Tue. Apr 16th, 2024
Kakokairia Daniel
Κοινοποίηση

Σοβαρά προβλήματα σε δομές υγείας που έχουν πληγεί από την πλημμύρα σε Λάρισα, Καρδίτσα, Μαγνησία και Τρίκαλα καταγράφουν οι ιατρικοί σύλλογοι της περιοχές. Οι προτάσεις τους για να λειτουργήσει εύρυθμα το ΕΣΥ.

Σοβαρά προβλήματα, κυρίως με την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, υπάρχουν στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τους ιατρικούς συλλόγους των περιοχών (ΕΙΝΚΥΝ Καρδίτσας, ΕΙΝΚΥ Λάρισας, ΕΙΝΚΥ Μαγνησίας, ΕΙΝΚΥΝ Τρικάλων, Σύλλογος Ιατρών ΕΣΥ ΠΓΝ Λάρισας).

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επείγουσες ανάγκες των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας, τα διοικητικά συμβούλια των ένωσεων των ιατρικών συλλόγων, έχουν ήδη επισκεφθεί και επικοινωνήσει με τους συναδέλφους τους στις δομές υγείας της Θεσσαλίας και έχουν ενημερωθεί αναλυτικά για τα προβλήματα και τη συνολική κατάσταση που επικρατεί.

«Από την πρώτη στιγμή έχουμε επικοινωνήσει με εκπροσώπους των αρμόδιων κρατικών φορέων, τις διοικήσεις των νοσοκομείων και της υγειονομικής περιφέρειας, με δημάρχους και την πολιτική προστασία, διατυπώνοντας αιτήματα παρεμβαίνοντας επίμονα για να δοθούν λύσεις σε ζητήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος», αναφέρουν οι ιατρικοί σύλλογοι σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Σύμφωνα με τους ίδιους, έχει διαπιστωθεί ότι ο κρατικός μηχανισμός «για άλλη μία φορά βρίσκεται χωρίς συντονισμό και οργάνωση, χωρίς τους απαραίτητους πόρους και ανθρώπινο δυναμικό για να αντιμετωπίσει ολοκληρωμένα και άμεσα τις ανάγκες του λαού από μία φυσική καταστροφή».

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι δομές υγείας της Θεσσαλίας αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα, που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και επίλυσης.

Μερικά από τα προβλήματα είναι:

 • Το Κέντρο Υγείας Παλαμά είναι πλημμυρισμένο, χωρίς καν να έχει καθαριστεί πέντε ημέρες μετά την πλημμύρα, στεγαζόμενο σε πρόχειρη, ανεπαρκή έως και επικίνδυνη υγειονομικά εγκατάσταση στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης μαζί με δεκάδες φιλοξενούμενους.
 • Σε όλα τα νοσοκομεία το ήδη εξαντλημένο και ανεπαρκές σε αριθμό προσωπικό δέχεται μεγάλη πίεση με ενισχυμένη προσφορά και αυξημένους αριθμούς προσέλευσης και νοσηλειών.
 • Τα τακτικά χειρουργεία στα περισσότερα νοσοκομεία σταμάτησαν για μέρες εξυπηρετώντας μόνο επείγοντα περιστατικά.

Ως εκ τούτου, οι γιατροί συντασσόμενοι με τα αιτήματα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και προκειμένου οι μονάδες υγείας να λειτουργήσουν εύρυθμα, ζητούν προκήρυξη θέσεων και διορισμούς υγειονομικών υπαλλήλων, δημιουργία ομάδων ταχείας παρέμβασης, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όσους χρειάζονται κ.ά.

Πιο αναλυτικά, οι ιατρικοί σύλλογοι στις πληγείσες περιοχές ζητούν:

 • Να προκηρυχθεί το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων των δομών υγείας της Θεσσαλίας.
 • Να διοριστούν με κατεπείγουσες διαδικασίες (έλεγχο μόνο των τυπικών προσόντων) όλοι οι γιατροί και οι υπόλοιποι υγειονομικοί που έθεσαν υποψηφιότητα στις λιγοστές θέσεις που προκηρύχθηκαν πρόσφατα για τις δομές υγείας της Θεσσαλίας.
 • Έκτακτες προσλήψεις στο ΕΚΑΒ και ενίσχυση των κινητών μονάδων υγείας και των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ.
 • Να εξασφαλιστούν ομάδες ταχείας παρέμβασης, συγκροτημένες κυρίως από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, για την παροχή άμεσης συμβουλευτικής υποστήριξης και βραχείας διάρκειας ψυχολογικής υποστήριξης σε ατομικό, ομαδικό και κοινοτικό επίπεδο.
 • Να εξασφαλιστούν κινητές μονάδες υγείας ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες υγείας του πληθυσμού που δεν μπορεί να μετακινηθεί.
 • Απολύτως δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων των πασχόντων.
 • Να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας (ΚΥ). Να επιδιορθωθούν άμεσα οι ζημιές που έχουν προκληθεί. Να χορηγηθεί έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις ανάγκες λειτουργίας τους. Να εξασφαλιστεί η επάρκεια σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό.
 • Να προχωρήσουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες για να επαναλειτουργήσει το συντομότερο δυνατό το Κ.Υ. Παλαμά. Άμεσα να δημιουργηθεί Κέντρο Υγείας στρατιωτικού τύπου για την αντιμετώπιση άμεσων προβλημάτων υγείας και διάθεση φαρμάκων σε όσους χρειάζονται με ευθύνη της 5ης ΥΠΕ.
 • Επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας. Επίταξη ξενοδοχείων για τη φιλοξενία των πλημμυροπαθών για όσο διάστημα απαιτηθεί.
 • Άμεσα και χωρίς καθυστέρηση να ενισχυθούν με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό οι υποστελεχωμένες μονάδες Δημόσιας Υγείας για να εξασφαλιστεί η αναγκαία παρακολούθηση των περιβαλλοντικών παραγόντων, η επιδημιολογική επιτήρηση και οι επιπτώσεις των μολυσματικών ασθενειών στην υγεία του πληθυσμού, δεδομένου ότι οι συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή είναι ιδανικές για την μετάδοση ασθενειών όπως η ελονοσία, ο ιός του Δυτικού Νείλου κ.λπ.
 • Πάντως, κατά τη χθεσινή επίσημη ενημέρωση, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη από την πλευρά της, εμφανίστηκε καθησυχαστική, τόσο για την κάλυψη των ασθενών, όσο και για τα περιστατικά με λοιμώδη νοσήματα που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής.