ÍÅÏÓ ÁÍÔÉÊÁÐÍÉÓÔÉÊÏÓ ÍÏÌÏÓ (eurokinissi/ÔÁÔÉÁÍÁ ÌÐÏËÁÑÇ)
Κοινοποίηση

Δεν βλέπει μεγάλη αύξηση των ιώσεων η επιστημονική κοινότητα, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, όμως σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Στέλιο Λουκίδη, «είμαστε λίγο πριν από από την περίοδο εκείνη στην οποία θα παρατηρηθεί αύξηση».

Μάλιστα αναλύοντας το χρονοδιάγραμμα σημείωσε πως καθοριστικό ρόλο παίζει το άλλο ημισφαίριο, που αυτή τη στιγμή έχει καλοκαίρι, υπενθυμίζοντας ότι περίπου στις 25 Ιουνίου φάνηκε ότι η Αυστραλία είχε μεγάλη επίπτωση ιώσεων, «άρα κοντά στα Χριστούγεννα και σε εμάς θα αρχίσει αυτή η περίοδος των αυξημένων ιώσεων».

Αναφερόμενος στον Covid πως σε αυτή τη φάση σε επίπεδο ενηλίκων είμαστε ελεγχόμενοι ενώ πρόσθεσε πως «έχουμε μικρές αυξομειώσεις» σημειώνοντας πως σήμερα είμαστε γύρω στις 175.000 χορηγήσεις από τον Μάρτιο του 2022 αντιικών φαρμάκων, για την αναστολή της εξέλιξης της σοβαρής νόσου». Για τα παιδιά σημείωσε πως υπάρχει μια αύξηση στα παιδιά, την οποία χαρακτήρισε αναμενόμενη γιατί όπως σημείωσε «είναι μια εποχή που τα παιδιά λόγω των αλλαγών του καιρού, την αύξηση των επαφών, των κλειστών χώρων μπορεί να εμφανίσουν λίγο αυξημένη επίπτωση λοιμώξεων».

Ερωτηθείς για την μορφή πνευμονίας στα παιδιά που έχει εμφανιστεί στην Κίνα τόνισε πως «νομίζω ότι δεν θα πρέπει να ανησυχούμε πάρα πολύ, αλλά πρέπει να είμαστε και επιφυλακτικοί γιατί δεν έχουμε πάντα την πληροφόρηση που θέλουμε». Μάλιστα υπενθυμίζοντας την επιδημία του κορονοϊού σημείωσε πως «η πληροφόρηση ήρθε περίπου στα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου, όταν ήδη δύο μήνες υπήρχε εξέλιξη της τότε έναρξης της πανδημίας».

Ωστόσο τόνισε πως «σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, φαίνεται να είναι μια αυξημένη επίπτωση λοιμώξεων σε παιδιά με παρουσία απεικονιστικών ευρημάτων, δηλαδή πνευμονιών η οποία μοιάζει να έχει σε μεγάλο ποσοστό, σύμφωνα με τα λεγόμενα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, σχετικά ευνοϊκή εξέλιξη. Αυτό όμως είναι πολύ μικρή πληροφορία. Δεν υπάρχει δημοσίευση και πρέπει να είμαστε λίγο επιφυλακτικοί σε αυτές τις πληροφορίες που λαμβάνουμε».

Τέλος αναφορικά με τα σακουλάκια νικοτίνης που έκαναν χρήση οι μαθητές στην Κρήτη σημείωσε μεταξύ άλλων πως αυτά στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απαγορευμένα τονίζοντας πως δεν υπάρχει ελεύθερη διάθεση των συγκεκριμένων σκευασμάτων και υπογράμμισε πως «οποιοσδήποτε θέλει να διακόψει το κάπνισμα θα πρέπει να παίρνει επιστημονική συμβουλή. Υπάρχουν οργανωμένα ιατρεία διακοπής καπνίσματος σε πνευμονολογική κλινικές και σε ιδιωτικά ιατρεία και υπάρχει και μια προσπάθεια της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας να πιστοποιήσει κιόλας αυτά τα ιατρεία μέσω του ΚΕΣΥ».

Αναφερόμενος στα συγκεκριμένα σκευάσματα τόνισε πως «υποθετικά είναι συστατικό νικοτίνης το οποίο μπορεί κάποιος να υποκαταστήσει το κάπνισμα χρησιμοποιώντας το μέσα ανάμεσα στο άνω χείλος και στα ούλα, δημιουργώντας μια μικρή απελευθέρωση νικοτίνης, ώστε να μην χρειάζεται να είναι εθισμένο στη νικοτίνη την οποία έχει ο καπνός, χωρίς να έχουν μέσα – σύμφωνα με τα συστατικά που διάβασα κι εγώ- στοιχεία τα οποία περιέχουν στον καπνό του τσιγάρου. Ενώ ερωτηθείς για το συγκεκριμένο περιστατικό σημείωσε πως είναι άγνωστο τι ποσότητα χρησιμοποίησαν τα παιδιά ή αν αυτό τους έφερε κάποιο πανικό.

«Αυτό όμως που πρέπει να περάσουμε σε όλους, είτε είναι ενήλικες είτε είναι ανήλικοι, είναι ότι δεν κάνουμε ποτέ προσπάθεια να δοκιμάσουμε υποκατάστατα της νικοτίνης με σκοπό να διακόψουμε το κάπνισμα χωρίς να έχουμε ιατρική συμβουλή. Γι αυτό το πράγμα υπάρχουν οργανωμένα ιατρεία και στον ιδιωτικό τομέα και στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και στα ιδιωτικά νοσοκομεία, με τα οποία οι συμβουλές και τα σχέδια διακοπής του καπνίσματος έχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα. Αυτό που κάνει κάποιος αυθαίρετα μπορεί τελικά να καταλήξει σε δύσκολες καταστάσεις όπως αυτή που ακούσαμε» πρόσθεσε.

Τέλος ερωτηθείς για τα προϊόντα, υποκατάστατα τσιγάρων που υπάρχουν ελεύθερα στην αγορά σημείωσε πως «η άποψη της Πνευμονολογικής Εταιρείας και της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας είναι αντίθετη προς την κατανάλωση καπνικών προϊόντων, γιατί θεωρούμε ότι δεν μπορεί να διακόπτεις το κάπνισμα ή να ξεκινάς ένα προϊόν χωρίς να έχεις αυτό που λέμε πραγματικά, τη γνώση ότι οτιδήποτε εισπνέεις που δεν είναι σαφέστατα ευεργετικό για τον οργανισμό σου, δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί».