Η Κίνα αρχίζει και πάλι να υποδέχεται τουρίστες από το εξωτερικό για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού πριν από τρία χρόνια.
Η Κίνα ελπίζει να αναζωογονήσει τον τουρισμό και την οικονομία της με την άρση των περιορισμών στα σύνορα. Η σημαντική χαλάρωση των περιορισμών έρχεται αφότου το Πεκίνο κήρυξε νίκη επί του ιού και αποσύρθηκε από τη στρατηγική μηδενικού κορονοΐού που έχει πλήξει την οικονομία της χώρας.
Οι έγκυρες βίζες που εκδίδονταν πριν «κλείσει» η Κίνα στις 28 Μαρτίου 2020 θα ξαναρχίσουν από τις 15 Μαρτίου. Η είσοδος χωρίς βίζα θα επαναληφθεί στο νησί Χαϊνάν και τη Σαγκάη για τα κρουαζιερόπλοια. Τα γκρουπ τουριστών από το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο θα έχουν πρόσβαση χωρίς βίζα, ενώ τα κινεζικά προξενικά γραφεία στο εξωτερικό θα συνεχίσουν επίσης την επεξεργασία των αιτήσεων για βίζα.
Η άρση των τελευταίων διασυνοριακών περιορισμών που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της Covid-19 σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για την επιστροφή της κανονικότητας στην Κίνα μετά την πανδημία. Όλες οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ στις 15 Μαρτίου.
Εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό έρχονταν στην Κίνα κάθε χρόνο πριν από την πανδημία, και η τουριστική βιομηχανία της έχει πληγεί σκληρά από τα αυστηρά μέτρα κατά της πανδημίας. Ωστόσο, η χώρα μπορεί να αναμένει σημαντική αύξηση στις διεθνείς αφίξεις, αφού ανοίξει ξανά τα σύνορά της, λένε οι αναλυτές.
Οι Κινέζοι πολίτες θα μπορούν επίσης να ταξιδεύουν με γκρουπ σε 60 χώρες, από 20 που ήταν το όριο προηγουμένως. Η Κίνα είπε ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της αυξήθηκε μόλις 3% το 2022, στο χειρότερο ποσοστό εδώ και σχεδόν μισό αιώνα.
Για το τρέχον έτος, το Πεκίνο έχει θέσει στόχο 5% με τον νέο πρωθυπουργό Λι Κιανγκ να λέει ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο σταθεροποιείται και ανακάμπτει ξανά. Η πολιτική μηδενικού κορονοϊού που άρθηκε τον Δεκέμβριο πυροδότησε σπάνιες διαμαρτυρίες κατά του ηγέτη της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ. Έκτοτε εδραίωσε την εξουσία του στο Κομμουνιστικό Κόμμα και εξασφάλισε ρεκόρ τρίτης θητείας ως πρόεδρος.