Thrania
Κοινοποίηση

Θέμα της ήταν η προσφορά των ιδιωτικών σχολείων Πειραιά, ενώ μετά τη ματαίωση της εκδήλωσης το ζήτημα έλαβε και πολιτικές διαστάσεις

Προπηλακισμοί, ύβρεις, τραυματισμοί και μηνύσεις. Αυτή ήταν η κατάληξη διημερίδας με θέμα την «Προσφορά των ιδιωτικών σχολείων στην εκπαίδευση. Παρόν και μέλλον», που είχε προγραμματιστεί από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά. Ομάδα αριστερών εκπαιδευτικών θεώρησε ότι η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν έπρεπε να διοργανώσει μια τέτοια εκδήλωση στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι ιδιωτικών σχολείων του Πειραιά, και με φωνές και ύβρεις τη ματαίωσε. Το θέμα πήρε και πολιτικές διαστάσεις, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητάει παραιτήσεις.

Ειδικότερα, η ημερίδα είχε προγραμματιστεί για την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Ωστόσο, τα… προεόρτια έδειχναν το κλίμα, καθώς μετά την ανακοίνωση της διοργάνωσης της διημερίδας συνδικαλιστές έβαλαν κατά του διευθυντή Εκπαίδευσης που είχε την πρωτοβουλία. Τελικά, πριν από την έναρξη της πρώτης ημέρας της διημερίδας, την Παρασκευή, ομάδα περίπου 40 ατόμων διαμαρτυρήθηκε έντονα κατά των διοργανωτών, στους οποίους επιτέθηκε, με αποτέλεσμα να ματαιωθεί η εκδήλωση. Σύμφωνα με τη δήλωση του ΔΔΕ Πειραιά: «Στον χώρο του θεάτρου εισέβαλαν 30 με 35 άτομα, τραμπούκισαν, εξύβρισαν και έφτυναν εμένα και επίσημους προσκεκλημένους». Οι διοργανωτές κάλεσαν τους αντιδρώντες να παρουσιάσουν τις θέσεις τους στην εκδήλωση. Από την πλευρά της Διεύθυνσης ελέχθη ως αντεπιχείρημα ότι υπό την εποπτεία του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι και τα ιδιωτικά σχολεία της περιοχής, γι’ αυτόν τον λόγο προγραμματίστηκε η διημερίδα.

Η ΕΛΜΕ Πειραιά μίλησε για «πρωτοφανή, αδιανόητη και επικίνδυνη απόφαση του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά. «Υπερασπίζεται τα σχολεία όπου για να φοιτήσει ένας μαθητής χρειάζεται οι γονείς να δώσουν ένα σωρό λεφτά για τα δίδακτρα». Η ΕΛΜΕ ανέφερε ότι ο εκάστοτε διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αποτελεί, πέραν όλων των άλλων, τον διοικητικό – πειθαρχικό προϊστάμενο και των ιδιωτικών σχολείων / εκπαιδευτικών. Είναι υποχρεωμένος από το Σύνταγμα και το νομικό πλαίσιο να υπερασπίζεται τη δημόσια εκπαίδευση.

Από την άλλη, η ΔΑΚΕ Καθηγητών Πειραιά υπενθύμισε ότι «η ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών σχολείων έχει απασχολήσει την ελληνική πολιτεία ήδη από το Πολιτικό Σύνταγμα του 1827, με το άρθρο 20, στο οποίο αναφέρεται ότι οι Ελληνες έχουν δικαίωμα να ιδρύουν σχολεία και να επιλέγουν δασκάλους για να μορφώνονται και ότι η Βουλή επαγρυπνεί για τη δημόσια εκπαίδευση, με την έννοια ότι φροντίζει για την παροχή της δωρεάν υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Ανάλογη διάταξη περιείχε και το “Ηγεμονικό Σύνταγμα” του 1832 (άρθρο 28)», καθώς και ότι «στο πλαίσιο των καθηκόντων – αρμοδιοτήτων τους, κάθε σχολικό έτος όλοι οι διευθυντές Εκπαίδευσης συμμετέχουν σε ημερίδες και των ιδιωτικών σχολείων, όπως είναι απολύτως λογικό. Το δημόσιο σχολείο, που παρέχει υψηλή εκπαίδευση, για την οποία με μεθοδικότητα εργαζόμαστε η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών, τίποτε δεν έχει να φοβηθεί από την ιδιωτική εκπαίδευση, αντίθετα η ανταλλαγή καλών πρακτικών, ιδίως στις καινοτόμες δράσεις, μόνο στη βελτίωση του αποτελέσματος του εκπαιδευτικού έργου δύναται να οδηγεί».

Για το θέμα ξιφούλκησαν τη Δευτέρα με ανακοινώσεις τους ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος, ενώ το γεγονός έλαβε πολιτικές διαστάσεις, με δεδομένο και το πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης και Ιωάννης Ραγκούσης με αναφορά την οποία κατέθεσαν στη Βουλή κάλεσαν τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά σε άμεση παραίτηση: «Πρόκειται για αίσχος! Την πολιτική ευθύνη φέρει το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση».

www.kathimerini.gr