Πε. Ιούν 13th, 2024
Sudan C130 R 2404 2048x1365
Κοινοποίηση

Σε συνεχείς διαβουλεύσεις βρίσκεται το υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να επαναπατριστούν δεκάδες Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους που βρίσκονται στο Σουδάν. Δεκατρείς ημέρες μετά το ξέσπασμα των σφοδρών συγκρούσεων στη χώρα, ο ΟΗΕ και ο ΠΟΥ κάνουν λόγο για τουλάχιστον 460 νεκρούς και 4.100 τραυματίες.

Καθώς η νέα κατάπαυση του πυρός διάρκειας 72 ωρών ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές στο Σουδάν, που συμφωνήθηκε ανάμεσα στον στρατό και τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, το απόγευμα της Τετάρτης (26.04.2023) – σύμφωνα με την ΕΡΤ – πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών.

Θέμα της νέας σύσκεψης στο ΥΠΕΞ, υπό τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκο Δένδια, ήταν η ασφαλής άφιξη των Ελλήνων που έχουν ήδη απομακρυνθεί από το Σουδάν και ο σχεδιασμός μελλοντικών επιχειρήσεων απεγκλωβισμού. Πληροφορίες της ΕΡΤ μάλιστα αναφέρουν ότι το μεταγωγικό C27 που αναχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης (26.04.2023) από την χώρα μας, ήδη έχει προσγειωθεί στο Ασουάν της Αιγύπτου προκειμένου να παραλάβει και άλλους ανθρώπους που κατάφεραν να φύγουν από το Σουδάν.

Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι της Τετάρτης (26.04.2023) έφτασε στην Τανάγρα το δεύτερο αεροσκάφος C-27J Spartan της Πολεμικής Αεροπορίας, με 16 Έλληνες, μία Ελληνοκύπρια, 9 Ρουμάνους και 8 Φινλανδούς πολίτες. Μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί, 72 πολίτες, 50 Έλληνες υπήκοοι και οι υπόλοιποι υπήκοοι φίλιων χωρών.

Οι υπολογισμοί που γίνονται για τους εναπομείναντες Έλληνες που ζουν στο Σουδάν, σύμφωνα με την ΕΡΤ, είναι ότι ο αριθμός τους ίσως φτάνει τους 80. Όλοι έχουν φροντίσει να κρύβονται σε καταφύγιο ή στα σπίτια τους, ενώ ο εντοπισμός τους γίνεται με δυσκολία. Οι τηλεφωνικές γραμμές πολλές φορές πέφτουν, όπως και το ηλεκτρικό ρεύμα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να φορτίσουν τις τηλεφωνικές συσκευές που έχουν. Επίσης, δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν διπλή υπηκοότητα και τις προηγούμενες ημέρες παρελήφθησαν από δυνάμεις της Δύσης και έχουν μεταφερθεί σε κάποια χώρα της ΕΕ, χωρίς να έχουν ενημερώσει τις αρχές.

Πηγή: newsit.gr