Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού: Να αναδείξουμε ακόμη περαιτέρω την Ελλάδα του ποιοτικού οίνου, και της φιλοξενίας, της γεύσης και της εμπειρίας–
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα για τη σημερινή παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού, επισκέφθηκα το Κτήμα Σκούρα και το Οινοποιείο Παπαντώνη στην Αργολίδα.
Στη σχετική μου δήλωση, επεσήμανα μεταξύ άλλων τα εξής:
«Γιορτάζουμε σήμερα την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού, μια γιορτή που αφορά συνολικά τον πολιτισμό του κρασιού – τον αμπελώνα, τον τρύγο, την ιερή παράδοση της φιλοξενίας- που τόσο στενά συνδέεται με την πατρίδα μας. Στο πλαίσιο αυτό επισκέφθηκα το Κτήμα Σκούρα, και το Οινοποιείο Παπαντώνη εδώ στην Αργολίδα, και βεβαίως θέλω να συγχαρώ όλα τα οινοποιία της χώρας που συμμετέχουν σ’ αυτή την πρωτοβουλία.
Ο οινοτουρισμός είναι μια κατεξοχήν δυναμική και βιώσιμη μορφή τουριστικής ανάπτυξης, με οφέλη που διαχέονται σε ολόκληρη την εκάστοτε τοπική κοινωνία. Στόχος και αποστολή μας είναι να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά αυτό το σημαντικό αναπτυξιακό κεφάλαιο, και βεβαίως να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο το ελληνικό κρασί ώστε να συνεχίσει να κατακτά τη θέση που δικαιωματικά του αξίζει στις παγκόσμιες αγορές.
Ένας από τους βασικούς άξονες της πολιτικής μας για τον οινοτουρισμό είναι το Σήμα Επισκέψιμου Οινοποιείου που έχει θεσμοθετηθεί από το Υπουργείο Τουρισμού και εφαρμόζεται με σαφή τεχνικά κριτήρια που διασφαλίζουν ότι ο επισκέπτης ζει μια ολοκληρωμένη εμπειρία: από τη γνωριμία με τον αμπελώνα και την παραγωγή, μέχρι τη γευσιγνωσία και την επαφή με την ιστορία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής.
Παράλληλα, μέσω του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης του αμπελοοινικού τομέα, δίνουμε έμφαση στον εκσυγχρονισμό των οινοποιητικών επιχειρήσεων, στην αναβάθμιση των χώρων υποδοχής και στην εξωστρέφεια. Πρόκειται για στοχευμένες επενδύσεις που ενισχύουν την ποιότητα, την αναγνωρισιμότητα και την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού κρασιού στη διεθνή αγορά.
Όλα βέβαια ξεκινούν από τη γη, από τα αμπέλια. Γι’ αυτό στηρίζουμε τους παραγωγούς να διατηρούν και να εξελίσσουν ποιοτικές ποικιλίες, προσαρμοσμένες στο μικροκλίμα και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, ενισχύοντας έτσι τη συνολική και τις τοπικές ταυτότητες του οίνου στη χώρα μας.
Υπογραμμίζω ακόμη ότι στο πεδίο της προβολής, ο ΕΟΤ και το VisitGreece εντάσσουν τον οινοτουρισμό στις στοχευμένες καμπάνιες για τον θεματικό τουρισμό, αναδεικνύοντας τις διαδρομές του κρασιού σε όλη την Ελλάδα — από τη Μακεδονία και την Ήπειρο, μέχρι την Πελοπόννησο, την Κρήτη και τα νησιά μας. Αυτή η σύμπραξη πολιτείας, παραγωγών και τοπικής αυτοδιοίκησης χτίζει μια ισχυρή ταυτότητα και ανοίγει νέες αγορές.
Όπως μπορεί άλλωστε να δει κανείς επισκεπτόμενος ένα από τα οινοποιία μας τα σημαντικά βήματα που γίνονται από τους οινοπαραγωγούς και η έμφαση στην ποιότητα, την εξωστρέφεια και τη σύνδεση με την ευρύτερη ιστορική, πολιτιστική και γαστριμαργική ταυτότητα των τόπων παραγωγής είναι η καλύτερη εγγύηση για το μέλλον του κλάδου στην πατρίδα μας.
Είναι λοιπόν στο χέρι μας να συνεχίσουμε μαζί – παραγωγοί, επαγγελματίες του τουρισμού, αυτοδιοίκηση και Πολιτεία – αυτή την όμορφη κοινή προσπάθεια για να αναδείξουμε ακόμη περαιτέρω την Ελλάδα του ποιοτικού οίνου, και της φιλοξενίας, της γεύσης και της εμπειρίας».

