Day: May 7, 2023

Σερβία: Τεστ ναρκωτικών και απαγόρευση κινητών στα σχολεία – Τι αλλάζει στην οπλοκατοχή

Το μακελειό σε δημοτικό σχολείο, αλλά και η ένοπλη επίθεση του 21χρονου μέσα σε ένα 48ωρο με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες έχουν σοκάρει τη Σερβία. Σύμφωνα με το euractiv.com, η κυβέρνηση πρότεινε μια σειρά από μέτρα που θα μπορούσαν να «ελέγξουν» λίγο περισσότερο την έξαρση βίας.

Αρχικά την αυστηροποίηση των κυρώσεων στα ΜΜΕ που μεταδίδουν σκηνές βίας, την καθιέρωση τεστ ναρκωτικών για τους μαθητές και την απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία.

Η χωρά που σήμερα κήδεψε τα πρώτα θύματα, ακόμα θρηνεί από τις δύο ένοπλες επιθέσεις ενώ από την πρώτη στιγμή ο πρόεδρος Βούτσιτς ανακοίνωσε, πως μέσα στις επόμενες ημέρες, θα εγκριθεί η πρόσληψη 1.200 επιπλέον αστυνομικών με την αξιοποίηση 1.000 εξ αυτών στα σχολεία!

Η κυβέρνηση ανέθεσε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, στο Υπουργείο Παιδείας και στο Υπουργείο Υγείας να μετατρέψουν τις προτάσεις αυτές σε σχέδια κανονισμών.

Παράλληλα, θα υπάρξουν αυστηρές τιμωρίες για παράνομη κατοχή και οπλοφορία και αλλαγές στον νόμο για τα όπλα μέχρι να υπάρξει καθολικός αφοπλισμός. Αποφασίστηκε επίσης να ελεγχθούν όλες οι εκδοθείσες άδειες κατοχής όπλων, να ελεγχθούν όλα τα σκοπευτήρια στη Σερβία και να καταρτιστούν κανονισμοί για τα σκοπευτήρια, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των ανηλίκων.

Παράλληλα, προτείνεται να αυξηθούν οι έλεγχοι όσων ήδη κατέχουν όπλα, συμπεριλαμβανομένης της επαλήθευσης του κατά πόσον πληρούνται οι νομικές απαιτήσεις για τη φύλαξη των όπλων, αλλά και του κατά πόσον αυτά φυλάσσονται μακριά από τους ανηλίκους. Οι έλεγχοι θα πρέπει επίσης να διασφαλίζουν ότι η πρόσβαση σε παιδιά και άλλα μη εξουσιοδοτημένα άτομα αποτρέπεται επαρκώς.

Αίγυπτος: 38 τραυματίες από ανατροπή λεωφορείου με πρόσφυγες από το Σουδάν

Λεωφορείο με πρόσφυγες από το Σουδάν ανετράπη σε επαρχιακό δρόμο της Μπένι Σουέφ, νότια του Καΐρου, με αποτέλεσμα 38 επιβαίνοντες (δύο Αιγύπτιοι και 36 Σουδανοί) να τραυματιστούν.

Ο Μοχάμεντ Χάνι Γκονάιμ, κυβερνήτης της Μπένι Σουέφ, επισκέφθηκε το νοσοκομείο στο οποίο διακομίστηκαν οι τραυματίες και ενημερώθηκε για την κατάστασή τους.

Χιλιάδες Σουδανοί έφθασαν τις προηγούμενες εβδομάδες στην Αίγυπτο, για να γλιτώσουν από τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες μεταξύ του σουδανικού στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης, οι οποίες ξέσπασαν στα μέσα Απριλίου.

Σύμφωνα με το αιγυπτιακό γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, 50.500 πρόσφυγες από το Σουδάν είχαν αναζητήσει καταφύγιο στην Αίγυπτο μέχρι τις 3 Μαΐου. Το γραφείο υπογραμμίζει πως συνεργάζεται με την Αιγυπτιακή Ερυθρά Ημισέληνο για την παροχή βοήθειας στους εκτοπισμένους.

Η «τέχνη» του να αγοράζεις έργα τέχνης και τσάντες ως επένδυση

Σε μια περίοδο μεγάλης μεταβλητότητας στην χρηματιστηριακή αγορά, τραπεζικών κρίσεων και εκτόξευσης των τιμών στην αγορά ακινήτων, δεν είναι λίγοι αυτοί που εξετάζουν τις επιλογές τους για επένδυση σε «assets» διαφορετικού τύπου.

Για πολλούς, ένας εναλλακτικός τρόπος επενδύσεων είναι τα έργα τέχνης ή ακόμα και αυτή των πολυτελών ειδών που γνωρίζει ραγδαία ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Statista η αξία των πωλήσεων στην παγκόσμια αγορά τέχνης αυξήθηκε σχεδόν κατά 3% το 2022, κοντά στα 68 δισ. δολάρια, παρά τους φόβους της ύφεσης και την αύξηση του πληθωρισμού.

Στις ευκαιρίες επένδυσης στην αγορά των έργων τέχνης αναφέρθηκε πρόσφατα και ο Mike Steib, CEO της διαδικτυακής «γκαλερί», Artsy, σημειώνοντας πως η τέχνη αποτελεί μορφή επένδυσης εδώ και αιώνες.

«Η τέχνη δεν συνδέεται με την χρηματιστηριακή αγορά και είναι ένα «ανάχωμα» απέναντι στον πληθωρισμό». Μάλιστα, τονίζει πως αν και «η Fed θα μπορούσε να τυπώσει περισσότερα χρήματα, όμως δεν μπορεί να δημιουργήσει έναν νέο έργο του Άντι Γουόρχολ».

Ενώ αναφορικά με την απόδοση μια τέτοιας επένδυσης, σχολιάζει πως «η σύγχρονη τέχνη συστηματικά έχει καλύτερη απόδοση από την χρηματιστηριακή αγορά», κυρίως στα έργα μεγαλύτερης αξίας, με απόδοση κατά 130% το 2022. Ωστόσο σημειώνει πως και στα έργα μικρότερης αξίας καταγράφεται ανάπτυξη άνω του 30%, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Μάλιστα, παρατηρείται πως όλο και περισσότεροι νιώθουν «άνετα» με την αγορά ενός πίνακα, μιας σπάνιας τσάντας, ενός πολυτελούς ρολογιού ή ενός ακριβού κοσμήματος με το σκεπτικό πως η αξία τους θα αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια.

Ενδεχόμενο που δεν απέχει από την πραγματικότητα αν σκεφτεί κανείς πως εξετάζοντας στοιχεία του 2021, από την Art Market Research (AMR), η ζήτηση μιας τσάντας όπως η Hermès Himalaya Birkin (η τιμή της οποίας κυμαίνεται από 9.000 δολάρια έως και 500.000 δολάρια), για αγορά ως δυνητική επένδυση ξεπερνά αυτή της τέχνης, των κλασικών αυτοκινήτων και του σπάνιου ουίσκι.

«Οι τσάντες Birkin ξεπέρασαν τον S&P 500 και την τιμή του χρυσού τα τελευταία 35 χρόνια – με την πρώτη τσάντα Birkin να κυκλοφορεί το 1981», έχει γράψει σχετικά το περιοδικό «Time».