Κυ. Μάι 19th, 2024
Brexit Super Market R 960x600
Κοινοποίηση

Εδώ και πάνω από ένα χρόνο η Βρετανία δίνει μάχη με τον πληθωρισμό, ο οποίος ενισχύεται εν μέρει από την υψηλότερη άνοδο των τιμών τροφίμων από το 1977.

Η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση ευθύνεται για περίπου το ένα τρίτο της αύξησης των λογαριασμών των νοικοκυριών για τα τρόφιμα από το 2019, που αντιστοιχεί σε περίπου 250 στερλίνες, ανακοίνωσαν ερευνητές του London School of Economics και άλλων πανεπιστημίων.

Εδώ και πάνω από έναν χρόνο η Βρετανία δίνει μάχη με τον πληθωρισμό, ο οποίος ενισχύεται εν μέρει από την υψηλότερη άνοδο των τιμών των τροφίμων που έχει καταγραφεί από το 1977, με τις εν λόγω τιμές να έχουν αυξηθεί περισσότερο από 19% μέσα στον περασμένο χρόνο.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Αν και το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες έχουν μια συμφωνία που επιτρέπει να διεξάγεται χωρίς δασμούς το εμπόριο των τροφίμων, φραγμοί στις εξαγωγές και τις εισαγωγές με τη μορφή της γραφειοκρατίας, γνωστοί ως μη δασμολογικοί φραγμοί, προκαλούν καθυστερήσεις και υψηλότερα κόστη.

Η μελέτη του Κέντρου Οικονομικής Επίδοσης (CEP) συνέκρινε τις αλλαγές των τιμών στα προϊόντα τροφίμων που εισήχθησαν από την Ευρωπαϊκή Ενωση με τις τιμές των τροφίμων που εισήχθησαν από πιο μακριά.

Πριν από το Brexit, οι τιμές αυτών των προϊόντων κατέγραφαν παρόμοιες τάσεις, αλλά μετά το Brexit υπήρξε σχετική αύξηση των τιμών των προϊόντων που ήταν περισσότερο εκτεθειμένα στις εισαγωγές από την E.E., αναφέρεται στη μελέτη, και αυτό συνεχίστηκε το 2023.

Από τη μελέτη διαπιστώθηκε πως από τον Ιανουάριο του 2022 έως τον Μάρτιο του 2023 η τιμή των τροφίμων, τα οποία ήταν εκτεθειμένα στο Brexit, αυξήθηκε κατά περίπου 3,5 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο σε σχέση με αυτά που δεν ήταν.

Το κόστος για τα νοικοκυριά και οι επικρίσεις

Οταν ληφθεί υπόψη ο αντίκτυπος στις τιμές των τροφίμων από τον Δεκέμβριο του 2019, λίγο πριν η Βρετανία αποχωρήσει επισήμως από την E.E., οι ερευνητές υπολόγισαν το κόστος του Brexit για τα βρετανικά νοικοκυριά σε 6,95 δισ. στερλίνες (8 εκατ. ευρώ) ή 250 στερλίνες ανά νοικοκυριό.

Από τον Δεκέμβριο του 2019 έως τον Μάρτιο του 2023, σύμφωνα με τη μελέτη, οι τιμές των τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά σχεδόν 25 ποσοστιαίες μονάδες.

«Η ανάλυσή μας δείχνει πως, αν δεν υπήρχε το Brexit, ο αριθμός αυτός θα ήταν 8 ποσοστιαίες μονάδες (30%) χαμηλότερος», αναφέρει το CEP.

Προϊόντα με υψηλούς μη δασμολογικούς φραγμούς, όπως το κρέας και το τυρί που εισάγονται από την E.E., κατέγραψαν αυξήσεις στις τιμές τους περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερες απ’ ό,τι παρόμοια προϊόντα που δεν ήταν εκτεθειμένα στο Brexit μετά τον Ιανουάριο 2021, όταν άρχισε να ισχύει η συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας (TCA) της Βρετανίας με την E.E.

Την περασμένη εβδομάδα, εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ, υποστήριξε πως η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν υπήρξε αποτυχία, αποκρούοντας επικρίσεις από εξέχοντες ευρωσκεπτικιστές πολιτικούς σχετικά με τον τρόπο που εφαρμόστηκε το Brexit.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters