Περιμένουν να μάθουν αν έγιναν δεκτές οι ενστάσεις τους και αν θα λάβουν τα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής
Σε «αναμμένα κάρβουνα» κάθονται χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις που υπέβαλαν ενστάσεις μετά τον αποκλεισμό τους από τις ενισχύσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής. Εδώ και πολλούς μήνες περιμένουν να μάθουν την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για το αν θα λάβουν ή όχι τα ποσά της κρατικής ενίσχυσης.
Αν και σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Οικονομικών, ο έλεγχος των ενστάσεων θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου ωστόσο μέχρι σήμερα οι φορολογούμενοι δεν έχουν λάβει καμία απάντηση και δεν γνωρίζουν ποια είναι η «τύχη» των ενστάσεων που έχουν υποβάλλει από το 2021.
Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που θα δικαιωθούν μετά την επανεξέταση των ενστάσεων που έχουν υποβάλει θα λάβουν την κρατική ενίσχυση που δικαιούνται και θα κληθούν να εξοφλήσουν την οφειλή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 96 άτοκες δόσεις από τον Ιούνιο με τα ποσά να είναι «κουρεμένα» έως 75%.
Επισημαίνεται ότι ο έλεγχος των ενστάσεων διενεργείται με βάση τα στοιχεία που έχουν δηλώσει οι επιχειρήσεις και τα στοιχεία που έχει αποστείλει εγγράφως η ΑΑΔΕ και περιέχονται στις βάσεις δεδομένων της. Οι αιτήσεις για λήψη των κρατικών δανείων που είχαν απορριφθεί για διάφορους λόγους κατά την περίοδο υποβολής των αιτήσεων, επανεξετάζονται μετά από φορολογικούς ελέγχους σε βιβλία και στοιχεία ενώ διενεργούνται και άλλοι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Η διαδικασία προβλέπει ότι σε περίπτωση που από την επανεξέταση προκύπτει η βασιμότητα του σχετικού αιτήματος, ο φάκελος αποστέλλεται στην ΑΑΔΕ για επανεξέταση. Στη συνέχεια, η ΑΑΔΕ προβαίνει εκ νέου σε αυτοματοποιημένο έλεγχο των προϋποθέσεων, λαμβάνοντας υπόψη αποκλειστικά τα στοιχεία που έχει δηλώσει η επιχείρηση στη φορολογική διοίκηση, με την επιφύλαξη των οριζόμενων στις αποφάσεις περί πραγματοποίησης διασταυρώσεων, και διενέργειας φορολογικού ελέγχου.
Εάν από τον αυτοματοποιημένο έλεγχο προκύψει ότι η επιχείρηση δικαιούται τη χορήγηση της ενίσχυσης δημιουργείται συγκεντρωτική και αναλυτική κατάσταση με τα στοιχεία των δικαιούχων και το δικαιούμενο ποσό. Η ενίσχυση καταβάλλεται από το υπουργείο Οικονομικών.
Η επιστροφή του ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής γίνεται με το ίδιο καθεστώς που ισχύει για τις επιστρεπτέες που καταβλήθηκαν στα αρχικά στάδια, δηλαδή σε έως 96 δόσεις και με «κούρεμα» της αρχικής οφειλής. Ως περίοδος χάριτος ορίζεται το χρονικό διάστημα από την καταβολή της ενίσχυσης έως 31 Μαΐου 2023.
ΠΗΓΗ: newsbeast