Σα. Μάι 25th, 2024
Berlusconi
Κοινοποίηση

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 86 ετών άφησε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος νοσηλευόταν σε νοσοκομείο του Μιλάνου, καθώς το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Σε ηλικία 86 ετών πέθανε το πρωί της Δευτέρας (12/06) ο πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ο Μπερλουσκόνι “άφησε” την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Σαν Ραφαέλε του Μιλάνου, όπου και νοσηλευόταν.

Συγκεκριμένα, ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός εισήχθη την Παρασκευή (09/06) στο νοσοκομείο, από όπου είχε πάρει εξιτήριο στις 19 Μαΐου μετά από 45 ημέρες νοσηλείας, εκ των οποίων οι 11 στη ΜΕΘ.

Τον Απρίλιο που μας πέρασε έγινε γνωστό μέσω ιατρικού ανακοινωθέν ότι πάσχει από χρόνια λευχαιμία.

Μάλιστα, εκείνη την περίοδο, συγγενείς του Μπερλουσκόνι είχαν σπεύσει στο νοσοκομείο που νοσηλευόταν, φορώντας μαύρα ρούχα. “Είναι ένας βράχος, οπότε θα τα καταφέρει και αυτή τη φορά”, είχε δηλώσει ο αδερφός του.

Ο αδερφός του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Πάολο αποχωρεί από το νοσοκομείο San Raffaele
Ο αδερφός του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Πάολο αποχωρεί από το νοσοκομείο San Raffaele  2023 LUCA BRUNO/AP PHOTO
Ο γιος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Λουίτζι
Ο γιος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Λουίτζι  2023 LUCA BRUNO/AP PHOTO
Η κόρη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Μαρίνα φτάνει στο νοσοκομείο San Raffaele
Η κόρη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Μαρίνα φτάνει στο νοσοκομείο San Raffaele

Ο Καβαλιέρε είχε ταλαιπωρηθεί κι άλλες φορές με την υγεία του. Το 2016, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για την αντικατάσταση μιας ελαττωματικής αορτικής βαλβίδας και νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο με Covid-19 τον Σεπτέμβριο του 2020.

Στη συνέχεια υπέφερε από επίμονες παθήσεις που σχετίζονται με τον ιό, μια εμπειρία που περιέγραψε ως “τη χειρότερη της ζωής του”.

Μάλιστα, διεγνώσθη και με καρκίνο του παγκρέατος, τον οποίο και νίκησε το 1997.

Ποιος ήταν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Ο Μπερλουσκόνι ήταν μεγιστάνας, επιχειρηματίας και πολιτικός, που υπηρέτησε ως Πρωθυπουργός της Ιταλίας, τις περιόδους 1994–1995, 2001–2006 και 2008–2011. Ήταν ακόμη Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι τον Οκτώβριο του 2022 όπου και παραιτήθηκε προκειμένου να είναι μέλος Γερουσίας της Ιταλίας θέση στην οποία είχε υπηρετήσει ξανά, το 2013.

Υπηρέτησε ως μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιταλίας, από το 1994 έως το 2013, και ως μέλος της Γερουσίας της Ιταλίας, από τον Μάρτιο έως τον Νοέμβριο του 2013.

Υπήρξε κύριος μέτοχος και ιδρυτής της Ιταλικής εταιρείας ΜΜΕ Mediaset, και διατέλεσε από το 1986 έως το 2017, ιδιοκτήτης της Ιταλικής ποδοσφαιρικής ομάδας ΑΚ Μίλαν. Το περιοδικό Forbes τον κατέταξε ως τον 190ο πλουσιότερο άνθρωπο στον πλανήτη, με καθαρή περιουσία 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.

Forza Italia Leader Silvio Berlusconi attends the center-right coalition closing rally in Rome, Sept. 22, 2022. (AP Photo/Gregorio Borgia)
Forza Italia Leader Silvio Berlusconi attends the center-right coalition closing rally in Rome, Sept. 22, 2022. (AP Photo/Gregorio Borgia)  AP

Η πολιτική και επιχειρηματική δράση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών νομικής, στην αρχή της δεκαετίας του ’60, άρχισε να δραστηριοποιείται στον οικοδομικό τομέα. Από το 1969 μέχρι και το 1976, με τις εταιρίες του έχτισε σειρά οικοδομικών συγκροτημάτων και δημιούργησε ουσιαστικά τις περιοχές «Μιλάνο 2» και «Μιλάνο 3», κοντά στην ιταλική συμπρωτεύουσα.

Τον Νοέμβριο του 1980 ίδρυσε την πρώτη μεγάλη, ιταλική ιδιωτική τηλεόραση (Canale 5), η οποία άρχισε αμέσως να ανταγωνίζεται την δημόσια ραδιοτηλεόραση της Rai. Το 1982 στον τηλεοπτικό του όμιλο προστέθηκε το κανάλι Italia Uno και το 1984 το Rete 4.

Παράλληλα, το 1991 κατάφερε να ελέγξει την πλειοψηφία του πακέτου μετοχών του εκδοτικού οίκου Arnoldo Mondadori ενώ στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες συγκαταλέγονταν τα πολυκαταστήματα Standa και οι ασφάλειες Mediolanum. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, απέκτησε τηλεοπτικά κανάλια στην Ισπανία, τη Γερμανία και, για σύντομο χρονικό διάστημα, στη Γαλλία.

Ο Μπερλουσκόνι ουσιαστικά μετατράπηκε στο απόλυτο σύμβολο του επιτυχημένου επιχειρηματία, με συνεχή ανάληψη νέων πρωτοβουλιών. Σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, η δημιουργία της ιταλικής, τηλεοπτικής του αυτοκρατορίας κατέστη δυνατή χάρη στη στενή φιλία του με τον σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργό Μπετίνο Κράξι, αλλά κανείς δεν αμφισβήτησε τις οργανωτικές του ικανότητες και τον εντυπωσιακό του δυναμισμό.

Από το 1986 και για τα επόμενα τριάντα χρόνια ήταν παράλληλα ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας της Μίλαν, η οποία κατέκτησε πολλά τρόπαια και έγινε από τις ισχυρότερες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

FILE - Forza Italia president Silvio Berlusconi waves to the press as he leaves the Quirinale Presidential Palace in Rome, on Oct. 21, 2022. Former Italian Premier Silvio Berlusconi has been admitted to a Milan hospital where he spent 45 days this spring being treated for a lung infection and chronic leukemia, Italian media reported Friday, June 9, 2023. (AP Photo/Gregorio Borgia, File)
FILE – Forza Italia president Silvio Berlusconi waves to the press as he leaves the Quirinale Presidential Palace in Rome, on Oct. 21, 2022. Former Italian Premier Silvio Berlusconi has been admitted to a Milan hospital where he spent 45 days this spring being treated for a lung infection and chronic leukemia, Italian media reported Friday, June 9, 2023. (AP Photo/Gregorio Borgia, File)  AP

Τον Ιανουάριο του 1994 κάνει την μεγάλη στροφή: από τον επιχειρηματικό τομέα, ο Μπερλουσκόνι επεκτείνεται στο πεδίο της πολιτικής, με την ίδρυση του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια.

Αιτιολογεί την απόφασή του αυτή δηλώνοντας ότι «υπάρχει ορατός κίνδυνος κατάκτησης της εξουσίας από μέρους της αριστεράς και των κομμουνιστών». Πολλοί αναλυτές, όμως, θεώρησαν ότι σημαντικό ρόλο έπαιξε η ευρύτερη ιταλική πραγματικότητα, με τη δικαστική Έρευνα «Καθαρά Χέρια» η οποία, τη συγκεκριμένη περίοδο, είχε ως κύριο αντικείμενο τις σχέσεις του επιχειρηματικού και πολιτικού συστήματος της χώρας, με την αποκάλυψη ευρύτατου πλέγματος διαφθοράς.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, γνωστός και ως «Καβαλιέρε» (από τον τιμητικό τίτλο του ιππότη της Ιταλικής Δημοκρατίας) ορκίσθηκε πρωθυπουργός τέσσερις φορές, αφού υπερίσχυσε, με την κεντροδεξιά συμμαχία, στις βουλευτικές εκλογές του 1994, του 2001 (έπειτα από τέσσερα παραιτήθηκε και του δόθηκε νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης) και του 2008. Κατά την διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας, ο κυριότερος αντίπαλός του, ήταν ο κεντροαριστερός πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.

Σε ό,τι αφορά τις δικαστικές του περιπέτειες, ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός καταδικάσθηκε οριστικά τον Αύγουστο του 2013 σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης (τα τρία «σβήστηκαν», χάρη σε αμνηστία) λόγω φορολογικής απάτης στα πλαίσια αγοραπωλησίας τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Το κοινοβούλιο της Ρώμης, τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, ψήφισε υπέρ της καθαίρεσής του από το αξίωμα του γερουσιαστή.

Silvio Berlusconi addresses a rally in Rome, Saturday, Oct. 19, 2019. Thousands of protesters are gathering in Rome for a so-called
Silvio Berlusconi addresses a rally in Rome, Saturday, Oct. 19, 2019. Thousands of protesters are gathering in Rome for a so-called “Italian Pride” rally, which brings together the right-wing League of Salvini, the far-right Brothers of Italy of Giorgia Meloni and former premier Silvio Berlusconi’s Forza Italia. (AP Photo/Andrew Medichini)  AP

Ο «μίστερ τιβί» εξέτισε «εναλλακτική ποινή» δέκα μηνών, εργαζόμενος σε υπηρεσίες του δήμου του Μιλάνου, οι οποίες στηρίζουν τις ασθενέστερες κατηγορίες πολιτών.

Τεράστιο ενδιαφέρον, σε διεθνές επίπεδο, προκάλεσαν οι δίκες για τα λεγόμενα πάρτι «μπούνγκα-μπούνγκα». Δεν προέκυψε , όμως, κάποια οριστική καταδίκη ενώ αθωώθηκε από την κατηγορία χρηματισμού νεαρών γυναικών με στόχο να ψευδομαρτυρήσουν ως προς το περιεχόμενο των δείπνων που οργανώνονταν στην κατοικία του.

Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2022 ο «Καβαλιέρε» ήταν επικεφαλής του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια και εξελέγη εκ νέου γερουσιαστής. Μια εξέλιξη την οποία ο ίδιος θεώρησε «μια προσωπική, ιστορική αποζημίωση».

Ο Μπερλουσκόνι απέκτησε πέντε παιδιά και παντρεύτηκε δυο φορές: το 1965 με την Κάρλα Ελβίρα Νταλ’ Όλιο και το 1990 την Βερόνικα Λάριο. Η προσωπική του περιουσία, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Forbes, ξεπέρασε τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στην δεκαετία του ’90 και την πρώτη δεκαετία της νέας χιλιετίας, η πολιτική αντιπαράθεση της ιταλικής κεντροαριστεράς με την κεντροδεξιά παράταξη -και τον ίδιο τον Μπερλουσκόνι- ήταν οξύτατη. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι τον κατηγόρησαν, κυρίως, για «σύγκρουση συμφερόντων», λόγω της πολιτικής και επιχειρηματικής δράση του.

Στην συνέχεια, οι τόνοι άρχισαν σταδιακά να πέφτουν και –πέρα από μια σειρά ουσιαστικών διαφωνιών– αρκετοί αντίπαλοι θεώρησαν τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι έναν από τους κύριους πρωταγωνιστές της ιταλικής πολιτικής ζωής των τελευταίων τριάντα ετών.