Gnl
Κοινοποίηση

Το 2Ο ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΘΕΝΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥ Γ.Ν. Λάρισας με θέμα «ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ» πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου. Το σεμινάριο διοργανώθηκε με ευθύνη της Επιτροπής Πρόληψης Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του Γ.Ν. Λάρισας και όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Ιωάννης Γκαμπράνης, είναι το πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της επιτροπής που πήρε την οργανωτική μορφή σεμιναρίου.
Εντάσσεται πλέον στο υποχρεωτικό πρόγραμμα της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των υπαλλήλων του Νοσοκομείου στο μείζων θέμα της πρόληψης των νοσοκομειακών λοιμώξεων και του περιορισμού της μη ορθολογικής χρήσης των αντιβιοτικών, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 388/Β/2014 που υποχρεώνει όλες τις δομές υγείας στην εφαρμογή του και τη σχετική Απόφαση του Δ.Σ. του Νοσοκομείου.
Ο Διοικητής και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Γ.Ν. Λάρισας κ. Γρηγόρης Βλαχάκης, ο οποίος κήρυξε την έναρξη των εργασιών του Σεμιναρίου, εξήρε το σημαντικό έργο που επιτελεί η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και εξέφρασε τη στήριξη της Διοίκησης αλλά και του Υπουργείου στις όποιες πρωτοβουλίες λαμβάνονται προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Τόνισε τη σημαντικότητα της εκπαίδευσης και πως αυτή πραγματοποιείται για δεύτερη φορά και πρώτη με την μορφή επίσημου σεμιναρίου αποδεικνύοντας πως οι δράσεις στο Γ.Ν. Λάρισας επαναλαμβάνονται και αποκτούν πλέον την μορφή θεσμού. Ο κ. Βλαχάκης αναφέρθηκε στις μέχρι τώρα παρεμβάσεις της Διοίκησης, όπως τις δύο αντιμικροβιακά θωρακισμένες αίθουσες Χειρουργείου καθώς και την ανακαίνιση του Τμήματος των Εξωτερικών Ιατρείων με ειδικά αντιμικροβιακά προϊόντα και εξήγγειλε τις νέες άμεσες παρεμβάσεις όπως είναι η προστασία με προϊόντα αντιμικροβιακού χαλκού επιφανειών Τμημάτων του Νοσοκομείου ώστε να περιοριστούν οι μεταδώσεις επαφής.
Το πρόγραμμα του σεμιναρίου κάλυψε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων όπως: Ο ρόλος της Επιτροπής Λοιμώξεων, Τα μέτρα περιορισμού διασποράς των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, την αξία του εμβολιασμού, τις βασικές αρχές αποστείρωσης – απολύμανσης – αντισηψίας, την λειτουργία του τμήματος αποστείρωσης, την διαχείριση του εργατικού ατυχήματος με έκθεση σε βιολογικούς παράγοντες, τη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων υγειονομικών μονάδων, τις αρχές δειγματοληψίας και ασφαλούς μεταφοράς βιολογικών δειγμάτων. Επίσης έγινε επισήμανση βέλτιστων ιατρονοσηλευτικών πρακτικών όπως η υγιεινή των χεριών και ο καθετηριασμός ουρήθρας.
Εισηγητές ήταν οι: Ιωάννης Γκαμπράνης Παθολόγος, Οικονόμου Αικατερίνη Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Βουλγαρίδη Ιωάννα Βιοπαθολόγος, Σαμαρίνας Μιχαήλ Ουρολόγος, Κατσαφλιάκα Άννα Βιοπαθολόγος, Κουμούτσου Φλώρα Παθολόγος, Οικονόμου Γεωργία Βιοχημικός, Κουτσοδήμου Ιουλία Νοσηλεύτρια Τ.Ε., Ασημακοπούλου Γεωργία Νοσηλεύτρια Τ.Ε, Τσούτσα Στέλλα Νοσηλευτρια Τ.Ε.,
Την οργανωτική επιτροπή του Σεμιναρίου αποτέλεσαν οι: ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΑΜΠΡΑΝΗΣ, Πρόεδρος της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, ΚΑΤΣΙΑΦΛΑΚΑ ΑΝΝΑ Ιατρός Βιοπαθολόγος Επιμελήτρια Α’ – Συντονίστρια Εμβολιαστικού Κέντρου – Επιστ. Υπεύθυνη Μικροβιολογικού Εργαστηρίου, ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος – Εντατικολόγος Επιμελήτρια Β’ Μ.Ε.Θ.
Το σεμινάριο παρακολούθησαν νεοδιοριζόμενοι γιατροί και νοσηλευτές και προβλέπεται η επανάληψη του με όσους από τους είδη υπηρετούντες υπαλλήλους το επιθυμούν.