Πε. Ιούλ 18th, 2024
Screenshot 20230818 105716 Messenger
Κοινοποίηση

Έντονη δυσαρέσκεια και αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Ρόδο η επικείμενη έναρξη της κυνηγετικής περιόδου, με εξαίρεση τις καμμένες περιοχές.

Εν τω μεταξύ στην απαγόρευση του κυνηγιού όλων των θηραμάτων για δέκα (10) χρόνια, σε έκταση 5.460 στρεμμάτων, στην περιοχή «Ταμιευτήρας Φράγματος Γαδουρά» Δήμου Ρόδου προχώρησε η Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου με προχθεσινή απόφασή της.

Η απαγόρευση ισχύει από την κυνηγετική περίοδο 2023-2024 μέχρι τη λήξη της κυνηγετικής περιόδου 2032-2033. Η έκταση που απαγορεύεται πλέον το κυνήγι, περιλαμβάνει χερσαία και υδάτινη επιφάνεια και αποτελεί συνέχεια υφιστάμενου Καταφυγίου Άγριας Ζωής (Κ.Α.Ζ.), εμβαδού 34.000 στρεμμάτων. Με την νέα απόφαση τίθεται σε καθεστώς προστασίας το σύνολο του Ταμιευτήρα Φράγματος Γαδουρά και η περιμετρική του ζώνη.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Την αντίθεση της στην προοπτική να ανοίξει το κυνήγι, εκφράζει με γραπτή της δήλωση η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος πρωτογενούς τομέα και οικολογίας του Δήμου Ρόδου Κική Αποστολίδη-Πάττα. «Οι περιοχές αυτές χρειάζονται τον χρόνο τους, για να μπορέσει η φύση που ξέρει άλλωστε καλύτερα από τον καθένα μας, να πάρει μπροστά. Τα ζώα επίσης χρειάζονται τον χρόνο τους να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται. Το δάσος αυτή την στιγμή δεν είναι επισκέψιμο. Προσοχή και όχι βιαστικές κινήσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία έχει απευθυνθεί στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Περιβάλλοντος ζητώντας να απαγορευθεί το κυνήγι στη Ρόδο.

Μαθαίνουμε από τοπικά μέσα και οργανώσεις, ότι υπάρχει αίτημα να ισχύσει κανονικά η κυνηγετική περίοδος στη Ρόδο, αν και το τοπικό Δασαρχείο εκφράζει αντίθετη άποψη. Μετά την καταστροφή που έπληξε το νησί, που είχε ως συνέπεια ανυπολόγιστη ζημιά στα δάση και στα ζώα, θεωρούμε αδιανόητο να μην απαγορευτεί ολοσχερώς το κυνήγι τουλάχιστον για την φετινή χρονιά, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στη φύση να ανακάμψει» ανέφερε χαρακτηριστικά.