Borell 708
Κοινοποίηση

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) εξέφρασαν χθες Δευτέρα τη στήριξή τους προς μια διαδικασία που θα βασίζεται στη λύση των δύο κρατών στη Μέση Ανατολή, όπως περιγράφεται και στο σχέδιο ειρήνευσης το οποίο επεξεργάστηκε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Χοσέπ Μπορέλ.

Μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής δήλωσε ότι «θα πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε πιο συγκεκριμένα για μια διαδικασία που να περιλαμβάνει δύο κράτη».

Σύμφωνα με το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE, το οποίο απέκτησε πρόσβαση στο κείμενο του αξιωματούχου της ΕΕ, το σχέδιο περιλαμβάνει μια σειρά από πρακτικά στάδια για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, τα οποία καταλήγουν στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους ως μόνιμη αξιόπιστη και βιώσιμη λύση.

Το σχέδιο Μπορέλ

Η ΕΕ θα πρέπει να συμβάλλει άμεσα στην αντιμετώπιση των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γάζα και την ανακούφιση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην περιοχή λόγω του πολέμου. Για τη μελλοντική ασφάλεια Ισραηλινών και Παλαιστινίων, θα πρέπει να σταθεροποιηθεί η κατάσταση μέσω της αποκατάστασης της κυβερνησιμότητας στη Γάζα και αυτή η προοπτική πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλαμβάνει πρωτοβουλίες για τον τερματισμό των μακροχρόνιων συγκρούσεων στην περιοχή.

Για όσο διάστημα δεν υπάρχει κάποια διαδικασία που να προάγει τη λύση των δύο κρατών, οποιοσδήποτε άλλος μηχανισμός διακυβέρνησης και ασφάλειας στη Γάζα ή σε άλλα παλαιστινιακά εδάφη θα θεωρείται ως μια παράταση της ισραηλινής κατοχής και άρνηση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων.

Το σχέδιο δεν θεωρεί ρεαλιστικό ένα σενάριο όπου Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι (εκπροσωπούμενοι από τον Οργανισμό για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης – ΟΑΠ) θα μπορούν στο άμεσο μέλλον να προχωρήσουν σε διμερείς ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις χωρίς την ισχυρή συμμετοχή του διεθνούς παράγοντα.

Οι Παλαιστίνιοι χρειάζονται έναν ανανεωμένο ΟΑΠ που να εκπροσωπεί μια εναλλακτική πρόταση απέναντι στη Χαμάς, ενώ οι Ισραηλινοί πρέπει να αναζητήσουν την πολιτική βούληση να συμμετέχουν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις προς την κατεύθυνση της λύσης των δύο κρατών.

Ως εκ τούτου, αποτελεί ευθύνη των εξωτερικών παραγόντων, όπως η ΕΕ, να υποστηρίξουν τη διαδικασία, προετοιμάζοντας το πεδίο για μια ουσιαστική ειρήνευση.  

Προπαρασκευαστική Διάσκεψη για την Ειρήνη

Το σχέδιο του Χοσέπ Μπορέλ περιλαμβάνει τη διεξαγωγή μιας διεθνούς διάσκεψης για την προετοιμασία των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, με τη συμμετοχή της ΕΕ, του Αραβικού Συνδέσμου, αλλά και μεμονωμένων κρατών, όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Σαουδική Αραβία και, ενδεχομένως, οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Κατά τη διάρκεια αυτής της διάσκεψης, υπουργοί Εξωτερικών των χωρών που θα συμμετέχουν και επικεφαλής σημαντικών διεθνών οργανισμών θα οργανώνουν συναντήσεις σχεδόν ταυτόχρονες με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές.

Εγγυήσεις ασφάλειας

Το κείμενο που επεξεργάστηκε η ευρωπαϊκή διπλωματία προβλέπει ότι θα γίνουν απολύτως σεβαστές οι σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ ένα σημαντικό στοιχείο για την επιτυχία του σχεδίου είναι η ανάπτυξη ισχυρών εγγυήσεων ασφάλειας για το Ισραήλ και το μελλοντικό ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος παράλληλα με την πλήρη αμοιβαία διπλωματική αναγνώριση.

Η προώθηση του σχεδίου ειρήνευσης θα πρέπει να συνοδεύεται και από προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου, την ανοικοδόμηση της Γάζας και των ισραηλινών περιοχών που επλήγησαν, καθώς και από την ενίσχυση της δημοκρατικής ταυτότητας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Πηγή: EFE