Σα. Ιούν 22nd, 2024
Kasselakis Synedrio 768x403 1 768x403
Κοινοποίηση

«Οι άνθρωποι που μας κυβερνούν δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει επιχειρηματικό ρίσκο και “επιχειρείν”. Εμείς το καταλαβαίνουμε, ο ΣΥΡΙΖΑ το καταλαβαίνει και θα φέρουμε τις λύσεις που χρειάζονται», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, στη διαδικτυακή συνάντησή του με την Estiasi Greece και με προέδρους σωματείων της εστίασης από όλη την Ελλάδα με κύριο θέμα το φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης.

Μιλώντας με τους εκπροσώπους του κλάδου, ο κ. Κασσελάκης περιέγραψε αρχικά τα μεγέθη: 80.000 επιχειρήσεις, μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι, καθοριστική συμβολή στο ΑΕΠ, καθώς και ένα ολόκληρο «οικοσύστημα» γύρω από το οποίο βιοπορίζεται ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας. «Δεν είναι είδος πολυτελείας» και «σε καμία περίπτωση η κυβερνητική πολιτική δεν πρέπει να είναι τιμωρητική προς την εστίαση», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. «Έχετε απόλυτο δίκιο ότι ο πρωθυπουργός δεν σας είχε πει τίποτα γι’ αυτά τα σχέδια προεκλογικά. Έλεγε για μειώσεις φόρων και τώρα πέφτει ένα άδικο, οριζόντιο χαράτσι, με αυθαίρετα κριτήρια», ανέφερε ο κ. Κασσελάκης για να προσθέσει: «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός κάνει “κωλοτούμπες”. Και στις προηγούμενες εκλογές, σε θέματα εξωτερικής πολιτικής άλλα έλεγε πριν και άλλα έκανε μετά. Δεν πειράζει, εμείς θα είμαστε εδώ για να λέμε την αλήθεια στους Έλληνες. Η αλήθεια για την εστίαση είναι ότι εσείς έχετε μπροστά σας να ανεβείτε ένα βουνό».

Ο Στέφανος Κασσελάκης επικαλέστηκε τις «αποκαλυπτικές κυβερνητικές δηλώσεις», ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι για τους μεγάλους, που έχουν πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση, και αναρωτήθηκε: «εσείς πώς να έχετε πρόσβαση σε τραπεζική πίστωση όταν πρέπει να πληρώνετε οριζόντια μέτρα;».

Αναφέροντας ότι το νέο φορολογικό «χαράτσι» μπορεί να φτάσει και τις 2.400 ευρώ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, τόνισε ότι το φορολογικό νομοσχέδιο «τιμωρεί συγχρόνως και τον καταναλωτή». «Το νομοσχέδιο είναι άδικο, το λένε όλοι οι φορείς. Η κυβέρνηση παίρνει μια απόφαση που την είχε κρύψει προεκλογικά. Εμείς είμαστε αντίθετοι σε αυτή την κατεύθυνση. Προφανώς το δίκαιο σύστημα είναι έσοδα-έξοδα και όχι αυθαίρετα νούμερα. Και για ποιο λόγο να υπάρχει προκαταβολή φόρου εισοδήματος, όταν δεν ξέρεις τι εισόδημα θα έχεις την επόμενη χρονιά; Έχουμε ένα τεράστιο “μαξιλάρι”, μπορούμε να δώσουμε μια ανάσα στις επιχειρήσεις. Πρέπει να το συζητήσουμε», σημείωσε.

Από την πλευρά τους, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, οι επαγγελματίες της εστίασης τόνισαν ότι «η αύξηση του ΦΠΑ αυξάνει την φοροδιαφυγή και επιβραβεύει τους κλέφτες, ενώ καθιστά την εστίαση μη ανταγωνιστική με άλλες τουριστικές χώρες». «Αρνούμαστε να μεταφέρουμε τις αυξήσεις στον καταναλωτή. Ήδη έχει μειωθεί η κατανάλωση, αν μεταφέρουμε νέες αυξήσεις θα κλείσουμε», ανέφερε πρόεδρος ενός από τα σωματεία που συμμετείχαν στη συνάντηση.

Οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών ζήτησαν την απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης «που προβλέπει ενιαία οριζόντια φορολόγηση», επικεντρώνοντας στις «αρνητικές συνέπειες των διατάξεών του, που οδηγούν στην αυθαίρετη αύξηση της φορολόγησης και δυσχεραίνουν την ήδη επιβαρυμένη θέση τους μετά από δυο χρόνια πανδημίας, την οικονομική κρίση που προηγήθηκε, την ενεργειακή που ακολούθησε και την κρίση ακρίβειας που βρίσκεται σε εξέλιξη». Μιλώντας για «τεράστιες ζημιές του κλάδου που δεν έχουν επουλωθεί», καθώς «ακόμη πληρώνουμε τα χρέη της πανδημίας», εκπρόσωπος των επαγγελματιών τόνισε ότι τα κυβερνητικά μέτρα απειλούν τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, ενώ η αύξηση του ΦΠΑ πάντα οδηγεί σε πτώση της δουλειάς. Επιπλέον αναφέρθηκε και το ενδεχόμενο παύσης της πώλησης αναψυκτικών.

Οι εκπρόσωποι της εστίασης παρέθεσαν τις θέσεις τους και για τα εργασιακά ζητήματα, όπως, για παράδειγμα, τον ορισμό ανώτατου πλαφόν στις εισφορές και την καθιέρωση νέων ειδικοτήτων. Στο διοικητικό πεδίο αναφέρθηκαν στα ζητήματα των Πνευματικών Δικαιωμάτων, στην αδειοδότηση των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, στους κανόνες και άδειες αιγιαλού, στα ωράρια των καταστημάτων.