Επειδή δεν υπάρχει χρόνος για σπατάλη, ακολουθούμε μικροί και μεγάλοι τις παρακάτω τεχνικές για πιο αποδοτικό διάβασμα.
Το διάβασμα υπάρχει σχεδόν σε κάθε φάση της ζωής μας και ξεκινά από την παιδική ηλικία και το σχολείο. Τότε είναι που βάζουμε τις βάσεις της καλής συγκέντρωσης, μαθαίνοντας και υιοθετώντας καλές συνήθειες που αυξάνουν την αποδοτικότητά μας και μας εξοικονομούν πολύτιμο χρόνο αλλά και ενέργεια.
Οι καλύτεροι μέθοδοι για πιο αποδοτικό διάβασμα
Μερικές τεχνικές που μπορείτε να μάθετε στο παιδί αλλά και να δοκιμάσετε και εσείς οι ίδιοι για να τα καταφέρετε, περιλαμβάνουν:
1. Τεχνική Pomodoro
Η τεχνική Pomodoro είναι ένα εργαλείο διαχείρισης χρόνου που περιλαμβάνει τον διαχωρισμό των εργασιών σε διαστήματα 25 λεπτών, γνωστά ως pomodoros, με προγραμματισμένα διαλείμματα μεταξύ κάθε διαστήματος.
Για να ξεκινήσετε δοκιμάστε:
- Επιλέξτε την εργασία ή το μάθημα που πρέπει να διαβάσει το παιδί.
- Ρυθμίστε ένα χρονόμετρο 25 λεπτών.
- Αφήστε το να διαβάσει μέχρι να λήξει ο χρόνος των 25 λεπτών.
- Παροτρύνετέ το να κάνει ένα διάλειμμα 5 λεπτών.
- Επαναλάβετε την διαδικασία.
- Παροτρύνετέ το να κάνει ένα μεγαλύτερο διάλειμμα 15 έως τριάντα λεπτών ανά τέσσερα διαστήματα pomodoro.
2. Αφήνουμε το κινητό στην άκρη
Μικροί και μεγάλοι έχουμε την συνήθεια να σκρολλάρουμε διαρκώς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είτε όταν διαβάζουμε είτε όταν δουλεύουμε. Όμως αυτή η κακή συνήθεια λειτουργεί ανασταλτικά, αφού μας «τρώει» πολύτιμο χρόνο και ενέργεια, καθυστερώντας το… αναπόφευκτο.
Για αυτό κατά την διάρκεια του διαβάσματος αφήστε το κινητό εκτός δωματίου και παροτρύνετε το παιδί να κάνει το ίδιο, προκειμένου να αποκλείσετε τους αντιπερισπασμούς και τις ενοχλητικές ειδοποιήσεις.
3. Πολύτιμα τα highlighters
Ναι μπορεί το βιβλίο σας να φαίνεται σαν να το έχετε ζωγραφίσει, όμως η χρήση highlighter μπορεί πραγματικά να απογειώσει το διάβασμά σας, βοηθώντας σας να συγκρατείτε σημαντικά περισσότερες λεπτομέρειες.
Επιλέξτε διαφορετικά χρώματα για κάθε θέμα που διαβάζετε και θα διαπιστώσετε ότι η προσοχή σας θα επικεντρώνεται μόνο στα συγκεκριμένα κομμάτια, βοηθώντας (είτε εσάς είτε το παιδί) να κάνει συνδέσμους μεταξύ των επιχειρημάτων που αναλύονται.
4. Μην αμελείτε την ρουτίνα
Η ρουτίνα είναι το Α και το Ω για τα παιδιά, καθώς γνωρίζουν τι να περιμένουν και πότε και μπορούν να αποδώσουν καλύτερα βάσει προγράμματος. Γεγονός καθόλου τυχαίο, αφού ο εγκέφαλος αγαπά την ρουτίνα και μέσα από την επανάληψη μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα.
Για αυτό είναι σημαντικό να προγραμματίζετε όσο το δυνατόν καλύτερα την ημέρα σας αλλά και την ημέρα του παιδιού, προκειμένου να διαβάζετε τις ίδιες ώρες καθημερινά.
5. Σταματήστε όταν νιώσετε ότι ο εγκέφαλός σας δεν «χωράει» άλλα
Συχνά ακούμε τα παιδιά να παραπονιούνται ότι κουράστηκαν ή ότι νιώθουν πως το κεφάλι τους θα «σκάσει» από τις πληροφορίες. Μπορεί να το έχουμε αισθανθεί ακόμα και εμείς, οι ίδιοι ως ενήλικες. Εάν ναι, τότε γνωρίζουμε ότι δεν πρέπει να παραβλέπουμε αυτήν την αίσθηση, που επιστημονικά ορίζεται ως «cognitive overload» («γνωστική υπερφόρτωση»).
Δώστε στον εαυτό σας αλλά και στο παιδί λίγο χρόνο για να χαλαρώσει και να απολαύσει το διάλειμμά του ώστε να μπορεί να επιστρέψει και να διαβάζει αποδοτικά.
6. Μην διαβάζετε ξανά και ξανά το ίδιο
Σας έχει τύχει ποτέ ενώ διαβάζετε μία σελίδα ξανά και ξανά να μην την καταλαβαίνετε και φυσικά, να μην μπορείτε να συγκρατήσετε τις πληροφορίες της; Εάν ναι, τότε είναι σημαντικό να δοκιμάσετε μια νέα τεχνική, αυτή των ερωτήσεων.
Είναι κατά πολύ πιο αποτελεσματικό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, να κάνετε στον εαυτό σας ή στο παιδί ερωτήσεις, καθώς ο εγκέφαλος αναγκάζεται να ανακτήσει πληροφορίες από την μνήμη για να σχηματίσει μια απάντηση. Έτσι συμβάλλετε στην ουσιαστική απόκτηση γνώσης.
ΠΗΓΗ: in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ