Ugs Pic1
Κοινοποίηση

Αρνητική ήταν η έκβαση της προσπάθειας του ΤΑΙΠΕΔ να επανεντάξει την Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου Νότιας Καβάλας στην 6η λίστα PCI, αυτή τη φορά με τη δυνατότητα αποθήκευσης και ποσοτήτων «πράσινου» υδρογόνου. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, κατά την πρώτη φάση τεχνικής αξιολόγησης των υποψήφιων έργων, το πρότζεκτ του Ταμείου «κόπηκε» από το επόμενο και τελικό στάδιο της διαδικασίας πρόκρισης των έργων υδρογόνου για την επόμενη λίστα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρμόδια επιτροπή αξιολόγησε αρνητικά όλα τα «hydrogen ready» υποψήφια έργα, δηλαδή όσα δεν προορίζονται να συμβάλουν εξαρχής στην ανάπτυξη αλυσίδας αξίας στο ανανεώσιμο αέριο. Σε αυτά συγκαταλεγόταν και το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ για την ΥΑΦΑ Ν. Καβάλας, το οποίο προέβλεπε την αξιοποίηση της υποδομής αρχικά για την αποθήκευση ορυκτού φυσικού αερίου και, σε δεύτερο χρόνο, για το «στοκάρισμα» αποκλειστικά υδρογόνου. 

Μάλιστα, η απόρριψη της αίτησης ένταξης του Ταμείου είχε ως συνέπεια να αναπροσαρμοστεί και το αποκλειστικά για Η2 σύστημα αγωγών μήκους 540 χιλιομέτρων που είχε υποβάλει προς ένταξη ο ΔΕΣΦΑ και, όπως έγραψε χθες το energypress, «πέρασε» από την αρχική φάση αξιολόγησης. Έτσι, «κόβοντας» την αποθήκη Ν. Καβάλας, η επιτροπή «έκοψε» και τον κλάδο του συστήματος του ΔΕΣΦΑ, που προβλεπόταν να ξεκινά από τη Νέα Μεσημβρία και να καταλήγει στο asset του ΤΑΙΠΕΔ. 

Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη για την ΥΑΦΑ εκ των πραγμάτων δυσχεραίνει την προσπάθεια του Ταμείου να επαναφέρει στο προσκήνιο το έργο, επιστρατεύοντας για αυτό τον σκοπό την αξιοποίησή του μακροπρόθεσμα για την αποθήκευση υδρογόνου. Αν αντίθετα το έργο επανεντασσόταν στα PCI και υπό αυτή τη δεύτερη «αποστολή», θα δημιουργούνταν θετικές προϋποθέσεις ώστε να αναθερμανθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον και ιδίως των διεθνών και εγχώριων ομίλων που ετοιμάζουν αναπτυξιακά έργα στην παραγωγή και μεταφορά ανανεώσιμου αερίου. 

Το υδρογόνο αποτελούσε σημαντικό παράγοντα στην επαναξιολόγηση από το Ταμείο της ιδιωτικοποίησης, μετά το «ναυάγιο» του πρώτου διαγωνισμού, ο οποίος κηρύχθηκε άγονος. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το ΤΑΙΠΕΔ στην ανακοίνωση για την «αυλαία» του διαγωνισμού, για την επαναξιολόγηση της ιδιωτικοποίησης «μεταξύ των παραμέτρων που θα εξεταστούν θα είναι η δυνατότητα αποθήκευσης υδρογόνου, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο σχέδιο REPowerEU για την ταχύτερη απεξάρτηση από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων και την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας των κρατών μελών».

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ, στον οποίο τελικά οι υποψήφιοι επενδυτές δεν υπέβαλαν προσφορές, κράτησε σχεδόν τρία χρόνια. Τον Ιούνιο του 2020 το ΤΑΙΠΕΔ είχε βγάλει στον αέρα την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, για την παραχώρηση του εξαντλημένου κοιτάσματος για την αποθήκευση φυσικού αερίου.

Σε αυτήν την τριετία μεσολάβησαν σειρά παρατάσεων αλλά και καθυστερήσεων στην έκδοση κρίσιμων ρυθμιστικών αποφάσεων, οι οποίες θα καθόριζαν τον τρόπο τιμολόγησης και λειτουργίας της ΥΑΦΑ. Όταν τελικώς εκδόθηκαν, δεν άφησαν ικανοποιημένους τους διεκδικητές της, με αποτέλεσμα να υπαναχωρήσουν από το ενδιαφέρον διεκδίκησης της παραχώρησης.