Italia 1
Κοινοποίηση

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Μπορεί οι νέοι όροι του Συμφώνου Σταθερότητας να ψηφίστηκαν την Τρίτη 23/04, όμως προκαλεί έντονες αντιδράσεις – στην Ιταλία, και όχι μόνο – το γεγονός πως όλα τα ιταλικά κόμματα είτε απείχαν είτε τους καταψήφισαν.

Μια ιδιαιτερότητα α λα Ιταλικά, η οποία προκάλεσε ένα πικρό σχόλιο-ατάκα του Ευρωπαίου Επιτρόπου στην Οικονομία (και πρώην Ιταλό πρωθυπουργό του Δημοκρατικού Κόμματος), Πάολο Τζεντιλόνι: “Με την ψηφοφορία για το Σύμφωνο Σταθερότητας ενώσαμε την ιταλική πολιτική”.

Πως έφτασε όμως η Ιταλία σε αυτό το σημείο; Σύμφωνα με τον Ιταλικό Τύπο, που ασχολείται εντατικά με το θέμα από το βράδυ της Τρίτης 23/04, η ‘τέλεια καταιγίδα’ αποτελεί σύνολο διαφόρων πτυχών.

Όπως τονίζει σε ανάλυση των γεγονότων η Corriere della Sera, η οποία κάνει ανοιχτά λόγο για ‘εκλογικές σκοπιμότητες’, το ντόμινο ξεκίνησε από τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος “παίζει την προεκλογική εκστρατεία ενόψει των ευρωεκλογών πάνω στο παλιό leitmotif μιας άσχημης και κακιάς Ευρώπης”. Αντικειμενικά, ο ευρωσκεπτικισμός της Λέγκα φαίνεται και στις αφίσες που βρίσκονται ανά την Ιταλία, με το μότο “λιγότερη Ευρώπη”.

Ακολούθησε το Φόρτζα Ιτάλια, δημιουργία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τώρα στα χέρια του Ιταλού ΥπΕξ Αντόνιο Ταγιάνι, το οποίο “δεν ήθελε να δώσει στον Σαλβίνι τη σημαία του ευρωσκεπτικισμού”, πόσο μάλλον “υπάρχουν επίσης εκείνοι που βλέπουν σε αυτό μια πιθανή μετατόπιση των Μπερλουσκονιανών προς τα δεξιά στις επιλογές των μελλοντικών ευρωπαϊκών ισορροπιών”.

Η μεγαλύτερη και πιο ηχηρή έκπληξη ήρθε όμως από τα Αδέλφια της Ιταλίας, κύριο κυβερνών κόμμα, εφόσον η Ιταλίδα πρωθυπουργός (που ηγείται το εν λόγω κόμμα) τον Δεκέμβριο είχε ορίσει το νέο σύμφωνο ως “καλύτερο για την Ιταλία από τις συνθήκες του παρελθόντος”.

Η La Repubblica βάζει το μαχαίρι στο κόκκαλο της υπόθεσης, υπενθυμίζοντας πως “η συμφωνία που υπογράφηκε τον περασμένο Δεκέμβριο για το έλλειμμα και την υπέρβαση του χρέους πέρασε και από τον διάλογο μεταξύ της «φίλης Ούρσουλα» και της Τζόρτζια Μελόνι” και πως πλέον η Ιταλική Κεντροδεξιά κατηγορείται για “ασυνέπεια και αναξιοπιστία”. Κάτι το οποίο σίγουρα θα έχει αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές κοινοβουλευτικές ομάδες και συμμαχίες.

Όλα αυτά, σημειώνει σήμερα η Corriere della Sera, δεν θα μετριάσουν “τη βαθιά ριζωμένη δυσπιστία απέναντι σε μια χώρα που έχει το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην Ευρώπη μετά την Ελλάδα – 134,8% του ΑΕΠ – και το υψηλότερο έλλειμμα – 7,4% του ΑΕΠ” ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

ΠΗΓΗ: ERT