Κι όμως υπάρχει τρόπος και είναι επιστημονικά αποδεδειγμένος.
Όλοι θέλουμε να πιούμε έναν καλό καφέ το πρωί είτε το μεσημέρι είτε το απόγευμα, όλοι ξέρουμε πώς να φτιάχνουμε έναν καλό καφέ και πώς να τον απολαμβάνουμε, ξέρουμε όλοι όμως πώς να κρατάμε έναν καφέ έτσι ώστε να μην μας χυθεί;
Σύμφωνα με μία νέα επιστημονική έρευνα, με τίτλο “A Study on The Coffee Spilling Phenomena in the Low Impulse Regime“, γραμμένη από τον Τζιγουόν Χαν, ο λόγος που χύνουμε τον καφέ μας τόσο συχνά οφείλεται στο γεγονός πως δεν ξέρουμε πραγματικά πως να κρατάμε την κούπα. Ένα απλό λάθoς, που όμως, ευτυχώς, διορθώνεται.
Οι περισσότεροι άνθρωποι κρατούν τον καφέ τους ή από την λαβή της κούπας -προφανως, είτε κρατώντας όλη την κούπα. Για να μειώσουμε τα ατυχήματα, ο Χαν προτείνει να κρατάμε την κούπα καφέ από την κορυφή της κούπας, χρησιμοποιώντας αυτό που ο ίδιος ονομάζει “claw method” (η “μέθοδος της δαγκάνας”).
Χρησιμοποιώντας αυτή τη λαβή θα μειωθεί, το “μέγεθος της επιτάχυνσης” ενώ κινούμαστε. Έτσι, κρατώντας την κούπα από το πάνω μέρος της θα κάνει τον καφέ να ταλαντεύεται πιο ομαλά και να χύνεται λιγότερο.
Αλλά επειδή το να κρατάς την κούπα από πάνω μπορεί να φανεί δύκολο για κάποιους, ο Χαν έχει και άλλη εναλλακτική: να προχωράμε προς τα πίσω.
Πως λειτουργεί αυτό ακριβώς; “Εφόσον δεν είμαστε συνηθισμένοι στην όπισθεν βάδιση η κίνηση μας προς την κατεύθυνση γίνεται ακανόνiστη” εξηγεί ο Χαν “και το σώμα αρχίζει να βασίζεται σε πλάγιες κυκλικές κινήσεις έτσι ώστε να κρατήσει ισορροπία.” Αυτό, εν τέλει κάνει το υγρό να κινείται ομαλά γύρω από την κούπα και όχι να χτυπάει τα τοιχώματα και να χύνεται.
ratpack.gr