Fri. Mar 1st, 2024
Shutterstock 1976243675 960x600
Κοινοποίηση

Η πρωθυπουργική κατοικία του Καναδά έχει αφεθεί στην τύχη της, αφού ούτε ο Τζάστιν Τριντό δεν μένει πια εκεί.

Πολλοί θα ήθελαν να είχαν την ευκαιρία να μένουν σε επιβλητικές κατοικίες ηγετών κρατών, όπως ο Λευκός Οίκος ή η Ντάουνινγκ Στριτ. Ωστόσο, στην περίπτωση του νούμερου 24 της Σάσεξ Ντράιβ στην Οττάβα του Καναδά οι περισσότεροι θα ήθελαν να αποφύγουν την εμπειρία αυτή. Ούτε ο Τζάστιν Τριντό δεν μένει πια εκεί.

Ο λόγος είναι ότι η εδώ και πάνω από 70 χρόνια επίσημη πρωθυπουργική κατοικία του Καναδά – που στο παρελθόν είχε φιλοξενήσει επιφανείς προσωπικότητες όπως ο Τζον Φ. Κένεντι, η πριγκίπισσα Νταϊάνα και ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ – θυμίζει περισσότερο ερείπιο λόγω των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Το κτίριο έχει ζητήματα με ασβέστη, μόλυβδο και μούχλα, ενώ «ταλαιπωρείται» από παλιά ηλεκτρικά συστήματα, σκουριασμένους σωλήνες νερού, παράθυρα που «μπάζουν» και απουσία συστήματος κλιματισμού για το καλοκαίρι.

Το νέο του πρόβλημα είναι τα… ποντίκια, καθώς έχει γεμίσει «από περιττώματα και σορούς τρωκτικών ανάμεσα στους τοίχους, στη σοφίτα και στο υπόγειο», σύμφωνα με την ομοσπονδιακή επιτροπή ακινήτων του Καναδά.

Η έπαυλη χτίστηκε το 1868 στη νότια όχθη του ποταμού Οτάβα και ανήκε κάποτε σε έναν βαρόνο της ξυλείας. Η τελευταία ανακαίνιση έγινε το 1951. Τώρα, για να αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα του κτιρίου, το κόστος υπολογίζεται στα 23,67 εκατομμύρια ευρώ.

Ούτε ο Τριντό δεν μένει πια εκεί

Η κατοικία των 34 δωματίων και των 12.000 τετραγωνικών μέτρων αποτελεί το σπίτι όπου μεγάλωσε ο Τζάστιν Τριντό. Και αυτό γιατί έζησε εκεί όσο ο πατέρας του, Πιέρ Ελιοτ Τριντό, ήταν πρωθυπουργός.

Ωστόσο, όταν ο ίδιος ανέλαβε τον πρωθυπουργικό θώκο το 2015, αποφάσισε να μετακομίσει στο Ριντό Κότατζ – μια κυβερνητική, διώροφη κατοικία, περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά – καθώς ήδη γνώριζε για τα προβλήματα της Σάσεξ Ντράιβ.

«Αποφάσισα πριν χρόνια να μη μετακομίσω σε αυτή την κατοικία, για να μείνω με την οικογένειά μου σε ένα μικρότερο αλλά καλύτερο σπίτι», δήλωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός του Καναδά, ενώ είχε ήδη γίνει γνωστή στη χώρα του η αποκάλυψη για την παρουσία ποντικιών.

Σε αντίθεση με τον Λευκό Οίκο και τη Ντάουνινγκ Στριτ, η Σάσεξ Ντράιβ ήταν πάντα μόνο κατοικία και δεν χρησιμοποιούνταν ως επίσημος χώρος εργασίας, ενώ είναι πολύ μικρή για να φιλοξενήσει επίσημα δείπνα.

Γιατί το κτίριο αφέθηκε στη μοίρα του

Γιατί όμως η επίσημη πρωθυπουργική κατοικία έφτασε σε αυτήν την κατάσταση; Την τελευταία φορά που έγινε κάποια προσπάθεια ήταν πριν τέσσερις δεκαετίες, επί πρωθυπουργίας Μπράιαν Μαλρόνεϊ.

Όμως, κάθε φορά που ο Μαλρόνεϊ έκανε ανακαίνιση ή εργασίες στην πρωθυπουργική κατοικία, δεχόταν τα «πυρά» του Τύπου και της αντιπολίτευσης. Το ίδιο συνέβη και τη δεκαετία του 1970 όταν ο μπαμπάς Τριντό τόλμησε να ανακαινίσει τις κουζίνες, να αναβαθμίσει την ασφάλεια του κτιρίου και να χτίσει μια πισίνα με χρήματα από δωρεές ιδιωτών.

Από τότε, για να αποφύγουν τις επικρίσεις, όλοι οι πρωθυπουργοί του Καναδά προτιμούν να μη ρίξουν πολλά χρήματα για να κρατήσουν το κτίριο σε καλή κατάσταση. 

«Αυτός είναι ένας από τους λόγους που το σπίτι έχει ρημάξει σε σχέση με την περίοδο που ζούσα εκεί. Κανένας πρωθυπουργός δεν θέλει να ξοδέψει λεφτά φορολογούμενων για αυτό», είχε πει ο Τζάστιν Τριντό το 2018.

Το κτίριο έχει ούτως ή άλλως μια ιδιαίτερη παράδοση, καθώς μέχρι το 1971 όσοι πρωθυπουργοί έμεναν εκεί πλήρωναν ενοίκιο! Για παράδειγμα, ο πρωθυπουργός Λουί Σεν Λορόν πλήρωνε τη δεκαετία του 1950 περίπου 3.400 ευρώ.

Τι μέλλει γενέσθαι

Το ερώτημα τώρα είναι αν πρέπει να φτιαχτεί το κτίριο ή να γκρεμιστεί και να χτιστεί καινούργιο. Ο Τζάστιν Τριντό έχει αφήσει την απόφαση στα χέρια γραφειοκρατών, ενώ αυτόν τον μήνα δήλωσε ότι «γίνονται συζητήσεις» για τη μοίρα της πρωθυπουργικής κατοικίας.

Σε δημοσκόπηση που έγινε τον Ιανουάριο, οι μισοί συμμετέχοντες δήλωσαν κατά μιας ανακαίνισης της Σάσεξ Ντράιβ. Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι η κατοικία θα πρέπει να χτιστεί εκ νέου.

Ενδεχομένως, καθώς το θέμα απασχολεί πλέον έντονα τον καναδικό Τύπο, υπάρξει επιτέλους μια λύση για να μη ρημάξει εντελώς η πρωθυπουργική κατοικία.

BBC, kathimerini.gr