Πε. Ιούλ 18th, 2024
Xrimata
Κοινοποίηση

Όπως αναφέρθηκε από την ηγεσία του ΥΠΕΘΟ, οι αιτήσεις θα εξεταστούν με βάση τα εισοδήματα του 2022, δηλαδή τα εκκαθαριστικά σημειώματα που θα εκδοθούν φέτος.

Με τον πληθωρισμό στα τρόφιμα να καλπάζει με ρυθμό 12,2% από τον Ιούνιο από 11,6% τον Μάιο και πολλά νοικοκυριά να βρίσκονται στο όριο των αντοχών τους, η κυβέρνηση εξήγγειλε παράταση στο επιδοματικού χαρακτήρα μέτρο του market pass, χωρίς ωστόσο να αλλάζει την “περίμετρο” ούτε τα χορηγούμενα ποσά, που παραμένουν να κυμαίνονται από 22 έως 100 ευρώ το μήνα ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του υπόχρεου.

Παραμένουν, δηλαδή, τα ίδια κριτήρια, εισοδηματικά (έως 16.000 ευρώ ο άγαμος, 24.000 ευρώ ο έγγαμος συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο) και περιουσιακά (έως 250.000 ευρώ ο άγαμος, 400.000 ευρώ ο έγγαμος).

Συγκεκριμένα, με βάση τις ανακοινώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, την Τρίτη 11 Ιουλίυ, παρατείνεται για τρεις μήνες (έως και τον Οκτώβριο του 2023) η χορήγηση της μηνιαίας οικονομικής ενίσχυσης για την κάλυψη μέρους του αυξημένου κόστους των νοικοκυριών λόγω της αύξησης του πληθωρισμού (Market Pass).

Βέβαια, είναι προφανές ότι η ενίσχυση αυτή δεν καλύπτει τις απώλειες καθώς με βάση ακόμη και την κυβέρνηση καλύπτει ένα ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) επί του μηνιαίου ύψους αγορών, που καθορίζεται σε διακόσια είκοσι (220) ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά εκατό (100) ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού με ανώτατο όριο τα χίλια (1.000) ευρώ αγορών.

Αναλυτικά, το ύψος της ενίσχυσης ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε 10% επί του μηνιαίου ύψους αγορών, που είναι 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, συν 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος έως 1.000 ευρώ αγορών. Συνεπώς, η ενίσχυση κυμαίνεται από 22 έως 100 ευρώ το μήνα (66 έως 300 ευρώ για το τρίμηνο της παράτασης).

Συγκεκριμένα, τα μηνιαία ποσά της ενίσχυσης ανέρχονται σε:

-22 ευρώ για ένα μονομελές νοικοκυριό

-32 ευρώ για ένα ζευγάρι χωρίς τέκνα

-32 ευρώ για μια μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο

-42 ευρώ για μια μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα

-42 ευρώ για ένα ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο

-52 ευρώ για ένα ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα

-62 ευρώ για ένα ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα

-72 ευρώ για ένα ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα

-82 ευρώ για ένα ζευγάρι με πέντε εξαρτώμενα τέκνα

Με βάση τις φετινές δηλωσεις:

Όπως αναφέρθηκε από την ηγεσία του ΥΠΕΘΟ, οι αιτήσεις θα εξεταστούν με βάση τα εισοδήματα του 2022, δηλαδή τα εκκαθαριστικά σημειώματα που θα εκδοθούν φέτος.

Επίσης οι δικαιούχοι θα πρέπει να ξέρουν ότι:

  • Δεν επιτρέπεται η ανάληψη του ποσού ή η μεταφορά του σε τρίτον.
  • Η οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση,
  • η εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τις τράπεζες και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
  • Η ενίσχυση χορηγείται σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα ή σε τραπεζικό λογαριασμό. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει την ψηφιακή κάρτα, η ενίσχυση θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγορές σε καταστήματα τροφίμων και λαϊκές αγορές.
  • Επίσης, η ψηφιακή χρεωστική κάρτα θα παραμείνει ενεργοποιημένη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Αν ο δικαιούχος επιλέξει την πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό, θα λαμβάνει το 80% της ενίσχυσης, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς περιορισμούς.

Το δημοσιονομικό κόστος για το 2023 είναι 251 εκατ. ευρώ ενώ οι ωφελούμενοι είναι 2,8 εκατ. νοικοκυριά με 7,5 εκατ. μέλη.

Επίσης σημειώνεται ότι:

-Οι παλαιοί δικαιούχοι του market pass αλλά και όσοι υπέβαλλαν αίτηση και απορρίφθηκαν δεν χρειάζεται να υποβάλουν νέα αίτηση. Η διασταύρωση των εισοδημάτων τους θα πραγματοποιηθεί μέσω της ΑΑΔΕ και θα διαπιστωθεί αυτομάτως εάν δικαιούνται να λάβουν ξανά την επιδότηση. Όσοι είχαν αύξηση στα εισοδήματά τους πάνω από τα υφιστάμενα εισοδηματικά κριτήρια δεν θα δικαιούνται market pass.

-Αίτηση θα πρέπει να υποβάλουν όσοι δεν είχαν υποβάλλει για διάφορους λόγους κατά τον πρώτο κύκλο του market pass.

-Η πλατφόρμα θα ανοίξει περί τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.

-Θα καταβληθεί προσπάθεια η πρώτη δόση να δοθεί έως τα τέλη Αυγούστου. Σε διαφορετική περίπτωση θα χορηγηθεί διπλή δόση τον Σεπτέμβριο.

-Η ψηφιακή χρεωστική κάρτα θα παραμείνει ενεργοποιημένη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Youth Pass

Θεσπίζεται, επίσης, με βάση το ΥΠΕΘΟ, από φέτος το Youth Pass ύψους 150 ευρώ για νέους 18 και 19 ετών που αποτελεί ουσιαστικά τη μονιμοποίηση του “Freedom Pass”, το οποίο είχε χορηγηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η ενίσχυση θα καταβάλλεται κάθε χρόνο με τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών.

Δικαιούχοι είναι όσοι την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους έχουν συμπληρώσει το 18ο και 19ο και δεν έχουν συμπληρώσει το 20ο έτος της ηλικίας τους. Η ψηφιακή χρεωστική κάρτα του δικαιούχου παραμένει ενεργοποιημένη για δύο χρόνια μετά την έκδοσή της.

Το Youth Pass θα καταβληθεί τον Σεπτέμβριο. Το κόστος είναι 30 εκατ. ευρώ για το 2023 και οι ωφελούμενοι: περίπου 200.000 νέοι 18 και 19 ετών.