Day: April 29, 2023

Υποχρεωτική η κλαδική σύμβαση για τους ξενοδοχοϋπάλληλους – Εκδόθηκε το ΦΕΚ – Τι περιλαμβάνει

Oι σχεδόν 10.500 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στη χώρα μας είναι υποχρεωμένες, είτε είναι μέλος της εργοδοτικής οργάνωσης είτε όχι, να εφαρμόζoυν στο προσωπικό τους ίδιους όρους αμοιβής και εργασίας που περιγράφονται στη σύμβαση.

Εκδόθηκε το υπ αριθμόν ΦΕΚ 2643/Β/21-04-2023 το οποίο λαμβάνοντας υπ΄όψιν όλες τις διατάξεις του νόμου κηρύσσει την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων ως γενικώς υποχρεωτική.

Αυτό πρακτικά, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση , σημαίνει πως οι σχεδόν 10.500 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στη χώρα μας είναι υποχρεωμένες, είτε είναι μέλος της εργοδοτικής οργάνωσης είτε όχι, να εφαρμόζoυν στο προσωπικό τους ίδιους όρους αμοιβής και εργασίας που περιγράφονται στη σύμβαση

imerisia.gr

Λιανικό εμπόριο: Αύξηση τζίρου 2,4% τον Φεβρουάριο

Με θετικό πρόσημο συνέχισε τον Φεβρουάριο εφέτος ο τζίρος στο λιανικό εμπόριο της χώρας, παρά την υποχώρηση που καταγράφηκε στους κλάδους των σούπερ μάρκετ και των φαρμακευτικών ειδών. 

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο όγκος των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο, σημείωσε αύξηση 2,4% σε ετήσια βάση (σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2022), ενώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2023 σημείωσε  αύξηση 4,1%.  

Ο εποχικά διορθωμένος γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 1,6% τον Φεβρουάριο 2023 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2023. 

Ειδικότερα, οι πωλήσεις αυξήθηκαν σε: Πολυκαταστήματα (27,8%),  Έπιπλα- ηλεκτρικά είδη- οικιακό εξοπλισμό (12,5%), Βιβλία- χαρτικά- λοιπά είδη (8,9%), Ένδυση- υπόδηση (5,6%), Τρόφιμα- ποτά- καπνό (5%) και Καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων (4,6%). Στον αντίποδα, μειώθηκαν σε: Μεγάλα καταστήματα τροφίμων (1,4%) και Φαρμακευτικά- καλλυντικά (1,1%). 

Παράλληλα, ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών (κύκλος εργασιών σε τρέχουσες τιμές) παρουσίασε αύξηση 11,3% τον Φεβρουάριο 2023 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2022, ενώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2023 σημείωσε αύξηση 4,6%. Ο εποχικά διορθωμένος γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 2,2% τον Φεβρουάριο 2023 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2023. 

Βρετανία: Απεργίες υγειονομικών – Συνεχιζόμενη διαμάχη για τους μισθούς

Συνεχίζεται η διαμάχη στην Βρετανία μεταξύ σωματείων των υγειονομικών και της κυβέρνησης με κάποια συνδικάτα να απορρίπτουν και άλλα να δέχονται τη μισθολογική προσφορά της κυβέρνησης.

Σήμερα (28/4) το συνδικάτο Unite απέρριψε την κυβερνητική προσφορά σηματοδοτώντας την πιθανότητα ενός νέου κύματος απεργιών για την υγεία που ταλαιπωρούν επί μήνες τη χώρα.

Το Unite, ακολούθησε αντίστοιχη απόρριψη από το Βασιλικό Κολλέγιο Νοσηλευτικής καθώς και από τα Μέλη της Εταιρείας Ακτινογράφων για αύξηση μισθού 5% το 2023/24, και εφάπαξ πληρωμή για το 2022/23.

Ωστόσο το μεγαλύτερο συνδικάτο του NHS, Unison, νωρίτερα αυτό το μήνα αποδέχθηκε την πρόταση της κυβέρνησης.

Το υπουργείο υγείας κέρδισε στο Ανώτατο Δικαστήριο νομική διαδικασία κατά του Βασιλικού Κολλεγίου Νοσηλευτικής, κρίνοντας ότι η επερχόμενη απεργία του ήταν παράνομη.

Η γενική γραμματέας του συνδικάτου, Πατ Κάλεν, επιβεβαίωσε ότι η απεργία θα διακοπεί, λέγοντας στους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς ότι πρόκειται για την «πιο σκοτεινή μέρα» της διαμάχης μέχρι στιγμής.

SΟS για τον πλανήτη: Έξι χώρες ζητούν από την Κομισιόν να υιοθετήσει δεσμευτικούς κανόνες για τα μικροπλαστικά

H Γερμανία, η Ολλανδία και η Γαλλία μαζί με τρεις άλλες χώρες ζητούν από την ΕΕ να υιοθετήσει δεσμευτικούς κανόνες προκειμένου να περιοριστούν τα μικροπλαστικά που μολύνουν το περιβάλλον και τα οποία έχουν εντοπιστεί στον ανθρώπινο οργανισμό, τους πολικούς πάγους και τα βάθη των ωκεανών. Αυτά τα μικρά πλαστικά σωματίδια χρησιμοποιούνται σε διάφορα προϊόντα, όπως καλλυντικά και βαφές ή δημιουργούνται ακούσια όταν σπάνε μεγαλύτερα κομμάτια πλαστικών απορριμμάτων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταρτίζει νομοθεσία, η οποία πρόκειται να υποβληθεί στους ευρωβουλευτές και τις 27 χώρες μέλη τον επόμενο μήνα, με στόχο να υιοθετήσει μέτρα για τη μείωση του όγκου των μικροπλαστικών που απελευθερώνονται στο περιβάλλον κατά 30% ως το 2030.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECHA) επισημαίνει ότι στην Ευρώπη περίπου 42.000 τόνοι μικροπλαστικών που περιέχονται σε προϊόντα απελευθερώνονται στο περιβάλλον μαζί με άλλους 176.000 τόνους μικροπλαστικών που δημιουργούνται ακούσια από το σπάσιμο μεγαλύτερων απορριμμάτων.

«Τα μέτρα σε εθελοντική βάση δεν αρκούν», τονίζουν οι έξι χώρες — στις οποίες περιλαμβάνονται η Δανία, το Λουξεμβούργο, καθώς και η Νορβηγία, που δεν είναι μέλος της ΕΕ– σε κοινό τους έγγραφο το οποίο εστάλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτή την εβδομάδα. «Ζητάμε από τον Κομισιόν να υιοθετήσει προληπτικά μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να αποτρέψει και να περιορίσει τα μικροπλαστικά στο περιβάλλον», προσθέτουν. Επίσης ζητούν από την ΕΕ να δημιουργήσει ένα κοινό σύστημα για να παρακολουθεί την ύπαρξη μικροπλαστικών στον αέρα, το νερό και το έδαφος σε όλη την Ευρώπη και για να ελέγχει αν οι χώρες τηρούν και εφαρμόζουν τους κανόνες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε πέρυσι νομοθεσία η οποία προβλέπει την επιβολή περιορισμών στα μικροπλαστικά που προστίθενται σκοπίμως σε διάφορα προϊόντα που πωλούνται στην Ευρώπη. Το νέο νομοσχέδιο που θα παρουσιάσει αναμένεται να αφορά και τα μικροπλαστικά που απελευθερώνονται ακούσια στο περιβάλλον, όπως αυτά που προέρχονται από τη χρήση και τη φθορά των ελαστικών αυτοκινήτων και από το πλύσιμο των ρούχων που είναι κατασκευασμένα από συνθετικά υλικά.

ethnos.gr