Day: April 19, 2023

Καλάθι νοικοκυριού: Ανανεώνονται σήμερα οι λίστες των σούπερ μάρκετ

 Το «Καλάθι του νοικοκυριού» επέστρεψε στην «κανονική» του σύνθεση, με τις 60 κατηγορίες προϊόντων, μετά τη λήξη της ισχύος του «Καλαθιού της Σαρακοστής» και στη συνέχεια του «Καλαθιού του Πάσχα» που εφαρμόστηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Σήμερα, όπως κάθε Τετάρτη οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ που συμμετέχουν στο μέτρο αναρτούν τις ανανεωμένες λίστες τους στο e-καταναλωτής.

Όπως επεσήμανε σε ανάρτησή του στο twitter ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης την τρέχουσα εβδομάδα στο «Καλαθιού του Νοικοκυριού», «είχαμε μεγάλες μειώσεις συνολικά, -2,5% στη μεσοσταθμική του αξία σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα. Είναι η 4η συνεχόμενη εβδομάδα με μεσοσταθμική μείωση.

Συγκεκριμένα, από 1.134 προϊόντα 57 (5.03%) παρουσίασαν μικρή αύξηση, 44 (3.88%) παρουσίασαν μεγάλη μείωση και 1.033 (91.09%) παρέμειναν σταθερά! Η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της Ακρίβειας συνεχίζεται».

Οι τιμές των τροφίμων πάντως σε κάθε περίπτωση και πέραν του «καλαθιού του νοικοκυριού» συνεχίζουν να πιέζουν τους καταναλωτές καθώς παραμένουν υψηλές, με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ να δείχνουν αύξηση στη συγκεκριμένη κατηγορία κατά 14,3% σε ετήσια βάση. Γαλακτοκομικά και αυγά: (23,1%),Κρέατα (19,8%), Έλαια και Λίπη: (17,5%), Ψωμί και Δημητριακά (15,6%) οδηγούν την κούρσα των ανατιμήσεων σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία.

Υπενθυμίζεται εξάλλου πως κρίθηκε απαραίτητο από το υπουργείο Ανάπτυξης να δοθεί τρίμηνη παράταση στο «Καλάθι του νοικοκυριού» το οποίο και πλέον θα ισχύσει έως τις 30 Ιουνίου.

Σε ό,τι αφορά πάντως στο πώς βλέπουν οι καταναλωτές την αποτελεσματικότητα του «καλαθιού», σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήσαν η εταιρεία Rass σε συνεργασία με τη Netrino και παρουσιάστηκε στο πρόσφατο Food Retail Summit 2023, το 20,8% απάντησε ότι έχει αποδώσει ή ότι μάλλον έχει αποδώσει. Το 4,9% απάντησε ότι «μάλλον δεν έχει αποδώσει» ενώ σε ποσοστό που φτάνει το 64,8% απαντούν ότι «δεν έχει αποδώσει». Τέλος σε ποσοστό 8,3% οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν πως δεν γνωρίζουν το μέτρο.

www.cnn.gr

Σάλος με επισκέπτρια του Άουσβιτς – Ξάπλωσε στις ράγες και άρχισε να ποζάρει

Μάλλον δεν συνειδητοποίησε πού βρίσκεται – ή, ακόμα χειρότερα, δεν την ένοιαζε- μία τουρίστρια που επισκέφθηκε το πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, όπου 1.100.000 άνθρωποι υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους. Η γυναίκα ξαπλώθηκε στις σιδηροδρομικές ράγες που οδηγούν στο στρατόπεδο και πόζαρε χαμογελαστή, με τις φωτογραφίες να κάνουν τον γύρο του κόσμου και την ίδια να δέχεται, ως ήταν αναμενόμενο, σφοδρή κριτική.

Η Μαρία Μέρφι, παραγωγός του GB News, ανέβασε στο Twitter μία δική της λήψη, στην οποία βλέπουμε έναν άνδρα να φωτογραφίζει την αναίσθητη επισκέπτρια. «Σήμερα είχα μια από τις πιο οδυνηρές εμπειρίες της ζωής μου. Δυστυχώς, δεν φάνηκε ότι όλοι όσοι ήταν εκεί την βρήκαν τόσο συγκινητική», ανέφερε στο Twitter η Μέρφι.

«Μας ζητήθηκε επανειλημμένα να είμαστε προσεκτικοί και να δείχνουμε σεβασμό. Θα περίμενε κανείς ότι κάτι τέτοιο δε θα χρειαζόταν να διευκρινιστεί», ανέφερε σε άλλο tweet.

eleftherostypos.gr

Η Καταλονία βρίσκεται αντιμέτωπη με την χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 50 ετών

Οι διακοπές στην υδροδότηση είναι πλέον ένα σύνηθες φαινόμενο

Εδώ και πολλούς μήνες η Μαρία Γκονσάλες αποθηκεύει νερό για να αντιμετωπίσει τις διακοπές στην υδροδότηση στο μικρό χωριό της Καταλονίας, στη βορειοανατολική Ισπανία, όπου ζει, μια περιοχή που είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη ξηρασία εδώ και δεκαετίες.

Κάθε βράδυ από τις 22:00 ως τις 07:00 το πρωί διακόπτεται η υδροδότηση στο χωριό Λ’ Εσπλούγα δε Φράνκολι, με 3.600 κατοίκους, το οποίο βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα δυτικά της Βαρκελώνης και τροφοδοτείται με νερό χάρη σε βυτιοφόρα.

Αν και τα προβλήματα στην υδροδότηση είναι δομικά εδώ και χρόνια στο χωριό, η τρέχουσα ξηρασία τα έχει επιδεινώσει.

Κατά συνέπεια οι κάτοικοι αναγκάζονται να προσαρμοστούν. «Αποθηκεύουμε νερό σε μπουκάλια για να πλύνουμε το πρόσωπο και τα δόντια μας», εξηγεί η 24χρονη Μαρία Γκονσάλες.

«Και το βράδυ κάνουμε ντους στη δουλειά ή το γυμναστήριο» προτού επιστρέψουμε σπίτι, «όπου ζεσταίνουμε νερό σε κατσαρόλες, όπως παλιά», προσθέτει.

Η χειρότερη ξηρασία

Αλλού στην επαρχία αυτή, όπου ζουν σχεδόν 7,7 εκατ. άνθρωποι, οι κάτοικοι δεν είχαν επηρεαστεί μέχρι σήμερα από διακοπές στην υδροδότηση. Όμως στις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές απαγορευόταν να ποτίζουν τους κήπους τους, ενώ γεωργία και βιομηχανίες είχαν αναγκαστεί να μειώσουν την κατανάλωση.

«Πρόκειται για μία από τις χειρότερες ξηρασίες των 50 τελευταίων ετών», υπογράμμισε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της περιφέρειας της Καταλονίας, ο Πέρε Αραγονές.

Λόγω της απουσίας βροχών, οι ταμιευτήρες – όπου συγκεντρώνεται βρόχινο νερό για τους πιο ξηρούς μήνες—είναι γεμάτοι μόλις στο 26% της χωρητικότητάς τους, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Η επαρχία της Βαρκελώνης είναι αυτή που έχει πληγεί περισσότερο από την ξηρασία που διαρκεί 32 μήνες.

Σύμβολο της ξηρασίας είναι η τεχνητή λίμνη Σάου, που βρίσκεται περίπου 90 χιλιόμετρα από τη Βαρκελώνη: λόγω της μείωσης της στάθμης του νερού επανεμφανίστηκε η εκκλησία του χωριού που είχε βυθιστεί κατά την κατασκευή του ταμιευτήρα αυτού τη δεκαετία του 1960, ο οποίος είναι γεμάτος μόλις στο 6,6% της χωρητικότητάς του.

Προκειμένου να διασώσουν το νερό που έχει απομείνει, οι αρχές το μετέφεραν σε γειτονικό ταμιευτήρα και απομάκρυναν περισσότερους από δύο τόνους ψαριών για να μην πεθάνουν και μολύνουν το νερό.

Η διαχείριση του νερού

Μπορεί η Καταλονία μαζί με την Ανδαλουσία να είναι οι δύο περιφέρειες της Ισπανίας που έχουν πληγεί περισσότερο από την τρέχουσα ξηρασία, όμως «βρισκόμαστε σε μια δύσκολη στιγμή» για όλη τη χώρα, υπογράμμισε χθες Τρίτη ο Λουίς Πλάνας υπουργός Γεωργίας της χώρας, ο οποίος έχει συγκαλέσει σήμερα στογγυλή τράπεζα για το θέμα.

«Οι ξηρασίες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή εντείνονται» στην Ισπανία, η αύξηση της θερμοκρασίας προκαλεί μεγαλύτερη εξάτμιση του νερού, εξήγησε ο Νάρσις Πρατ καθηγητής Οικολογίας στο πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης.

Σύμφωνα με την ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία (Aemet), ο όγκος των βροχοπτώσεων που καταγράφηκαν τον Οκτώβριο ήταν κατά 21% μικρότερος σε σχέση με τον κανονικό για την εποχή.

Και στην Ανδαλουσία οι ταμιευτήρες νερού βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδό τους, με αυτούς στην κοιλάδα του ποταμού Γουαδαλκιβίρ να είναι στο 25,5% της χωρητικότητάς τους, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα χθες Τρίτη το υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης.

Κατά μέσο όρο στην Ισπανία οι ταμιευτήρες νερού βρίσκονται γεμάτοι στο 50,7% της χωρητικότητάς τους.

«Η περιοχή της Μεσογείου βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πολύ ανησυχητική κατάσταση και κατά συνέπεια πρέπει να προσαρμοστεί σε άλλους τρόπους διαχείρισης του νερού», εκτίμησε ο Νάρσις Πρατ, περνώντας από το μοντέλο που βασίζεται στους ταμιευτήρες νερού, οι οποίοι εξαρτώνται από τις βροχοπτώσεις, σε ένα άλλο που θα εξαρτάται «από άλλους πόρους όπως οι μονάδες αφαλάτωσης» ή «η επαναχρησιμοποίηση» του νερού που χρησιμοποιείται για την άρδευση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, in.gr

Εβρος: Η σκυλίτσα Λάικα εντόπισε κρυμμένα 27 κιλά κάνναβης

Έβρος: Ένας αλλοδαπός συνελήφθη το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου στο συνοριακό σημείο διέλευσης Κήπων στον Έβρο, διότι εντοπίστηκε να μεταφέρει με Ι.Χ. αυτοκίνητο περίπου 27 κιλά ακατέργαστης και κατεργασμένης κάνναβης.

Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ειδικών δράσεων για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών που πραγματοποιούν αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης, σε συνεργασία με υπαλλήλους του τελωνείου Κήπων και με τη συνδρομή αστυνομικών του τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Κήπων της διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια ελέγχου σε Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο, το οποίο προσήλθε στο συνοριακό σημείο διέλευσης Κήπων για να πραγματοποιήσει έξοδο από τη χώρα μας, διαπιστώθηκε ότι ο οδηγός του μετέφερε ποσότητες κατεργασμένης και ακατέργαστης κάνναβης.

Κατά την έρευνα που διενεργήθηκε με τη συνδρομή της Λάικα, της αστυνομικής σκυλίτσας ανίχνευσης ναρκωτικών, εντοπίστηκε στο κάτω μέρος του οχήματος ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη, η οποία περιείχε 27 νάιλον συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη συνολικού βάρους 25.220 γραμμαρίων και 2 νάιλον συσκευασίες με κατεργασμένη κάνναβη (σοκολάτα), συνολικού βάρους 1.325 γραμμαρίων.

eleftherostypos.gr

Μάστιγα στη Νότια Ασία οι παιδικοί γάμοι: Κυρίως κορίτσια φτωχών οικογενειών

Η Νότια Ασία κατέχει τα «σκήπτρα» του μεγαλύτερου ποσοστού παγκοσμίως, κοριτσιών που παντρεύονται, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις της Unicef.

Τα κορίτσια αναγκάζονται να παντρευτούν καθώς οι οικονομικές δυσκολίες και το κλείσιμο σχολείων λόγω της πανδημίας covid ανάγκασε οικογένειες να προβούν σε αυτή την κίνηση.

Στην περιοχή έχουν υπάρχουν 290 εκατομμύρια κορίτσια που αναγκάστηκαν να παντρευτούν, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 45% του συνόλου παγκοσμίως, σημείωσε η Unicef ζητώντας να γίνουν περισσότερες προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο.

«Το γεγονός ότι η νότια Ασία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό παγκοσμίως κοριτσιών που παντρεύονται δεν είναι τίποτα λιγότερο από τραγικό», τόνισε η Νοάλα Σκίνερ, περιφερειακή διευθύντρια της Unicef για την Ασία.

«Ο γάμος σε παιδική ηλικία αποκλείει τα κορίτσια από την εκπαίδευση, θέτει την υγεία τους και την ευημερία τους σε κίνδυνο και υπονομεύει το μέλλον τους», πρόσθεσε.

Νέα έρευνα της Unicef, στην οποία περιλαμβάνονται μαρτυρίες και συζητήσεις με ανθρώπους σε 16 περιοχές του Μπανγκλαντές, της Ινδίας και του Νεπάλ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πολλοί γονείς θεώρησαν τον γάμο ως την καλύτερη επιλογή για τις κόρες τους που είχαν περιορισμένες ευκαιρίες να πάνε σχολείο στη διάρκεια των lockdown λόγω της πανδημίας.

Η νόμιμη ηλικία γάμου για τις γυναίκες είναι τα 20 έτη στο Νεπάλ, τα 18 στην Ινδία, τη Σρι Λάνκα και το Μπανγκλαντές και τα 16 στο Αφγανιστάν. Στο Πακιστάν η νόμιμη ηλικία γάμου είναι τα 18 έτη, με εξαίρεση την επαρχία Σιντ, όπου είναι τα 16.

Η έρευνα της υπηρεσίας του ΟΗΕ επίσης βρήκε ότι οικογένειες που αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα αναγκάστηκαν να παντρέψουν σε μικρή ηλικία τις κόρες τους στη διάρκεια της πανδημίας προκειμένου να μειώσουν το κόστος διαβίωσης.

Ως μέσο για την αντιμετώπιση του φαινομένου, η Unicef προωθεί την εφαρμογή μέτρων κοινωνικής προστασίας ώστε να αντιμετωπιστεί η φτώχεια, την προστασία του δικαιώματος των παιδιών στην εκπαίδευση, την καλύτερη εφαρμογή της νομοθεσίας και την αλλαγή των κοινωνικών κανόνων.

Η Ινδία θα ξεπεράσει σε πληθυσμό την Κίνα μέχρι το 2023

Η Ινδία θα γίνει μέχρι τα μέσα του 2023 η χώρα με το μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο ξεπερνώντας την Κίνα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ.

Ο πληθυσμός της Ινδίας θα φτάσει το 1,4286 δισ. κατοίκους, έναντι 1,4257 δισ. για την Κίνα, σύμφωνα με την έκθεση για τον παγκόσμιο πληθυσμό που δημοσιοποιήθηκε από το Ταμείο του ΟΗΕ για τον πληθυσμό.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έρχονται μακράν στην τρίτη θέση, με κατ’ εκτίμηση πληθυσμό 340 εκατομμυρίων, σύμφωνα με τα δεδομένα, τα οποία βασίζονται σε πληροφορίες που ήταν διαθέσιμες μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023, σύμφωνα με την έκθεση.

Ειδικοί σε δημογραφικά ζητήματα είχαν προβλέψει, χρησιμοποιώντας προηγούμενα δεδομένα του ΟΗΕ, πως η Ινδία θα ξεπερνούσε σε πληθυσμό την Κίνα αυτό τον μήνα. Όμως η τελευταία έκθεση του παγκόσμιου οργανισμού δεν διευκρινίζει την ημερομηνία κατά την οποία θα επέλθει η αλλαγή.

Μολονότι η Ινδία και η Κίνα θα έχουν περισσότερο από το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού, που θα φθάσει κατ’ εκτίμηση τα 8,045 δισεκατομμύρια, η αύξηση του πληθυσμού και στις δύο αυτές χώρες της Ασίας επιβραδύνεται, με ταχύτερο ρυθμό στην Κίνα απ’ ό,τι στην Ινδία.

Πέρυσι ο πληθυσμός της Κίνας μειώθηκε για πρώτη φορά σε έξι δεκαετίες, μια ιστορική στροφή που αναμένεται να σηματοδοτήσει την αρχή μιας μακράς περιόδου μείωσης του αριθμού των πολιτών της, με βαθιές συνέπειες για την οικονομία της και τον κόσμο.

Η ετήσια αύξηση του πληθυσμού της Ινδίας κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο 1,2% από το 2011, σε σύγκριση με 1,7% που ήταν τα 10 προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία.

UNESCO: «Πολύ καλά προστατευμένη» η Ακρόπολη

Η έκθεση και οι αστερίσκοι της UNESCO για τις διαδρομές, το αναβατόριο, τον φωτισμό και τους τουρίστες του Ιερού Βράχου.

Ως «εξαιρετική» και «πολύ καλά προστατευμένη» περιγράφονται η γενικότερη κατάσταση και η «εξέχουσα οικουμενική αξία» της Ακρόπολης, στην έκθεση που συνέταξαν το Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς (World Heritage Centre – WHC) της UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών – ICOMOS, έπειτα από αυτοψία που πραγματοποίησαν το 2022 στα μνημεία του Ιερού Βράχου.

Στην έκθεση των 70 σελίδων, που ανάρτησε το WHC, τονίζεται ότι, μετά την ίδρυση της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης το 1975, οι εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης που πραγματοποιούνται στον Ιερό Βράχο βασίζονται σε λεπτομερείς μελέτες, ενώ το σύστημα λήψης αποφάσεων των αρμόδιων υπηρεσιών επανδρώνεται με επιστήμονες υψηλού επιπέδου, που ακολουθούν μια πλήρη και αναλυτική διαδικασία, εποπτευόμενη από το κράτος.

Το ειδικό βάρος της αναφοράς της UNESCO και του ICOMOS έγκειται και στο γεγονός ότι οι εκπρόσωποί τους επισκέφθηκαν την Ελλάδα σε μια περίοδο που ήταν έντονη η δημόσια συζήτηση για τις επεμβάσεις στην Ακρόπολη, που είχαν πραγματοποιηθεί με χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση και περιλάμβαναν τις νέες διαδρομές για τους πολίτες με κινητικά προβλήματα, τον ανελκυστήρα πλαγιάς και την ανανέωση του φωτισμού του μνημείου. Στον απόηχο αντιδράσεων και καταγγελιών για «τσιμεντοποίηση» της Ακρόπολης, η UNESCO και το ICOMOS μετά από πρόσκληση του υπουργείου Πολιτισμού έστειλαν μεταξύ 26 και 30 Απριλίου 2022 ένα τριμελές κλιμάκιο, το οποίο ανέβηκε στον Ιερό Βράχο, επισκέφθηκε τους γύρω αρχαιολογικούς χώρους και το Μουσείο της Ακρόπολης και συναντήθηκε με τους αρμόδιους φορείς.

Σύμφωνα με την αναφορά, η πολυσυζητημένη αποκατάσταση και διαπλάτυνση των διαδρομών της Ακρόπολης δεν είχε αρνητικό αντίκτυπο στο μνημείο, αν και ορισμένες επιλογές θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Το αποτύπωμα του ανελκυστήρα πλαγιάς είναι θετικό, ενώ ο νέος φωτισμός καθιστά το μνημείο πιο «ευανάγνωστο» τη νύχτα. Η αναφορά υπογραμμίζει ακόμη την ανάγκη μιας αναλυτικής αξιολόγησης των παρεμβάσεων και ενός εκτεταμένου «διαχειριστικού σχεδίου» για την Ακρόπολη, ενώ περιλαμβάνει και προτάσεις για την αποκατάσταση της δυτικής εισόδου και για μελλοντικές εργασίες αναστήλωσης του Ιερού Βράχου.

ΝΕΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
«Δεν είχαν αρνητική επίδραση»

Πολλές και έντονες αντιπαραθέσεις είχαν προκαλέσει οι νέες διαδρομές της Ακρόπολης για τα άτομα με αναπηρία και για τους πολίτες με κινητικά ή άλλα προβλήματα και η σχετική δημόσια συζήτηση είχε συνεχιστεί και μετά την απόδοση του έργου στις 3 Δεκεμβρίου 2020. Σωματεία, επιστημονικές ενώσεις και διεθνή ΜΜΕ είχαν κάνει λόγο μεταξύ άλλων για «τσιμεντοποίηση» του μνημείου, καθώς για τις διαδρομές του είχε επιλεχθεί σκυρόδεμα (με περιεκτικότητα σε τσιμέντο 12%), ενώ είχαν επισημανθεί και ο κίνδυνος της πλημμύρας, η έλλειψη διαβούλευσης για το έργο κ.ά.

Η πρόσφατη έκθεση του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών – ICOMOS σημειώνει ότι η αποκατάσταση και η διαπλάτυνση των διαδρομών, που είχε πραγματοποιηθεί υπό την επιστημονική εποπτεία του ακαδημαϊκού και προέδρου της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως Μανόλη Κορρέ, δεν επέδρασαν αρνητικά στην «Εξέχουσα Οικουμενική Αξία» (Outstanding Universal Value) της Ακρόπολης. Οπως επισημαίνεται –με τη συνδρομή και φωτογραφικού υλικού– ο ίδιος ο βράχος προστατεύεται από το σκυρόδεμα των διαδρομών, καθώς στο σημείο επαφής τους έχει τοποθετηθεί ένα ενδιάμεσο στρώμα από PVC. Σύμφωνα με την αναφορά, η συγκεκριμένη επιλογή φαίνεται πως καθιστά το όλο έργο «αναστρέψιμο», κάτι που είχε αμφισβητηθεί κατά την παρουσίασή του, ενώ όσον αφορά το πλάτος των διαστρώσεων, αυτό χαρακτηρίζεται και ως «λειτουργικά επωφελές» με δεδομένο τον όγκο των επισκεπτών, τη χρήση αμαξιδίων από τα ΑμεΑ, αλλά και την ενδεχόμενη ανάγκη μετακίνησης οχημάτων για διάφορες εργασίες.

Υπάρχει βέβαια και ένας αστερίσκος. Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει σχετικά η έκθεση της UNESCO και του ICOMOS είναι ότι «η εμφάνιση (υφή, χρώμα) του υλικού επίστρωσης και το πλάτος των διαδρομών θα μπορούσαν να είχαν σχεδιαστεί έτσι ώστε να προσαρμόζονται καλύτερα στο περιβάλλον της Ακρόπολης», ενώ μια επισήμανση αφορά και το σύστημα αποστράγγισης, το οποίο πάντως διευθετήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο.

Στην έκθεση τονίζεται επίσης η ανάγκη για μια αποτίμηση του αντίκτυπου που είχαν στο μνημείο οι πρόσφατες επεμβάσεις (Heritage Impact Assessment). Οπως διαβάζει κανείς, η αποτίμηση αναμένεται από τον Δεκέμβριο του 2021, ενώ εκφράζεται και η επιθυμία του κλιμακίου της UNESCO και του ICOMOS να τη μελετήσουν, προκειμένου να παράσχουν περισσότερα συμβουλευτικά σχόλια.

Τονίζεται επίσης η χρησιμότητα ενός σχεδίου διαχείρισης του τουρισμού στην Ακρόπολη. Αυτό θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να λαμβάνει υπόψη τις αυξημένες τουριστικές ροές στο μνημείο (οι οποίες για παράδειγμα μπορούν να μοιράζονται καλύτερα στη διάρκεια της ημέρας ή και να κατευθύνονται προσωρινά προς τα μνημεία πέριξ της Ακρόπολης), ενώ θα προβλέπει και τη δυνατότητα ανάπτυξης νέων υπηρεσιών, την εκπαίδευση των εργαζομένων σε ψηφιακά εργαλεία που θα αξιοποιούν οι επισκέπτες, τη διαβούλευση με τουριστικούς πράκτορες και άλλους εμπλεκομένους, κ.ά.

Ενα ευρύτερο διαχειριστικό πλάνο (management plan) για το σύνολο της Ακρόπολης κρίνεται επίσης ως ουσιώδους σημασίας στην αναφορά της UNESCO και του ICOMOS. Εκτός από τον τουρισμό, θα λαμβάνει υπόψη την ανάπτυξη περαιτέρω υποδομών εντός της Ακρόπολής και στην περιοχή γύρω από αυτήν (για παράδειγμα χώροι πάρκινγκ), τις ανάγκες του ίδιου του μνημείου για συντήρηση και αποκατάσταση κ.ά. Ενδιαφέρον, τέλος, παρουσιάζουν και οι προτάσεις που διατυπώνονται στην έκθεση για έργα που έχουν ανακοινωθεί, όπως η αποκατάσταση της δυτικής εισόδου της Ακρόπολης, για την οποία επισημαίνεται η ανάγκη να ληφθούν υπόψη οι αυξημένες τουριστικές ροές και να διατηρηθεί η ιστορική διαστρωμάτωση του συγκεκριμένου τμήματος του μνημείου.

ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΑΣ ΠΛΑΓΙΑΣ
«Διευκολύνει σημαντικά την πρόσβαση»

Είχε έρθει να αντικαταστήσει το παλιότερο εργοταξιακό αναβατόριο που έδινε σε άτομα με αναπηρία πρόσβαση στο μνημείο (αλλά από ένα σημείο και έπειτα παρουσίαζε μονίμως βλάβες που καθυστερούσαν να επιδιορθωθούν), είχε επικριθεί ως «φωτόσπαθο στον Ιερό Βράχο» (ενώ φωτιζόταν προσωρινά λόγω νυχτερινής συντήρησης), είχε επίσης πυροδοτήσει μια διαμάχη για το αν τελικά θα συνοδευόταν από πλακέτα στην οποία θα αναγραφόταν η χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση και η θητεία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.

Φαίνεται όμως πως ο νέος ανελκυστήρας πλαγιάς της Ακρόπολης, που επίσης αποδόθηκε στο κοινό στις 3 Δεκεμβρίου του 2020, είναι, σύμφωνα με την αναφορά της UNESCO και του ICOMOS, ένα επίσης «αναστρέψιμο» έργο, του οποίου η θέση είναι «επαρκώς δικαιολογημένη». Αρνητική επίδρασή του στην «εξέχουσα οικουμενική αξία» της Ακρόπολης δεν διαπιστώθηκε και σε κάθε περίπτωση, όπως διαβάζει κανείς στα συμπεράσματα της έκθεσης, «η αναγκαιότητα μιας άνετης πρόσβασης για όλους είναι αναμφισβήτητη όταν πρόκειται για ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Ο νέος ανελκυστήρας διευκολύνει σημαντικά τα άτομα με αναπηρικά αμαξίδια, αλλά και τους ηλικιωμένους, τις εγκύους και τα μικρά παιδιά με τα καροτσάκια».

ΝΕΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ
«Ευανάγνωστο» και «εύγλωττο»μνημείο

Ηταν άραγε καταφανώς πιο λευκός από τον προηγούμενο, τον «κίτρινο» και «θερμό», επομένως και πιο ψυχρός, αλλά και υπερβολικά τεχνοκρατικός και φιλόδοξος; Ή μήπως αναδείκνυε όλο το βάθος και τις διαστάσεις του αρχαιολογικού συνόλου, του οποίου μάλιστα τα μέρη διακρίνονταν επιτέλους ξεκάθαρα και με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα; Σίγουρα, ο νέος φωτισμός της Ακρόπολης, σχεδιασμένος από την Ελευθερία Ντεκώ, ήταν μια ακόμα αλλαγή, με νέα προσέγγιση, που επίσης συζητήθηκε, σχολιάστηκε και επικρίθηκε, όταν παρουσιάστηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2020. Σύμφωνα πάντως με την αναφορά της UNESCO και του ICOMOS, ο νέος φωτισμός της Ακρόπολης, επίσης, δεν επιδρά αρνητικά, καθιστά το μνημείο πιο «εύγλωττο», πιο «ευανάγνωστο» κατά τις νυχτερινές ώρες, κάτι που επιτυγχάνεται μεταξύ άλλων και μέσω του οπτικού διαχωρισμού του σε τρία επίπεδα: στον βράχο, στα τείχη και στα αρχιτεκτονικά μνημεία. Οι παλιοί, ενεργοβόροι λαμπτήρες, προσθέτει η αναφορά, έχουν αντικατασταθεί με νέους, τεχνολογίας LED.

Στην έκθεση, το εγχείρημα χαρακτηρίζεται συνοπτικά ως «επιτυχία», η οποία επίσης δεν έχει κάποιο αρνητικό αντίκτυπο στην οικουμενική αξία του μνημείου και έχει «αναστρέψιμο» χαρακτήρα. Ο εξοπλισμός έχει τοποθετηθεί με τόσο προσεκτικό τρόπο, ώστε τα ίδια τα μάρμαρα να μην αντιμετωπίζουν τον παραμικρό κίνδυνο φθοράς. «Ωστόσο», καταλήγει η αναφορά, «στη διάρκεια της ημέρας, η θέση του φωτιστικού εξοπλισμού εντός του χώρου της Ακρόπολης παρουσιάζει στους επισκέπτες μια σειρά από μεταλλικά κουτιά λαμπτήρων και από καλώδια. Ο σχεδιασμός των φωτιστικών εγκαταστάσεων πρέπει να ενσωματωθεί στην αρχιτεκτονική και στο τοπίο, ώστε να καταστεί πιο διακριτικός κατά τη διάρκεια της ημέρας».

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Νέο τεστ ανιχνεύει σαλμονέλα σε τρόφιμα σε λιγότερο από μία ώρα

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο McMaster στον Καναδά ανέπτυξαν ένα νέο, γρήγορο, εύχρηστο και φθηνό τεστ που ανιχνεύει τη σαλμονέλα σε κοτόπουλο και άλλα τρόφιμα μέσα σε μία ώρα.

Η σαλμονέλα είναι μία από τις πιο συχνές τροφιμογενείς λοιμώξεις, προκαλώντας 155.000 θανάτους κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο. Ένα από τα προβλήματα με τα τρόφιμα που έχουν μολυνθεί με σαλμονέλα είναι ότι συχνά δεν έχουν διαφορετική γεύση ή οσμή από ό,τι συνήθως. Το νέο τεστ θα μπορούσε να βελτιώσει την ασφάλεια των τροφίμων, να μειώσει το κόστος της επεξεργασίας νωπών πουλερικών και άλλων τροφίμων και να συμβάλει στον περιορισμό των ανακλήσεων παρτίδων μολυσμένων προϊόντων. Οι εκτροφείς πουλερικών θα μπορούσαν να επωφεληθούν από ένα τεστ όπως αυτό, δεδομένου ότι τα προϊόντα πουλερικών αποτελούν κορυφαία πηγή μόλυνσης. Το τεστ θα μπορούσε επίσης να συμβάλει στην ασφαλή επεξεργασία των αυγών, του μοσχαρίσιου κιμά και των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Οι ερευνητές έδειξαν ότι το τεστ τους παρέχει ακριβή αποτελέσματα σε μία ώρα ή και λιγότερο χωρίς την ανάγκη ειδικού εξοπλισμού.

«Οποιοσδήποτε μπορεί να το χρησιμοποιήσει στο περιβάλλον όπου παρασκευάζονται, επεξεργάζονται ή πωλούνται τρόφιμα», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της σχετικής μελέτης, Γίνγκφου Λι, καθηγητής Βιοχημείας και Χημικής Βιολογίας που ηγείται της ερευνητικής ομάδας.

Πώς λειτουργεί το τεστ σαλμονέλας

Οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα συνθετικό μόριο νουκλεϊκού οξέος που βρίσκεται ανάμεσα σε στρώματα μικροσωματιδίων χρυσού. Αυτό το συνθετικό υλικό επενδύει το εσωτερικό του άκρου μιας γυάλινης πιπέτας, η οποία χρησιμοποιείται για την αναρρόφηση ενός υγροποιημένου δείγματος του εν λόγω τροφίμου. Εάν υπάρχουν βακτήρια σαλμονέλας σε αυτό το δείγμα, θα διαπεράσουν τα μικροσωματίδια χρυσού, επιτρέποντας στο νουκλεϊκό οξύ να διαφύγει στο υγρό. Στη συνέχεια, οι ερευνητές τοποθετούν μια σταγόνα του υγρού αυτού σε μια χάρτινη δοκιμαστική ταινία. Εάν το δείγμα είναι μολυσμένο, η ταινία θα γίνει κόκκινη. Όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα του οξέος (και συνεπώς η συγκέντρωση των βακτηρίων), τόσο πιο έντονο θα είναι το κόκκινο χρώμα.

«Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς στην ανάπτυξη του προγράμματος ελέγχου τροφίμων», δήλωσε ο συν-συγγραφέας Τοχίντ Ντάινταρ, αναπληρωτής καθηγητής Μηχανολόγων Μηχανικών.

Η συνολική αποστολή και η ανάπτυξη του νέου τεστ υποστηρίζεται από την Toyota Tsusho Canada.

«Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε να μεταφερθεί η αποδεδειγμένη έρευνα από το εργαστήριο στην αγορά, όπου μπορεί να ωφελήσει την κοινωνία», δήλωσε η Toyota Tsusho Canada.

UNESCO για Ακρόπολη: «Πρότυπο συντήρησης κληρονομιάς σε παγκόσμιο επίπεδο»

Για την εξαιρετική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ακρόπολη ως μνημείο και το γεγονός ότι αποτελεί πρότυπο συντήρησης κληρονομιάς παγκοσμίως, κάνει λόγο η UNESCO μέσα από μία 70σέλιδη αναφορά που δημοσίευσε στην επίσημη ιστοσελίδα της.

Ηδημοσιευμένη Έκθεση βασίστηκε στα πορίσματα Μικτής Συμβουλευτικής Αποστολής (Joint Advisory Mission) αποτελούμενης από δύο εκπροσώπους του διεθνούς ICOMOS και ενός του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, οι οποίοι πραγματοποίησαν το διάστημα 27-29 Απριλίου 2022 τριήμερη επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης.

Η Αποστολή οργανώθηκε μετά από πρόσκληση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, βάσει των προβλεπόμενων στις παραγράφους 28 και 31.d των Επιχειρησιακών Οδηγιών της Σύμβασης της UNESCO για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς.

Οι εν λόγω εμπειρογνώμονες επισκέφτηκαν τον χώρο και μεταξύ άλλων ενημερώθηκαν για την ιστορία των αναστηλώσεων και τις διαδικασίες που αφορούν την προστασία και διαχείριση του αρχαιολογικού χώρου, καθώς και για τις μελέτες που υλοποιήθηκαν ή είναι σε εξέλιξη επί των μνημείων της Ακρόπολης. Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους οργανώθηκε, επίσης, συνάντηση με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών (όπως η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Ελλάδος, ο Σύλλογος Ελλήνων Παραολυμπιονικών, το Ελληνικό Τμήμα του ICOMOS, κ.ά.), καθώς και επαγγελματιών του τουρισμού, με τους οποίους αναπτύχθηκε συζήτηση κυρίως για τα θέματα πρόσβασης και λειτουργίας του αρχαιολογικού χώρου.

Η ομάδα της αποστολής κατέληξε σε κείμενο 70 σελίδων που αφορά την έκθεσή της για την Ακρόπολη, ένα μνημείο που είναι ενταγμένο στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από το 1987.

Τα σημαντικότερα σημεία εστιάζονται στα εξής:

Πρώτον, την γενική κατάσταση της Εξέχουσας Οικουμενικής Αξίας του ενταγμένου στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς Μνημείου με την ονομασία «Ακρόπολη, Αθήνα» η οποία είναι εξαιρετική και προστατεύεται επαρκώς. Νόμοι και κανονισμοί διασφαλίζουν την προστασία του μνημείου και της ζώνης προστασίας του (buffer zone).

Δεύτερον, στο σύστημα λήψης αποφάσεων, το οποίο εξασφαλίζει ότι διεξοδικές και λεπτομερείς μελέτες εκπονούνται πριν από την έγκριση νέων επεμβάσεων.

Τρίτον, η διαχείριση του μνημείου και οι κύριες υπηρεσίες αποκατάστασης, συμπεριλαμβανομένων και των αναστηλωτικών έργων, εκτελούνται από το Κράτος-Μέλος. Ως εκ τούτου, υπάρχει στενή επίβλεψη, που εξασφαλίζει ότι κάθε βήμα των προσπαθειών αποκατάστασης και συντήρησης γίνεται κατά τρόπο συστηματικό.

Τέταρτον, η διαδικασία λήψης αποφάσεων για όλα τα μεγάλα έργα αποκατάστασης και συντήρησης περιλαμβάνει εξειδικευμένους επιστήμονες και ακαδημαϊκούς, ενώ έχει ενσωματώσει διαδικασίες τεκμηρίωσης, διαβούλευσης και διαλόγου με ειδικούς, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Τέλος, η ανανέωση και διεύρυνση των διαδρομών επίσκεψης, ο ανελκυστήρας και το έργο φωτισμού υλοποιήθηκαν όλα κατόπιν μελετών, εξέτασης και τεκμηρίωσής τους από την ΕΣΜΑ. Εν συνεχεία, οι προτάσεις εξειδικεύτηκαν από την ΥΣΜΑ και οι μελέτες εγκρίθηκαν από την ΕΣΜΑ και υποβλήθηκαν για την κατά νόμον γνωμοδότηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Η αρμόδια ΕΦΑ Πόλης Αθηνών διατύπωσε επίσης σχόλια και προτάσεις επί των μελετών. Οι μελέτες αποκατάστασης επιπλέον παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν στις Διεθνείς Συναντήσεις της Ακρόπολης. Συνεπώς όλες οι μελέτες υλοποιήθηκαν κατόπιν ενδελεχούς έρευνας.

Προστατευμένος επαρκώς ο αρχαίος βράχος

Η ανανέωση και διεύρυνση των υφισταμένων διαδρομών δεν έχουν αρνητική επίπτωση στην Εξέχουσα Οικουμενική Αξία (Outstanding Universal Value-OUV) της Ακρόπολης. Ο αρχαίος βράχος, επί του οποίου εδράζονται τα μνημεία της Ακρόπολης, προστατεύεται επαρκώς, καθώς η επίστρωση φέρει προστασία και δεν έρχεται σε απευθείας επαφή με την επιφάνεια του βράχου. Επιπλέον, η επέμβαση φαίνεται να είναι πλήρως αναστρέψιμη.

Το πλάτος των διαδρομών έχει διευρυνθεί κατά την ανανέωση τους. Αυτό είναι χρήσιμο από λειτουργικής άποψης για τον όγκο των επισκεπτών, για την κίνηση των αμαξιδίων και την μεταφορά υλικών δομής και οχημάτων (για τη μεταφορά βαρέων μαρμάρινων όγκων).

Προσβάσιμο μνημείο σε όλους

Ο νέος ανελκυστήρας, που αντικατέστησε τον ανελκυστήρα του 2004, δεν έχει αρνητική επίπτωση στην Εξέχουσα Οικουμενική Αξία (OUV) της Ακρόπολης. Η επέμβαση φαίνεται να είναι πλήρως αναστρέψιμη και η θέση του τεκμηριώνεται επαρκώς. Η αναγκαιότητα για άνετη προσβασιμότητα για όλους είναι αναντίρρητη για ένα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς σήμερα. Ο νέος ανελκυστήρας διευκολύνει εξαιρετικά άτομα με αμαξίδια, αλλά και ηλικιωμένους, εγκύους και μικρά παιδιά σε καροτσάκια.

Επίσης, το νέο έργο φωτισμού δεν έχει αρνητική επίπτωση στην Εξέχουσα Οικουμενική Αξία (OUV) της Ακρόπολης και συμβάλλει στην άρθρωση και βελτίωση της αναγνωσιμότητα της μορφής της και τη νύχτα. Ο εξοπλισμός έχει τοποθετηθεί προσεκτικά για την προστασία των μνημείων και του μαρμάρου από κάθε ζημιά.

Ακόμη, οι προσπάθειες που έχει καταβάλει το Κράτος-Μέλος ως προς την προσβασιμότητα ανταποκρίνονται στους κύριους στόχους του Άρθρου 9 της Σύμβασης του ΟΗΕ σχετικά με τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ). Η φυσική προσβασιμότητα του χώρου επιτυγχάνεται για διάφορες κατηγορίες επισκεπτών, συμπεριλαμβανομένων και ΑμεΑ.

Στην Έκθεση επισημαίνονται ακόμη παρατηρήσεις, συστάσεις και επισημάνσεις, οι οποίες συζητήθηκαν διεξοδικά με όλους τους επιστημονικά υπεύθυνους των έργων στην Ακρόπολη, δηλαδή τα μέλη της ΕΣΜΑ, τα στελέχη της ΥΣΜΑ, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών και άλλων αρμόδιων Διευθύνσεων του ΥΠΠΟΑ.

Οι κυριότερες παρατηρήσεις και συστάσεις αφορούσαν το χρώμα διάστρωσης των διαδρόμων, τα φωτιστικά στοιχεία και ο εξοπλισμός να ενσωματωθούν καλύτερα στα μνημεία και στο τοπίο, και να γίνουν λιγότερο εμφανή, τα ζητήματα της ροής επισκεπτών, προκειμένου να βελτιωθεί η κατανομή των επισκεπτών κατά τις ώρες λειτουργίας, την αναγκαιότητα για ένα ολοκληρωμένο διαχειριστικό σχέδιο.

Σημειώνεται ότι πολλά από τα θέματα αυτά έχουν ήδη διευθετηθεί, όπως τα φωτιστικά στοιχεία και ο εξοπλισμός για το φωτισμό ή σε άλλες περιπτώσεις σχετικά έργα βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης, όπως είναι το συνολικό διαχειριστικό σχέδιο του χώρου, που εκπονείται και συμπεριλαμβάνει σχέδιο περιορισμού κινδύνων και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2023. Η Αποστολή κατέληξε πάντως ότι η απουσία διαχειριστικού σχεδίου δεν έχει οποιαδήποτε αρνητική επίπτωση στην Εξέχουσα Οικουμενική Αξία (OUV) του μνημείου, καθώς πολλά θέματα όπως ο τουρισμός, η κυκλοφορία και η στάθμευση, οι υποδομές, εκκένωση σε έκτακτες περιστάσεις κ.α. έχουν ήδη αντιμετωπιστεί. Επισημάνθηκε επίσης ότι απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες για την ανάπτυξη υπηρεσιών, εκπαίδευσης των υπαλλήλων, εφαρμογές και άλλων φυσικών ή ψηφιακών εργαλείων που θα μπορούσαν να επιτρέψουν πλήρως σε ΑμεΑ την πρόσβαση και απόλαυση του Χώρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ακρόπολης.

Μια ειδικότερη σύσταση υπήρξε ως προς την ανάγκη -βάσει των αρχών της Χάρτας του Διεθνούς Πολιτιστικού Τουρισμού του ICOMOS- να εμπλακούν ενεργά στη σύλληψη και εφαρμογή ενός διαχειριστικού σχεδίου του χώρου, και άλλοι κοινωνικοί φορείς, ειδικά οι επαγγελματίες του τουρισμού.

Όσον αφορά στο γενικότερο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα αναστήλωσης, επισημάνθηκε ότι οι όποιες ατέλειες και αλλοιώσεις, όταν έχουν γίνει μέρος της ιστορίας του κτίσματος, θα πρέπει να διατηρούνται στο βαθμό που δεν θέτουν σε κίνδυνο τις προδιαγραφές ασφαλείας.

Παρατηρήθηκε επίσης ότι δύο σημαντικές Αρχές της Χάρτας της Βενετίας του 1964, που ακολουθεί η ΕΣΜΑ περιλαμβάνουν:

  • Αρχή της αναστρεψιμότητας των επεμβάσεων, της δυνατότητας δηλαδή να αναθεωρηθούν λάθη στο μέλλον. Στηρίζεται αφενός στον απόλυτο σεβασμό των αρχαίων αρχιτεκτονικών μελών, τα οποία ουδέποτε απολαξεύονται, και αφετέρου στη σχολαστική τεκμηρίωση των επεμβάσεων σε όλες τις φάσεις τους
  • Αρχή της διατήρησης της δομικής αυτοτέλειας των αρχιτεκτονικών μελών με την αποκατάσταση του καθενός χωριστά στην αρχική δομική λειτουργία, και με χρήση της αρχαίας τεχνολογίας στην τελική λάξευση των συμπληρωμάτων τους

Η Αποστολή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι πολλές από αυτές τις πρακτικές θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρότυπα για προσπάθειες συντήρησης κληρονομιάς σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σχέδια για ασφάλεια και στάθμευση

Οσον αφορά στο προτεινόμενο έργο της Δυτικής Πρόσβασης, δεδομένου του υψηλότατου ακαδημαϊκού επιπέδου της ΕΣΜΑ και της ΥΣΜΑ και δεδομένου ότι οι μελέτες κοινοποιούνται στη διεθνή επιστημονική κοινότητα και εγκρίνονται από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και τα διεθνή συνέδρια ειδικών, η Αποστολή κατέληξε ότι δεν έχει κανένα λόγο να αμφιβάλει για την αρχαιολογική και ιστορική ακρίβεια και εγκυρότητα της προτεινόμενης παρέμβασης σε αυτό το πρώιμο στάδιο.

Σύμφωνα με το πνεύμα της Σύμβασης για την Προστασία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς και των Επιχειρησιακών της Οδηγιών, για τα επόμενα στάδια υλοποίησης της πρότασης θα πρέπει να διευκρινιστεί ο τρόπος με τον οποίο η επέμβαση θα διατηρήσει και θα εγγυηθεί την αυθεντικότητα του Μνημείου, η ιστορική αξία του οποίου δεν βρίσκεται μόνο στην εμφάνισή του, αλλά και στην ακεραιότητα όλων των στοιχείων του και των ιστορικών του διαστρωματώσεων. Επιπλέον, οποιοσδήποτε σχεδιασμός σχετικά με την Δυτική Πρόσβαση πρέπει να ενσωματωθεί σε ένα γενικό Διαχειριστικό Σχέδιο για την Ακρόπολη, το οποίο θα ενσωματώνει επίσης σχεδιασμούς για τον τουρισμό, για την κυκλοφορία των οχημάτων και τη στάθμευση, ασφάλεια, σχέδια καταστροφών και εκκένωσης, ύδρευση, αποχέτευση κλπ., καθώς επίσης και τις σχέσεις με άλλα μνημεία και χώρους.

Τα πορίσματα της Αποστολής αποτελούν ένα επιπλέον υλικό τεκμηρίωσης που θα συμβάλει στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό για τη διαχείριση του χώρου στο πνεύμα και το πλαίσιο της Σύμβασης της UNESCO για την Προστασία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

ΠΗΓΗ: cnn.gr

Στο 4,31% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου – Πενταπλάσια η προσφορά

Πενταπλάσια ήταν η προσφορά για την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου, καθώς οι προσφορές άγγιξαν τα 1,7 δισ. ευρώ, έναντι των 300 εκατ. ευρώ που προσδοκούσε να συγκεντρώσει το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία της επανέκδοσης, το επιτόκιο του ομολόγου (απόδοση) διαμορφώθηκε στο 4,31%, έναντι 4,25% που ήταν το κουπόνι του ομολόγου, ενώ θπενθυμίζεται ότι χθες στη δευτερογενή αγορά το δεκαετές ομόλογο διαπραγματευόταν με απόδοση 4,4%.

«Σήμερα διενεργήθηκε επανέκδοση μέσω δημοπρασίας Ελληνικών τίτλων 4,25%, λήξεως 15 Ιουνίου 2033, ύψους 300 εκατομμυρίων Ευρώ. Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers). Οι συνολικές προσφορές ανήλθαν σε 1.696 εκατ. ευρώ και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Τετάρτη 26 Απριλίου 2023» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΟΔΔΗΧ.

Σηεμιώνεται πως με την έκδοση αυτή καλύπτεται περίπου το 90% του φετινού δανειακού προγράμματος του Ελληνικού Δημοσίου και σκοπός ήταν η ικανοποίηση της επενδυτικής ζήτησης και ταυτόχρονα η διευκόλυνση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων.

Η συγκεκριμένη δημοπρασία που πραγματοποίησε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, ήταν η πρώτη που διενεργείται στο πλαίσιο του τριμηνιαίου προγράμματος δημοπρασιών που ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες, με βασικό στόχο την βελτίωση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς κρατικών τίτλων. Η κίνηση γίνεται λίγο πριν την αναθεώρηση της αξιολόγησης του αξιόχρεου της Ελληνικής οικονομίας από τη Standard & Poor’s την Παρασκευή 21 Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι από την αρχή του έτους το Δημόσιο, συμπεριλαμβανομένης της σημερινής δημοπρασίας, έχει αντλήσει από τις αγορές 6,3 δισ. ευρω, έναντι 7 δισ. ευρώ που είναι ο στόχος για εφέτος.

ΠΗΓΗ: cnn.gr

RND για τουρκικές εκλογές: Ο «προδότης» που μπορεί να γίνει ο σωτήρας του Ερντογάν

Την υποψηφιότητα του Μουχαρέμ Ιντζέ, προέδρου του «Κόμματος για την Πατρίδα» που όπως φαίνεται ανατρέπει τις δημοσκοπικές προβλέψεις των τουρκικών εκλογών, σχολιάζει το γερμανικό δίκτυο Redaktions Netzwerk Deutschland (RND).

«Ο Ερντογάν δεν θα μπορούσε να είναι πιο ικανοποιημένος», σχολιάζει το RND και χαρακτηρίζει «μυστήριο» την υποψηφιότητα Ιντζέ, καθώς δεν έχει καμιά προοπτική νίκης.

«Ο Ιντζέ, τότε ως μέλος του αντιπολιτευόμενου CHP, είχε θέσει υποψηφιότητα απέναντι στον Τούρκο πρόεδρο και στις εκλογές του 2018, συγκεντρώνοντας το 31% των ψήφων ενώ ο Ερντογάν το 53%. Στη συνέχεια, ο Ιντζέ εξαφανίστηκε μέχρι το 2021, όταν και ίδρυσε ένα νέο δικό του κόμμα, το Κόμμα για την Πατρίδα», αναφέρει το RND όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

«Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις υπολογίζουν πως θα συγκεντρώσει περίπου 5% – ένα ποσοστό όμως που μπορεί να ζημιώσει τον Κιλιτσντάρογλου. […] Πλέον, οι δημοσκοπήσεις δίνουν ως νικητή τον Ερντογάν, με προβάδισμα 5%». Διάφοροι εικάζουν πως πίσω από την επιμονή του Ιντζέ μπορεί να κρύβεται ακόμη και ο ίδιος ο Ερντογάν, ωστόσο το γερμανικό δίκτυο αναφέρει ότι «υπάρχουν και αναφορές πως ο Ιντζέ ζήτησε πολιτικά ανταλλάγματα από την αντιπολίτευση, προκειμένου να αποσύρει την υποψηφιότητά του, κάτι στο οποίο ο Κιλιτσντάρογλου αρνήθηκε να συναινέσει. […] Οι πολιτικοί του CHP θεωρούν τον Ιντζέ προδότη. Για τον Ερντογάν, όμως, θα μπορούσε να είναι σωτήρας», καταλήγει το γερμανικό μέσο.

ΠΗΓΗ: cnn.gr

«Δεν τολμάει κανείς ούτε παράθυρο να ανοίξει»: Ο Έλληνας πρόξενος για την κατάσταση στο Σουδάν

Για το τεταμένο κλίμα που επικρατεί στο Σουδάνεξαιτίας της εμπόλεμης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα, μίλησε ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στο Σουδάν, Γεράσιμος Παγουλάτος

Ο κ. Παγουλάτος μίλησε σε ζωντανή σύνδεση στην εκπομπή «Newsroom» στην ΕΡΤ, αναφέροντας πως η κατάσταση επιδεινώνεται καθώς δεν υπάρχει ούτε ηλεκτροδότησή αλλά ούτε και νερό.

«Σήμερα είναι η πέμπτη μέρα και ενώ υπήρχε ένα σχέδιο εκεχειρίας και κατάπαυση του πυρός από χθες το απόγευμα στις 6, το οποίο θα διαρκούσε μέχρι τις 6 το απόγευμα σήμερα, δυστυχώς καταστρατηγήθηκε και γίνονται μάχες μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων στρατών στο στρατόπεδό του στο Πεντάγωνο του Χαρτούμ, στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ, γύρω από το παλάτι στο Ντουρμάν που είναι το μέγαρο της Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο από ότι είδα από άλλα κανάλια καταστράφηκε ολοσχερώς.

Πρέπει να παραμείνουν σταθερά στα σπίτια τους. Δεν μπορεί κανείς να τους δώσει βοήθεια. Δυστυχώς με αυτά που έχουν, είτε έχουν είτε δεν έχουν, με αυτά θα περάσουν. Δεν υπάρχει άνθρωπος να διακινδυνεύσει να πάει έξω σε κάποιο κατάστημα, να τους φέρει αυτή τη στιγμή κάποιο τρόφιμο το οποίο μπορεί και να είναι αναγκαίο. Δυστυχώς είναι μία κανονική εμπόλεμη κατάσταση και επειδή είναι εμφύλιος είναι χειρότερο», καταλήγει.

Παρεμβάσεις της Αθήνας για τους Έλληνες τραυματίες στο Σουδάν

Σε συνεχή επικοινωνία με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό βρίσκεται η Αθήνα, αναφορικά με την παροχή άμεσης ιατροφαρμακευτικής βοήθειας στους δυο Έλληνες τραυματίες που βρίσκονται στο Χαρτούμ του Σουδάν.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατόπιν σχετικών οδηγιών του Νίκου Δένδια, το Υπουργείο Εξωτερικών μέσω της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων, είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, προκειμένου να παρασχεθεί άμεσα η καλύτερη δυνατή ιατροφαρμακευτική βοήθεια στους δυο Έλληνες τραυματίες, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί στο Σουδάν, η οποία δεν επιτρέπει επιχείρηση απεγκλωβισμού τους.

Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός είναι ενήμερος της παρουσίας και των αναγκών και των υπόλοιπων Ελλήνων στο Χαρτούμ, πλην των δυο τραυματιών.

ΠΗΓΗ: cnn.gr

Σπίτι μου: Οι βασικοί όροι των στεγαστικών δανείων για νέους 25-39 ετών

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των νέων από 25 έως 39 ετών για τα χαμηλότοτα ή άτοκα στεγαστικά δάνεια που μπορούν να τους βοηθήσουν να αποκτήσουν την πρώτη τους κατοικία, στο πλαίσιο του νέου στεγαστικού προγράμματος «Σπίτι μου».

Πρόκειται για το πρόγραμμα για στεγαστικά δάνεια με χαμηλό επιτόκιο για νέους, το οποίο έκανε «πρεμιέρα» στις αρχές του μήνα και επιτρέπει στα νέα ζευγάρια που πληρούν τα κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια, να υποβάλουν αίτηση για χαμηλότοκα δάνεια, στο πλαίσιο της Στεγαστικής Πολιτικής για την «Φθηνή Στέγη».

Μέχρι στιγμής, η συμμετοχή των ενδιαφερόμενων στο πρόγραμμα είναι σημαντική και δεν αποκλείεται ο διπλασιασμός του αρχικού ποσού που είχε προβλεφθεί από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, ώστε να φθάσει το 1 δισ. ευρώ.

Οι όροι των στεγαστικών δανείων

  • Δικαιούχοι

Άτομα 25-39 ετών (κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση δανείου), ή σύζυγοι ή πρόσωπα που συνδέονται με σύμφωνο συμβίωσης, εφόσον ο ένας (1) εκ των δύο (2) είναι 25-39 ετών (κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση δανείου), εφόσον, δεν διαθέτουν άλλο ακίνητο κατάλληλο για κατοικία τους και ικανοποιούν τα εισοδηματικά κριτήρια.

  • Εισοδηματικά κριτήρια δικαιούχων

Τα ανώτατα όρια εισοδήματος, ταυτίζονται με τα όρια που καθορίζονται για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης ανάλογα με την εκάστοτε ισχύουσα Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Ειδικά, για το 2023, αυτά ορίζονται ως:

  • Πότε το ακίνητο που κατέχει ένας δυνητικός ωφελούμενος καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες του;

Για να κριθεί ο/η αιτών/αιτούσα για χορήγηση στεγαστικού δανείου, δικαιούχος του προγράμματος, ενώ διαθέτει ήδη ακίνητο, θα πρέπει το ακίνητο που διαθέτει να μην καλύπτει τις στεγαστικές του ανάγκες.

Τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία ένα υφιστάμενο ακίνητο είναι κατάλληλο για τις στεγαστικές ανάγκες του αιτούντος/αιτούσης είναι:

α) Στην περίπτωση άγαμου και άτεκνου δικαιούχου, το υφιστάμενο ακίνητο να είναι έως 50 τ.μ., ενώ για τους υπόλοιπους το μέγεθος αυξάνεται κατά 10 τ.μ. ανά μέλος της οικογένειας (συμπεριλαμβανομένων και κυοφορούμενων τέκνων κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης).

β) Επιπλέον, ο αιτών διαθέτει είτε πλήρη κυριότητα είτε επικαρπία σε ποσοστό συνιδιοκτησίας ανώτερο από 50% επί του ακινήτου του.

γ) Το ακίνητο που ήδη διαθέτει πρέπει να βρίσκεται στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα με τον τόπο εργασίας ή άσκησης επαγγέλματος του. Στην περίπτωση που ο τόπος εργασίας ή άσκησης επαγγέλματος του αιτούντος βρίσκεται εντός της Περιφέρειας Αττικής, το ακίνητο θεωρείται κατάλληλο εάν βρίσκεται εντός της Περιφέρειας Αττικής.

Εάν το ακίνητο βρίσκεται σε νησί, πλην της Κρήτης, τότε κρίνεται κατάλληλο εάν συμφωνεί και με τον τόπο εργασίας στο ίδιο νησί. Το ακίνητο πρέπει να έχει χρήση κατοικίας.Τα ανωτέρω κριτήρια πρέπει να ισχύουν σωρευτικά. Αν δεν πληρούνται τα κριτήρια αυτά, τότε ο αιτών/αιτούσα θεωρείται ότι δεν διαθέτει κατάλληλο για τις στεγαστικές του ανάγκες ακίνητο και επομένως δύναται να είναι δικαιούχος του προγράμματος.

  • Κριτήρια επιλεξιμότητας ακίνητου προς αγορά

Το Πρόγραμμα υποστηρίζει δανειοδότηση μόνο για ακίνητα που:

  1. Θα χρησιμοποιηθούν ως κατοικία
  2. Έχουν αξία έως €200.000, όπως αυτή αποτυπώνεται στο συμβόλαιο αγοράς
  3. Έχουν μέγεθος έως 150 τ.μ.
  4. Έχουν παλαιότητα τουλάχιστον δεκαπέντε (15) έτη κατά τον χρόνο της αγοράς, όπως προκύπτει από την άδεια κατασκευής
  5. Βρίσκονται εντός οικιστικής περιοχής, όπως ειδικότερα προβλέπεται στο άρθρο 4 του ν. 5006/2022 (Α’ 239)
  • Κριτήρια πωλητή ακινήτου

Ο πωλητής του ακινήτου απαγορεύεται να αποτελεί συγγενή (του αγοραστή ή του έτερου μέλους ζευγαριού), εξ’ αίματος ή εξ’ αγχιστείας, Α’ ή Β βαθμού, ή πρόσωπο που συνδέεται με σύμφωνο συμβίωσης με τον αγοραστή, ενδεικτικά:

  • παππούδες/γιαγιάδες σε σχέση με εγγόνια
  • αδέλφια σε σχέση μεταξύ τους
  • γονείς σε σχέση με τέκνα

Η πιστοποίηση του βαθμού συγγένειας πραγματοποιείται με πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών (ή με σχετικό σύμφωνο συμβίωσης)

  • Επιλέξιμα δάνεια

Δάνεια που θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά τις κατωτέρω προϋποθέσεις:

  1. Δάνεια με διάρκεια έως τριάντα (30) έτη
  2. Δάνεια βάσει των οποίων το ακίνητο αποκτάται κατά πλήρη κυριότητα από τον αγοραστή ή τους αγοραστές, αν πρόκειται για συζύγους ή για μέρη συμφώνου συμβίωσης, με κατανομή του ποσοστού κυριότητας μεταξύ τους ανάλογη με την οικονομική συμβολή καθενός στο χορηγούμενο δάνειο.
  3. Το δάνειο καλύπτει έως και το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου όπως αυτή αποτυπώνεται στο συμβόλαιο αγοράς.
  4. Το ακίνητο πληροί τα κριτήρια επιλεξιμότητας.
  5. Κατά τη διάρκεια του δανείου απαγορεύεται και είναι αυτοδικαίως άκυρη οποιαδήποτε εμπράγματη σύμβαση που έχει ως αντικείμενο τη μεταβίβαση ή την επιβάρυνση του αποκτώμενου ακινήτου, πλην αυτής που απαιτείται για παροχή εξασφάλισης για το δάνειο, εκτός αν συναινούν η Δ.ΥΠ.Α. και το πιστωτικό ίδρυμα που χορηγεί το δάνειο.
  6. Οι συμβάσεις δανείου που καταρτίζονται στο πλαίσιο του προγράμματος «Σπίτι μου» δεν επιβαρύνονται με την εισφορά του ν. 128/1975.
  • Επιδότηση επιτοκίου

Το Επιτόκιο Δανείου θα επιδοτείται κατά 100% για όλη τη διάρκεια του δανείου σε περιπτώσεις:

  • Νέων ζευγαριών που έχουν τρία ή περισσότερα παιδιά κατά την ημερομηνία υποβολής αίτησης χρηματοδότησης,
  • Νέοι ή νέα ζευγάρια που, κατά τη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου (έως 30 έτη), καταστούν τρίτεκνοι ή πολύτεκνοι. Η επιδότηση επιτοκίου θα ξεκινά μετά την υποβολή στην Τράπεζα των απαιτούμενων δικαιολογητικών σχετικά με τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων ένταξης στη κατηγορία των τρίτεκνων ή πολύτεκνων οικογενειών και θα αφορά το υπόλοιπο διάστημα αποπληρωμής του δανείου.

Οι προϋποθέσεις για την επιδότηση επιτοκίου ελέγχονται βάσει του αριθμού εξαρτώμενων τέκνων, όπως αυτά αποτυπώνονται στα συνυποβαλλόμενα δικαιολογητικά

Η απόδοση των επιδοτούμενων τόκων θα γίνεται απολογιστικά, μετά την πληρωμή κάθε δόσης από τον δανειολήπτη, σε λογαριασμό που θα τηρεί στο τραπεζικό ίδρυμα ενώ ο δανειολήπτης υποχρεούται να καταβάλλει μόνο το χρεολύσιο.

Σε περίπτωση που ο δανειολήπτης καθυστερήσει την πληρωμή δόσης για τρεις (3) συνεχόμενους μήνες, τότε θα διακόπτεται η επιδότηση τόκων και η καταβολή τους θα γίνεται πλέον από τον δανειολήπτη. Ως ημερομηνία διακοπής της επιδότησης τόκων, ορίζεται η συμπλήρωση των ενενήντα (90) ημερών ληξιπρόθεσμης δόσης. Η επανεκκίνηση της επιδότησης επιτοκίου θα είναι δυνατή μόνο σε περιπτώσεις που ο δανειολήπτης αποπληρώσει το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ή ενταχθεί σε ρύθμιση δανείου, μετά από σχετική αίτηση του δανειολήπτη στη τράπεζα συνεργασίας με τεκμηρίωση των λόγων αδυναμίας εξυπηρέτησης της οφειλής και έγκριση της.

  • Ανώτατο ποσό δανείου

Το μέγιστο ποσό δανείου θα ανέρχεται σε 90% του ποσού του συμβολαίου αγοραπωλησίας, και σε κάθε περίπτωση, δεν ξεπερνά τα €150.000

  • Εγγυητής δανείου

Δεν επιτρέπεται προσωπική εγγύηση τρίτου.

  • Που υποβάλλεται η αίτηση

Η Δ.ΥΠ.Α. δημοσιοποιεί τα Πιστωτικά Ιδρύματα που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα και τους όρους συμμετοχής τους (προσφερόμενο επιτόκιο, έξοδα νομικού και τεχνικού ελέγχου). Ο πολίτης επιλέγει το Πιστωτικό Ίδρυμα που επιθυμεί και υποβάλλει την αίτησή του σε αυτό.

  • Κρίσιμες προθεσμίες για την χορήγηση δανείων

Εντός εξήντα (60) ημερών από την αίτηση του δανειολήπτη, το Πιστωτικό ίδρυμα ελέγχει την πλήρωση των απαιτούμενων κριτηρίων και του χορηγεί την οικονομική προέγκριση.

  • Η προέγκριση αυτή ισχύει για εξήντα (60) ημέρες από τη γνωστοποίησή της στον αιτούντα.
  • Εντός της σχετικής προθεσμίας ο αιτών οφείλει να γνωστοποιήσει στο πιστωτικό ίδρυμα το αιτούμενο ποσό δανείου, το ακίνητο που προτίθεται να αγοράσει και την τιμή στην οποία προτίθεται να το αγοράσει και να προσκομίσει τα έγγραφα που απαιτούνται, ώστε το πιστωτικό ίδρυμα να κάνει τον απαραίτητο έλεγχο.
  • Εφόσον η εν λόγω προθεσμία παρέλθει άπρακτη, η οικονομική προέγκριση παύει να ισχύει. Διαφορετικά, κατόπιν των αναγκαίων ελέγχων, η αίτηση εντάσσεται στο πρόγραμμα και εκκινεί ο νομικός και τεχνικός έλεγχος του προς αγορά ακινήτου.
  • Η περίοδος ολοκλήρωσης τεχνικού και νομικού ελέγχου του υπό αγορά ακινήτου διαρκεί έως και εξήντα (60) ημέρες από την ημερομηνία της ένταξης της αίτησης στο Πρόγραμμα.
  • Σε αντίθετη περίπτωση, εφόσον ο αιτών επιθυμεί να συνεχίσει με έτερο ακίνητο, μπορεί να το πράξει υπό την προϋπόθεση ότι η ως άνω περιγραφόμενη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης της ολοκλήρωσης του νομικού και τεχνικού ελέγχου του ακινήτου από το πιστωτικό ίδρυμα, δεν υπερβαίνει τις εκατόν είκοσι (120) ημέρες από την ένταξη της αίτησης στο Πρόγραμμα.
  • Ο μέγιστος χρόνος για την υπογραφή της σύμβασης δανείου και την εκταμίευση του δανείου είναι έως έξι (6) μήνες από την ημερομηνία ένταξης της αίτησης στο Πρόγραμμα.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις καθυστέρησης της διαδικασίας μετεγγραφής του ακινήτου και με την προϋπόθεση ότι η σχετική αίτηση για εγγραφή υποθήκης ή προσημείωσης έχει υποβληθεί εντός της προθεσμίας των έξι (6) μηνών, η ολοκλήρωση της σύμβασης δανείου και της εκταμίευσης, δύναται να παραταθεί για επιπλέον δύο (2) μήνες.
Προεγκεκριμένα δάνεια ωφελούμενων, για τα οποία δεν κατέστη δυνατή η υλοποίηση του σκοπού τους εντός αυτού του χρονικού διαστήματος (ήτοι 6+2 μήνες από την ημερομηνία προέγκρισης της αίτησης στο Πρόγραμμα), θα ακυρώνονται και θα αποδεσμεύεται ο προϋπολογισμός τους. Η ως άνω ρύθμιση δεν ισχύει σε περίπτωση που οι προθεσμίες δεν έχουν τηρηθεί χωρίς υπαιτιότητα του αιτούντος. Ο ωφελούμενος θα έχει δικαίωμα να υποβάλει εκ νέου αίτημα χρηματοδότησης, εφόσον υπάρχουν και διαθέσιμοι πόροι στον προϋπολογισμό του Προγράμματος.

  • Πρόωρη εξόφληση

Ο Δανειολήπτης δύναται να εξοφλήσει μερικώς ή στο σύνολό του το δάνειο πριν την ημερομηνία λήξης του ΧΩΡΙΣ οποιαδήποτε ποινή ή άλλη επιβάρυνση.

  • Καταγγελία Δανείων

Το Πιστωτικό ίδρυμα καταγγέλλει το δάνειο μετά τη συμπλήρωση ενενήντα (90) ημερών καθυστέρησης.

Για τα δάνεια αυτά, θα εφαρμόζονται οι εσωτερικές διαδικασίες και το ισχύον θεσμικό πλαίσιο των Πιστωτικών Ιδρυμάτων.

  • Ρυθμίσεις Δανείων

Για τα δάνεια αυτά, θα εφαρμόζονται οι εσωτερικές διαδικασίες και το ισχύον θεσμικό πλαίσιο των Πιστωτικών Ιδρυμάτων, με τον περιορισμό ότι η ρύθμιση, δεν θα πρέπει να μειώνει το ποσό της σύμβασης δανείου κατά τρόπο που το τελικώς επιστρεφόμενο κεφάλαιο θα είναι μικρότερο του συνολικού ποσού που έχει εκταμιευθεί, ούτε να αυξάνει το επιτόκιο το οποίο θα παραμένει το ίδιο ή μειωμένο προς εξυπηρέτηση της ρυθμισμένης οφειλής, ούτε να αυξάνει την διάρκεια αποπληρωμής πέραν της ανώτατης διάρκειας των τριάντα (30) ετών, ούτε να προβαίνει σε κεφαλαιοποίηση τόκων ή τόκων υπερημερίας.

  • Έξοδα για την αγορά του ακινήτου

Το ποσό του διαχειριστικού κόστους που περιλαμβάνει όλα τα πάγια και εφάπαξ έξοδα του δανειακού φακέλου των τραπεζών για τη διαχείριση και έλεγχο επιλεξιμότητας των ωφελούμενων, καταβάλλεται από το Πρόγραμμα κατά τον χρόνο εκταμίευσης του δανείου. Ο Δανειολήπτης δεν επιβαρύνεται επιπλέον για τα έξοδα φακέλου.

Τα λοιπά έξοδα για την αγορά του ακινήτου (π.χ. νομικός έλεγχος, τεχνική εκτίμηση ακινήτου, κλπ.), δημοσιοποιούνται για το κάθε Πιστωτικό Ίδρυμα που συμμετέχει στο Πρόγραμμα στην ιστοσελίδα της ΔΥΠΑ και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και βαρύνουν τον Δανειολήπτη.

Τέλος, λοιπά έξοδα που σχετίζονται με την εγγραφή του βάρους επί του ακινήτου όπως:

  • δαπάνη για την έκδοση της δικαστικής απόφασης εγγραφής προσημείωσης υποθήκης επί ακινήτου,
  • τέλος για την εγγραφή της προσημείωσης υποθήκης,
  • έξοδα για την υποβολή αίτησης έκδοσης πιστοποιητικών,
  • περίληψη της δικαστικής απόφασης και την έκδοση των πιστοποιητικών,
  • έξοδα για τη δήλωση των δικαιωμάτων προσημείωσης, εφόσον λειτουργεί Κτηματολογικό Γραφείο,
  • έξοδα άρσης προσημείωσης,θα καταβάλλονται από τον δανειολήπτη.

ΠΗΓΗ: cnn.gr

Νορβηγία: Κατασχέθηκαν 100 κιλά κοκαΐνης, σε φορτηγό πλοίο – Συνελήφθησαν 6 Αλβανοί

Στη Νορβηγία κατασχέθηκαν 100 κιλά κοκαΐνης και συνελήφθησαν έξι Αλβανοί. Η εγκληματική ομάδα, πέντε άνδρες και μία γυναίκα, προσπάθησε να περάσει από το λιμάνι πάνω από 100 κιλά κοκαΐνης που προέρχονταν από τη Βραζιλία. 

Περιγράφεται ως η μεγαλύτερη ποσότητα κοκαΐνης που έχει κατασχεθεί ποτέ στη Δυτική Νορβηγία. 

Σύμφωνα με ξένα μέσα ενημέρωσης, το φορτηγό πλοίο «Nordloire» απέπλευσε από το Vila do Conde της Βραζιλίας με προορισμό το Husnes στο Kvinnherad της Νορβηγίας. 

Η ποσότητα των ναρκωτικών ήταν προσαρτημένη κάτω από την ίσαλο γραμμή του πλοίου. 

Το τελωνείο το χαρακτήρισε γνωστή μέθοδο απόκρυψης ναρκωτικών από εγκληματικές ομάδες. 

Οι Αλβανοί συνελήφθησαν την Πέμπτη από την αστυνομία του Husnes, το μεγαλύτερο χωριό του δήμου Kvinnherad στην κομητεία Vestland της Νορβηγίας. Την Παρασκευή καταδικάστηκαν σε κράτηση τεσσάρων εβδομάδων. 

Όλοι κατηγορούνται για σοβαρά αδικήματα διακίνησης ναρκωτικών. 

Δεν έχουν καμία σχέση με το ίδιο το πλοίο, σύμφωνα με τη Νορβηγική Τελωνειακή Αρχή, ενώ ορισμένοι από τους κρατούμενους δήλωσαν αθώοι. 

Συνταξιοδοτικό Γαλλία: Ο Γάλλος Spiderman σκαρφάλωσε σε ουρανοξύστη διαδηλώνοντας κατά του Μακρόν

«Είμαι εδώ για να πω στον Εμανουέλ Μακρόν να επιστρέψει στη γη… κάνοντας ορειβασία χωρίς δίκτυ ασφαλείας» δήλωσε.

Με έναν ξεχωριστό τρόπο αποφάσισε να διαμαρτυρηθεί για το συνταξιοδοτικό ο Γάλλος Spiderman, σκαρφαλώνοντας έναν ουρανοξύστη 38 ορόφων στο Παρίσι.

Ο Αλέν Ρομπέρ, 60 ετών, σκαρφάλωσε στην κορυφή του κτιρίου χωρίς σχοινί, αλλά χρησιμοποιώντας τα χέρια του και ένα ζευγάρι από παπούτσια αναρρίχησης.

«Είμαι εδώ για να δείξω τη στήριξή μου σε όσους αντιτίθενται στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού» είπε στο Reuters πριν ξεκινήσει την ανάβασή του σε ύψος 150 μέτρων, στη γαλλική πρωτεύουσα.

«Είμαι εδώ για να πω στον Εμανουέλ Μακρόν να επιστρέψει στη γη… κάνοντας ορειβασία χωρίς δίκτυ ασφαλείας» πρόσθεσε.

Ο Ρομπέρ ανέφερε ότι οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικών, σε συνδυασμό με τις απώλειες που είχε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, σημαίνει ότι θα πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται και να σκαρφαλώνει για πολύ περισσότερο χρόνο.

ΠΗΓΗ: in.gr