Σα. Μάι 25th, 2024
Britain Greece Parthenon Marbles
Κοινοποίηση

Παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου στο Λονδίνο, μία εβδομάδα μετά την κλοπή αντικειμένων από τις συλλογές του Βρετανικού Μουσείου.

Ο Χάρτουϊκ Φίσερ ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από τη θέση του με άμεση ισχύ λέγοντας ότι δεν εκτίμησε σωστά την ανταπόκριση που θα έπρεπε να έχει το Μουσείο μετά την ειδοποίηση του εμπόρου τέχνης και παραδέχτηκε ότι η ευθύνη τελικά είναι δική του. «Εξαιρετικά σοβαρή» η κατάσταση στο Μουσείο, λέει στην επιστολή παραίτησης του.

Μάλιστα αποσύρει τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα για τον Δρ Γκράντελ κατηγορώντας τον ουσιαστικά ότι απέκρυψε την αγορά πολλών αντικειμένων

Θα παραμείνει στη θέση του έως ότου βρεθεί προσωρινός αντικαταστάτης του. Το διοικητικό συμβούλιο αποδέχτηκε την παραίτηση του Φίσερ και ο Πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου υποσχέθηκε ότι θα διορθωθεί ό,τι «πήγε στραβά» 

Το μεγαλύτερο Μουσείο παγκοσμίως επλήγη μετά από την ανακοίνωση για την μακροχρόνια κλοπή αρχαιοτήτων από τις αποθήκες θησαυροφυλάκια του. 

Αναλυτικά η επιστολή παραίτησης καθώς και η απάντηση του προέδρου Τζορτζ Όσμπορν:

Ο Χάρτουϊκ Φίσερ δήλωσε:

«Τις τελευταίες ημέρες εξετάζω λεπτομερώς τα γεγονότα γύρω από τις κλοπές από το Βρετανικό Μουσείο και την έρευνα για αυτές. Είναι προφανές ότι το Βρετανικό Μουσείο δεν ανταποκρίθηκε τόσο ολοκληρωμένα όσο θα έπρεπε ως απάντηση στις προειδοποιήσεις το 2021 και στο πρόβλημα που έχει πλέον αναδειχθεί πλήρως. Η ευθύνη για αυτήν την αποτυχία πρέπει τελικά να ανήκει στον Διευθυντή. Επίσης, εκτίμησα λάθος τις παρατηρήσεις που έκανα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για τον Δρ Γκραντέλ. Θα ήθελα να εκφράσω την ειλικρινή μου λύπη και να αποσύρω αυτές τις παρατηρήσεις.

«Έχω προσφέρει την παραίτησή μου στον Πρόεδρο των Διαχειριστών και θα παραιτηθώ μόλις το Διοικητικό Συμβούλιο δημιουργήσει μια προσωρινή ηγετική ρύθμιση. Αυτό θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι να επιλεγεί νέος διευθυντής.

«Η κατάσταση που αντιμετωπίζει το Μουσείο είναι εξαιρετικά σοβαρή. Πιστεύω ειλικρινά ότι θα περάσει αυτή τη στιγμή και θα αναδειχθεί πιο δυνατός, αλλά δυστυχώς έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η παρουσία μου αποσπά την προσοχή. Αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θα ήθελα. Τα τελευταία επτά χρόνια είχα το προνόμιο να συνεργαστώ με μερικούς από τους πιο ταλαντούχους και αφοσιωμένους δημόσιους υπαλλήλους. Το Βρετανικό Μουσείο είναι ένα εκπληκτικό ίδρυμα και ήταν τιμή της ζωής μου να το ηγούμαι».

Ο Τζορτζ Όσμπορν, Πρόεδρος Επιτρόπων είπε:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο αποδέχθηκε την παραίτηση του Χάρτγουιγκ Φίσερ από τη θέση του Διευθυντή. Ενήργησε έντιμα στην αντιμετώπιση των λαθών που έγιναν. Κανείς δεν αμφισβήτησε ποτέ την ακεραιότητα του Χάρτουϊκ, την αφοσίωσή του στη δουλειά του ή την αγάπη του για το Μουσείο.

«Ο Χάρτουϊκ είχε ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή του να παραιτηθεί πριν από μερικές εβδομάδες, επομένως η διαδικασία εύρεσης νέου μόνιμου Διευθυντή βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Οι διαχειριστές θα δημιουργήσουν τώρα μια ενδιάμεση συμφωνία, διασφαλίζοντας ότι το Μουσείο θα έχει την απαραίτητη ηγεσία για να περάσει αυτή την ταραγμένη περίοδο καθώς μαθαίνουμε τα διδάγματα για το τι πήγε στραβά και να τα χρησιμοποιήσουμε για να αναπτύξουμε σχέδια για ένα δυνατό μέλλον. Οι διαχειριστές επιθυμούν επίσης να ευχαριστήσουν το πολυάριθμο προσωπικό που εργάζεται τόσο σκληρά για το Μουσείο και το διατηρεί σε λειτουργία.

«Είμαι ξεκάθαρος ως προς αυτό: θα διορθώσουμε αυτό που πήγε στραβά. Το μουσείο έχει μια αποστολή που διαρκεί από γενιά σε γενιά. Θα μάθουμε, θα αποκαταστήσουμε την αυτοπεποίθηση και αξίζουμε να μας θαυμάζουν για άλλη μια φορά».