Kontra
Κοινοποίηση

«Η Πελοπόννησος είναι “το σπίτι μας”, το σπίτι του κάθε Πελοποννήσιου, πέρα από τα χρώματα που προσπαθούν να της επιβάλλουν τα κόμματα», δήλωσε ο επικεφαλής της «Νέας Πελοποννήσου» και υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Kontra News και στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου», κάνοντας ταυτόχρονα συστάσεις στον εκλεκτό του συστήματος Σαμαρά και ανθυποψήφιο του να ενημερωθεί καλύτερα για τα προβλήματα της Πελοποννήσου και να δείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους ανθρώπους της.

Ø Π. Τατούλης: «Αντίπαλος μας είναι μια παλιά κομματική διαπλοκή»

Σχετικά με την υποψηφιότητα του Δ. Πτωχού, ο Πέτρος Τατούλης δήλωσε σε ερώτηση του δημοσιογράφου «Είναι ο αντίπαλος μίας κομματικής διαπλοκής που έχει κάνει ο Σαμαράς, στον οποίο έχει εκχωρηθεί το δικαίωμα να κάνει κουμάντο στην Πελοπόννησο μέσω αυτής της υποψηφιότητας (…) Αυτός είναι και ο αντίπαλός μας»

Ø Π. Τατούλης: «Καλώ τον κ. Πτωχό να γνωρίσει τον Μοριά»

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου, αν ο κ. Πτωχός γνωρίζει την Πελοπόννησο, μετά από δήλωση του τελευταίου ότι τώρα επισκέπτεται αρκετά μέρη για πρώτη φορά, ο Π. Τατούλης κάλεσε τον ανθυποψήφιο του «Να γνωρίσει τον Μοριά. Μια τέτοια άποψη [ότι δηλαδή σήμερα έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με την Πελοπόννησο] δημιουργεί τεράστια προβλήματα, έπρεπε ένας υποψήφιος να γνωρίζει έναν τόπο και τους ανθρώπους του. Κάτι τέτοιο φαίνεται μάλιστα μετά από αυτή τη δήλωσή του ότι δεν συμβαίνει.

Ø Π. Τατούλης: «Η πρόταση υποβλήθηκε παρασκηνιακά από τον κ. Σαμαρά»

Σχετικά με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του κ. Πτωχού, ο Πέτρος Τατούλης ξεκαθάρισε ότι «Εδώ και αρκετούς μήνες πριν ανακοινωθεί η υποψηφιότητα υπήρχε πλέον μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι ο κύριος Σαμααράς ήταν αυτός που θα διόριζε την υποψηφιότητα της ΝΔ στην Πελοπόννησο. Αυτό είναι διαδεδομένο, δεν αλλάζει με τίποτα. Ο κύριος Σαμαράς είναι αυτός που διόρισε τον υποψήφιο. Η εκτίμησή μου είναι ότι οι εσωτερικές ισορροπίες έχουν και πολιτικό υπόβαθρο. Ο κ. Σαμαράς ήθελε έναν δικό του άνθρωπο για να μπορεί να ελέγχει τα πράγματα στην Πελοπόννησο, κάτι που δημοσίως το έχει διατυπώσει και ο ίδιος. Εδώ υπάρχει και ένα πολιτικό ζήτημα. Η πολιτική πρακτική θέλει το αυτονόητο, δηλαδή ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος να υποβάλλει την υποψηφιότητά του. Εδώ δεν υπήρξε τέτοιο θέμα. Η πρόταση υποβλήθηκε παρασκηνιακά από το σύστημα Σαμαρά».

Ø Π. Τατούλης: «Η νέα εποχή και οι νέες αντιλήψεις επιβάλλουν πολυχρωμία στην αυτοδιοίκηση»

Σχετικά με τις σχέσεις του με τη ΝΔ και την Τοπική Αυτοδιοίκηση ο Πέτρος Τατούλης δήλωσε: «Έχω διατελέσει σημαντικό στέλεχος της ΝΔ, αλλά ξέρετε ότι είχα και τη δική μου πολιτική άποψη σε διάφορα θέματα με το δικαίωμα που μου δίνει ο συνταγματικός νόμος. Από εκεί και πέρα όταν εγώ αποφάσισα να διεκδικήσω την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ασφαλώς και πήρα την πρωτοβουλία να δημιουργήσω έναν ανεξάρτητο συνδυασμό, μία ανεξάρτητη παράταξη, η οποία θα είχε στελέχη από διάφορους πολιτικούς χώρους, έχοντας κύρια πεποίθηση ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι το χρώμα ή το γαλάζιο ή το πράσινο ή το κόκκινο, αλλά είναι μία πολυχρωμία, η οποία θα πρέπει να εκφράζει μια νέα εποχή. Σήμερα κανένας δεν αμφισβητεί την ανεξάρτητη παράταξή μας. Υπάρχουν πολλά πρωταγωνιστικά στελέχη από το ΠΑΣΟΚ και από το ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν συστρατευτεί μαζί μας, προκειμένου να υποστηρίξουν την ανεξάρτητη πρότασή μας για την αυτοδιοίκηση».

Ø Π. Τατούλης: «Ο θεσμός των Περιφερειών πρέπει να ισχυροποιηθεί με μεταφορά αρμοδιοτήτων»

Σε ερώτηση για τα θέματα που αντιμετωπίζει ο θεσμός της περιφέρειας, ο Πέτρος Τατούλης υπογράμμισε: «Ο περιφερειάρχης καλείται σήμερα να υπηρετήσει τον ισχυρό θεσμό της Περιφερειακής Διοίκησης. Κάτι που μέχρι τώρα υπήρξε απόλυτη αφωνία. Κανένας δεν ενδιαφέρθηκε όταν καταστρατηγείτο ο νόμος που ανέδειξε τις Περιφερειακές αρχές το 2019, κανένας δεν υποστήριξε ότι η συνταγματική επιλογή ήταν να υπηρετηθεί ο νόμος της απλής αναλογικής, είδατε τι έγινε κατά τη διάρκεια των νομοθετικών παρεμβάσεων πριν αρχίσει να λειτουργεί η προηγούμενη διαδικασία. Πριν ορκιστούν οι προηγούμενες περιφερειακές αρχές υπήρξε κυβερνητική παρέμβαση, η οποία αλλοίωσε κι τον χαρακτήρα και το νόημα των κανόνων της θεσμικής λειτουργίας της αυτοδιοίκησης. Κάτι που αποδείχτηκε και από το Συμβούλιο Επικρατείας ότι ήταν παράνομη η μεταφορά αρμοδιοτήτων από το συλλογικό όργανο του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Οικονομική επιτροπή. Το πρώτο θέμα λοιπόν είναι αυτό το θεσμικό ζήτημα. Το δεύτερο θέμα είναι ότι δεν υπήρξε διεθνής παρουσία της Ένωσης Περιφερειών στο χώρο της Ε.Ε. Το τρίτο και σημαντικότερο είναι ότι αποδομήθηκε ο πολιτικός χαρακτήρας της περιφερειακής διοίκησης. Ο περιφερειακός θεσμός έχει μια πολιτική λογική, και είναι η λογική της μεταφοράς αρμοδιοτήτων από το κέντρο στην Περιφέρεια αλλά κυρίως κατά την ταπεινή μου γνώμη, να ισχυροποιήσει μία χώρα τον θεσμό των περιφερειών δημιουργώντας για πρώτη φορά μία ανταγωνιστική αγορά ώστε ο ανταγωνισμός να προάγει τον θεσμό της αυτοδιοίκησης».