Πε. Ιούλ 18th, 2024
Epitropi Thesmon
Κοινοποίηση

Μεταξύ άλλων ζητούν να κληθούν για ακρόαση το σύνολο της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και η επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων

Την Δευτέρα συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής προκειμένου να τοποθετηθούν μεταξύ άλλων οι πρώην υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών Κώστας ΑχΚαραμανλής, Χρήστος Σπίρζης και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης καθώς και ο σημερινός υπουργός Γιώργος Γεραπετρίτης για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και συγκεκριμένα για την πορεία και την εξέλιξη της σύμβασης 717 για την τηλεδιοίκηση – σηματοδότηση.

Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ με αίτημα που κατέθεσαν οι βουλευτές Χάρης Καστανίδης και Ευαγγελία Λιακούλη στον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ζητούν να κληθούν για ακρόαση το σύνολο της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων,  οι πρόεδροι και διευθύνοντες συμβούλοι του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ τόσο οι παραιτηθέντες και όσο και οι ορισθέντες μεταβατικούς. Όπως επίσης και ο πρόεδρος και διευθύνοντας σύμβουλος της HellenicTrain και οι εκπρόσωποι του Σωματείου Μηχανοδηγών ΟΣΕ, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών και της Πανελλήνιας Ένωσης Σταθμαρχών ΟΣΕ.

Αναλυτικά το αίτημα έχει ως εξής:

Προς

Τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

Κο Αθανάσιο Μπούρα

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια της τραγωδίας των Τεμπών, καλούνται προς ακρόαση στην επικείμενη συνεδρίαση (20/3/2023) της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας μόνον οι διατελέσαντες υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών, που σχετίζονται με την υπογραφή και εκτέλεση της σύμβασης 717 για την τηλεδιοίκηση και σηματοδότηση των σιδηροδρόμων, καθώς και ο μεταβατικός σήμερα υπουργός.

Η πρόσκληση είναι, περιέργως πως, εξαιρετικά περιοριστική και δεν συμβάλλει στην ενδελεχή έρευνα και αποκάλυψη της αλήθειας. Κρίσιμα πρόσωπα και θεσμοί, που λόγω της θέσης τους και της ευθύνης τους στη διαχείριση των σιδηροδρόμων οφείλουν να προσέλθουν και να καταθέσουν ενώπιον της Επιτροπής, δεν καλούνται.

Κατόπιν αυτών, κρίνουμε επιβεβλημένη την πρόσκληση και ακρόαση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας κατά τη συνεδρίαση της 20ης Μαρτίου 2023, πλην των ήδη κληθέντων και των παρακάτω :

6. Το σύνολο της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

7. Την επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων.

8. Τους προέδρους και διευθύνοντες συμβούλους του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ, παραιτηθέντες και ορισθέντες μεταβατικούς.

9. Τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της HellenicTrain.

10. Τους εκπροσώπους του Σωματείου Μηχανοδηγών ΟΣΕ, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών και της Πανελλήνιας Ένωσης Σταθμαρχών ΟΣΕ.

Αφήστε μια απάντηση