Μια ματιά σε κάποια από τα πιο εντυπωσιακά έργα που παραδόθηκαν μετά την «επανεκκίνηση» της κοινωνίας και έγιναν πολύ γρήγορα σύμβολα του μεταπανδημικού κόσμου.
ΜΙΑ ΚΟΙΛΑΔΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Με ένα κέλυφος από ακανόνιστες πέτρινες βεράντες, που μοιάζουν με σκάλες σμιλεμένες σε βράχια, παράθυρα και μπαλκόνια σε προεξοχή, το καλυμμένο με πυκνή φύτευση Valley είναι το νέο έργο του αρχιτέκτονα τοπίου Πιετ Ούντολφ και του αρχιτεκτονικού γραφείου MVRDV, που φέρνει το πράσινο στην επιχειρηματική περιοχή Ζάιντας του Άμστερνταμ. Το συγκρότημα καταλαμβάνει 75.000 τ.μ. και είναι μεικτής χρήσης: περιλαμβάνει διαμερίσματα, καταστήματα, γραφεία, πολιτιστικά ιδρύματα, υπόγεια πάρκινγκ και το valley floor, έναν δημόσιο χώρο αναψυχής. Από το επίπεδο του δρόμου μια ειδικά διαμορφωμένη διαδρομή, που μοιάζει να περνά κατά μήκος των ταρατσών και των roof gardens, οδηγεί σε μια κεντρική περιοχή που βρίσκεται στο τέταρτο και στο πέμπτο επίπεδο του συγκροτήματος. Το έργο πήρε το όνομα Valley (Κοιλάδα) από αυτό το άνοιγμα ανάμεσα στους τρεις πύργους. Όσον αφορά τις φυτεύσεις, ο Ούντολφ διάλεξε τη βλάστηση με γνώμονα να υπάρχει πράσινο όλο τον χρόνο και οι αρχιτέκτονες του MVRDV σχεδίασαν μεγάλα ανοίγματα, εξωτερικές βεράντες και γυάλινα κάγκελα, ώστε να μην εμποδίζουν τη θέα στους κατοίκους των διαμερισμάτων. Τα τελευταία είκοσι χρόνια, η περιοχή εξελίχθηκε σε διεθνές επιχειρηματικό κέντρο, γεγονός που είχε μειώσει το οικιστικό ενδιαφέρον. Η ανάπτυξη του Valley επιχειρεί να «διορθώσει» αυτή την κατάσταση, μετατρέποντας το Ζάιντας σε μια πιο φιλική, ολοκληρωμένη και βιώσιμη αστική συνοικία, που μπορεί να δεχτεί μεγάλο αριθμό κατοίκων αλλά και επιπλέον δημόσιες εγκαταστάσεις.
ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΑΥΛΗ
Τοποθετημένο ανάμεσα στην πυκνή δόμηση της πόλης, σε οικισμούς μικρότερης κλίμακας και αδιαμόρφωτα τοπία, το εντυπωσιακό Sluishuis αναπλάθει με την παρουσία του την περιοχή, αγκαλιάζοντας την ιδέα της κατοίκησης στο νερό. Το τεράστιο μπλοκ υψώνεται πάνω από τη λίμνη ΆιχΜπουργκ, σχηματίζοντας ένα τεράστιο άνοιγμα στο κέντρο του. Το φυσικό φως και η θέα είναι ανεμπόδιστα σχεδόν από όλες τις πλευρές του συγκροτήματος. Από την πλευρά της πόλης, το τετράγωνο κέλυφος χαμηλώνει, δημιουργώντας μια ομαλή μετάβαση στο αστικό τοπίο, αλλά και για όσους θέλουν να ανέβουν και να απολαύσουν τη θέα στο Άμστερνταμ. Επίσης, μια γιγαντιαία πύλη που ανοίγει επιτρέπει στα σκάφη να ελλιμενιστούν στο εσωτερικό λιμάνι-αυλή του συγκροτήματος. Το Sluishuis αποτελεί σύγχρονη απόδοση της κλασικής τυπολογίας ενός οικοδομικού τετραγώνου του Άμστερνταμ. Ο θεατής βιώνει μια διαφορετική εμπειρία του όγκου του, κοιτώντας το από διαφορετική γωνία, ενώ εξίσου ευχάριστα εκπλήσσουν όλες οι πλευρές του. Στεγάζει 442 διαμερίσματα, όλων των τύπων, από ρετιρέ μέχρι στούντιο. Τα πιο προνομιούχα απολαμβάνουν ιδιωτικές ταράτσες στην οροφή, αλλά ακόμη και αυτά που βρίσκονται χαμηλά, λόγω της κεκλιμένης πρόσοψης, έχουν θέα απευθείας στο νερό, ενώ σε κάποια σημεία βλέπουν τα σκάφη να πλέουν ακριβώς από κάτω τους.
ΣΠΙΤΙΑ ΣΤΟ «ΚΥΜΑ»
Το Wave είναι ένα αστικό συγκρότημα στο φιορδ Βάιλε στη Δανία, που αποτελείται από πέντε οικιστικούς πύργους, οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους. Τον σχεδιασμό υπογράφει το δανέζικο αρχιτεκτονικό γραφείο Henning Larsen Architects και το έργο ολοκληρώθηκε έπειτα από πολλά χρόνια καθυστερήσεων ο ίδιος ο Χένινγκ Λάρσεν, που οραματίστηκε το τεράστιο κύμα να υψώνεται πάνω από το νερό, δεν πρόλαβε να το δει να υλοποιείται. «Οι λόφοι που περιβάλλουν την περιοχή του Βάιλε είναι ασυνήθιστο θέαμα στη Δανία και το κύμα αντανακλά το τοπίο με εντυπωσιακό τρόπο», δήλωσε ο Σόρεν Όλγκααρντ, διευθυντής σχεδιασμού του αρχιτεκτονικού γραφείου. Επιπλέον, το συγκρότημα ενσωματώνει στον σχεδιασμό του έναν δημόσιο χώρο περιπάτου κατά μήκος της ανατολικής πρόσοψης, δίπλα στο φιορδ. Το Wave καταλαμβάνει επιφάνεια 14.000 τ.μ. και περιλαμβάνει 100 διαμερίσματα. Το φύλλο που καλύπτει τις οροφές των κτιρίων και δίνει την αίσθηση του κυματισμού είναι μια αδιάβροχη επένδυση, ανθεκτική στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.
ΤΟ ΠΑΡΚΟ-ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΝΕΟΫΟΡΚΕΖΩΝ
Το πάρκο στη νοτιοδυτική πλευρά του ποταμού Χάντσον εγκαινιάστηκε μετά το δεύτερο lockdown, προσφέροντας στους Νεοϋορκέζους το Little Island, ένα δημόσιο πάρκο έκτασης 11.000 τ.μ. Ο νέος χώρος αναψυχής διαθέτει εκατοντάδες δέντρα και φυτά και στόχος είναι, εκτός από τις πράσινες περιπατητικές διαδρομές που προσφέρει, να αξιοποιηθεί και ως χώρος πολιτισμού με εκδηλώσεις, φεστιβάλ, παραστάσεις, συναυλίες και άλλες δράσεις. Ο Βρετανός αρχιτέκτονας Τόμας Χίθερβικ εμπνεύστηκε τον σχεδιασμό του από τα κουφάρια των ξύλινων στύλων που υπήρχαν στην περιοχή για να στηρίζουν την παλιά αποβάθρα Pier 54 και οι οποίοι αντικαταστάθηκαν από 132 τσιμεντένιες κολόνες, συνθέτοντας μια εντυπωσιακή πλατφόρμα σαν δέντρα που αναδύονται μέσα από το νερό. Το νέο τοπόσημο έχει και ιστορία: εκεί αποβιβάστηκαν όσοι επέζησαν από τον «Τιτανικό». Το έργο υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το γραφείο αρχιτεκτονικής τοπίου Mathews Nielsen Landscape Architects και την εταιρεία μηχανικής Arup, που ειδικεύεται σε καινοτόμα πρότζεκτ.
ΤΟ «ΦΑΝΑΡΙ» ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
Τα γραφεία WERK και Snøhetta επιλέχθηκαν για τον σχεδιασμό ενός παράκτιου κέντρου που θα φιλοξενεί συλλόγους θαλάσσιων σπορ (κωπηλασία, καγιάκ, ιστιοπλοΐα, καταδύσεις κ.ά.), αποθήκες σκαφών, εγκαταστάσεις εκπαίδευσης και χώρους δημόσιας χρήσης για όσους αγαπούν το νερό στο λιμάνι του Έσμπεργκ. Ονομάστηκε Lanternen (ή Lantern) επειδή εμπνέεται από το σχήμα των τοπικών φαναριών, ενώ κατασκευαστικά ενσωματώνει στοιχεία από την παραδοσιακή κατασκευή ξύλινων σκαφών. Στόχος του νέου κτιρίου είναι οι ποικίλες δραστηριότητες που συγκεντρώνει να δημιουργήσουν έναν νέο πυρήνα που θα ζωντανέψει την κοινότητα κατά μήκος της δυτικής ακτής της Δανίας. Ο σχεδιασμός του μοιάζει με λαμπερό φανάρι που φωτίζει το πολύ ιδιαίτερο τοπίο της περιοχής. Στο επάνω επίπεδο του κτιρίου στεγάζονται οι αθλητικοί σύλλογοι και στο χαμηλότερο, που συνδέεται απευθείας με τη θάλασσα με μια γέφυρα, υπάρχει χώρος αποθήκευσης και ένα εργαστήριο κατασκευής και συντήρησης σκαφών.
ΟΙ ΔΙΔΥΜΟΙ ΠΥΡΓΟΙ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ
Ο Γάλλος αρχιτέκτονας Ζαν Νουβέλ ολοκλήρωσε ένα ζευγάρι πύργων –28 και 39 ορόφων– σε ασύμμετρη διάταξη V. Η κεκλιμένη φόρμα τους προσδίδει ισχυρό μοντέρνο χαρακτήρα στην αναπτυσσόμενη ανατολική πλευρά της πόλης και ανανέωσε τον ορίζοντα του Παρισιού με μια φρέσκια πρόταση που τραβά το ενδιαφέρον. Τα κτίρια βρίσκονται στην επιχειρηματική ζώνη La Défense του Παρισιού, κοντά στον Σηκουάνα. Είναι μια περιοχή στην οποία ο αρχιτέκτονας μοιάζει να ήθελε να επιστρέψει, καθώς πριν από τριάντα χρόνια δεν είχε καταφέρει να υλοποιήσει τη δική του πρόταση για το La Grande Arche de la Défense. Ο Πύργος Hekla, ο μεγαλύτερος από τους δύο, βρίσκεται ακριβώς δίπλα στον πολυσύχναστο περιφερειακό δρόμο και είναι μεικτής χρήσης: θα στεγάσει γραφεία, ιδιωτικές κατοικίες και φοιτητικά καταλύματα. Ο δεύτερος πύργος, που βλέπει στη λεωφόρο Ζενεράλ Ζαν-Σιμόν, υιοθετεί μια πιο ανθρώπινη κλίμακα και θα περιλαμβάνει καταστήματα στο επίπεδο του δρόμου. Η κεντρική πλατεία που σχηματίζεται ανάμεσα στους δύο πύργους επέτρεψε να διατηρηθεί η θέα προς το γειτονικό Berlier Industrial Hotel. Η επικλινής φόρμα του ψηλότερου πύργου προσφέρει δυναμικές αντανακλάσεις των κοντινών σιδηροδρομικών γραμμών, ενώ ο πιο χαμηλός υιοθετεί μια ελαφρώς βιομηχανική αίσθηση κυματισμού, που βοηθά στην ενεργειακή απόδοση του κτιρίου.
kathimerini.gr