Δε. Ιούλ 15th, 2024
11
Κοινοποίηση

Τέσσερις χώρους παράνομης εμφιάλωσης και  αποθήκευσης παράνομων – νοθευμένων αλκοολούχων ποτών και πλαστών υλικών εμφιάλωσης και συσκευασίας αλκοολούχων ποτών εντόπισε η Επιχειρησιακή Διεύθυνση ΣΔΟΕ Αττικής κατά τη διάρκεια συντονισμένης επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε στις 03/10/2023, σε αποθηκευτικούς χώρους, οχήματα και οικίες εμπλεκόμενων προσώπων, στις περιοχές της Αθήνας και του Αγίου Δημητρίου Αττικής.

Η Υπηρεσία ύστερα από πολύμηνη, μεθοδική έρευνα και κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών αναφορικά με λαθρεμπορία προϊόντων που υπόκεινται σε Ε.Φ.Κ. προχώρησε στη συγκεκριμένη επιχείρηση, στην προσπάθεια καταπολέμησης του λαθρεμπορίου προϊόντων που υπόκεινται σε Ε.Φ.Κ.

Στα σημεία ελέγχου κατασχέθηκαν μηχανήματα εμφιάλωσης, πλήρωσης φιαλών, αντλίες με αντίστοιχα φίλτρα καθαρισμού ύδατος, 1.380 πλαστές αυτοκόλλητες ετικέτες και 706 πλαστά πώματα επώνυμων αλκοολούχων ποτών, 40 χαρτοκιβώτια συσκευασίας και 2.249 κενές φιάλες επώνυμων αλκοολούχων ποτών (έτοιμες προς πλήρωση), εργαλεία κόλλησης ετικετών, καθώς και συνολικά 430lt αλκοολούχων ποτών που εμπεριέχονταν σε 382 τεμάχια φιαλών αλκοολούχων ποτών επώνυμων εταιριών ευρείας κατανάλωσης, PET και δεξαμενές, έτοιμα προς διάθεση.

Το σύνολο των κατασχεθεισών ποσοτήτων αλκοολούχων ποτών στερούντο φορολογικών και τελωνειακών παραστατικών. Επιπλέον, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν χρηματικό ποσό ύψους 4.400 ευρώ, καθώς και αντικείμενα που εμπίπτουν στη νομοθεσία περί παράνομης οπλοκατοχή.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν δύο άτομα (ημεδαπός και αλλοδαπός) ηλικίας 60 και 51 ετών, αντίστοιχα, εις βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για πλαστογραφία, παράβαση του τελωνειακού κώδικα, παράβαση του νόμου περί σημάτων και αθεμίτου ανταγωνισμού, καθώς και του Αγορανομικού Κώδικα, στο δε ένα εκ των ανωτέρω ατόμων σχηματίσθηκε επιπλέον δικογραφία και για το αδίκημα της παράνομης οπλοκατοχής. Ένα τρίτο ημεδαπό άτομο, ηλικίας 30 ετών διέφυγε της σύλληψης και αναζητείται.

Έγινε λήψη δειγμάτων, ώστε αυτά να εξετασθούν εργαστηριακά από τη Χημική Υπηρεσία και να διαπιστωθεί τυχόν επικινδυνότητα για τη δημόσια υγεία, ενώ οι κατασχεθείσες ποσότητες αλκοολούχων ποτών μεταφέρθηκαν σε αποθηκευτικούς χώρους προς φύλαξη και ενημερώθηκε το αρμόδιο Τελωνείο για τον προσδιορισμό των διαφυγόντων φόρων και δασμών.

Ενημερώθηκαν οι δικαιούχοι των σημάτων (παραγωγοί αλκοολούχων ποτών) που έφεραν στην επιφάνειά τους οι πλαστές φιάλες επωνύμων αλκοολούχων ποτών για τον προσδιορισμό της οικονομικής ζημίας που υπέστησαν.