Πε. Ιούν 13th, 2024
Fotia 1 (1)
Κοινοποίηση

Ισχυροί άνεμοι δημιουργούν νέες αναζωπυρώσεις στη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη. Τρία τα μέτωπα, το ένα με δυτική κατεύθυνση, το άλλο με ανατολική ενώ το τρίτο αφορά αναζωπύρωση πάνω από τη Νίψα. Κάηκαν σπίτια, επιχειρήσεις και μία εκκλησία σε Αετοχώρι και Πεύκα.

Μαίνεται ανεξέλεγκτη η μεγάλη πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει από χθες στην Αλεξανδρούπολη με σοβαρούς κινδύνους για τους οικισμούς της περιοχής.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίσουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής είναι οι δυνατοί άνεμοι εντάσεως 7 μποφόρ που τροφοδοτούν την φωτιά, την ενισχύουν και ουσιαστικά έχουν προκαλέσει την διάσπασή της σε τρία βασικά μέτωπα με διαφορετικές όμως κατευθύνσεις.

Το ένα μέτωπο, ίσως το πιο επικίνδυνο, είναι αυτό που κινείται πάνω από την Αμφιτρίτη προς τα δυτικά, με μία νοητή κατεύθυνση προς την περιοχή του αεροδρομίου. Σε εκείνο το σημείο δόθηκε μεγάλη μάχη τη νύχτα με την διάνοιξη ζώνης όμως οι άνεμοι δημιούργησαν «γλώσσα» και η φωτιά άνοιξε διάδρομο.

Το άλλο μέτωπο είναι στα ανατολικά από τον Λουτρό που έχει σωθεί πολλές φορές κατά την διάρκεια της νύχτας με το πύρινο μέτωπο να έχει προσπεράσει από πολλές κατευθύνσεις τον οικισμό και έχει νοητή κατεύθυνση προς τα Λουτρά Τραϊανούπολης.

Το τρίτο μέτωπο έχει προκληθεί από αναζωπύρωση σε κηλίδωση πάνω από τη Νίψα.

Κάηκαν σπίτια, επιχειρήσεις αυτοκίνητα και μία εκκλησία σε Αετοχώρι και Πεύκα. Η καταμέτρηση και ο απολογισμός θα γίνει από τις αρμόδιες Υπηρεσίες όταν ελεγχθεί η φωτιά.

Νέο μήνυμα του 112 προς τους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης

Νέο μήνυμα του 112 προς τους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους με κλειστά παράθυρα και πόρτες λόγω του καπνού της μεγάλης πυρκαγιάς, εστάλη πριν από λίγα λεπτά. Το μήνυμα αναφέρει: «Αλεξανδρούπολη, εξελίσσεται δασική πυρκαγιά, οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας. Παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους κλείστε παράθυρα και πόρτες».

Διεκόπη ξανά η κυκλοφορία στην Εγνατία Οδό

Την ίδια ώρα, νέα διακοπή κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό Κήπων-Αλεξανδρούπολης τέθηκε σε ισχύ λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή της Μελίας.

Όπως ανακοίνωσε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, διακόπηκε η κυκλοφορία από από το ύψος του κόμβου Αρδανίου έως το ύψος του κόμβου Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) Αλεξανδρούπολης.

Η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται μέσω της Εθνικής Οδού Φερών -Αλεξανδρούπολης.

Οι δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή

Συνολικά στο σημείο επιχειρούν 176 άντρες της Πυροσβεστικής με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 48 οχήματα, 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα, ενώ κινητοποιήθηκαν 7 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για το συντονισμό τους.

Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. που απεγκλωβίζουν από την περιοχή ανθρώπους και ζώα, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού και των ΟΤΑ.

Ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Έβρου από την παραμονή του στην περιοχή εισέπνευσε πολλούς καπνούς και υπέστη αναπνευστικά προβλήματα και έτσι κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά του σε νοσοκομείο, ενώ σήμερα η κατάστασή του είναι βελτιωμένη.

Εκκενώθηκαν οικισμοί

Λόγω των διαστάσεων που έλαβε η πυρκαγιά εκδόθηκαν χθες, τέσσερα μηνύματα από το «112». Το πρώτο στις 12:40 για την ενημέρωση των κατοίκων των οικισμών Μελία, Πεύκα, Λουτρός και Νίψα σχετικά με την εκδήλωση πυρκαγιάς στην περιοχή τους, το δεύτερο στις 14:55 για την απομάκρυνση των κατοίκων των οικισμών Νίψα, Αετοχώρι και Πεύκα προς Αλεξανδρούπολη, το τρίτο στις 16:30 για την απομάκρυνση των κατοίκων των οικισμών Λουτρός Αγνάντια, Αριστηνό και Δωρικό προς Αλεξανδρούπολη και το τέταρτο στις 17:45 για την απομάκρυνση των κατοίκων του οικισμού Άνθεια προς Αλεξανδρούπολη.

Σημειώνεται ότι κατά την διάρκεια των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς χτες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα αρκετοί πυροσβέστες, μεταξύ των οποίων και ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων νομού Έβρου, πύραρχος Σπυρίδων Κούτρας.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, στην επιχείρηση πυρόσβεσης την πυρκαγιάς που έχει εκδηλωθεί στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης συνδράμουν από πλευράς Ενόπλων Δυνάμεων:

4 πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-415,
1 PZL,
2 ομάδες των 20 ατόμων του σχεδίου ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ,
2 ομάδες των 10 ατόμων του σχεδίου ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ,
προωθητές γαιών για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών,
υδροφόρα οχήματα,
βυτιοφόρα οχήματα και
οχήματα γενικής χρήσεως.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Δημοτική Ενότητα της Τραϊανούπολης
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Δημοτική Ενότητα της Τραϊανούπολης, εκεί όπου βρίσκονται οι οχτώ οικισμοί που εκκενώθηκαν το Σάββατο.

Σε ανάρτησή του ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας ΑΜΘ Κωνσταντίνος Χουβαρδάς ανέφερε: “Μετά από εισήγηση της Πυροσβεστικής και απόφαση του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης και σύγκληση του Τοπικού Συντονιστικού οργάνου αποφασίστηκε η οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών σε 8 οικισμούς. Σύμφωνα με απόφαση του Γ.Γ.Π.Π. ο Δήμος Αλεξανδρούπολης από το Σάββατο 19/8/23 βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας