Δε. Ιούλ 15th, 2024
Afisa (1)
Κοινοποίηση

«Παναγία – Η Μητέρα του Φωτός»

Ένα σύγχρονο ορατόριο του Γιώργου Θεοφάνους στη Θεσσαλονίκη

Το Ινστιτούτο «Άγιος Μάξιμος ο Γραικός» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τη Διεύθυνση Πολιτισμού Τουρισμού Δήμου Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, θα παρουσιάσουν το σύγχρονο ορατόριο «Παναγία – Η Μητέρα του Φωτός» του συνθέτη Γεωργίου Θεοφάνους, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024, ώρα 8:00 μ.μ., με δωρεάν είσοδο που θα γίνεται με δελτία εισόδου.*

Περισσότεροι από 200 συντελεστές θα βρίσκονται στη σκηνή γι’ αυτή την παράσταση, που συνδυάζει εικόνα, μουσική και θεατρικά δρώμενα και καθήλωσε πάνω από 15.000 θεατές σε Αθήνα και Κύπρο.

Πρόκειται για μια παραγωγή του Ινστιτούτου «Άγιος Μάξιμος ο Γραικός», το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου και έχει ως σκοπό την έρευνα, διάσωση και προβολή των πνευματικών και πολιτιστικών μας παραδόσεων. Οι πρώτες παρουσιάσεις έγιναν στις 7 και 8 Φεβρουαρίου 2019 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και 4, 5 και 6 Σεπτεμβρίου 2019 στην Κύπρο, σε Λεμεσό, Λευκωσία και Λάρνακα αντίστοιχα. Όλες στέφθηκαν με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Τι θα δούμε επί σκηνής:

Το πρόσωπο της Παναγίας επιδρά καταλυτικά στις ψυχές του κοινού, το οποίο θα την αντιμετωπίσει ως Μάνα, μεσίτρια και διαρκή συμπαραστάτρια.

Με έμπνευση από τις επτά θαυματουργές εικόνες της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, καθώς και την Αγία Ζώνη της Παναγίας, επιχειρείται μια παράσταση, η οποία φιλοδοξεί, με ποιητική απλότητα, να προσφέρει ένα σεμνό προσκύνημα στην ιερή της εικόνα και ένα γλυκό φιλί στο ολοζώντανο, ζεστό της χέρι. Στη Μάνα, τη χειροπιαστή, που όσο τα βάσανά της πλήθαιναν, τόσο η καρδιά της απλωνόταν και που από μητέρα του Θεού, έγινε μάνα των ανθρώπων.

Έγινε η Παναγία, η Μητέρα του Φωτός. Έγινε και η ίδια Φως. Το δικό της φως, την αντίληψή της, την παρηγορία της, την παραμυθία της έχει ανάγκη ο σύγχρονος άνθρωπος που ζει με άγχος για τα βιοτικά και την καθημερινότητα, με ανασφάλεια και φοβίες για το μέλλον του. Η Παναγία ήταν το αποκούμπι, η καταφυγή, η ελπίδα και η χαρά για τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας, ας γίνει το ίδιο και για εμάς σήμερα, που ζούμε σε μία τόσο δύσκολη και παράλογη εποχή. Αυτός είναι ο σκοπός και ο στόχος της παραγωγής και παρουσιάσεως του ορατορίου αυτού, στο να αναζητήσουμε τη μεσιτεία της Παναγίας, να προσέλθουμε με ελπίδα, με εμπιστοσύνη και αγάπη κοντά της.

Η μουσική είναι του μουσικοσυνθέτη Γιώργου Θεοφάνους, πάνω σε ποιήματα αφιερωμένα στην Παναγία, γραμμένα κυρίως από Πατέρες που έζησαν στο Άγιο Όρος. Περιλαμβάνονται ποιήματα του Αγίου Ιωσήφ του Ησυχαστού, του Γέροντος Ιωσήφ του Βατοπαιδινού, του Γέροντος Μωϋσέως του Αγιορείτου, του Γέροντος Θεοκλήτου του Διονυσιάτου κ.ά., ποιήματα του Βάσου Χριστοφόρου για τις βατοπαιδινές θαυματουργές εικόνες της Παναγίας, καθώς και ποιήματα γνωστών Ελλήνων ποιητών όπως του Κωνσταντίνου Καβάφη, Κώστα Βάρναλη, Ιωάννη Δροσίνη, Κώστα Μόντη κ.ά. Η πρωτότυπη μουσική, πλαισιώνεται από ύμνους και τροπάρια στην Παναγία για τη ζωή της: Σύλληψη – Εισόδια – Ευαγγελισμός – Γάμος της Κανά – Κοίμηση – Θαυματουργές εικόνες της Παναγίας – Αγία Ζώνη, καθώς και ύμνους για τη Γέννηση και τα Πάθη του Χριστού.

Η μουσική εκτελείται από Συμφωνική Ορχήστρα, σπουδαία μουσικά σύνολα, κλασσικών, βυζαντινών και παραδοσιακών οργάνων, καθώς και με τη συμμετοχή γνωστών μοναδικών ερμηνευτών κλασσικού, παραδοσιακού και έντεχνου ρεπερτορίου.

Συντελεστές:

Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης

Τραγουδούν: Πίτσα Παπαδοπούλου, Πέγκυ Ζήνα, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Κώστας Καραφώτης

και οι λυρικοί τραγουδιστές: Κύρος Πατσαλίδης, Άρτεμις Μπόγρη

Κείμενα: Βάσος Χριστοφόρου

Μουσικός αφηγητής: Κώστας Χατζηχριστοδούλου

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Μαριαλένα Ροζάκη και Χρήστος Νικολάου

Συμμετέχουν οι τραγουδιστές: Όλγα Βενετσιάνου, Νίκος Παπουτσής, Μαρίνα Βερζανλή, Αγγελική Μισαηλίδου, Άντρεα Γρηγορίου

Λαϊκή Παραδοσιακή Ορχήστρα. Μουσική διεύθυνση: Κωνσταντίνος Βελλιάδης

Συμμετέχουν:

Παιδική και Μικτή Νεανική Χορωδία Ι.Ν. Αγίων Κυρίλλου & Μεθοδίου Θεσσαλονίκης. Μουσική διεύθυνση: Μαρία Έμμα Μελιγκοπούλου και Ελπίδα Τσάμη (Παιδική χορωδία)

Μουσικά σύνολα «Επτάχορδη Λύρα» Αγίου Ευθυμίου Κερατσινίου και Μουσικής Σχολής Δήμου Διονύσου.
Εναρμόνιση και μουσική διεύθυνση: Χρυσούλα Τσιμούρη

Βυζαντινή Χορωδία: «Βυζαντινός Χορός Φιλαθωνίται» και της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Ι. Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος.
Χοράρχης: Δημήτρης Μανούσης

Καλλιτεχνική επιμέλεια και διεύθυνση: Γιώργος Θεοφάνους

Σχεδιασμός ήχου: Αλέξανδρος Ραΐδης

Content Creator-VFX: Κωνσταντίνος Γαρίνης

3D Generalist: Σπύρος Κουδουνάς

Εκτέλεση παραγωγής: «Ωρίων»

Παραγωγή: ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ

*Στο πλαίσιο των κοινωφελών δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου η είσοδος είναι δωρεάν με δελτία εισόδου.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευθούν το δελτίο εισόδου online από την πλατφόρμα: https://www.more.com/music/panagia-i-mitera-tou-fotos/

Trailer: Εδώ

Χορηγοί: Hyatt Regency, Σκυρόδεμα Σιθωνιάς Α.Ε., Artima, IMV Development, Karaoglou Accounting & Tax Services, Electron, Caravel Travel

Skini 2
Skini 1
Giorgos Theofanous