Δεν καταγράφει σημαντικές επιδόσεις η συμμετοχή των οφειλετών προς την εφορία ή τον ΕΦΚΑ, που επιλέγουν να υποβάλουν αίτηση επανένταξης στις ρυθμίσεις των 72 ή 120 δόσεων.
Οι αιτήσεις εξακολουθούν να καταγράφουν χαμηλές πτήσεις, όμως το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως υπάρχει λίγο πιο μεγάλο ενδιαφέρον. Είναι ενδεικτικό ότι για χρέη προς τον ΕΦΚΑ, ενώ τις πρώτες 15 ημέρες το ενδιαφέρον ανερχόταν περίπου στο 0,5% με 0,8% των συνολικών οφειλετών που αφορούν οι νέες ευνοϊκές διατάξεις, πλέον περίπου το 5% όσων έχουν χάσει κάποια ρύθμιση έχει ήδη υποβάλει αίτηση αναβίωσής της.
Αναλυτικά στον ΕΦΚΑ έχουν υποβληθεί για την αναβίωση των ρυθμίσεων των 120 και των 72 δόσεων (σ.σ. ρύθμιση COVID) συνολικά 3.909 αιτήσεις και ήδη έχουν συνολικά ολοκληρωθεί 2.614 ρυθμίσεις, καθώς οι αιτήσεις διεκπεραιώνονται χειρόγραφα. Αλλες 5.998 αιτήσεις διεκπεραιώθηκαν –σε αυτή την περίπτωση γρήγορα, καθώς η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά μέσω αυτοματοποιημένης υπηρεσίας– και αφορούν την ενεργοποίηση της ρύθμισης των 72 δόσεων για όσους δεν είχαν καταβάλει δόσεις το διάστημα κατά το οποίο σοβούσε η ενεργειακή κρίση (Σεπτέμβριος 2021 – Δεκέμβριος 2022).
Βέβαια, συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), έχουν χαθεί περισσότερες από 195.000 ρυθμίσεις. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως μόλις το 5% των οφειλετών έχει υποβάλει αίτηση για επανένταξη σε αυτή την ευνοϊκή διαδικασία, γεγονός που δημιουργεί μεγάλο πονοκέφαλο στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ. Βέβαια, εκτιμάται ότι το επόμενο διάστημα και κυρίως μετά τις εκλογές θα υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους οφειλέτες να επανενταχθούν σε ρύθμιση, αποκτώντας έτσι και ασφαλιστική ενημερότητα. Το περιθώριο άλλωστε που δίνεται στους μη μισθωτούς για την απόκτηση ασφαλιστικής ενημερότητας είναι έως το τέλος Μαΐου. Να σημειωθεί πάντως ότι η καταληκτική ημερομηνία για υποβολή αιτήσεων και στις δύο περιπτώσεις αναβίωσης των ρυθμίσεων είναι η 31η Ιουλίου, με τους υπηρεσιακούς παράγοντες να εκτιμούν ότι το ενδιαφέρον θα τονωθεί εκ νέου κοντά στην εκπνοή της προθεσμίας, όπως γίνεται τις περισσότερες φορές.
Προσοχή, όμως. Δυνατότητα υποβολής αιτήσεων έχουν μόνο όσοι έχουν παλαιά χρέη τα οποία είχαν εντάξει είτε στη ρύθμιση οφειλών σε έως και 120 μηνιαίες δόσεις είτε σε αυτή των 72 μηνιαίων δόσεων, που εφαρμόστηκε κατά κύριο λόγο για τα χρέη που δημιουργήθηκαν λόγω COVID-19.
Συγκεκριμένα, η αναβίωση αφορά δόσεις που χάθηκαν μέχρι 1.2.2023 και επιτυγχάνεται με την καταβολή ποσού που αντιστοιχεί σε δύο μηνιαίες δόσεις της απολεσθείσας ρύθμισης έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα υποβολής της αίτησης. Το ποσό αυτό καλύπτει τις παλαιότερες δόσεις της απολεσθείσας ρύθμισης. Μάλιστα, σε περίπτωση και νέων οφειλών θα πρέπει πρώτα να ενταχθούν αυτές σε πάγια ρύθμιση έως 31.7.2023, η οποία θα πρέπει να τηρείται και μετά να αναβιώσει η παλαιά ρύθμιση.
Αναφορικά με τη ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών για μερικώς συνεπείς οφειλέτες που παραμένουν συνεπείς για τις λοιπές ασφαλιστικές υποχρεώσεις, η δυνατότητα δίνεται μόνο για οφειλές περιόδων από Σεπτέμβριο 2021 έως Δεκέμβριο 2022 προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης, πλην του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ).Επίσης, μπορούν να ενταχθούν και οφειλέτες που εκτός από τις οφειλές 9.21-12.22, είχαν και προηγούμενες τις οποίες είχαν εντάξει σε ρύθμιση μέχρι την 1.11.2021, αλλά και όσοι αναβίωσαν επίσης τη ρύθμιση των 120 δόσεων.
Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων δεν διαφοροποιούνται με αυτά που καταγράφονται στον ΕΦΚΑ. Το ενδιαφέρον των οφειλετών είναι εξαιρετικά μικρό και δεν αποκλείεται αρκετοί από όσους έχασαν τη ρύθμιση των 72 δόσεων (ρύθμιση για τα χρέη της πανδημίας) ή των 120 δόσεων να μην κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φορολογούμενοι που έχουν χάσει τη ρύθμιση των 120 δόσεων ανέρχονται σε 190.000 και οι οποίοι έχουν δικαίωμα να επανενταχθούν, ενώ περίπου 10.000 είναι οι οφειλέτες που απώλεσαν τη ρύθμιση της πανδημίας. Αυτή τη στιγμή εξυπηρετούνται στη ρύθμιση των 120 δόσεων 2,1 δισ. ευρώ, ενώ στην ειδική ρύθμιση για τα χρέη της πανδημίας το ποσό που είναι ενεργό ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ.
Παράλληλα και οι οφειλέτες που δημιούργησαν χρέη εν μέσω της ενεργειακής κρίσης και συγκεκριμένα από τον Νοέμβριο του 2021 έως την 1η Φεβρουαρίου του 2023, φαίνεται να μη βιάζονται να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Ενδεχομένως να το πράξουν μετά τις εκλογές, καθώς έχουν περιθώριο μέχρι τις 31 Ιουλίου να υποβάλουν αίτηση.
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, στη νέα ρύθμιση των 36-72 δόσεων για τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της ενεργειακής κρίσης, έχουν ενταχθεί 3.278 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Το ποσό που ρυθμίστηκε ανέρχεται στα 104,96 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά την αναβίωση των ρυθμίσεων των 72 και 120 δόσεων, στην οποία δυνητικά μπορούν να επανενταχθούν 200.000 οφειλέτες, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ έχουν υποβάλει αιτήσεις οι οποίες έχουν εγκριθεί 5.710 φορολογούμενοι, με το ρυθμιζόμενο ποσό να φθάνει τα 106,48 εκατ. ευρώ.
Πηγή: newsbomb