότι το σοκ στις τιμές ενέργειας επιβάρυνε τις δαπάνες των νοικοκυριών», δήλωσε ο Κλάους Βίστενσεν, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρωζώνη στο Pantheon Macroeconomics. Ο ίδιος προσέθεσε ότι οι πιθανότητες συρρίκνωσης τα επόμενα τρίμηνα είναι χαμηλές.

Η εικόνα που αποτυπώνουν οι μεγάλες εταιρείες της χώρας καταδεικνύει την επιδείνωση του καταναλωτικού κλίματος στη Γερμανία. Ενδεικτικά, τα αποθέματα της εταιρείας ένδυσης Zalando αυξήθηκαν το πρώτο τρίμηνο, λόγω μείωσης της κατανάλωσης. Αντίστοιχα, σύμφωνα με την ένωση αυτοκινητοβιομηχανιών VDA, οι παραγγελίες αυτοκινήτων περιορίστηκαν κατά περίπου ένα τρίτο το ίδιο διάστημα.

Προβλήματα δείχνει και ο τομέας της μεταποίησης, ο οποίος αποτελεί κλειδί για την οικονομία. Μάλιστα η επιδείνωση είναι τόσο μεγάλη, ώστε ορισμένοι αμφιβάλλουν εάν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη μέχρι το τέλος του έτους. Εν τω μεταξύ, το κλίμα στη βιομηχανία επιβαρύνει με τη σειρά του και τις επιχειρηματικές προοπτικές. Ενδεικτικά, ο δείκτης προσδοκιών του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo υποχώρησε για πρώτη φορά εδώ και οκτώ μήνες τον Μάιο.

Παρότι ορισμένοι φορείς αναμένουν στασιμότητα της οικονομίας φέτος, έκθεση της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας δείχνει ότι ενδέχεται να αναπτυχθεί ελαφρώς αυτό το τρίμηνο. Αυτή η πρόβλεψη αποδίδεται στην εξομάλυνση των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα και την αποκλιμάκωση του κόστους της ενέργειας, η οποία ευνοεί τον τομέα της βιομηχανίας.

«Το μέγεθος της επί τα χείρω αναθεώρησης του γερμανικού ΑΕΠ σημαίνει ότι η ανάπτυξη της Ευρωζώνης είναι πιθανό επίσης να αναθεωρηθεί προς τα κάτω το πρώτο τρίμηνο. Εφόσον τα υπόλοιπα παραμείνουν σταθερά, αυτό θα οδηγήσει κατά πάσα πιθανότητα σε στασιμότητα την οικονομία της περιοχής στην αρχή του 2023, αλλά εάν υπάρξουν και μεγάλες μεταβολές μπορεί… να ρίξουν την περιοχή σε τεχνική ύφεση», δήλωσαν οικονομολόγοι του Bloomberg.

kathimerini.gr

Abaucin, ένα ισχυρό αντιβιοτικό τεχνητής νοημοσύνης

Επιστήμονες στον Καναδά και τις ΗΠΑ, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης (AI), ανακάλυψαν ένα νέο αντιβιοτικό που είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ένα θανατηφόρο είδος υπερμικροβίου.

Ειδικότερα, απομονώθηκαν χιλιάδες πιθανές χημικές ουσίες, που δοκιμάστηκαν στο εργαστήριο. Το αποτέλεσμα ήταν ένα ισχυρό, πειραματικό αντιβιοτικό που ονομάζεται abaucin, το οποίο, σύμφωνα με το BBC, θα χρειαστεί μία σειρά από επιπλέον εξετάσεις προτού χρησιμοποιηθεί.

Οι ερευνητές λένε ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δύναμη να επιταχύνει μαζικά την ανακάλυψη νέων φαρμάκων. 

Φρένο στα σούπερ μικρόβια

Μπορεί τα αντιβιοτικά να σκοτώνουν τα βακτήρια, ωστόσο, υπάρχει έλλειψη νέων φαρμάκων εδώ και δεκαετίες, με αποτέλεσμα τα βακτήρια να γίνονται όλο και πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν, καθώς αναπτύσσουν αντοχή.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι ετησίως υπολογίζεται ότι πεθαίνουν από λοιμώξεις που αντιστέκονται στα αντιβιοτικά.

Οι ερευνητές εστίασαν σε ένα από τα πιο προβληματικά είδη βακτηρίων: Το Acinetobacter baumannii, το οποίο μπορεί να προκαλέσει πνευμονία.

Πρόκειται για ένα από τα τρία υπερμικροβακτηρίδια, που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναγνωρίσει ως «κρίσιμη» απειλή και συχνά καταφέρνει να διαφύγει από την άμυνα που προσφέρουν μια σειρά από αντιβιοτικά, προκαλώντας πρόβλημα σε νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας, όπου μπορεί να επιβιώσει σε επιφάνειες και ιατρικό εξοπλισμό.

Ο Δρ Τζόναθαν Στόουκς, από το Πανεπιστήμιο McMaster, χαρακτήρισε το βακτήριο αυτό ως «νούμερο ένα δημόσιο κίνδυνο».

Τεχνητή νοημοσύνη

Για να βρουν ένα νέο αντιβιοτικό, οι ερευνητές έπρεπε πρώτα να «εκπαιδεύσουν» σχετικά την ΑΙ. Πήραν χιλιάδες φάρμακα, που ήταν γνωστή η ακριβής χημική δομή τους, και τα δοκίμασαν χειροκίνητα στο Acinetobacter baumannii για να δουν ποιο θα μπορούσε να το επιβραδύνει ή να το σκοτώσει.

Αυτές οι πληροφορίες τροφοδοτήθηκαν στην AI, ώστε να μπορεί να μάθει τα χημικά χαρακτηριστικά των φαρμάκων που μπορούσαν να χτυπήσουν το βακτήριο. Στη συνέχεια, η τεχνητή νοημοσύνη έφτιαξε μια λίστα 6.680 ενώσεων των οποίων η αποτελεσματικότητα ήταν άγνωστη.

Τα αποτελέσματα -που δημοσιεύθηκαν στο Nature Chemical Biology– έδειξαν ότι η τεχνητή νοημοσύνη χρειάστηκε μιάμιση ώρα για να δημιουργήσει τη λίστα. Οι ερευνητές μετά από σειρά δοκιμών, κατέληξαν σε εννέα πιθανά αντιβιοτικά. Ένα από αυτά ήταν το ισχυρό αντιβιοτικό abaucin.

Εργαστηριακά πειράματα έδειξαν ότι αυτό το αντιβιοτικό μπορούσε να θεραπεύσει μολυσμένα ποντίκια, ενώ ήταν σε θέση να σκοτώσει δείγματα Acinetobacter baumannii από ασθενείς.

Το επόμενο βήμα είναι η τελειοποίηση του φαρμάκου στο εργαστήριο και στη συνέχεια η εκτέλεση κλινικών δοκιμών.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα πρώτα αντιβιοτικά τεχνητής νοημοσύνης θα είναι διαθέσιμα για συνταγογράφηση έως το 2030.

BBC

Εργαστήριο παραγωγής startups η Ευρώπη

Στη Γηραιά Ηπειρο και στο Ισραήλ «γεννήθηκαν» 1.171 νεοφυείς από τεχνολογικές εταιρείες με αποτίμηση άνω του 1 δισ. δολ.

Πέντε νεοφυείς επιχειρήσεις «γεννάει» κατά μέσον όρο κάθε unicοrn, ήτοι εταιρεία με αποτίμηση άνω του 1 δισ. δολαρίων, σε Ευρώπη και Ισραήλ, όπως προκύπτει από νέα έκθεση της εταιρείας venture capital Accel.

Ειδικότερα, από τις 535 εταιρείες unicorn στην περιοχή, οι 221 οδήγησαν στη δημιουργία 1.171 startups, γαλουχώντας ταλέντα τα οποία μετά κάνουν τα δικά τους επιχειρηματικά ανοίγματα. Στα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα συγκαταλέγεται η Spotify, από την οποία προέκυψαν 21 νέες εταιρείες, η Delivery Hero με 32 νέες εταιρείες και η Criteo με 31 startups.

Στον κόσμο των νεοφυών επιχειρήσεων, αυτός ο πολλαπλασιασμός εταιρειών από κοινή βάση αποκαλείται «μαφία». Οι μαφίες είναι ακριβώς αυτές οι εταιρείες που ιδρύθηκαν από εργαζομένους άλλων τεχνολογικών επιχειρήσεων και έχουν οδηγήσει στη δημιουργία ορισμένων κολοσσών στον κλάδο. Ενδεικτικά, από τον αμερικανικό γίγαντα της PayPal, ο Ελον Μασκ προχώρησε στην ίδρυση της Tesla και της εταιρείας διαστήματος SpaceX.

Οι επενδυτές venture capitals υποστηρίζουν ότι αυτοί οι επιχειρηματίες πήραν το παράδειγμα από μια κουλτούρα ανάληψης κινδύνου που επικρατούσε στη Silicon Valley, αλλά επί πολλά χρόνια δεν είχε εδραιωθεί στην Ευρώπη. Αρχισε όμως να παίρνει μορφή με την ανάδυση ώριμων ψηφιακών πλατφορμών, όπως το Skype, από το οποίο προέκυψαν το VC fund Atomico και ο γίγαντας του fintech, το Wise. Πλέον, τα μεγαλύτερα «εργαστήρια» παραγωγής νέων επιχειρήσεων στη Γηραιά Ηπειρο είναι οι fintech, καθώς σχεδόν το 20% των ευρωπαϊκών startups προκύπτουν από unicorns που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα.

Οι εργαζόμενοι σε Ευρώπη και Ισραήλ τείνουν να προτιμούν τις πόλεις τους για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων. Ειδικότερα, τα στοιχεία της Accel δείχνουν ότι τουλάχιστον οι μισές από τις νέες εταιρείες δημιουργήθηκαν στην ίδια πόλη με τη unicorn από την οποία βγήκαν. Το Τελ Αβίβ συγκεκριμένα είναι το μεγαλύτερο κέντρο αναπαραγωγής επιχειρήσεων, καθώς μετράει 127 startups από 33 unicorns. Σύμφωνα πάντοτε με τα στοιχεία της Accel, το Λονδίνο είναι η πόλη με τις περισσότερες «μαφίες», συγκεκριμένα 27 unicorns και 185 startups, ενώ το Βερολίνο ακολουθεί με 25 unicorns και 165 startups.

Τουλάχιστον το 59% των startups που προήλθαν από τις «μαφίες» έχουν ήδη διασφαλίσει χρηματοδότηση από venture capitals. Μάλιστα, από αυτές το 45% προσείλκυσε μεταξύ 1 και 10 εκατ. δολαρίων σε επενδύσεις και το 30% άνω των 10 εκατ. δολαρίων.

Στην ίδια έρευνα διαφαίνονται και τα προσόντα που απαιτούνται για να ιδρύσει κανείς δική του εταιρεία. Ειδικότερα, αυτοί οι ιδρυτές «δεύτερης γενιάς» χρειάζονται κατά μέσον όρο 28 μήνες προκειμένου να ιδρύσουν μια εταιρεία και έχουν μέση ηλικία 33 ετών. Τέλος, ο μέσος χρόνος που απαιτείται για να φθάσει μια νεοφυής επιχείρηση σε αποτίμηση 1 δισ. δολ. στην Ευρώπη είναι τα επτά χρόνια.

kathimerini.gr