Σα. Ιούν 22nd, 2024
αρχείο λήψης 2023 12 19t161529.187
Κοινοποίηση

Θέμα άρσης των περιορισμών προς της Τουρκία στην πώληση αμυντικού υλικού από τον Καναδά έθεσε o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ παράλληλα επανέλαβε ότι το θέμα της ένταξης της Σουηδίας πρέπει να προχωρήσει με την ταυτόχρονη έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο της πώλησης στην Άγκυρα μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στην πτήση της επιστροφής του από τη Βουδαπέστη, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνομιλία που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν σχετικά με τα F-16 και την προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία, ο Τζο Μπάιντεν του ζήτησε να ψηφιστεί από την τουρκική Εθνοσυνέλευση η προσχώρηση της Σουηδίας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία και οι ΗΠΑ θα περάσουν την απόφαση για την πώληση των F-16 στην Τουρκία «με τον ίδιο τρόπο».

«Ας αφήσουμε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, και τον υπουργό Εξωτερικών μας, Χακάν Φιντάν, να διεξάγουν ταυτόχρονα αυτή τη διαδικασία. Αν διεξάγουμε αυτή τη διαδικασία ταυτόχρονα, θα έχουμε και εμείς την ευκαιρία να το περάσουμε από το Κοινοβούλιο πολύ πιο εύκολα» απάντησε, κατά δήλωσή του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος ενέπλεξε στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τον Καναδά. Όπως είπε, «ένα άλλο ζήτημα που περιπλέκει την κοινοβουλευτική διαδικασία είναι η αρνητική στάση του Καναδά και ορισμένων συμμάχων στις αμυντικές προμήθειες… Όλα αυτά είναι αλληλένδετα μεταξύ τους».

«Πιστεύω ότι οι θετικές εξελίξεις που αναμένουμε τόσο στο θέμα των F-16 από τις ΗΠΑ, όσο και στην τήρηση των υποσχέσεων του Καναδά θα ενισχύσουν τη θετική άποψη του Κοινοβουλίου μας για το θέμα. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν οι υποσχέσεις που μας έδωσε η Σουηδία στο Βίλνιους. Αναμένουμε ότι αυτές θα τηρηθούν και παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις» κατέληξε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ανταπόκριση – Τουρκία: Γιάννης Μανδαλίδης

ΠΗΓΗ: www.ertnews.gr