Δε. Ιούλ 15th, 2024
Lost Athina
Κοινοποίηση

Την 31η θέση στη λίστα του περιοδικού Time Out με τις 40 «πιο κουλ γειτονιές του κόσμου» για το 2023 κατέλαβαν τα Εξάρχεια.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται η περιοχή Laureles, στο Μεντεγίν της Κολομβίας, τη γενέτειρα του διαβόητου ναρκοβαρώνου Πάμπλο Εσκομπάρ. Περιλαμβάνει τον διάσημο για τη νυχτερινή ζωή δρόμο La 70 και το βασικό γήπεδο ποδοσφαίρου και συναυλιακό χώρο της πόλης, Estadio Atanasio Girardot.

Ακολουθεί η γειτονιά Smithfield στο Δουβλίνο, με «μετα-βιομηχανική γοητεία», ιστορικές αλλά και καινούργιες παμπ, ένα μέρος «όπου συναντώνται η παράδοση και ο ακτιβισμός», όπως σημειώνει το Time Out. Η πρώτη δεκάδα της λίστας είναι η εξής:

  1. Laureles: Μεντεγίν, Κολομβία
  2. Smithfield: Δουβλίνο, Ιρλανδία
  3. Carabanchel: Μαδρίτη, Ισπανία
  4. Havnen: Κοπεγχάγη, Δανία
  5. Sheung Wan: Χονγκ Κονγκ
  6. Brunswick East: Μελβούρνη, Αυστραλία
  7. Mid-City: Νέα Ορλεάνη, ΗΠΑ
  8. Isola: Μιλάνο, Ιταλία
  9. West: Άμστερνταμ, Ολλανδία
  10. Tomigaya: Τόκιο, Ιαπωνία

Για τα Εξάρχεια, που βρίσκονται στην 31η θέση, το Time Out αναφέρει τα εξής:

«Μια ιστορικά ριζοσπαστική γειτονιά, τα Εξάρχεια γίνονται όλο και περισσότερο τουριστικό hotspot – αλλά ο χαρακτήρας της αντίστασης δεν έχει χαθεί ακόμα. Εξακολουθούν να είναι ένα μέρος όπου μαζεύονται ακτιβιστές και αναρχικοί, είτε αυτό συμβαίνει σε στέκια όπως ο λόφος του Στρέφη είτε σε κάποιο από τα μπαρ και τα καφέ που βρίσκονται στους δρόμους τους. Η περιοχή φιλοξενεί ένα από τα παλαιότερα πανεπιστήμια της Ελλάδας, το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, πολιτιστικούς χώρους από μουσεία μέχρι δισκάδικα, καθώς και εξαιρετικό φαγητό και ποτό. Η έναρξη κατασκευής ενός νέου σταθμού του μετρό στην κεντρική πλατεία πέρυσι σηματοδότησε ένα σημείο καμπής για την περιοχή, με πολλούς να φοβούνται ότι το πνεύμα της γειτονιάς θα εξαλειφθεί. Η κεντρική πλατεία των Εξαρχείων έχει μακρά ιστορία ως τόπος συγκέντρωσης και διεξαγωγής διαδηλώσεων. Αν θέλετε λοιπόν να πάρετε μια γεύση από την αναρχική underground κουλτούρα της Ελλάδας, επισκεφθείτε τώρα τα Εξάρχεια».