Κυ. Ιούν 23rd, 2024
7
Κοινοποίηση

Μεγάλες υποθέσεις που είναι ύποπτες για φοροδιαφυγή και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος γίνονται «φύλλο και φτερό» από τις ελεγκτικές αρχές τόσο της ΑΑΔΕ όσο και της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητας.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, για το 2022, έχουν αποσταλεί στην Αρχή από τις φορολογικές αρχές για το ξέπλυμα, 980 υποθέσεις φορολογούμενων που κατηγορούνται για μεγάλη φοροδιαφυγή ή έχουν αφήσει χρέη στην Εφορία, προκειμένου να διερευνηθούν και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ενώ και η Αρχή από την πλευρά της, ζήτησε από την ΑΑΔΕ στοιχεία για 496 πρόσωπα, τα οποία είναι ύποπτα για ξέπλυμα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό για το 2023, ο φοροελεγκτικός μηχανισμός έχει δρομολογήσει την έρευνα σε τουλάχιστον 900 υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής και απάτης στο ΦΠΑ.

Ειδικότερα από τις υποθέσεις αυτές:

Οι 470 σχετίζονται με ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών, επεξεργασίες κατασχεμένων στοιχείων και αρχείων, κυκλώματα έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων,

Οι 170 αφορούν τον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου, των πλατφορμών παραγγελιοληψίας, των πλατφορμών διαμεσολάβησης στην παροχή υπηρεσιών διαμονής και εν γένει του ηλεκτρονικού επιχειρείν

Ενώ τουλάχιστον 155 αφορούν απάτη στον ΦΠΑ ενδοκοινοτικών συναλλαγών.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για το διάστημα Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2022:

Οι φορολογικές αρχές απέστειλαν στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες για το ξέπλυμα, 376 υποθέσεις για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή, με τους υπόχρεους να ελέγχονται και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Στην Αρχή για το ξέπλυμα παραπέμφθηκαν 376 υποθέσεις ιδιωτών ή νομικών προσώπων, που κατηγορούνται για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή ύψους άνω των 50.000 ευρώ ή συνολικά 1,57 δις. ευρώ.

Παραπέμφθηκαν 604 φορολογούμενοι, με χρέη προς την Εφορία συνολικού ύψους 552,5 εκατ. ευρώ. Ο καθένας χρωστάει πάνω 50.000 ευρώ και όλοι θα ελεγχθούν και για πιθανή εμπλοκή τους σε ξέπλυμα χρήματος.

Η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες απέστειλε στην ΑΑΔΕ αιτήματα παροχής πληροφοριών για συνολικά 496 πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται σε υποθέσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, και ζητεί από τις φορολογικές αρχές στοιχεία για τα εισοδήματα και την περιουσία που δηλώνουν στην εφορία προκειμένου να συνεχιστεί σε βάθος η έρευνα. Τα 496 πρόσωπα που τέθηκαν στο στόχαστρο της Αρχής, προέκυψαν από τη διερεύνηση μόλις 104 υποθέσεων.

Η Αρχή για το ξέπλυμα λαμβάνει πληροφορίες και αξιοποιεί αναφορές για ύποπτες συναλλαγές από αστυνομικές, φορολογικές, τελωνειακές, δικαστικές και άλλες αρχές από το εξωτερικό ή από το εσωτερικό και από οποιαδήποτε πηγή. Στοιχεία για ύποπτες συναλλαγές αποστέλλουν:

α) Τα πιστωτικά ιδρύματα και κάθε πιστωτικός φορέας του ν. 4438/2016 (Α΄ 220).

β) Οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί.

γ) Οι ορκωτοί ελεγκτές – λογιστές και οι εταιρείες ορκωτών ελεγκτών – λογιστών που έχουν εγγραφεί στο δημόσιο μητρώο της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων, καθώς και οι ιδιώτες ελεγκτές.

δ) Οι εξωτερικοί λογιστές – φοροτεχνικοί και τα νομικά πρόσωπα παροχής λογιστικών – φοροτεχνικών υπηρεσιών.

ε) Οι συμβολαιογράφοι και οι δικηγόροι όταν συμμετέχουν, ενεργώντας εξ ονόματος και για λογαριασμό των πελατών τους, σε χρηματοπιστωτικές συναλλαγές ή συναλλαγές επί ακινήτων και όταν βοηθούν στον σχεδιασμό ή στη διενέργεια συναλλαγών για τους πελάτες τους.

Το 2022, η Υπηρεσία Ελέγχου Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων ολοκλήρωσε 176 έρευνες για απάτη στον τομέα του ΦΠΑ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται ο έλεγχος για άλλες 175 νέες υποθέσεις. Οι έρευνες αποκαλύπτουν φυσικά και νομικά πρόσωπα που χαρακτηρίζονται, ως «εξαφανισμένοι έμποροι». Πέρυσι οι φορολογικές αρχές προχώρησαν στην απενεργοποίηση 147 ΑΦΜ όταν το 2021 είχαν απενεργοποιηθεί 139 ΑΦΜ και το 2020 144 ΑΦΜ για απάτες στον τομέα του ΦΠΑ.

ΠΗΓΗ; newsit

Αφήστε μια απάντηση