Πε. Ιούν 13th, 2024
Ap23128294644796
Κοινοποίηση

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη θέλησε χθες Τρίτη να φανεί αισιόδοξη για το ενδεχόμενο να ξαναρχίσουν συνομιλίες προκειμένου να επανέλθει σε ισχύ η συμφωνία ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία με μεσολάβηση της Τουρκίας και του ΟΗΕ που επέτρεπε από το καλοκαίρι του 2022 την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

«Έχουμε δει κάποιες ενδείξεις πως η Ρωσία μπορεί να ενδιαφέρεται να επιστρέψει στις συνομιλίες», ανέφερε η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ στη Νέα Υόρκη, καθώς οι ΗΠΑ ανέλαβαν την εναλλασσόμενη προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Θα περιμένουμε λοιπόν για να δούμε αν θα γίνει πράγματι αυτό».

Ερωτηθείσα αν διαπιστώνει πως έχουν γίνει απτά βήματα για την επάνοδο της συμφωνίας σε ισχύ, μετά την απόφαση της Ρωσίας να την εγκαταλείψει στα μέσα Ιουλίου, η κυρία Τόμας-Γκρίνφιλντ απάντησε πως «δεν έχει δει κάποιο τεκμήριο για αυτό ακόμη».

«Όμως υποπτεύομαι ότι οι Ρώσοι ξέρουν πως αν θέλουν τα λιπάσματά τους να διατίθενται στην αγορά, αν θέλουν να συνεχιστούν οι προσπάθειες για να βρεθεί τρόπος να γίνονται οι πληρωμές που ζητούν, τότε θα πρέπει να επιστρέψουν σε αυτή τη συμφωνία. Γι’ αυτό συνεχίζω να είμαι αισιόδοξη, παρότι δεν υπάρχουν και πολλά για να αισιοδοξεί κανείς».

Σε έναν χρόνο, εξήχθησαν σχεδόν 33 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών από την Ουκρανία, γεγονός που συνέβαλε στη σταθεροποίηση των τιμών των τροφίμων σε παγκόσμια κλίμακα και απέτρεψε τον κίνδυνο ελλείψεων και ξεσπάσματος λιμών.