0c8402849509119c4b08719d2b70add3 Solarhouseshutterstock 695671198 1 960x600
Κοινοποίηση

Απροετοίμαστο, παρά το μεγάλο διάστημα που μεσολάβησε από την αναγγελία του προγράμματος έως και την έναρξή του, αποδείχθηκε το σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ για την υποδοχή αιτήσεων εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στέγης

Απροετοίμαστο, παρά το μεγάλο διάστημα που μεσολάβησε από την αναγγελία του προγράμματος έως και την έναρξή του, αποδείχθηκε το σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ για την υποδοχή αιτήσεων εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στέγης. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε νωρίς το πρωί χθες ότι η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» θα ανοίξει στις 2 το μεσημέρι. Πράγματι η πλατφόρμα άνοιξε με περίπου μισή ώρα καθυστέρηση, για να κλείσει σε λιγότερο από μιάμιση ώρα. «Κάτι πήγε στραβά. Ξαναπροσπαθήστε αργότερα» ήταν το μήνυμα που διάβαζαν για αρκετή ώρα όσοι προσπαθούσαν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα. Υπήρχαν και αυτοί που κατάφερναν να μπουν και αφού έφταναν μέχρι την υποβολή των κωδικών Taxisnet, είτε το σύστημα τους ενημέρωνε ότι τέλειωσε ο χρόνος είτε τους πέταγε εκτός.

Το ζήτημα προκάλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, την παρέμβαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και προς την PWC στην οποία ανατέθηκε ο σχεδιασμός της πλατφόρμας. Ο υπουργός ζήτησε τη διακοπή της λειτουργίας της προκειμένου να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατόν τα όποια τεχνικά προβλήματα. Ετσι, η πλατφόρμα γύρω στις τρεισήμισι το μεσημέρι χθες κατέβηκε. «Γίνονται εργασίες συντήρησης. Σε λίγη ώρα θα είμαστε κοντά σας» ήταν το μήνυμα που έβλεπαν όσοι επιχείρησαν να μπουν μετά τις τρεισήμισι.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, θα είχε αποφευχθεί εάν είχε προηγηθεί ένα κρας τεστ, δεδομένου ότι κριτήριο ένταξης βάσει του οδηγού του προγράμματος είναι αποκλειστικά η χρονική προτεραιότητα υποβολής της αίτησης και άρα οι σχεδιαστές της πλατφόρμας θα έπρεπε να αναμένουν μαζικές αιτήσεις από την πρώτη ημέρα και τουλάχιστον 3.500 δικαιούχους που είχαν υποβάλει στον ΔΕΔΔΗΕ αίτηση για σύμβαση σύνδεσης με το δίκτυο.

Σε κάθε περίπτωση, με την επανεκκίνηση της πλατφόρμας αναμένεται να σπεύσουν για προτεραιότητα οι περίπου 40.000 δικαιούχοι του προγράμματος, αφού θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων, με ανώτατο όριο το τέλος Ιουνίου 2024. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 238 εκατ. ευρώ και προέρχεται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι νοικοκυριά και αγρότες που θα μπορούν να εγκαταστήσουν το δικό τους μικρό φωτοβολταϊκό, σε συνδυασμό με σύστημα αποθήκευσης (μπαταρία). Η επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού ξεκινάει από 45% και φτάνει το 75% για τα νοικοκυριά. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τους αγρότες είναι 40%-60%, ενώ η συνολική επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού με μπαταρία μπορεί να φτάσει έως και 16.000 ευρώ για νοικοκυριά και 10.000 ευρώ για αγρότες. Τα νοικοκυριά θα πρέπει υποχρεωτικά να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό σταθμό με μπαταρία, ενώ στους αγρότες δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού με ή χωρίς μπαταρία.

Ταυτόχρονα προβλέπεται ειδικό μπόνους 10% για άτομα με αναπηρία, συζύγους και εξαρτώμενα μέλη ατόμων με αναπηρία, μονογονεϊκές, τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

Με το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα προς την ενεργειακή δημοκρατία, καθώς χιλιάδες νοικοκυριά και αγρότες θα αποκτήσουν ενεργειακή αυτονομία, παράγοντας και αποθηκεύοντας τη δική τους βιώσιμη ενέργεια. Αποτελεί σταθερή απόφασή μας, η πορεία προς την πράσινη μετάβαση να γίνεται με δικαιοσύνη για όλους», δήλωσε ο υπουργός Κώστας Σκρέκας.

kathimerini.gr