Suisse 1536x1025
Κοινοποίηση

Με απώλειες ξεκίνησαν τη σημερινή συνεδρίαση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενώ η μετοχή της Credit Suisse κατέγραψε βουτιά άνω του 60% μετά τη συμφωνία για την εξαγορά της τράπεζας από τη UBS.

Στις 10:10 ώρα Ελλάδας, το Παρίσι υποχώρησε 0,83%, η Φρανκφούρτη κατέγραψε πτώση 1,06% και το Λονδίνο σημείωσε απώλειες 1,01%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,8%.

Η μετοχή της Credit Suisse κατακρημνίστηκε με απώλειες 62,3% αφού η ανταγωνιστική της UBS ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει 3 δισεκ. ελβετικά φράγκα για την 167 ετών τράπεζα και θα αναλάβει 5,4 δισεκ. δολάρια σε ζημίες, σε ένα πακέτο διάσωσης που ενορχηστρώθηκε χθες από τις ελβετικές ρυθμιστικές αρχές. Η μετοχή της UBS σημείωσε σημείωσε νωρίτερα πτώση 8,8%.

Φόβους μεταξύ των επενδυτών προκάλεσε επίσης η είδηση ότι η αποτίμηση ομολόγων Additional Tier-1 της Credit Suisse –ή ομόλογα AT1– με ονομαστική αξία 17 δισεκ. δολάρια θα μειωθεί στο μηδέν, εξοργίζοντας κάποιους από τους ομολογιούχους που θεώρησαν ότι θα είναι καλύτερα προστατευμένοι έναντι των μετόχων.

Ο ευρύτερος ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος σημείωσε απώλειες καθώς η εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS δεν περιόρισε τους φόβους των επενδυτών για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, παρά τις διαβεβαιώσεις των ευρωπαϊκών αρχών.

Στις 10:15 ώρα Ελλάδας, ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 5,92%. Στο Παρίσι, η BNP Paribas σημείωσε πτώση άνω του 8% και η Société Générale άνω του 7%. Στη Φρανκφούρτη, η Deutsche Bank σημείωσε απώλειες άνω του 6% και η Commerzbank σχεδόν 5%. Στο Λονδίνο, η Standard Chartered υποχώρησε άνω του 6%, η NatWest πάνω από 4% και η HSBC 3%.

Πτώση στις ασιατικές μετοχές
Οι ασιατικές μετοχές εξακολουθούσαν να υποχωρούν στις πρώτες συναλλαγές της Δευτέρας, με το Χονγκ Κονγκ, το Τόκιο, το Σίδνεϊ, τη Σεούλ και τη Σιγκαπούρη να βρίσκονται στο «κόκκινο».

Η νομισματική αρχή του Χονγκ Κονγκ προσπάθησε να κατευνάσει την νευρικότητα το πρωί της Δευτέρας, λέγοντας ότι «τα ανοίγματα του τοπικού τραπεζικού τομέα στην Credit Suisse είναι ασήμαντα», καθώς τα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας αποτελούν «λιγότερο από το 0,5%» του τραπεζικού τομέα της πόλης.

Παρόλα αυτά, οι τραπεζικές μετοχές της πόλης σημείωσαν πτώση: Η HSBC έπεσε 6%, η Standard Chartered έχασε 5% και η Hang Seng Bank έχασε σχεδόν 2%, λόγω ανησυχιών για την έκθεση των δανειστών σε ομόλογα που συνδέονται με την Credit Suisse.

«Η αβεβαιότητα θα μπορούσε να παραμείνει υψηλή για αρκετό καιρό, ακόμη και αν τα πρόσφατα μέτρα στήριξης των τραπεζών επιτύχουν», δήλωσε ο αναλυτής Stephen Innes της SPI Asset Management.

Ανησυχία για πιθανές απολύσεις
Η εξαγορά δημιουργεί έναν τραπεζικό γίγαντα που δεν έχει ξαναδεί η Ελβετία – και εγείρει ανησυχίες για πιθανές απολύσεις. Η Ένωση Ελβετικών Τραπεζικών Υπαλλήλων δήλωσε ότι «διακυβεύονται πολλά» για το προσωπικό της Credit Suisse που αριθμεί 17.000 άτομα, καθώς και δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας εκτός του τραπεζικού κλάδου που δυνητικά κινδυνεύουν. Όπως και η UBS, η Credit Suisse ήταν μία από τις 30 παγκόσμιες Παγκόσμιες Συστημικά Σημαντικές Τράπεζες – που θεωρούνται τόσο σημαντικές για το διεθνές τραπεζικό σύστημα, ώστε στην καθομιλουμένη αποκαλούνται «πολύ μεγάλες για να αποτύχουν».

Όμως οι αγορές είδαν την τράπεζα ως έναν αδύναμο κρίκο στην αλυσίδα. Εν μέσω φόβων για μετάδοση μετά την κατάρρευση δύο αμερικανικών τραπεζών, η τιμή της μετοχής της Credit Suisse υποχώρησε κατά περισσότερο από 30 % την Τετάρτη σε χαμηλό ρεκόρ 1,55 ελβετικών φράγκων. Αυτό είδε την SNB να παρεμβαίνει κατά τη διάρκεια της νύχτας με μια σωσίβια γραμμή ύψους 54 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι υπάλληλοι της ελβετικής τράπεζας δήλωσαν «βαθιά σοκαρισμένοι» από την εξαγορά της Credit Suisse και κάλεσαν την UBS να περιορίσει τις περικοπές θέσεων εργασίας στο «απόλυτο ελάχιστο».

Το ιστορικό deal
Η UBS εξαγόρασε την Credit Suisse, ανακοίνωσαν την Κυριακή (19/3) οι αρχές της Ελβετίας, σε μια προσπάθεια να διασωθεί η τράπεζα που αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα.

«Με την εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS βρέθηκε λύση ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα και να προστατευθεί η ελβετική οικονομία σε αυτή την εξαιρετική κατάσταση», επεσήμανε η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας.

Η συμφωνία για την εξαγορά περιλαμβάνει την παροχή ρευστότητας από την Κεντρική Τράπεζα ύψους 100 δισεκ. ελβετικών φράγκων προς την Credit Suisse και τη UBS.

Η Λαγκάρντ χαιρέτισε την «ταχεία αντίδραση» των ελβετικών αρχών
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ χαιρέτισε την «ταχεία αντίδραση» των ελβετικών αρχών, που διευκόλυναν την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS λέγοντας ότι οι αποφάσεις «θα συμβάλουν στην αποκατάσταση των όρων ευταξίας της αγοράς».

Οι αποφάσεις αυτές θα επιτρέψουν επίσης την διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, προσθέτει στην ανακοίνωσή της η Κριστίν Λαγκάρντ τονίζοντας ότι «ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης είναι ανθεκτικός, με στέρεες θέσεις ως προς την κεφαλαιοποίηση και την ρευστότητα».

Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ