Πόσα πράγματα θα έχουν αλλάξει άραγε στα ταξίδια μας έως το 2040; Η έρευνα της Telegraph επιχειρεί να δώσει την απάντηση.
Πολύ πλησιέστερο από ό,τι παλαιότερα είναι πλέον το 2040 στο σήμερα – κανείς δεν αμφιβάλλει όμως πως η πραγματικότητα της ζωής μας θα είναι τότε πολύ διαφορετική.
Τα καθημερινά γιγάντια άλματα που πραγματοποιεί η τεχνολογία κατά πρώτον και η επιστήμη, ακολούθως, συνθέτουν ένα πολύ διαφορετικό σκηνικό, ακόμα και από μέρα σε μέρα – πόσο μάλλον από δεκαετία σε δεκαετία. Οι λάτρεις των ταξιδιών βλέπουν τις αποστάσεις να μηδενίζονται αλλά και την εμπειρία του ίδιου του ταξιδιού να αλλάζει μορφή συνεχώς: Ποιος κρατά ακόμα έντυπο χάρτη για να επισκεφθεί ένα καινούριο μέρος;
Από την πιο απλή λεπτομέρεια μέχρι κομβικής σημασίας παράγοντες κάθε ταξιδιού και των διακοπών μας, πόσα πράγματα θα έχουν αλλάξει άραγε έως το 2040;
Ακριβώς αυτό, το πώς θα είναι τα ταξίδια μας και οι διακοπές μας σε 17 χρόνια από σήμερα, το 2040, επιχειρεί να προβλέψει μεγάλη έρευνα που παρουσιάζει η βρετανική εφημερίδα Telegraph.
Το ρεπορτάζ εστιάζει σε μερικές από τις πιο καινοτόμες εξελίξεις που θα επηρεάσουν τον τρόπο που θα ταξιδεύουμε αλλά και θα βιώνουμε τις διακοπές σε περίπου μια εικοσαετία. Η προστασία του πλανήτη, το metaverse, νέοι προορισμοί που δεν έχουν αναδειχθεί ως τώρα, φυσικά τα ταξίδια στο διάστημα, αλλά και οι αλλαγές που μπορούν να φέρουν τα ρομπότ, δεν λείπουν από αυτή τη λίστα – που μένει να δούμε κατά πόσον θα επιβεβαιωθεί.
#1 Η προστασία του πλανήτη, ειδικά κατά τη διάρκεια των διακοπών
Οι τουρίστες ήδη τείνουν να προτιμούν υπηρεσίες στα ταξίδια που αντισταθμίζουν τις εκπομπές άνθρακα, προκειμένου να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος. Στο μέλλον όμως, στο Svart Hotel της Νορβηγίας, το οποίο θα ανοίξει εντός του 2023, θα προσφέρεται φιλοξενία που θα βασίζεται αποκλειστικά στην ηλικιακή ενέργεια ενώ το φαγητό θα προέρχεται από αειφόρα καλλιέργεια. Στόχος είναι η διαμονή των επισκεπτών να μην επιβαρύνει καθόλου το περιβάλλον, δηλαδή να γίνεται με ακόμη πιο αειφόρο τρόπο σε σχέση με την καθημερινότητα στο σπίτι.
Χάρη στις καινοτομίες στον κατασκευαστικό τομέα, αυτού του είδους το ξενοδοχείο μπορεί να αποτελεί τον κανόνα το 2040, ενώ ακόμη και οικονομικότερες αλυσίδες ξενοδοχείων αναζητούν ριζοσπαστικούς τρόπους ώστε τα κτήριά τους να γίνουν πιο ενεργειακά αποδοτικά.
#2 Διακοπές στο metaverse
Ας ξεχάσουμε τα βιβλία και τα ντοκιμαντέρ για την άγρια ζωή. Στο μέλλον τα εικονικά ταξίδια θα γίνονται μέσα από το παράλληλο σύμπαν του metaverse. Τον Ιούνιο του 2022, το Pew Research Center και το Imagining the Internet Center του Πανεπιστημίου Elon αποκάλυψαν ότι σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα απολαμβάνουμε ταξίδια σε εξωτικές και διασκεδαστικές τοποθεσίες (π.χ. αρχαιολογικές ανασκαφές, βουνοκορφές, παραλίες, μουσεία, μακρινούς γαλαξίες και άλλα μέρη) μέσα από ένα ψηφιακό αντίγραφο του πραγματικού κόσμου μέχρι το 2040.
Πολλοί προορισμοί θα υιοθετήσουν την επαυξημένη πραγματικότητα (AR). Με τα κινητά τηλέφωνα οι τουρίστες μπορούν ήδη να αξιοποιήσουν διαδραστικές εμπειρίες μέσω της τεχνολογίας, όπως περιηγήσεις σε μουσεία ή πόλεις. Το επόμενο βήμα είναι η αξιοποίηση γυαλιών τα οποία θα προσθέτουν στρώματα εμπειριών (όπως εγκαταστάσεις τέχνης ή εικονικούς κήπους) σε γειτονιές και αξιοθέατα.
#3 Ταξίδια στo διάστημα
Οι πρώτες απόπειρες διαστημικού τουρισμού είναι μέχρι τώρα δαπανηρές και ελιτίστικες. Ο Richard Branson προχώρησε την ιδέα με τη Virgin Galactic το 2021 και το Blue Origin του Jeff Bezos δέχεται πλέον επιβάτες που μπορούν να αντέξουν οικονομικά μεταξύ του ενός και 28 εκατομμυρίων δολαρίων για ένα εισιτήριο ή είναι διάσημες προσωπικότητες. Μέχρι το 2040, ωστόσο, μια εβδομάδα σε ένα διαστημικό ξενοδοχείο θα μπορούσε να κοστίζει «μόλις» 10.000 ευρώ. Η τάση για μαζικό διαστημικό τουρισμό, άλλωστε, υπάρχει ήδη. Πέρυσι, μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 2.000 Αμερικανούς, διαπίστωσε ότι το 49% από αυτούς είναι πρόθυμο να ταξιδέψει σε τροχιά γύρω από τη Γη εάν του δινόταν η ευκαιρία.