Πε. Ιούλ 18th, 2024
Varvakeios 640x426
Κοινοποίηση

Είναι αναγκαίο να υλοποιηθεί άμεσα, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, ένα μείγμα παρεμβάσεων αύξησης των μισθών και ενίσχυσης των εργασιακών δικαιωμάτων έτσι ώστε να προστατευτεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό το βιοτικό επίπεδο μισθωτών.

Σε αναγκαστική … δίαιτα οδηγούνται οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες καθώς το εισόδημα, δεν επαρκεί για να καλύψει τις βασικές ανάγκες.

Έτσι, προχωρούν σε περικοπές αγορών, ακόμη και βασικών ειδών, ώστε “να τα βγάλουν πέρα” και να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας, όπως, χαρακτηριστικά, αποκαλύπτει έρευνα της ΓΣΕΕ και του Ινστιτούτου Εργασίας που υλοποιείται σε συνεργασία με την εταιρεία Alco και καταγράφει τις επιπτώσεις της ακρίβειας στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και ειδικότερα στη μείωση της κατανάλωσης βασικών ειδών διατροφής, καθώς και την πορεία εξέλιξης των αμοιβών και του χρόνου εργασίας των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, με βάση την έρευνα, εννέα στους δέκα εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα έχουν μειώσει την κατανάλωση βασικών αγαθών διατροφής λόγω της ακρίβειας, ενώ σχεδόν επτά στους δέκα δεν έχουν λάβει κάποια αύξηση στον μισθό τους φέτος.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την έρευνα, το 90% των εργαζομένων, δηλώνει ότι έχουν μειώσει την κατανάλωση βασικών αγαθών εξαιτίας της ακρίβειας. «Πολύ» απαντά το 18%, «αρκετά» το 51% και «λίγο» το 21%. Αντίστοιχα, το 16% δηλώνει πως δεν έχει την μειώσει «καθόλου».40%.

Επίσης, το 65% των εργαζομένων έχει περιορίσει αρκετά ή πολύ την κατανάλωση ενέργειας για ψύξη ή θέρμανση, το 43% τις αγορές κρέατος, το 40% την κατανάλωση γαλακτοκομικών, το 34% τις αγορές φρούτων και λαχανικών.

Επιπλέον, με βάση την έρευνα, καταγράφεται η εξής εικόνα:

Χωρίς Αποταμιεύσεις Το 30%

Το χαμηλό επίπεδο των διαθέσιμων εισοδημάτων των εργαζομένων αναδεικνύεται από το γεγονός ότι το 30% δηλώνει ότι δεν διαθέτει αποταμιεύσεις και παράλληλα ένα 37% αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει τις αποταμιεύσεις του για να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες αγοράς βασικών αγαθών.

Θέλουν Αύξηση Μισθών Και Όχι Επιδόματα

Οι περισσότεροι (ποσοστό 43%) κρίνουν ως το αποτελεσματικότερο μέσο για την προστασία του βιοτικού σας επιπέδου την αύξηση των μισθών, το 33% θεωρεί πως το πιο αποτελεσματικό μέσο είναι η μείωση του ΦΠΑ και των φόρων κατανάλωσης και το 24% ο έλεγχος τιμών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιλογή «επιδόματα» δεν επιλέχθηκε από κανέναν ερωτώμενο.

Καμία Αύξηση Μισθού Για Το 64% Των Εργαζομένων

Όπως προκύπτει από την έρευνα, το 64% των εργαζομένων δηλώνει ότι δεν έλαβε καμία αύξηση στο μισθό του κατά το έτος 2023 και το 34% ότι έλαβε κάποια αύξηση. Εκτιμάται ότι η μεγάλη πλειοψηφία αυτών που δήλωσαν ότι έλαβαν κάποια αύξηση, είναι αυτοί που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό ο οποίος αυξήθηκε κατά το έτος 2023.

Μόλις Το 26% Θεωρεί Ότι Θα Λάβει Αύξηση Με Το «Ξεπάγωμα» Των Τριετιών

Το 52% θεωρεί ότι δεν θα λάβει κάποια αύξηση στο μισθό του μετά την απόφαση για το ξεπάγωμα των τριετιών και το 26% θεωρεί ότι θα λάβει. Το γεγονός ότι το 22% επιλέγει την απάντηση «Δεν γνωρίζω», καταδεικνύει την σύγχυση που επικρατεί στους εργαζόμενους σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα.

Το 25% Εργάζεται Παραπάνω Από Το Κανονικό Ωράριό Του

Το 72% δηλώνει ότι δεν εργάζεται παραπάνω από το κανονικό του ωράριο, ενώ το 24% δηλώνει ότι εργάζεται παραπάνω. Το 48% αυτών που αναφέρουν ότι εργάζονται παραπάνω από το κανονικό ωράριό τους δηλώνει ότι δεν αμείβεται για τις υπερωρίες του.

Η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων, με ποσοστό 81%, θεωρεί ότι τα εργασιακά δικαιώματά τους προστατεύονται καλύτερα με τη σύναψη Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας έναντι του 9% που επιλέγει την ατομική διαπραγμάτευση.

Παρεμβάσεις Ζητεί Η ΓΣΕΕ

Με την ευκαιρία της παρουσίασης της έρευνας, μάλιστα, η ΓΣΕΕ προειδοποιεί πως η ελληνική οικονομία και κοινωνία μετά από πολυετή λιτότητα βρίσκεται μπροστά σε ένα κύμα ακρίβειας σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες και στασιμότητας των εισοδημάτων που απειλεί την αγοραστική δύναμη και το βιοτικό επίπεδο πολλών εργαζόμενων νοικοκυριών. Όπως τονίζει, είναι αναγκαίο να υλοποιηθεί άμεσα ένα μείγμα παρεμβάσεων αύξησης των μισθών και ενίσχυσης των εργασιακών δικαιωμάτων έτσι ώστε να προστατευτεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό το βιοτικό επίπεδο μισθωτών και κυρίως των χαμηλότερα αμειβόμενων. Σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία, η ενίσχυση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας και της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μέσω του δικαιώματος της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων να καθορίζουν τον κατώτατο μισθό είναι επιτακτική.

Ενώπιον Μεγάλης Πίεσης Η Κυβέρνηση

Στο φόντο αυτό, και με τον πληθωρισμό να δείχνει και πάλι αυξητικές τάσεις η κυβέρνηση, είναι προφανές, ότι βρίσκεται εν όψει μεγάλων προκλήσεων, που αφορούν ένα νέο κύκλο ακρίβειας και συνακόλουθης οικονομικής στενότητας στα νοικοκυριά, εν μέσω έντονης γεωπολιτικής αβεβαιότητας.

Μέτρα Για Το Ρεύμα

Κύριο μέλημα, πέρα από την προσπάθεια για “συγκράτηση” των τιμών σε βασικά είδη, είναι και η διαμόρφωση κανόνων διαφάνειας και λογικών τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα, που αποτελεί “καταλύτη” κόστους για προϊόντα και υπηρεσίες.

Άλλωστε, με τα οριζόντια μέτρα να αναπνέουν με το τέλος του έτους αλλά και τα τιμολόγια, ήδη, τσιμπημένα το Νοέμβριο, καθώς σε μηνιαία, βάση το φυσικό αέριο έχει ανέβει περίπου 28% η ανάγκη για “αναχώματα” είναι προφανής, όσο και αν η κυβέρνηση “ποντάρει” στο θετικό σενάριο, ότι δηλαδή, οι τιμές δεν θα εκτοξευθούν τη νέα χρονιά. Ήδη, ωστόσο, οι τιμές καυσίμων και ρεύματος έχουν τάση ανόδου, με βάση τις μηνιαίες συγκρίσεις της ΕΛΣΤΑΤ.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, παρουσιάζοντας, τα νέα μέτρα για το ρεύμα, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να “πατήσει” σε τέσσερις άξονες.

Συγκεκριμένα, τη διαφάνεια στην αγορά, με τους νέους τύπους τιμολογίων, τη στήριξη των πολιτών, με το επίδομα, την  ενισχυμένη μέριμνα για τους πολυτέκνους  με την επαναφορά του ειδικού Τιμολογίου, που καταργήθηκε το 2018, για τη συγκεκριμένη κατηγορία καταναλωτών και τους ευάλωτους, με την συνέχιση του ΚΟΤ, τη δικαιοσύνη με την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών, την ορθολογικοποίηση της αγοράς με την αντιμετώπιση των “κόκκινων” οφειλών και των στρατηγικών κακοπληρωτών, αλλά και τον πράσινο και “έξυπνο” μετασχηματισμό με το μεγάλης κλίμακας, κεντρικό Πρόγραμμα ανάπτυξης νέων έργων ΑΠΕ, τα οποία, μέσω ταυτοχρονισμένου ενεργειακού συμψηφισμού, που θα τροφοδοτούν με φθηνή και καθαρή ενέργεια όλους τους ΟΤΑ, αλλά και ευάλωτους.

“Το νέο Πρόγραμμα “Απόλλων” συνδυάζει και αποτυπώνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την ενεργειακή και κοινωνική πολιτική της χώρας. Στόχος μας είναι να ελαχιστοποιήσουμε το ενεργειακό κόστος για τα ευάλωτα νοικοκυριά και να το περιορίσουμε αισθητά στους ΟΤΑ, τις ΔΕΥΑ και τους ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ δίνοντάς τους ταυτόχρονα κίνητρα για την εφαρμογή επιπλέον μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας και τη δυνατότητα για την οικονομική τους εξυγίανση” ανέφερε χαρακτηριστικά η Αλεξάνδρα Σδούκου.